bol electronica

Je loopt langs de bakker en de heerlijke geur van versgebakken brood dringt je neus binnen. Een verleidelijke geur om van te watertanden. Wist je dat dit ook in je eigen keuken kan? Met een broodbakmachine bak je heerlijk brood in eigen huis, zonder er uren voor te hoeven zwoegen.

Maar hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste broodbakmachines van 2020? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste keuze maakt. Lees je even mee?

Dit zijn de beste broodbakmachines van het moment (update: oktober 2020)

De zoektocht naar de beste broodbakmachines wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Panasonic, Kenwood, Inventum en Moulinex toveren haast elk jaar een selectie nieuwe broodbakmachines uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste broodbakmachines van 2020 opgesomd. Niet alleen scoren ze bijzonder goed in onafhankelijke tests (Consumentenbond en Test Aankoop), ze krijgen ook geweldige reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Basis
Inventum BM55
 • Inventum BM55
  De Inventum BM55 is een goedkope broodbakmachine geschikt voor maximaal 800 gram brood. Met de 12 automatische bakprogramma’s kom je met de BM55 niks tekort. Zo heb je de mogelijkheid om glutenvrij brood, cake en jam met je broodbakmachine te maken. Voor wie weinig tijd heeft, kan gebruik maken van de snelbakfunctie, waarmee je binnen anderhalf uur vers brood kan hebben. De Inventum BM55 is bovendien voorzien van een timer waarmee je de start van het bakken tot 13 uur uit kan stellen. De warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je brood, zelfs na het bakken, warm blijft. Wil je het brood bakken een kans geven, maar niet veel geld investeren? Dan is de Inventum BM55 de beste broodbakmachine voor je.
 • Broodgewicht: 0,65 kg - 0,80 kg

 • Aantal broodprogramma's: 12

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Timer:

 • Korstkleurregelaar:

2e keuze
Kenwood BM450
 • Kenwood BM450
  De Kenwood BM450 is een strakke, stijlvolle en gebruiksvriendelijke broodbakmachine en een waardevolle aanwinst in je keuken. Kies uit de 15 verschillende programma's of stel zelfs je eigen persoonlijke bakprogramma in en maak de lekkerste broden, deeg, cake en confituur. De ingrediëntenhouder met een inhoud van 125 gram opent automatisch op het juiste tijdstip om de ingrediënten aan het brood toe te voegen. Met de timer kan je tot 15 uur van tevoren de starttijd van het bakken instellen zodat je elke dag wakker wordt, of thuis komt met de geur van versgebakken brood in huis. Door de korstkleurregelaar te gebruiken, stel je zelf in hoe donker je de korst wil hebben. Dankzij het kijkvenster kan je het bakproces in de gaten houden en er is optioneel een ronde broodpan om ronde broden en boterkoeken te bakken. De combinatie van zwart metaal, RVS en glas geeft de Kenwood BM450 een stijlvolle uitstraling. In plaats van Teflon is het bakblik van de BM45 bovendien voorzien van Thermolon, waardoor er minder kans is op het vrijkomen van giftige gassen tijdens het bakken. Kortom, deze broodbakmachine heeft alles in huis. De Kenwood BM450 is één van de beste broodbakmachines van 2020.
 • Broodgewicht: 0,40 kg - 1,20 kg

 • Aantal broodprogramma's: 14

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Timer:

 • Korstkleurregelaar:

1e keuze
Panasonic SD ZB2512KXE
 • Panasonic SD-ZB2512KXE
  De Panasonic SD-ZB2512KXE is momenteel één van de beste broodbakmachines die je kan kopen. Deze broodmachine beschikt over 17 verschillende bakprogramma's waarmee je verschillende soorten brood maakt. Denk maar aan rustiek ambachtelijk brood, speltbrood, brioche, roggebrood, Italiaans brood, rustiek sodabrood, volkoren brood enzovoort. Voor wie allergisch is aan gluten, biedt deze Panasonic SD-ZB2512KX ook een glutenvrij programma. De automatische ingrediëntentoevoer zorgt voor een geljkmatige verdeling van extra ingrediënten zoals gedroogd fruit, granen, rozijnen en noten. Bovendien kan je ook de korstkleur instellen en de Panasonic SD-ZB2512KX tot 13 uur op voorhand programmeren. Zo heb je op elk gewenst moment een lekker vers brood. In de handleiding vind je recepten voor de verschillende soorten brood zodat je meteen kunt beginnen met bakken. Zoek je de beste broodbakmachine tegen een eerlijke prijs? Dan zit je bij Panasonic goed!
 • Broodgewicht: 0,5 kg - 1,00 kg

