Je loopt langs de bakker en de heerlijke geur van versgebakken brood dringt je neus binnen. Een verleidelijke geur om van te watertanden. Wist je dat dit ook in je eigen keuken kan? Met een broodbakmachine bak je heerlijk brood in eigen huis, zonder er uren voor te hoeven zwoegen.

Maar hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste broodbakmachines van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste broodbakmachines van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste broodbakmachines wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Panasonic, Kenwood, Inventum en Moulinex toveren haast elk jaar een selectie nieuwe broodbakmachines uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste broodbakmachines van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze broodbakmachines beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Domo B3963
 • Domo B3963
 • Broodgewicht: 0,70 kg - 1 kg

 • Aantal broodprogramma's: 12

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

1e keuze
Panasonic SD R2530KXE
 • Panasonic SD-R2530KXE
 • Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg

 • Aantal broodprogramma's: 30

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

2e keuze
Panasonic SD B2510WXE
 • Panasonic SD-B2510WXE
 • Broodgewicht: 0,63 kg - 0,95 kg

 • Aantal broodprogramma's: 21

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

Topper
Panasonic SD YR2550SXE
 • Panasonic SD-YR2550SXE RVS
 • Broodgewicht: 0,63 kg - 0,93 kg

 • Aantal broodprogramma's: 31

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Uitgestelde starttijd:

 • Uitneembaar bakblik:

 • Korstkleurregelaar:

PS: Neem ook een kijkje naar de broodbakmachines met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De best geteste broodbakmachines van 2023 voor jou even toegelicht

Wil je meer weten over de broodbakmachines die het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

Domo B3963
Budget

Domo B3963

De Domo B3963 behoort tot één van de beste broodbakmachines in de budgetklasse. Deze broodbakmachine beschikt over 12 automatische bakprogramma’s. Zo kan je niet alleen kiezen uit specialiteitsbroden zoals glutenvrij- of meergranen brood, de Domo B3963 is ook geschikt voor het maken van sandwiches en cake. Kneden, mengen, rijzen en bakken, alles gaat volledig automatisch. Dankzij de instelbare timer heb je bovendien ook de mogelijkheid om de Domo B3963 ’s nachts te laten beginnen, zodat je ’s ochtends wakker wordt met de heerlijke geur van vers gebakken brood. Daarnaast heb je ook een handige warmhoudfunctie en ontvang je bij deze broodbakmachine ook een leuk receptenboekje. De Domo B3963 is veruit de beste broodbakmachine voor diegenen die het bakken van brood een eerste kans willen geven.

Panasonic SD-R2530KXE broodbakmachine
1e keuze

Panasonic SD-R2530KXE

De Panasonic SD-R2530KXE is veruit de beste broodbakmachine van 2023, zeker op vlak van prijs/kwaliteit. Deze Panasonic broodbakmachine heeft maar liefst 30 bakprogramma’s om uit te kiezen! Zo maak je met één druk op de knop verschillende soorten brood, pizzadeeg, glutenvrije producten maar ook confituur. Dankzij de aanwezigheid van een automatische toevoer hoef je niet meer tijdens het bakken extra ingrediënten als noten of rozijnen toe te voegen. De Panasonic SD-R2530KXE doet dit automatisch én op het juiste tijdstip. Handig! Daarnaast kies je ook heel eenvoudig de knapperigheid van de korst aan naar smaak met de drie standen. Als kers op de taart ontvang je bij deze Panasonic broodbakmachine ook nog een maatbeker, twee maatlepels en een receptenboekje.

Panasonic SD-B2510WXE
2e keuze

Panasonic SD-B2510WXE

De Panasonic SD-B2510WXE brengt de bakkerij naar je eigen keuken. Met tot 21 automatische programma’s, bak je met deze broodbakmachine verschillende soorten brood. Daarbij behoort ook brioche, cake, confituur maar ook pizzadeeg. Maar de Panasonic SD-B2510WXE heeft ook 4 glutenvrije programma’s, ideaal voor wie een glutenintolerantie heeft of eenvoudigweg minder gluten wilt eten. Dankzij de timer zet je deze Panasonic broodbakmachine tot 13 uur van te voren klaar. Zo wordt je elke ochtend wakker met de geur van versgebakken brood. Let wel op, in tegenstelling tot de Panasonic SD-R2530KXE, beschikt deze broodbakmachine niet over een automatische toevoer. Daardoor zal jij wél tijdens het bakken manueel noten, rozen of andere ingrediënten moeten toevoegen. Desalniettemin, biedt de Panasonic SD-B2510WXE een fantastisch prijs/kwaliteit!

