Gepubliceerd op 15 oktober 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 9 maart 2024.
Je loopt langs de bakker en de heerlijke geur van versgebakken brood dringt je neus binnen. Een verleidelijke geur om van te watertanden. Wist je dat dit ook in je eigen keuken kan? Met een broodbakmachine bak je heerlijk brood in eigen huis, zonder er uren voor te hoeven zwoegen.
Maar hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste broodbakmachines van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste broodbakmachines van 2024 voor jou op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals Panasonic, Kenwood, Inventum en Moulinex bijna elk jaar een selectie nieuwe broodbakmachines op de markt brengen? Het aanbod broodbakmachines is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste broodbakmachines van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 29 verschillende broodbakmachines vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 14 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 14 broodbakmachines… Ik testte ook de aanwezige functies als de bakprogramma's, de korstkleurregelaar, warmhoudfunctie en automatische toevoerfunctie. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de Panasonic SD-R2530KXE; deze broodbakmachine scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie broodbakmachines die het best uit de test kwamen:
Domo B3963 Broodgewicht: 0,70 kg - 1 kg
Aantal broodprogramma's: 12
Glutenvrij programma:
Auto. toevoerfunctie:
Kijkvenster:
Warmhoudfunctie:
Uitgestelde starttijd:
Uitneembaar bakblik:
Korstkleurregelaar:
Panasonic SD-R2530KXE Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg
Aantal broodprogramma's: 30
Glutenvrij programma:
Auto. toevoerfunctie:
Kijkvenster:
Warmhoudfunctie:
Uitgestelde starttijd:
Uitneembaar bakblik:
Korstkleurregelaar:
Panasonic SD-B2510WXE Broodgewicht: 0,63 kg - 0,95 kg
Aantal broodprogramma's: 21
Glutenvrij programma:
Auto. toevoerfunctie:
Kijkvenster:
Warmhoudfunctie:
Uitgestelde starttijd:
Uitneembaar bakblik:
Korstkleurregelaar:
Panasonic SD-YR2550SXE RVS Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg
Aantal broodprogramma's: 31
Glutenvrij programma:
Auto. toevoerfunctie:
Kijkvenster:
Warmhoudfunctie:
Uitgestelde starttijd:
Uitneembaar bakblik:
Korstkleurregelaar:
De best geteste broodbakmachines van 2024 voor jou even toegelicht
Wil je meer weten over de broodbakmachines die het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste broodbakmachines
Heb je al eens gekeken naar het aanbod broodbakmachines op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel broodbakmachines op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke broodbakmachine individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 broodbakmachines kan komen. Dus voordat je een broodbakmachine in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een broodbakmachine koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel brood wil je in één keer bakken? Welke bakprogramma's heb je zoal? Hebben een kijkvenster, warmhoudfunctie en een automatische toevoerfunctie een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een broodbakmachine maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een broodbakmachine moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van broodbakmachines die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de broodbakmachines in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de broodbakmachine betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke broodbakmachines zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke broodbakmachines zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van broodbakmachines.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig broodbakmachines gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de broodbakmachine zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond broodbakmachines. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele broodbakmachines die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de broodbakmachines vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan broodbakmachines moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de broodbakmachines heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget broodbakmachine, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste broodbakmachine, ongeacht de prijs). Deze 4 broodbakmachines giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle broodbakmachines worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele broodbakmachines te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de broodbakmachines die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van broodbakmachines staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte broodbakmachines up-to-date te brengen.
Een goede broodbakmachine kopen: waar moet je op letten?
Hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden om de beste keuze te maken? Een broodmachine kies je niet alleen op basis van het merk en de soorten brood dat je ermee kan bakken. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste broodbakmachine voor jezelf wilt kopen.
1. Hoeveel brood wil je in één keer bakken?
Wellicht één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Elke broodbakmachine heeft namelijk een minimum en maximum broodgewicht. Met sommige broodmachines kan je slechts kleine broodjes, variërend van 450 tot 1000 gram bakken, met andere toestellen kan je dan weer grote broden van 1600 gram bakken.
