Een croque monsieur maak ik maar al te graag. Je kan er namelijk eindeloos mee variëren. Denk maar aan gerookte zalm, mozzarella, pesto, groenten of zelfs fruit. Maar om een eersteklas croque monsieur te maken, moet je wel het juiste materiaal in huis hebben. En dat doe je met een goede croque monsieur machine. Hiermee bereid je in een handomdraai heerlijke, zelfgemaakte krokante croques voor het hele gezin!

Maar hoe kies je een croque monsieur machine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste croque monsieur machines van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste croque monsieur machines van 2023 op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste croque monsieur machine wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Tefal, Princess, Domo en Tristar toveren haast elk jaar een selectie nieuwe tosti ijzers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste croque monsieur machines van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze croque machines beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Domo DO9056C
 • Domo DO9056C
 • Vermogen: 900 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

1e keuze
FriFri WA102C
 • FriFri
  WA102C
 • Vermogen: 1200 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

2e keuze
Princess 112536
 • Princess
  Multisnack
 • Vermogen: 1500 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

Topper
Tefal OptiGrill Elite GC750D
 • Tefal OptiGrill
 • Vermogen: 2000 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

PS: Neem ook een kijkje naar de croque monsieur machines met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

Een croque monsieur machine kopen: waar moet je op letten?

Wat de beste croque monsieur machine (ofwel tosti ijzer) voor jou is, hangt grotendeels af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een croque monsieur machine wilt kopen.

1. Kies je een eenvoudige of multifunctionele croque monsieur machine?

Wil je een croque monsieur machine kopen? Denk dan vooraf goed na wat je ermee wilt doen. Met een eenvoudig tosti ijzer bak je enkel en alleen croque monsieurs. Ze beschikken vaak over een bakplaat met twee vakken in de vorm van een schelp of driehoek. Deze bakplaten zijn vaak niet verwisselbaar.

de beste croque monsieur machines hebben een hoog vermogen

Maar bak je in het weekend ook eens graag verse, krokante Brusselse wafels? Of hou je ook van gegrild vlees of vis? Dan worden de beste croque monsieur machines tegenwoordig verkocht met verwisselbare platen. Zo kan je bakplaten kopen om wafels, poffertjes, panini’s, vlees, groenten en vis te bakken of te grillen. Met zo’n verwisselbare platen bespaar je ook ruimte in je keuken omdat je geen andere keukentoestellen zoals een wafelijzer of grillplaat hoeft aan te schaffen.

Tosti ijzers met verwisselbare platen zijn wel meestal prijziger dan de eenvoudigere modellen. Bovendien ontvang je niet altijd een volledige set bakplaten. Sommige moet je vaak nog apart kopen.

Heb je een beperkt budget? Dan kies je best een eenvoudig tosti ijzer. Wil je je volledig laten gaan in jouw culinaire creativiteit, dan is een croque monsieur machine met verwisselbare platen de betere keuze!

2. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je croque monsieur machine vergroten. De belangrijkste zijn:

croque monsieur machine met instelbare temperatuur

Instelbare thermostaat

Met een instelbare thermostaat kan je de temperatuur regelen van je croque monsieur machine. De temperatuur wordt ofwel weergegeven in graden, ofwel in niveau’s.

croque monsieur machine met Indicatielampje

Indicatielampjes

Brandt het groene indicatielampje? Dan weet je dat de tosti ijzer op de juiste temperatuur is die jij hebt ingesteld. Het rode lampje brandt van zodra het toestel is aangesloten.

croque monsieur machine met koele handgreep

Koele wand of handgreep

De beste croque monsieur machines beschikken over een koele wand of handgreep. Hiermee voorkom je dat je je handen verbrand aan de croque monsieur machine.

croque monsieur machine dat vaatwasserbestendig is

Vaatwasmachinebestendig

Een van de grootste ergernissen bij een croque machine is dat je ze niet altijd even goed kunt schoonmaken. Kies daarom altijd een model waarvan de losse onderdelen, zoals bakplaten, eenvoudig in de vaatwasmachine passen.

croque monsieur machine dat uitklapbaar is

Bruikbaar als tafelgrill

Heb je gekozen voor een contactgrill om je croque monsieurs te bakken? Dan kan je deze toestellen soms ook helemaal openklappen. Je gebruikt het toestel dan als tafelgrill om er gemakkelijk groenten, vlees en vis op te grillen.

croque monsieur machine met snoeropbergmogelijkheden

Snoeropbergmogelijkheid

Met een snoeropbergsysteem berg je na gebruik het snoer van het tosti apparaat netjes op aan de onder- of achterkant. Zo neemt het toestel minder ruimte in beslag en ligt het snoer niet in de weg.

Een andere interessante eigenschap is een timer zodat je weet wanneer je jouw croque monsieurs uit de grill moet halen. Alle tosti ijzers beschikken tegenwoordig ook over een antiaanbaklaag. Kortom, de beste croque monsieur machine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Hoe snel moet de croque monsieur machine op temperatuur zijn?

Net als bij een heleboel andere keukenapparaten (denk maar aan een broodrooster, keukenrobot, handmixer, staafmixer, rijstkoker en airfryer), is het vermogen ook een belangrijk aandachtspunt. Om snel de juiste temperatuur in de croque monsieur machine te krijgen is een hoog vermogen nodig, maar niet elk toestel heeft hetzelfde vermogen meegekregen van de fabrikant.

Wat ik heb geleerd, is dat je best een croque monsieur machine koopt met een minimum vermogen van 700 watt. Hiermee is je tosti apparaat niet alleen sneller op temperatuur, je bakt je croque monsieurs ook in een sneller tempo. Zo vermijd je bovendien ook gezeur van je tafelgenoten omdat ze te lang moeten wachten op hun croque monsieurs.

4. Wil het oog ook wat?

george foreman croque monsieur machine

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je croque machine zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige tosti apparaten een minimalistisch design of een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je croque machine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je keukenrobot, melkopschuimer, soepmaker, broodbakmachine. Anders wordt zelfs de beste croque monsieur machine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een croque monsieur machine?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Tosti ijzers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede croque monsieur machine koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste croque monsieur machine van 2023, dan betaal je al snel 70 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een tosti apparaat kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het vermogen, de meegeleverde platen (indien aanwezig) en de extra functies als een instelbare temperatuur en timer. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een croque monsieur machine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of croque monsieur machines met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste croque monsieur machine van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke croque monsieur machine nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een croque monsieur machine met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de croque monsieur machine écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de croque monsieur machine die jij op het oog hebt nu echt wel de beste croque monsieur machine voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over croque monsieur machines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke croque monsieur machine de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste croque monsieur machines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!