Panasonic SD-YR2550SXE
Topper

Panasonic SD-YR2550SXE RVS

Zoek je de beste broodbakmachine van 2023? Dan hoef je niet verder te zoeken dan de Panasonic SD-YR2550SXE. De kracht van de SD-YR2550SXE schuilt in de innovatieve Panasonic-technologie die manuele kneedtechnieken nabootst. Deze Panasonic broodbakmachine heeft 30 bakprogramma’s en biedt daarnaast ook de mogelijkheid toe om eigen programma’s in te stellen. Zo bak je in een handomdraai allerlei unieke ambachtelijke broden en taarten. Dankzij de aanwezigheid van een automatische toevoer hoef je niet meer tijdens het bakken extra ingrediënten als noten of rozijnen toe te voegen. De Panasonic SD-YR2550SXE doet dit automatisch én op het juiste tijdstip. Handig! Daarnaast kies je ook heel eenvoudig de knapperigheid van de korst aan naar smaak met de drie standen. In tegenstelling tot de Panasonic SD-R2530KXE beschikt deze broodbakmachine over een RVS behuizing. Zo geniet je nog jarenlang van deze broodbakmachine.

Een goede broodbakmachine kopen: waar moet je op letten?

Hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden om de beste keuze te maken? Een broodmachine kies je niet alleen op basis van het merk en de soorten brood dat je ermee kan bakken. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste broodbakmachine voor jezelf wilt kopen.

1. Hoeveel brood wil je in één keer bakken?

Wellicht één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Elke broodbakmachine heeft namelijk een minimum en maximum broodgewicht. Met sommige broodmachines kan je slechts kleine broodjes, variërend van 450 tot 1000 gram bakken, met andere toestellen kan je dan weer grote broden van 1600 gram bakken.

Vergeet niet dat het toevoegen van extra ingrediënten, zoals noten, zaden en rozijnen, invloed heeft op dat maximumgewicht. Door deze extra ingrediënten wordt het brood zwaarder, maar niet groter. Welke broodmachine voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid en het type brood dat je wilt bakken. Beschikt je croque monsieur machine of contactgrill over kleine bakplaten? Dan bak je gewoon een klein broodje. Of wil je liever een groot brood dat je gezellig samen met je familieleden kunt delen met een kom zelfgemaakte soep? Dan kan je met de beste broodbakmachines zelfs twee broden tegelijkertijd te bakken. Zo kan je het ene brood diezelfde dag opeten en het andere invriezen voor later. Als dat niet efficiënt is?

2. Welke bakprogramma’s heb je nodig?

Om een broodbakmachine te kunnen gebruiken hoef je echt geen bakker te zijn. Elke broodmachine is vandaag uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s. Denk maar aan programma’s om volkorenbrood, meergranenbrood, ciabatta of speltbrood te bakken. Afhankelijk van het model, worden er ook extra programma’s toegevoegd:

rozenbrood bakken met broodbakmachine

Zoete broden en cake

Naast alledaags brood kan je met een broodbakmachine ook andere lekkernijen als cake en zoete broden bakken. Doordat er suiker aanwezig is, wordt er op een lagere temperatuur gebakken om zo verbrande suiker te voorkomen.

glutenvrij brood bakken met broodbakmachine

Glutenvrij brood

Voor mensen met een glutenallergie is het belangrijk dat je brood op de juiste manier wordt bereid. Gelukkig heb je tegenwoordig ook broodbakmachines met een speciaal programma voor de bereiding van glutenvrij brood.

confituur

Confituur en compote

Wist je dat je met een broodbakmachine ook confituur (jam) en compote kunt maken? Ja hoor. Je kunt er vruchten als aardbeien, bosbessen en frambozen in koken en suiker naar smaak toevoegen.

pizzadeeg

Pasta-, pizza- en taartdeeg

Als je echt lekkere pasta, pizza of taart wilt eten, dan maak je natuurlijk het deeg zelf! De broodbakmachine kan je ook gebruiken om deeg te maken, kneden en te laten rijzen. Zo vermijd je toch wat handenarbeid.

Met de beste broodbakmachines stel je bovendien ook bakprogramma’s op maat in. Hiermee kan je een speciaal samengesteld programma instellen, ideaal voor wie graag experimenteert of wanneer je toch graag brood wilt bakken dat niet tussen de vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s zit.

3. Toevoegen van extra ingrediënten: handmatig of automatisch?

met de beste beste broodbakmachines voeg je automatisch ingrediënten toe

Met een broodbakmachine bak je brood naar je eigen smaak. Je kan ermee experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, olijven, rozijnen of kruiden toe aan het deeg. Omdat sommige ingrediënten minder lang in de oven moeten dan het brood, gebeurt het wel eens dat je deze extra ingrediënten handmatig tijdens het bakproces moet toevoegen. Het toestel geeft dan met een piepsignaal aan wanneer je deze ingrediënten moet toevoegen.

