Gepubliceerd op 27 november 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 9 maart 2024.

Een staafmixer is een onmisbaar item in de keuken. Dit handige keukenapparaat is niet alleen uitermate geschikt om soep mee te bereiden, maar dankzij de handige opzetstukken kan je met je staafmixer ook naar hartenlust raspen, hakken, mengen en kloppen. Hou je van smoothies en moet je veel groenten pureren? Heb jij een baby gekregen en wil je graag verse groentepapjes geven? Of wil je snel wat mayonaise of slagroom opkloppen? Het kan allemaal met een goede staafmixer!

Maar hoe kies je een staafmixer? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste staafmixers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste staafmixers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Bosch, Braun, Bamix en Philips bijna elk jaar een selectie nieuwe staafmixers op de markt brengen? Het aanbod staafmixers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste staafmixers van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 24 verschillende staafmixers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 16 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 16 staafmixers… Ik testte ook de aanwezige functies als de turbofunctie, pulsestand, extra opzetstukken en het aantal snelheden. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Bosch ErgoMixx MS6CM6155; deze staafmixer scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie staafmixers die het best uit de test kwamen:

Budget
Tristar MX 4829
 • Tristar MX-4829
 • Vermogen: 1000 watt

 • Aantal snelheden: 1

 • Kabellengte: 1 m

 • Turbofunctie:

 • Pulsestand:

 • Traploos instelbaar:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

1e keuze
Bosch ErgoMixx MS6CM6155
 • Bosch ErgoMixx MS6CM6155
 • Vermogen: 1000 watt

 • Aantal snelheden: 12

 • Kabellengte: 1,4 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

2e keuze
Bosch MaxoMixx MS8CM6190
 • Bosch MaxoMixx MS8CM6190
 • Vermogen: 1000 watt

 • Aantal snelheden: 12

 • Kabellengte: 1,4 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

Topper

bamix superbox

 • Bamix Superbox
 • Vermogen: 200 watt

 • Aantal snelheden: 2

 • Kabellengte: 1,2 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

De best geteste staafmixers van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de staafmixers die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

Tristar MX-4829
Budget

Tristar MX-4829

Ben je op zoek naar een goedkope staafmixer? Dan behoort de Tristar MX-4829 tot één van de beste staafmixers in de budgetklasse. Bij deze staafmixer ontvang je een een garde, hakmolen en een maatbeker. Met de garde klop je onder andere slagroom en eiwitten stijf en met de maatbeker maak je de lekkerste smoothies en pesto's klaar. De hakmolen vond ik kwalitatief, voldoende groot en uitermate geschikt om noten, uien en kruiden fijn te hakken. Dankzij de ergonomische vorm ligt deze Tristar staafmixer lekker in de hand en druk je zonder al te veel moeite de turboknop in. Doordat de Tristar MX-4829 traploos instelbaar is, stel je de snelheid nauwkeurig en gemakkelijk af op de bereiding. Wat ik ook bijzonder fijn vind aan de Tristar MX-4829, is dat deze staafmixer en alle accessoires snel te demonteren en op te bergen zijn. Bovendien mogen alle losse onderdelen de vaatwasser in. Handig! Kortom, als je op zoek bent naar een goedkope staafmixer dan is de Tristar MX-4829 de beste koop!

