Een staafmixer is een onmisbaar item in de keuken. Dit handige keukenapparaat is niet alleen uitermate geschikt om soep mee te bereiden, maar dankzij de handige opzetstukken kan je met je staafmixer ook naar hartenlust raspen, hakken, mengen en kloppen. Hou je van smoothies en moet je veel groenten pureren? Heb jij een baby gekregen en wil je graag verse groentepapjes geven? Of wil je snel wat mayonaise of slagroom opkloppen? Het kan allemaal met een goede staafmixer!

Maar hoe kies je een staafmixer? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste staafmixers van 2022? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste staafmixers van 2022 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste staafmixer wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Bosch, Braun, Bamix en Philips toveren haast elk jaar een selectie nieuwe staafmixers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste staafmixers van 2022 opgesomd. Niet alleen werden deze staafmixers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

Bosch ErgoMixx MSM67170

 • Bosch ErgoMixx MSM67170
 • Vermogen: 750 watt

 • Aantal snelheden: 12

 • Kabellengte: 1,3 m

 • Turbofunctie:

 • Pulsestand:

 • Traploos instelbaar:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

1e keuze

Bosch ErgoMixx MS61B6170

 • Bosch ErgoMixx MS61B6170
 • Vermogen: 1000 watt

 • Aantal snelheden: 12

 • Kabellengte: 1,4 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

2e keuze

Bamix Mono M200 Rood

 • Bamix Mono M200
 • Vermogen: 200 watt

 • Aantal snelheden: 2

 • Kabellengte: 1,2 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

Topper

bamix superbox

 • Bamix Superbox
 • Vermogen: 200 watt

 • Aantal snelheden: 2

 • Kabellengte: 1,2 m

 • Turbofunctie:

 • Traploos instelbaar:

 • Pulsestand:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra opzetstukken:

 • Extra accessoires:

PS: Neem ook een kijkje naar de staafmixers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste staafmixer kopen: waar moet je op letten?

De beste staafmixer is voor iedereen verschillend. Heb je een hele krachtige staafmixer nodig voor dagelijks gebruik of een eenvoudige staafmixer waarmee je in het weekend lekkere soep maakt? De eigenschappen van een staafmixer komen enigszins overeen met die van handmixers. Ik heb alvast de belangrijkste eigenschappen van een handmixer voor jou op een rijtje gezet.

1. Welk vermogen heb je nodig?

Net als bij andere keukenapparaten (zoals bijvoorbeeld een keukenrobot, rijstkoker, airfryer, broodbakmachine, soepmaker of blender) geeft het vermogen een goede indicatie hoe krachtig een staafmixer is. Staafmixers zijn verkrijgbaar met een vermogen van 170 tot wel 1500 watt. Over het algemeen geldt dat een staafmixer met meer vermogen ook meer kracht heeft.

vermogen van een

Maar dat is niet altijd het geval. Zo hebben de staafmixers van Bamix doorgaans een vermogen van ‘maar 200 watt’. Toch behoren ze tot de beste staafmixers van 2022. Hoe komt dat dan? Ondanks het lage vermogen hebben deze staafmixers een hoog toerental, soms tot wel 18000 toeren per minuut. Daardoor zijn Bamix staafmixers ook in staat om ijs te crushen met een laag vermogen. Een bijkomend voordeel van zo’n Bamix staafmixer is dat ze ook weer zuiniger zijn dan staafmixers met een hoger vermogen en een lager toerental.

Staar je bij het kiezen van een staafmixer daarom dus niet blind op het vermogen alleen. De kwaliteit van de motor en het toerental spelen dus ook een rol in hoe goed een staafmixer zijn werk doet.

Neem daarom dus ook altijd een kijkje bij de reviews en de technische specificaties of de staafmixer al dan niet krachtig genoeg is voor de taken waarvoor jij het apparaat gaat gebruiken. Zo vermijd je dat je de beste staafmixer met het hoogste vermogen koopt als je dat vermogen helemaal niet eens nodig hebt.

2. Hoeveel snelheden heb je nodig?

Staafmixers verschillen ook van elkaar in het aantal snelheden. Waar de ene staafmixer maar 1 of 2 snelheden heeft, heeft de andere 10 tot wel 20 verschillende snelheidsstanden. Ik zeg dit alvast: een staafmixer met één snelheid kan fantastisch werk leveren. Toch kies ik er persoonlijk voor om een staafmixer met meerdere snelheden te hebben. Dat is vooral handig wanneer je wekelijks de staafmixer gebruikt voor allerhande bereidingen. 