Vergeet niet dat het toevoegen van extra ingrediënten, zoals noten, zaden en rozijnen, invloed heeft op dat maximumgewicht. Door deze extra ingrediënten wordt het brood zwaarder, maar niet groter. Welke broodmachine voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid en het type brood dat je wilt bakken. Beschikt je croque monsieur machine of contactgrill over kleine bakplaten? Dan bak je gewoon een klein broodje. Of wil je liever een groot brood dat je gezellig samen met je familieleden kunt delen met een kom zelfgemaakte soep? Dan kan je met de beste broodbakmachines zelfs twee broden tegelijkertijd te bakken. Zo kan je het ene brood diezelfde dag opeten en het andere invriezen voor later. Als dat niet efficiënt is?
2. Welke bakprogramma's heb je nodig?
Om een broodbakmachine te kunnen gebruiken hoef je echt geen bakker te zijn. Elke broodmachine is vandaag uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s. Denk maar aan programma’s om volkorenbrood, meergranenbrood, ciabatta of speltbrood te bakken. Afhankelijk van het model, worden er ook extra programma’s toegevoegd:
Zoete broden en cake
Naast alledaags brood kan je met een broodbakmachine ook andere lekkernijen als cake en zoete broden bakken. Doordat er suiker aanwezig is, wordt er op een lagere temperatuur gebakken om zo verbrande suiker te voorkomen.
Glutenvrij brood
Voor mensen met een glutenallergie is het belangrijk dat je brood op de juiste manier wordt bereid. Gelukkig heb je tegenwoordig ook broodbakmachines met een speciaal programma voor de bereiding van glutenvrij brood.
Confituur en compote
Wist je dat je met een broodbakmachine ook confituur (jam) en compote kunt maken? Ja hoor. Je kunt er vruchten als aardbeien, bosbessen en frambozen in koken en suiker naar smaak toevoegen.
Pasta-, pizza- en taartdeeg
Als je echt lekkere pasta, pizza of taart wilt eten, dan maak je natuurlijk het deeg zelf! De broodbakmachine kan je ook gebruiken om deeg te maken, kneden en te laten rijzen. Zo vermijd je toch wat handenarbeid.
Met de beste broodbakmachines stel je bovendien ook bakprogramma's op maat in. Hiermee kan je een speciaal samengesteld programma instellen, ideaal voor wie graag experimenteert of wanneer je toch graag brood wilt bakken dat niet tussen de vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s zit.
3. Toevoegen van extra ingrediënten: handmatig of automatisch?
Met een broodbakmachine bak je brood naar je eigen smaak. Je kan ermee experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, olijven, rozijnen of kruiden toe aan het deeg. Omdat sommige ingrediënten minder lang in de oven moeten dan het brood, gebeurt het wel eens dat je deze extra ingrediënten handmatig tijdens het bakproces moet toevoegen. Het toestel geeft dan met een piepsignaal aan wanneer je deze ingrediënten moet toevoegen.
De beste broodbakmachines beschikken daarentegen over een een automatische toevoerfunctie. Hiermee hoef je zelf niets meer te doen tijdens het bakproces. De ingrediënten plaats je van tevoren (afgewogen met een keukenweegschaal) in een ingrediëntenvakje van de broodmachine. Het toestel voegt de extra ingrediënten dan automatisch en op het juiste moment toe, net als een professionele bakker. Handig voor wie geen tijd heeft om de ingrediënten handmatig toe te voegen! Eet je graag brood met rozijnen of zaden? Overweeg dan een broodbakmachine met automatische toevoer.
4. Met welke handige functies haal je meer uit je broodbakmachine?
Niet alle broodbakmachines zijn hetzelfde. Sommige broodmachines bieden namelijk net dat tikkeltje meer gebruiksgemak. De meeste belangrijke functies heb ik hieronder opgesomd:
Kijkvenster
Sommige broodbakmachines zijn uitgerust met een kijkvenster. Hiermee kan je het volledige bakproces meevolgen (van kneden tot bakken) zonder het deksel van je toestel te verwijderen.
