Je loopt langs de bakker en de heerlijke geur van versgebakken brood dringt je neus binnen. Een verleidelijke geur om van te watertanden. Wist je dat dit ook in je eigen keuken kan? Met een broodbakmachine bak je heerlijk brood in eigen huis, zonder er uren voor te hoeven zwoegen.

Maar hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste broodbakmachines van 2021? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste broodbakmachines van 2021 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste broodbakmachines wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Panasonic, Kenwood, Inventum en Moulinex toveren haast elk jaar een selectie nieuwe broodbakmachines uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste broodbakmachines van 2021 opgesomd. Niet alleen werden deze broodbakmachines beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

Princess Wake Up 152006

 • Princess Wake Up
  De Princess Wake Up is een goedkope broodbakmachine geschikt voor maximaal 800 gram brood. Met de 15 automatische bakprogramma’s kom je met de Princess Wake Up niks tekort. Zo heb je de mogelijkheid om glutenvrij brood, cake en jam met je broodbakmachine te maken. Voor wie weinig tijd heeft, kan gebruik maken van de snelbakfunctie, waarmee je binnen anderhalf uur vers brood kan hebben. De Princess Wake Up is bovendien voorzien van een timer waarmee je de start van het bakken tot 13 uur uit kan stellen. De warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je brood, zelfs na het bakken, warm blijft. Wil je het brood bakken een kans geven, maar niet veel geld investeren? Dan is de Princess Wake Up de beste broodbakmachine voor je.
 • Broodgewicht: 0,68 kg - 0,90 kg

 • Aantal broodprogramma's: 15

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

1e keuze

Panasonic SD R2530KXE

 • Panasonic SD-R2530KXE
  De Panasonic SD-R2530KXE is een ontzettend uitgebreide broodbakmachine waar je je volledig mee kan uitleven in de keuken. Met maar liefst 30 automatische programma’s bak je onder andere glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. Dankzij de overzichtelijke display kan vrijwel iedereen met deze broodbakmachine overweg. Voor zowel jong als oud is brood bakken nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij de automatische toevoer kun je alle ingrediënten in één keer in de broodmachine doen en hoef je er niet meer naar om te kijken. Door de diamant-fluor coating blijft geen enkel brood meer vastplakken in de bakvorm en met de losse gistdispenser bereik je het optimale bakresultaat. En met de timer stel je de avond van te voren een tijd in, zodat je volgende ochtend ontbijt met vers brood. Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2021, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-R2530KXE vinden!
 • Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg

 • Aantal broodprogramma's: 30

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

2e keuze

Kenwood BM450

 • Kenwood BM450
  De Kenwood BM450 is een strakke, stijlvolle en gebruiksvriendelijke broodbakmachine en een waardevolle aanwinst in je keuken. Kies uit de 14 verschillende programma's of stel zelfs je eigen persoonlijke bakprogramma in en maak de lekkerste broden, deeg, cake en confituur. Met het vernieuwde 100% glutenvrij broodprogramma maak je met glutenvrije broodmixen en meelsoorten het lekkerste glutenvrij brood. Van te voren doe je noten, rozijnen of olijven in een apart bakje in de broodbakmachine, zodat de Kenwood BM450 ze op het juiste moment kan toevoegen. Met de timer kan je tot 15 uur van tevoren de starttijd van het bakken instellen zodat je elke dag wakker wordt, of thuis komt met de geur van versgebakken brood in huis. Door de korstkleurregelaar te gebruiken, stel je zelf in hoe donker je de korst wil hebben. De BM450 broodbakmachine is één van de beste broodbakmachines van het moment.
 • Broodgewicht: 0,50 kg - 1 kg

 • Aantal broodprogramma's: 14

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

Topper

Panasonic SD YR2550SXE

 • Panasonic SD-YR2550SXE RVS
  De Panasonic SD-YR2550SXE is een ontzettend uitgebreide broodbakmachine waar je je volledig mee kan uitleven in de keuken. Met maar liefst 31 automatische programma’s bak je onder andere glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. Dankzij de overzichtelijke display kan vrijwel iedereen met deze broodbakmachine overweg. Voor zowel jong als oud is brood bakken nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij de automatische toevoer kun je alle ingrediënten in één keer in de broodmachine doen en hoef je er niet meer naar om te kijken. Door de diamant-fluor coating blijft geen enkel brood meer vastplakken in de bakvorm en met de losse gistdispenser bereik je het optimale bakresultaat. En met de timer stel je de avond van te voren een tijd in, zodat je volgende ochtend ontbijt met vers brood. Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2021, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-YR2550SXE vinden!
 • Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg

 • Aantal broodprogramma's: 31

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

PS: Neem ook een kijkje naar de broodbakmachines met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste broodbakmachine kopen: waar moet je op letten?

Hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden om de beste keuze te maken? Een broodmachine kies je niet alleen op basis van het merk en de soorten brood dat je ermee kan bakken. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste broodbakmachine voor jezelf wilt kopen.

1. Hoeveel brood wil je in één keer bakken?

Wellicht één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Elke broodbakmachine heeft namelijk een minimum en maximum broodgewicht. Met sommige broodmachines kan je slechts kleine broodjes, variërend van 450 tot 1000 gram bakken, met andere toestellen kan je dan weer grote broden van 1600 gram bakken.

Vergeet niet dat het toevoegen van extra ingrediënten, zoals noten, zaden en rozijnen, invloed heeft op dat maximumgewicht. Door deze extra ingrediënten wordt het brood zwaarder, maar niet groter. Welke broodmachine voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid en het type brood dat je wilt bakken. Beschikt je croque monsieur machine over kleine bakplaten? Dan bak je gewoon een klein broodje. Of wil je liever een groot brood dat je gezellig samen met je familieleden kunt delen met een kom zelfgemaakte soep? Dan kan je met de beste broodbakmachines zelfs twee broden tegelijkertijd te bakken. Zo kan je het ene brood diezelfde dag opeten en het andere invriezen voor later. Als dat niet efficiënt is?

2. Welke bakprogramma’s heb je nodig?

Om een broodbakmachine te kunnen gebruiken hoef je echt geen bakker te zijn. Elke broodmachine is vandaag uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s. Denk maar aan programma’s om volkorenbrood, meergranenbrood, ciabatta of speltbrood te bakken. Afhankelijk van het model, worden er ook extra programma’s toegevoegd:

rozenbrood bakken met broodbakmachine

Zoete broden en cake

Naast alledaags brood kan je met een broodbakmachine ook andere lekkernijen als cake en zoete broden bakken. Doordat er suiker aanwezig is, wordt er op een lagere temperatuur gebakken om zo verbrande suiker te voorkomen.

glutenvrij brood bakken met broodbakmachine

Glutenvrij brood

Voor mensen met een glutenallergie is het belangrijk dat je brood op de juiste manier wordt bereid. Gelukkig heb je tegenwoordig ook broodbakmachines met een speciaal programma voor de bereiding van glutenvrij brood.

confituur

Confituur en compote

Wist je dat je met een broodbakmachine ook confituur (jam) en compote kunt maken? Ja hoor. Je kunt er vruchten als aardbeien, bosbessen en frambozen in koken en suiker naar smaak toevoegen.

pizzadeeg

Pasta-, pizza- en taartdeeg

Als je echt lekkere pasta, pizza of taart wilt eten, dan maak je natuurlijk het deeg zelf! De broodbakmachine kan je ook gebruiken om deeg te maken, kneden en te laten rijzen. Zo vermijd je toch wat handenarbeid.

Met de beste broodbakmachines stel je bovendien ook bakprogramma’s op maat in. Hiermee kan je een speciaal samengesteld programma instellen, ideaal voor wie graag experimenteert of wanneer je toch graag brood wilt bakken dat niet tussen de vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s zit.

3. Toevoegen van extra ingrediënten: handmatig of automatisch?

met de beste beste broodbakmachines voeg je automatisch ingrediënten toe

Met een broodbakmachine bak je brood naar je eigen smaak. Je kan ermee experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, olijven, rozijnen of kruiden toe aan het deeg. Omdat sommige ingrediënten minder lang in de oven moeten dan het brood, gebeurt het wel eens dat je deze extra ingrediënten handmatig tijdens het bakproces moet toevoegen. Het toestel geeft dan met een piepsignaal aan wanneer je deze ingrediënten moet toevoegen.

De beste broodbakmachines beschikken daarentegen over een een automatische toevoerfunctie. Hiermee hoef je zelf niets meer te doen tijdens het bakproces. De ingrediënten plaats je van tevoren (afgewogen met een keukenweegschaal) in een ingrediëntenvakje van de broodmachine. Het toestel voegt de extra ingrediënten dan automatisch en op het juiste moment toe, net als een professionele bakker. Handig voor wie geen tijd heeft om de ingrediënten handmatig toe te voegen! Eet je graag brood met rozijnen of zaden? Overweeg dan een broodbakmachine met automatische toevoer.