Een alternatief voor verschillende snelheden is dan weer een traploos instelbare staafmixer. Hiermee bepaal je de snelheid van de messen naargelang de druk die je uitoefent op de powerknop. Hoe harder je drukt, hoe sneller de mesjes gaan. De beste staafmixers beschikken doorgaans ook over een turbofunctie waarmee je kort aan een heel hoge snelheid kan mixen.

3. Met welke handige opzetstukken of accessoires haal je meer uit je staafmixer?

Wist je dat je met opzetstukken of accessoires nog zoveel meer kunt bereiden? Hieronder een overzicht:

staafmixer met hakmolen

Hakmolen

Met een hakmolen kan je makkelijk kruiden en noten hakken of een pesto maken. Zo hoef je niet meteen je foodprocessor boven te halen.

staafmixer met garde

Garde

Een garde kan je gebruiken om luchtige mousses, slagroom en mayonaise op te kloppen. Met een garde-accessoire hoef je dus geen handmixer boven te halen.

spiraalsnijder staafmixer 1

Spiraalsnijder

Met een spiraalsnijder tover je groenten of fruit om tot mooie sliertjes. Je kan ze gebruiken voor verfrissende saladesof ter vervanging van rijst of pasta.

maatbeker voor staafmixer

Maatbeker

Met behulp van een maatbeker met maataanduiding meet je in één oogopslag de hoeveelheden af

smoothiebeker voor staafmixer

Smoothiebeker

Met een smoothiebeker heb je een smalle beker om in te mixen en waaruit je meteen ook gemakkelijk kunt uit drinken.

antispat-voet-staafmixer

Lange staafmixervoet

Een lange staafmixervoet is erg handig om grote hoeveelheden soep te mixen in een hoge pot.

Sommige staafmixers worden ook verkocht met een opbergdoos of haak. Hiermee kan je dan alle meegeleverde accessoires netjes opbergen, zodat je losse accessoires minder snel kwijt raakt. De beste staafmixers van 2022 worden doorgaans verkocht met één of meerdere van de bovenstaande opzetstukken.

4. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je staafmixer vergroten. De belangrijkste zijn:

traploos instelbare staafmixer van Braun

Traploos instelbaar

Met een traploos instelbare staafmixer heb je veruit het meeste controle tijdens het mixen. Wanneer je de messen sneller wil laten draaien, druk je de snelheidsknop van de staafmixer wat harder in. Als je weer op een lagere stand wilt mixen, oefen je weer wat minder druk op de knop.

antispat voet staafmixer 1

Anti-spat voet

Met een anti-spatvoet, het woord zegt het al, voorkom je geknoei en gespetter tijdens het mixen. Met een meng- of maatbeker met deksel voorkom je eveneens gespetter. De beste staafmixers zijn doorgaans uitgerust met een anti-spatvoet of worden verkocht met een meng- of maatbeker.

pulsestand staafmixer

Pulsestand

Met de pulsestand maak je korte en (extra) krachtige mixbewegingen zolang je de knop ingedrukt houdt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je met je staafmixer gecontroleerd hardnekkige stukjes bevroren fruit, noten, of ijs kort maar goed wilt vermalen.

Neem ook zeker een kijkje of de staafmixervoet afneembaar is en de eventuele accessoires vaatwasserbestendig zijn. Zo bespaar je wat tijd met de afwas. De beste staafmixer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Kies je voor een staafmixer mét of zonder snoer?

bedrade

Staafmixers kan je zowel met een snoer als zonder een snoer kopen. Kwalitatief is er weinig verschil tussen de twee. Het grote voordeel van een staafmixer met snoer is dat ze niet opgeladen hoeven te worden en ze daardoor lang en intensief gebruikt kunnen worden. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de lengte van het snoer, en dus steeds in de buurt van een stopcontact moet blijven. Een snoerloze staafmixer is dan qua bewegingsvrijheid de absolute winnaar. Je hebt dan geen last van een te kort snoer of een snoer dat in de weg zit. Een nadeel is dan weer dat de oplaadbare motor voor langdurig of zwaar gebruik doorgaans niet krachtig genoeg. Ook een turbofunctie ontbreekt dan vaak. Kies daarom dan ook altijd een staafmixer mét snoer als je regelmatig en intensief het apparaat gaat gebruiken.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een staafmixer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Staafmixers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede staafmixer koop je al vanaf 60 euro. Wil je echter de beste staafmixer van 2022, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een staafmixer kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het vermogen, het aantal standen en de meegeleverde accessoires. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een staafmixer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste staafmixer van 2022 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke staafmixer nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een staafmixer met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de staafmixer écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de staafmixer die jij op het oog hebt nu echt wel de beste staafmixer voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over staafmixers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke staafmixer voor jou de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste staafmixers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (125 stemmen)