Bosch ErgoMixx MS6CM6155 staafmixer
1e keuze

Bosch MS6CM6155 ErgoMixx

De Bosch MS6CM6155 ErgoMixx kwam de beste uit test. Zeker als het aankomt op prijs/kwaliteit. Bij deze stijlvolle staafmixer van Bosch ontvang je namelijk vier handige accessoires voor het bereiden van sauzen, soepen en andere bereidingen. Zo zit er een pureestamper bij waarmee je in een paar seconden ingrediënten omtovert tot een puree. Denk maar aan luchtige aardappelpuree, fijne appelmousseline of vers gemaakte tomatenpuree. Met de ballongarde klop je bijvoorbeeld slagroom op voor bij je Brusselse wafels of voor in de chocolademelk. In de hakmolen snipper je een uitje of hak je andere ingrediënten als noten fijn. Met de meegeleverde maatbeker (600 ml) meet je vloeistoffen af en bewaar je de inhoud ervan langer vers in de koelkast dankzij het deksel. Alle accessoires zijn stuk voor stuk van degelijke kwaliteit, makkelijk op te bergen en bovendien vaatwasserbestendig. De Bosch MS6CM6155 ErgoMixx voelt fijn in de hand en is bovendien erg licht van gewicht. Na een uur deze Bosch staafmixer gebruikt te hebben, had ik geen last van mijn handen. Verder heb je in combinatie met de 12 snelheidsinstellingen en de turbostand de volledige controle over je staafmixer. Kortom, de Bosch MS6CM6155 ErgoMixx is de beste koop van 2024.

Bosch MaxoMixx MS8CM6190
2e keuze

Bosch MaxoMixx MS8CM6190

Met de MaxoMixx MS8CM6190 haal je één van de krachtigste staafmixers van Bosch in huis. En dat is geen understatement. De motor van deze Bosch staafmixer is uiterst krachtig (1000W) en in combinatie met 12 snelheidsinstellingen en een turboknop behaal je steeds een snel en perfect resultaat. In tegenstelling tot de vaak voorkomende accessoires (ballongarde en hakmolen) ontvang je bij de Bosch MaxoMixx MS8CM6190 ook nog twee andere uiterst behulpzame accessoires. Zo wordt er bij deze Bosch staafmixer een foodprocessor meegeleverd met verschillende inzetstukken om ingrediënten te hakken, snijden, raspen, versnipperen én te kneden. Omdat deze staafmixer zo krachtig is, ontvang je ook een crusher waarmee je ijs kunt fijnmalen. De accessoires klik je makkelijk vast en voelen heel degelijk aan. Net zoals de staafmixer zelf. De Bosch MaxoMixx MS8CM6190 heeft een hoogwaardige inox behuizing en bedien je makkelijk dankzij de ergonomische handgreep en grote knoppen. Ik vind dan ook dat de Bosch MaxoMixx MS8CM6190 tot één van de beste staafmixers van 2024 behoort.

bamix superbox staafmixer
Topper

Bamix Superbox

Het is Bamix dat in 1954 de eerste staafmixer in Zwitserland ontwierp. Kies je voor een Bamix staafmixer, dan kies je voor veelzijdigheid, prestatie en kwaliteit. En dat is niet anders dan bij de Superbox van Bamix. Deze set bevat een Bamix SwissLine M250 staafmixer en een indrukwekkende set van hoogwaardige accessoires waarmee je kan hakken, pureren, emulgeren, mengen, kloppen, raspen, pulveriseren én roeren. Behalve de alledaagse accessoires die je bij een staafmixer ontvangt (hakmolen, klopper, maatbeker), bevat de Bamix Superbox ook de SliceSy waarmee je grote hoeveelheden groenten, kaas of chocolate kan raspen of in plakjes snijden. Je kan met de Superbox van Bamix dus alles wat je met een normale keukenrobot kan doen! De Bamix SwissLine M250 staafmixer behoort bovendien met een snelheid van 18000 toeren per minuut tot de krachtigste op de markt. Die kracht, snelheid en betrouwbaarheid waarvoor Bamix gekend is, is dan ook de reden dat je Bamix staafmixers als deze overal in de horeca ziet. Bovendien krijg je 10 jaar garantie op deze staafmixer en mocht er ooit iets kapot gaan dan kan je bij Bamix altijd de onderdelen los krijgen, zelfs 30 jaar na aankoop. Kortom, als je op zoek bent naar een professionele staafmixer, dan is de Bamix Superbox de beste koop van 2024!