4. Met welke handige functies haal je meer uit je broodbakmachine?

Niet alle broodbakmachines zijn hetzelfde. Sommige broodmachines bieden namelijk net dat tikkeltje meer gebruiksgemak. De meeste belangrijke functies heb ik hieronder opgesomd:

broodbakmachine met kijkvenster

Kijkvenster

Sommige broodbakmachines zijn uitgerust met een kijkvenster. Hiermee kan je het volledige bakproces meevolgen (van kneden tot bakken) zonder het deksel van je toestel te verwijderen.

de beste beste broodbakmachines hebben een korstkleurregelaar

Korstkleurregelaar

Met een korstkleurregelaar personaliseer je jouw brood tot in de korst. Je stelt er de kleur van de korst mee in. Meestal heb je de keuze uit licht, medium of donker.

de beste beste broodbakmachines hebben een warmhoudfunctie

Warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie is een handige functie voor wie niet onmiddellijk het brood uit de machine kan halen zodra het klaar is. Deze functie houdt het brood nog 30 of 60 minuten warm en krokant.

Zin in kraakvers en warm brood voor je ontbijt om 7 uur? Dan beschikken de beste broodbakmachines tegenwoordig ook over een ingebouwde timer. Je hoeft dan enkel de timer in te stellen, de ingrediënten toe te voegen en de broodmachine zal het bakprogramma op het gewenste tijdstip starten. Kortom, de beste broodbakmachine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Wil het oog ook wat?

beste broodbakmachine 4

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je broodbakmachine staat immers vaak ook op een prominente plek op je aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een broodmachine hoeft daarom niet een saaie witte kleur te hebben. Tegenwoordig zijn deze toestellen zowel met een mooie, strakke behuizing in inox verkrijgbaar, alsook in een behuizing van kunststof, die dankzij bepaalde kleurkeuzes (denk maar aan zwart) ook best wel mooi kunnen zijn.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je broodbakmachine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of de andere keukenapparaten. Denk maar aan je broodrooster, keukenrobot, waterkoker, keukenweegschaal, melkopschuimer of airfryer. Anders wordt zelfs de beste broodbakmachine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. De prijs: hoeveel ben je bereid te betalen voor een broodbakmachine?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodbakmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2021, dan betaal je al snel 200 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een broodmachine kan dus behoorlijk variëren. Mijn advies? De beste broodbakmachine is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een broodbakmachine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste broodbakmachines van 2021 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over broodbakmachines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Hoe lang duurt het bakken van een brood?

Dit hangt van het programma af. Sommige broodbakmachines hebben een snelprogramma van één uur, maar de meeste programma’s duren twee tot drie uur.

Hoe werkt een broodbakmachine?

Met één of twee (afhankelijk van het model) kneedvleugels in de onderkant van de bakvorm worden de ingrediënten gemixt en daarna gekneed. Nadat het deeg is gekneed, neemt de ovenfunctie over om het brooddeeg te rijzen en vervolgens te bakken.

Wat kost het om een brood te bakken in een broodbakmachine?

Een zelfgebakken, ‘normaal’ brood kost je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. De ingrediënten om een speciaal brood te bakken als waldkorn-, glutenvrij-of biobrood kost natuurlijk meer.

Wat kost een goede broodbakmachine?

Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2021, dan betaal je al snel 200 euro.

Wat zijn de beste merken voor een broodbakmachine?

Panasonic, Kenwood en Moulinex zijn veruit de meeste populaire merken voor een broodbakmachine. Domo, Inventum, Princess en Tefal bieden ook een goede prijs/kwaliteit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een broodbakmachine?

Broodbakmachines zijn in allerlei varianten te koop. Koop dus niet de eerste de beste broodbakmachine in je plaatselijke elektrowinkel. Enkele eigenschappen die belangrijk zijn bij een broodbakmachine zijn o.a. de hoeveelheid brood dat je wilt bakken in één keer, het aantal bakprogramma’s (optie voor glutenvrij brood belangrijk?), extra functies als een automatische toevoerfunctie en warmhoudfunctie, de prijs en het design.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke broodbakmachine de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste broodbakmachines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (153 stemmen)