De beste broodbakmachines beschikken daarentegen over een een automatische toevoerfunctie. Hiermee hoef je zelf niets meer te doen tijdens het bakproces. De ingrediënten plaats je van tevoren (afgewogen met een keukenweegschaal) in een ingrediëntenvakje van de broodmachine. Het toestel voegt de extra ingrediënten dan automatisch en op het juiste moment toe, net als een professionele bakker. Handig voor wie geen tijd heeft om de ingrediënten handmatig toe te voegen! Eet je graag brood met rozijnen of zaden? Overweeg dan een broodbakmachine met automatische toevoer.

4. Met welke handige functies haal je meer uit je broodbakmachine?

Niet alle broodbakmachines zijn hetzelfde. Sommige broodmachines bieden namelijk net dat tikkeltje meer gebruiksgemak. De meeste belangrijke functies heb ik hieronder opgesomd:

broodbakmachine met kijkvenster

Kijkvenster

Sommige broodbakmachines zijn uitgerust met een kijkvenster. Hiermee kan je het volledige bakproces meevolgen (van kneden tot bakken) zonder het deksel van je toestel te verwijderen.

de beste beste broodbakmachines hebben een korstkleurregelaar

Korstkleurregelaar

Met een korstkleurregelaar personaliseer je jouw brood tot in de korst. Je stelt er de kleur van de korst mee in. Meestal heb je de keuze uit licht, medium of donker.

de beste beste broodbakmachines hebben een warmhoudfunctie

Warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie is een handige functie voor wie niet onmiddellijk het brood uit de machine kan halen zodra het klaar is. Deze functie houdt het brood nog 30 of 60 minuten warm en krokant.

Zin in kraakvers en warm brood voor je ontbijt om 7 uur? Dan beschikken de beste broodbakmachines tegenwoordig ook over een ingebouwde timer. Je hoeft dan enkel de timer in te stellen, de ingrediënten toe te voegen en de broodmachine zal het bakprogramma op het gewenste tijdstip starten. Kortom, de beste broodbakmachine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Wil het oog ook wat?

beste broodbakmachine 4

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je broodbakmachine staat immers vaak ook op een prominente plek op je aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een broodmachine hoeft daarom niet een saaie witte kleur te hebben. Tegenwoordig zijn deze toestellen zowel met een mooie, strakke behuizing in inox verkrijgbaar, alsook in een behuizing van kunststof, die dankzij bepaalde kleurkeuzes (denk maar aan zwart) ook best wel mooi kunnen zijn.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je broodbakmachine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of de andere keukenapparaten. Denk maar aan je broodrooster, keukenrobot, waterkoker, ijsmachine, keukenweegschaal of airfryer. Anders wordt zelfs de beste broodbakmachine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. De prijs: hoeveel ben je bereid te betalen voor een broodbakmachine?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodbakmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2023, dan betaal je al snel 200 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een broodmachine kan dus behoorlijk variëren. Mijn advies? De beste broodbakmachine is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een broodbakmachine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste broodbakmachines van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke broodmachine nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een broodbakmachine met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de broodmachine écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de broodbakmachine die jij op het oog hebt nu echt wel de beste broodbakmachine voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over broodbakmachines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

 • Hoe lang duurt het bakken van een brood?

  Dit hangt van het programma af. Sommige broodbakmachines hebben een snelprogramma van één uur, maar de meeste programma’s duren twee tot drie uur.

 • Hoe werkt een broodbakmachine?

  Met één of twee (afhankelijk van het model) kneedvleugels in de onderkant van de bakvorm worden de ingrediënten gemixt en daarna gekneed. Nadat het deeg is gekneed, neemt de ovenfunctie over om het brooddeeg te rijzen en vervolgens te bakken.

 • Wat kost het om een brood te bakken in een broodbakmachine?

  Een zelfgebakken, ‘normaal’ brood kost je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. De ingrediënten om een speciaal brood te bakken als waldkorn-, glutenvrij-of biobrood kost natuurlijk meer.

 • Wat kost een goede broodbakmachine?

  Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2023, dan betaal je al snel 200 euro.

 • Wat zijn de beste merken voor een broodbakmachine?

  Panasonic, Kenwood en Moulinex zijn veruit de meeste populaire merken voor een broodbakmachine. Domo, Inventum, Princess en Tefal bieden ook een goede prijs/kwaliteit.

 • Waar moet je op letten bij het kopen van een broodbakmachine?

  Broodbakmachines zijn in allerlei varianten te koop. Koop dus niet de eerste de beste broodbakmachine in je plaatselijke elektrowinkel. Enkele eigenschappen die belangrijk zijn bij een broodbakmachine zijn o.a. de hoeveelheid brood dat je wilt bakken in één keer, het aantal bakprogramma’s (optie voor glutenvrij brood belangrijk?), extra functies als een automatische toevoerfunctie en warmhoudfunctie, de prijs en het design.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke broodbakmachine de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste broodbakmachines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (188 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?