Zo vergelijk en selecteer ik de beste staafmixers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod staafmixers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel staafmixers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke staafmixer individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 staafmixers kan komen. Dus voordat je een staafmixer in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een staafmixer koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Welk vermogen en hoeveel snelheden heb je nodig? Welke opzetstukken heb je zoal bij staafmixers? Hebben een anti-spatvoet, pulsestand en een traploos instelbare snelheid een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een staafmixer maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een staafmixer moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van staafmixer die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de staafmixers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de staafmixer betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke staafmixers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke staafmixers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van staafmixers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig staafmixers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de staafmixer zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond staafmixers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele staafmixers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de staafmixers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan staafmixers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de staafmixers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget staafmixer, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste staafmixer, ongeacht de prijs). Deze 4 staafmixers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle staafmixers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele staafmixers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de staafmixers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van staafmixers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte staafmixers up-to-date te brengen.

Een goede staafmixer kopen: waar moet je op letten?

De beste staafmixer is voor iedereen verschillend. Heb je een hele krachtige staafmixer nodig voor dagelijks gebruik of een eenvoudige staafmixer waarmee je in het weekend lekkere soep maakt? De eigenschappen van een staafmixer komen enigszins overeen met die van handmixers. Ik heb alvast de belangrijkste eigenschappen van een handmixer voor jou op een rijtje gezet.

1. Welk vermogen heb je nodig?

Net als bij andere keukenapparaten (zoals bijvoorbeeld een keukenrobot, rijstkoker, airfryer, broodbakmachine, soepmaker of blender) geeft het vermogen een goede indicatie hoe krachtig een staafmixer is. Staafmixers zijn verkrijgbaar met een vermogen van 170 tot wel 1500 watt. Over het algemeen geldt dat een staafmixer met meer vermogen ook meer kracht heeft.

vermogen van een

Maar dat is niet altijd het geval. Zo hebben de staafmixers van Bamix doorgaans een vermogen van ‘maar 200 watt'. Toch behoren ze tot de beste staafmixers van 2024. Hoe komt dat dan? Ondanks het lage vermogen hebben deze staafmixers een hoog toerental, soms tot wel 18000 toeren per minuut. Daardoor zijn Bamix staafmixers ook in staat om ijs te crushen met een laag vermogen. Een bijkomend voordeel van zo'n Bamix staafmixer is dat ze ook weer zuiniger zijn dan staafmixers met een hoger vermogen en een lager toerental.

Staar je bij het kiezen van een staafmixer daarom dus niet blind op het vermogen alleen. De kwaliteit van de motor en het toerental spelen dus ook een rol in hoe goed een staafmixer zijn werk doet.

Neem daarom dus ook altijd een kijkje bij de reviews en de technische specificaties of de staafmixer al dan niet krachtig genoeg is voor de taken waarvoor jij het apparaat gaat gebruiken. Zo vermijd je dat je de beste staafmixer met het hoogste vermogen koopt als je dat vermogen helemaal niet eens nodig hebt.

2. Hoeveel snelheden heb je nodig?

Staafmixers verschillen ook van elkaar in het aantal snelheden. Waar de ene staafmixer maar 1 of 2 snelheden heeft, heeft de andere 10 tot wel 20 verschillende snelheidsstanden. Ik zeg dit alvast: een staafmixer met één snelheid kan fantastisch werk leveren. Toch kies ik er persoonlijk voor om een staafmixer met meerdere snelheden te hebben. Dat is vooral handig wanneer je wekelijks de staafmixer gebruikt voor allerhande bereidingen. 

Een alternatief voor verschillende snelheden is dan weer een traploos instelbare staafmixer. Hiermee bepaal je de snelheid van de messen naargelang de druk die je uitoefent op de powerknop. Hoe harder je drukt, hoe sneller de mesjes gaan. De beste staafmixers beschikken doorgaans ook over een turbofunctie waarmee je kort aan een heel hoge snelheid kan mixen.

