Gepubliceerd op 7 januari 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 9 maart 2024.

Een croque monsieur maak ik maar al te graag. Je kan er namelijk eindeloos mee variëren. Denk maar aan gerookte zalm, mozzarella, pesto, groenten of zelfs fruit. Maar om een eersteklas croque monsieur te maken, moet je wel het juiste materiaal in huis hebben. En dat doe je met een goede croque monsieur machine. Hiermee bereid je in een handomdraai heerlijke, zelfgemaakte krokante croques voor het hele gezin!

Maar hoe kies je een croque monsieur machine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste croque monsieur machines van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste croque monsieur machines van 2024 op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Tefal, Princess, Domo en Tristar bijna elk jaar een selectie nieuwe croque monsieur machines op de markt brengen? Het aanbod croque monsieur machines is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste croque monsieur machines van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 23 verschillende croque monsieur machines vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 12 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 12 croque monsieur machines… Ik testte ook de aanwezige functies als de verwisselbare platen, de instelbare temperatuur en de koele handgreep. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de FriFri WA102C; deze croque monsieur machine scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie croque monsieur machines die het best uit de test kwamen:

Budget
Domo DO9056C
 • Domo DO9056C
 • Vermogen: 900 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

1e keuze
FriFri WA102C
 • FriFri
  WA102C
 • Vermogen: 1200 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

2e keuze
Princess 112536
 • Princess
  Multisnack
 • Vermogen: 1500 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

Topper
Tefal Optigrill GC712D
 • Tefal OptiGrill+
 • Vermogen: 2000 watt

 • Verwisselbare platen:

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Koele handgreep:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Snoeropbergmogelijkheid:

De best geteste croque monsieur machines van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de croque monsieur machines die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

Domo DO9056C croque monsieur machine
Budget

Domo DO9056C

Ben je op zoek naar een goedkope croque monsieur machine? Dan is de Domo DO9056C de beste croque monsieur machine in de budgetklasse. Met deze croque monsieur machine van Domo heb je twee extra grote bakplaten ter beschikking (25×15 cm) waardoor je 50% meer bakoppervlak hebt dan de klassieke croque monsieur machines. Met een vermogen van 900 watt is deze croque monsieur machine van Domo ook snel op temperatuur. Zo tover je na enkele minuten al krokante croque monsieurs op tafel. Dankzij de anti-aanbaklaag plakken je croque monsieurs niet tegen het ijzer en is het reinigen nadien ook erg makkelijk. Na het bakken berg je deze croque monsieur machine dankzij de sluiting rechtop in je keukenkast. Wat ik ook erg fijn vind aan de Domo DO9056C is de koele behuizing. Hiermee brand je je vingers niet aan de buitenkant. Handig voor wie kinderen heeft! Kortom, als je op zoek bent naar een goedkope croque monsieur machine dan is de Domo DO9056C de beste koop!

FriFri WA102C
1e keuze

FriFri WA102C

Als je van bakken houdt, dan zit je bij Frifri goed! Met de Frifri WA102C bak je namelijk krokante smeuïge croque monsieurs of gevulde sandwiches in een mum van tijd. Maar wist je dat je met de Frifri WA102C ook andere lekkernijen bakt? Naast de meegeleverde bakplaat voor croque monsieurs, zijn er nog 7 andere bakplaten te combineren met de FriFri WA102C. Zo kan je met deze croque monsieur machine van FriFri ook bijvoorbeeld Brusselse wafels, galetten, boterwafels, kniepertjes of zelfs ijshoorntjes bakken. Met behulp van de grote draaiknop stel je de temperatuur van de FriFri WA102C in. Je hebt maar liefst de keuze uit 8 verschillende temperatuurstanden. Doordat de bakplaten uitneembaar zijn, is het reinigen van de FriFri WA102C erg makkelijk. Bovendien zijn de bakplaten vaatwasserbestendig. Kortom, de FriFri WA102C behoort tot één van de beste croque monsieur machines van 2024.

Princess 112536
2e keuze

Princess Multisnack

De Princess Multisnack is nog zo'n veelzijdige croque monsieur machine. De Multisnack is namelijk een contactgrill, grill, croque monsieur machine en wafelijzer in één. Dankzij de makkelijk afneembare platen wissel je de platen makkelijk om. Zo bak je met de Princess Multisnack 's middags een smeuïge croque monsieur, met de koffie de lekkerste Brusselse wafels en 's avonds grill op de gladde bakplaat heerlijke garnalenspiezen. En grillen lukt ook met de hele familie. De Princess Multisnack klap je ook open als tafelgrill. Met een vermogen van 1500 watt is deze croque monsieur machine van Princess ook snel op temperatuur. Het deksel van de Princess Multisnack is bovendien in hoogte verstelbaar zodat je er gemakkelijk een goed gevulde panini of een lekkere biefstuk tussen bakt. De regelbare thermostaat van de Princess Multisnack kan ingesteld worden van laag naar hoog. Ik was ook aangenaam verrast door de aanwezigheid van een vetafdruipsysteem. Kortom, de Princess Multisnack is de beste koop van 2024.