Korstkleurregelaar
Met een korstkleurregelaar personaliseer je jouw brood tot in de korst. Je stelt er de kleur van de korst mee in. Meestal heb je de keuze uit licht, medium of donker.
Warmhoudfunctie
De warmhoudfunctie is een handige functie voor wie niet onmiddellijk het brood uit de machine kan halen zodra het klaar is. Deze functie houdt het brood nog 30 of 60 minuten warm en krokant.
Zin in kraakvers en warm brood voor je ontbijt om 7 uur? Dan beschikken de beste broodbakmachines tegenwoordig ook over een ingebouwde timer. Je hoeft dan enkel de timer in te stellen, de ingrediënten toe te voegen en de broodmachine zal het bakprogramma op het gewenste tijdstip starten. Kortom, de beste broodbakmachine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
5. Wil het oog ook wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je broodbakmachine staat immers vaak ook op een prominente plek op je aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een broodmachine hoeft daarom niet een saaie witte kleur te hebben. Tegenwoordig zijn deze toestellen zowel met een mooie, strakke behuizing in inox verkrijgbaar, alsook in een behuizing van kunststof, die dankzij bepaalde kleurkeuzes (denk maar aan zwart) ook best wel mooi kunnen zijn.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je broodbakmachine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of de andere keukenapparaten. Denk maar aan je broodrooster, keukenrobot, waterkoker, ijsmachine, keukenweegschaal of airfryer. Anders wordt zelfs de beste broodbakmachine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
6. De prijs: hoeveel ben je bereid te betalen voor een broodbakmachine?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodbakmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2024, dan betaal je al snel 200 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een broodmachine kan dus behoorlijk variëren. Mijn advies? De beste broodbakmachine is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een broodbakmachine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste broodbakmachines van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over broodbakmachines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
-
Hoe lang duurt het bakken van een brood?
Dit hangt van het programma af. Sommige broodbakmachines hebben een snelprogramma van één uur, maar de meeste programma's duren twee tot drie uur.
-
Hoe werkt een broodbakmachine?
Met één of twee (afhankelijk van het model) kneedvleugels in de onderkant van de bakvorm worden de ingrediënten gemixt en daarna gekneed. Nadat het deeg is gekneed, neemt de ovenfunctie over om het brooddeeg te rijzen en vervolgens te bakken.
-
Wat kost het om een brood te bakken in een broodbakmachine?
Een zelfgebakken, ‘normaal’ brood kost je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. De ingrediënten om een speciaal brood te bakken als waldkorn-, glutenvrij-of biobrood kost natuurlijk meer.
-
Wat kost een goede broodbakmachine?
Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2024, dan betaal je al snel 200 euro.
-
Wat zijn de beste merken voor een broodbakmachine?
Panasonic, Kenwood en Moulinex zijn veruit de meeste populaire merken voor een broodbakmachine. Domo, Inventum, Princess en Tefal bieden ook een goede prijs/kwaliteit.
-
Waar moet je op letten bij het kopen van een broodbakmachine?
Broodbakmachines zijn in allerlei varianten te koop. Koop dus niet de eerste de beste broodbakmachine in je plaatselijke elektrowinkel. Enkele eigenschappen die belangrijk zijn bij een broodbakmachine zijn o.a. de hoeveelheid brood dat je wilt bakken in één keer, het aantal bakprogramma's (optie voor glutenvrij brood belangrijk?), extra functies als een automatische toevoerfunctie en warmhoudfunctie, de prijs en het design.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke broodbakmachine de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste broodbakmachines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Dag Rene,
De broodbakmachine van Morphy Richards heeft een inklapbare deeghaak.
Groetjes,
Steven
Welke broodmachines hebben een wegklappende deeghaak?