3. Met welke handige opzetstukken of accessoires haal je meer uit je staafmixer?

Wist je dat je met opzetstukken of accessoires nog zoveel meer kunt bereiden? Hieronder een overzicht:

staafmixer met hakmolen

Hakmolen

Met een hakmolen kan je makkelijk kruiden en noten hakken of een pesto maken. Zo hoef je niet een afzonderlijke hakmolen boven te halen.

staafmixer met garde

Garde

Een garde kan je gebruiken om luchtige mousses, slagroom en mayonaise op te kloppen. Met een garde-accessoire hoef je dus geen handmixer boven te halen.

spiraalsnijder staafmixer 1

Spiraalsnijder

Met een spiraalsnijder tover je groenten of fruit om tot mooie sliertjes. Je kan ze gebruiken voor verfrissende saladesof ter vervanging van rijst of pasta.

maatbeker voor staafmixer

Maatbeker

Met behulp van een maatbeker met maataanduiding meet je in één oogopslag de hoeveelheden af

smoothiebeker voor staafmixer

Smoothiebeker

Met een smoothiebeker heb je een smalle beker om in te mixen en waaruit je meteen ook gemakkelijk kunt uit drinken.

antispat-voet-staafmixer

Lange staafmixervoet

Een lange staafmixervoet is erg handig om grote hoeveelheden soep te mixen in een hoge pot.

Sommige staafmixers worden ook verkocht met een opbergdoos of haak. Hiermee kan je dan alle meegeleverde accessoires netjes opbergen, zodat je losse accessoires minder snel kwijt raakt. De beste staafmixers van 2024 worden doorgaans verkocht met één of meerdere van de bovenstaande opzetstukken.

4. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je staafmixer vergroten. De belangrijkste zijn:

traploos instelbare staafmixer van Braun

Traploos instelbaar

Met een traploos instelbare staafmixer heb je veruit het meeste controle tijdens het mixen. Wanneer je de messen sneller wil laten draaien, druk je de snelheidsknop van de staafmixer wat harder in. Als je weer op een lagere stand wilt mixen, oefen je weer wat minder druk op de knop.

antispat voet staafmixer 1

Anti-spat voet

Met een anti-spatvoet, het woord zegt het al, voorkom je geknoei en gespetter tijdens het mixen. Met een meng- of maatbeker met deksel voorkom je eveneens gespetter. De beste staafmixers zijn doorgaans uitgerust met een anti-spatvoet of worden verkocht met een meng- of maatbeker.

pulsestand staafmixer

Pulsestand

Met de pulsestand maak je korte en (extra) krachtige mixbewegingen zolang je de knop ingedrukt houdt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je met je staafmixer gecontroleerd hardnekkige stukjes bevroren fruit, noten, of ijs kort maar goed wilt vermalen.

Neem ook zeker een kijkje of de staafmixervoet afneembaar is en de eventuele accessoires vaatwasserbestendig zijn. Zo bespaar je wat tijd met de afwas. De beste staafmixer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Kies je voor een staafmixer mét of zonder snoer?

bedrade

Staafmixers kan je zowel met een snoer als zonder een snoer kopen. Kwalitatief is er weinig verschil tussen de twee. Het grote voordeel van een staafmixer met snoer is dat ze niet opgeladen hoeven te worden en ze daardoor lang en intensief gebruikt kunnen worden. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de lengte van het snoer, en dus steeds in de buurt van een stopcontact moet blijven. Een snoerloze staafmixer is dan qua bewegingsvrijheid de absolute winnaar. Je hebt dan geen last van een te kort snoer of een snoer dat in de weg zit. Een nadeel is dan weer dat de oplaadbare motor voor langdurig of zwaar gebruik doorgaans niet krachtig genoeg. Ook een turbofunctie ontbreekt dan vaak. Kies daarom dan ook altijd een staafmixer mét snoer als je regelmatig en intensief het apparaat gaat gebruiken.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een staafmixer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Staafmixers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede staafmixer koop je al vanaf 60 euro. Wil je echter de beste staafmixer van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een staafmixer kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het vermogen, het aantal standen en de meegeleverde accessoires. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een staafmixer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste staafmixer van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over staafmixers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke staafmixer voor jou de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de staafmixers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!