Tefal Optigrill+ GC712D
Topper

Tefal OptiGrill+

De beste croque monsieur machine van 2024 is zonder twijfel de Tefal OptiGrill+. Met één druk op de knop bereid je met de Tefal OptiGrill+ naast heerlijke krokante croque monsieurs ook vlees, vis, gevogelte en groenten. Op het LCD display zie je dankzij de timer in één oogopslag hoe lang de Tefal OptiGrill+ nog nodig heeft om de croque monsieurs te bakken. Van zodra ze klaar zijn, hoor je een piepsignaal. Zo hoef je nooit meer zelf het bakproces in de gaten te houden. Met de diepvriesstand bereid je bovendien bevroren ingrediënten lekker klaar. Andere handige functies als een innovatieve kooksensor past de bereidingstijd automatisch aan op de dikte van de ingrediënten op de grillplaat. De grillplaat is bovendien afneembaar en vaatwasmachinebestendig, net zoals de vetopvangbak. Zo hou je de Tefal OptiGrill+ eenvoudig schoon. Als grillen jouw passie is, dan is de Tefal OptiGrill+ de beste croque monsieur machine dat je vandaag op de markt vind.

Zo vergelijk en selecteer ik de beste croque monsieur machines

Heb je al eens gekeken naar het aanbod croque monsieur machines op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel toestellen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke croque machine individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 croque monsieur machines kan komen. Dus voordat je een toestel in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een croque monsieur machine koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Kies je een eenvoudige of multifunctionele croque monsieur machine? Heeft het vermogen een betekenis? Hebben een instelbare thermostaat, indicatielampjes en een koele wand of handgreep een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een croque monsieur machine maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een croque monsieur machine moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van croque monsieur machines die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de croque monsieur machines in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de croque monsieur machine betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke croque monsieur machines zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke croque monsieur machines zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van croque monsieur machines.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig croque monsieur machines gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de croque monsieur machine zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond croque monsieur machines. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele croque monsieur machines die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de croque monsieur machines vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan croque monsieur machines moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de croque monsieur machines heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget croque monsieur machine, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste croque monsieur machine, ongeacht de prijs). Deze 4 croque monsieur machines giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle croque monsieur machines worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele croque monsieur machines te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de croque monsieur machines die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van croque monsieur machines staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte croque monsieur machines up-to-date te brengen.

Een goede croque monsieur machine kopen: waar moet je op letten?

Wat de beste croque monsieur machine (ofwel tosti ijzer) voor jou is, hangt grotendeels af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een croque monsieur machine wilt kopen.

1. Kies je een eenvoudige of multifunctionele croque monsieur machine?

Wil je een croque monsieur machine kopen? Denk dan vooraf goed na wat je ermee wilt doen. Met een eenvoudig tosti ijzer bak je enkel en alleen croque monsieurs. Ze beschikken vaak over een bakplaat met twee vakken in de vorm van een schelp of driehoek. Deze bakplaten zijn vaak niet verwisselbaar.

de beste croque monsieur machines hebben een hoog vermogen

Maar bak je in het weekend ook eens graag verse, krokante Brusselse wafels? Of hou je ook van gegrild vlees of vis? Dan worden de beste croque monsieur machines tegenwoordig verkocht met verwisselbare platen. Zo kan je bakplaten kopen om wafels, poffertjes, panini’s, vlees, groenten en vis te bakken of te grillen. Met zo'n verwisselbare platen bespaar je ook ruimte in je keuken omdat je geen andere keukentoestellen zoals een wafelijzer of grillplaat hoeft aan te schaffen.

Tosti ijzers met verwisselbare platen zijn wel meestal prijziger dan de eenvoudigere modellen. Bovendien ontvang je niet altijd een volledige set bakplaten. Sommige moet je vaak nog apart kopen.

Heb je een beperkt budget? Dan kies je best een eenvoudig tosti ijzer. Wil je je volledig laten gaan in jouw culinaire creativiteit, dan is een croque monsieur machine met verwisselbare platen de betere keuze!

2. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je croque monsieur machine vergroten. De belangrijkste zijn:

croque monsieur machine met instelbare temperatuur

Instelbare thermostaat

Met een instelbare thermostaat kan je de temperatuur regelen van je croque monsieur machine. De temperatuur wordt ofwel weergegeven in graden, ofwel in niveau's.

croque monsieur machine met Indicatielampje

Indicatielampjes

Brandt het groene indicatielampje? Dan weet je dat de tosti ijzer op de juiste temperatuur is die jij hebt ingesteld. Het rode lampje brandt van zodra het toestel is aangesloten.

croque monsieur machine met koele handgreep

Koele wand of handgreep

De beste croque monsieur machines beschikken over een koele wand of handgreep. Hiermee voorkom je dat je je handen verbrand aan de croque monsieur machine.

croque monsieur machine dat vaatwasserbestendig is

Vaatwasmachinebestendig

Een van de grootste ergernissen bij een croque machine is dat je ze niet altijd even goed kunt schoonmaken. Kies daarom altijd een model waarvan de losse onderdelen, zoals bakplaten, eenvoudig in de vaatwasmachine passen.

croque monsieur machine dat uitklapbaar is

Bruikbaar als tafelgrill

Heb je gekozen voor een contactgrill om je croque monsieurs te bakken? Dan kan je deze toestellen soms ook helemaal openklappen. Je gebruikt het toestel dan als tafelgrill om er gemakkelijk groenten, vlees en vis op te grillen.

croque monsieur machine met snoeropbergmogelijkheden

Snoeropbergmogelijkheid

Met een snoeropbergsysteem berg je na gebruik het snoer van het tosti apparaat netjes op aan de onder- of achterkant. Zo neemt het toestel minder ruimte in beslag en ligt het snoer niet in de weg.

Een andere interessante eigenschap is een timer zodat je weet wanneer je jouw croque monsieurs uit de grill moet halen. Alle tosti ijzers beschikken tegenwoordig ook over een antiaanbaklaag. Kortom, de beste croque monsieur machine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Hoe snel moet de croque monsieur machine op temperatuur zijn?

Net als bij een heleboel andere keukenapparaten (denk maar aan een broodrooster, keukenrobot, handmixer, staafmixer, rijstkoker en airfryer), is het vermogen ook een belangrijk aandachtspunt. Om snel de juiste temperatuur in de croque monsieur machine te krijgen is een hoog vermogen nodig, maar niet elk toestel heeft hetzelfde vermogen meegekregen van de fabrikant.

Wat ik heb geleerd, is dat je best een croque monsieur machine koopt met een minimum vermogen van 700 watt. Hiermee is je tosti apparaat niet alleen sneller op temperatuur, je bakt je croque monsieurs ook in een sneller tempo. Zo vermijd je bovendien ook gezeur van je tafelgenoten omdat ze te lang moeten wachten op hun croque monsieurs.

4. Wil het oog ook wat?

george foreman croque monsieur machine

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je croque machine zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige tosti apparaten een minimalistisch design of een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je croque machine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je keukenrobot, melkopschuimer, soepmaker, broodbakmachine. Anders wordt zelfs de beste croque monsieur machine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een croque monsieur machine?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Tosti ijzers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede croque monsieur machine koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste croque monsieur machine van 2024, dan betaal je al snel 70 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een tosti apparaat kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het vermogen, de meegeleverde platen (indien aanwezig) en de extra functies als een instelbare temperatuur en timer. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een croque monsieur machine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of croque monsieur machines met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste croque monsieur machine van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over croque monsieur machines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Haal alles uit de feestdagen met Steviefy

De feestdagen zijn in zicht en dat betekent drukke familiebijeenkomsten, feestelijke diners en verrukkelijke lekkernijen. Tijdens deze feestdagen is fun cooking erg gezellig want je staat dan niet de hele avond alleen in de keuken om voor jouw gezelschap te koken. Behalve voor croque monsieur machines heb ik ook andere koopgidsen geschreven voor keukenapparaten die onmisbaar zijn tijdens de feestdagen:

 • Met een pizza oven trakteer je jezelf en je gasten in een handomdraai op een zelfgemaakte pizza. Met de beste pizza oven van 2024 bereid je zelf andere gerechten met vlees, vis of groenten. Pizza ovens zijn zowel beschikbaar voor binnen als buiten.
 • Met een teppanyaki plaat bereid je samen met je tafelgenoten sissende steaks, gegrilde groenten en smaakvolle zeevruchten. De beste teppanyaki platen van 2024 herken je aan de aanwezigheid van een instelbare thermostaat, een vetafvoer, een glazen deksel en een meegeleverde stenen- of geribbelde bakplaat.
 • Met een gourmetstel maak je van elke maaltijd een feestelijke aangelegenheid. Of je nu gaat voor klassieke gourmetrecepten of je creativiteit de vrije loop wilt laten met diverse ingrediënten, een gourmetstel biedt eindeloze mogelijkheden! De beste gourmetstellen van 2024 hebben doorgaans verstelbare temperatuurinstellingen, een antiaanbaklaag en ruime kookoppervlakken.
 • Geen feestelijk ontbijt is compleet zonder verse, knapperige wafels. De beste wafelijzers van 2024 hebben doorgaans instelbare bruiningsniveaus en een gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je kunt genieten van heerlijke wafels met een perfecte textuur.
 • Wil je snel en moeiteloos smakelijke gegrilde gerechten bereiden tijdens de feestdagen? Dan is een contactgrill de beste koop. Hiermee bak je sappige steaks, gegrilde groenten en panini's met een krokant korstje. De beste contactgrills van 2024 hebben automatische programma’s, een zwevende topplaat, timer en een gaarheidsindicator.
 • Sluit je feestelijke maaltijd af met een verfrissend dessert. Met de beste ijsmachines van 2024 maak je, precies naar jouw smaak, heerlijk roomijs, sorbet en frozen yoghurt. Ze hebben doorgaans een doorzichtig deksel met een vulopening, een display en timer.

Met deze onmisbare keukenapparaten til je jouw feestdagen naar een hoger culinair niveau.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke croque monsieur machine de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de croque monsieur machines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!