 • Aantal broodprogramma's: 17

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Timer:

 • Korstkleurregelaar:

Topper
Panasonic SD ZX2522KXG
 • Panasonic SD-ZX2522KXG
  De Panasonic SD-ZX2522KXG is een ontzettend uitgebreide broodbakmachine waar je je volledig mee kan uitleven in de keuken. Met maar liefst 37 automatische programma’s bak je onder andere glutenvrij brood, glutenvrije pasta en glutenvrij cake. Dankzij de overzichtelijke display kan vrijwel iedereen met deze broodbakmachine overweg. Voor zowel jong als oud is brood bakken nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij de automatische toevoer kun je alle ingrediënten in één keer in de broodmachine doen en hoef je er niet meer naar om te kijken. Door de diamant-fluor coating blijft geen enkel brood meer vastplakken in de bakvorm en met de losse gistdispenser bereik je het optimale bakresultaat. En met de timer stel je de avond van te voren een tijd in, zodat je volgende ochtend ontbijt met vers brood. Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2020, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-ZX2522KXG vinden!
 • Broodgewicht: 0,4 kg - 1,20 kg

 • Aantal broodprogramma's: 37

 • Glutenvrij programma:

 • Auto. toevoerfunctie:

 • Kijkvenster:

 • Warmhoudfunctie:

 • Timer:

 • Korstkleurregelaar:

 

PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van best verkochte broodbakmachines op bol.com en Coolblue. Er zitten soms echte koopjes tussen!

De beste broodbakmachine kopen: waar moet je op letten?

Hoe kies je een broodbakmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden om de beste keuze te maken? Een broodmachine kies je niet alleen op basis van het merk en de soorten brood dat je ermee kan bakken. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste broodbakmachine wilt kopen voor thuis.

1. Hoeveel brood wil je in één keer bakken?

Wellicht één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Elke broodbakmachine heeft namelijk een minimum en maximum broodgewicht. Met sommige broodmachines kan je slechts kleine broodjes, variërend van 450 tot 1000 gram bakken, met andere toestellen kan je dan weer grote broden van 1600 gram bakken.

Vergeet niet dat het toevoegen van extra ingrediënten, zoals noten, zaden en rozijnen, invloed heeft op dat maximumgewicht. Door deze extra ingrediënten wordt het brood zwaarder, maar niet groter. Welke broodmachine voor jou het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid en het type brood dat je wilt bakken. De beste broodbakmachines zijn zelfs in staat twee broden tegelijkertijd te bakken. Zo kan je het ene brood diezelfde dag opeten en het andere invriezen voor later. Als dat niet efficiënt is?

2. Welke bakprogramma’s heb je nodig?

Om een broodbakmachine te kunnen gebruiken hoef je echt geen bakker te zijn. Elke broodmachine is vandaag uitgerust met een standaard pakket van vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s. Denk maar aan programma’s om volkorenbrood, meergranenbrood, ciabatta of speltbrood te bakken. Afhankelijk van het model, worden er ook extra programma’s toegevoegd:

rozenbrood bakken met broodbakmachine

Zoete broden en cake

Naast alledaags brood kan je met een broodbakmachine ook andere lekkernijen als cake en zoete broden bakken. Doordat er suiker aanwezig is, wordt er op een lagere temperatuur gebakken om zo verbrande suiker te voorkomen.

glutenvrij brood bakken met broodbakmachine

Glutenvrij brood

Voor mensen met een glutenallergie is het belangrijk dat je brood op de juiste manier wordt bereid. Gelukkig heb je tegenwoordig ook broodbakmachines met een speciaal programma voor de bereiding van glutenvrij brood.

confituur

Confituur en compote

Wist je dat je met een broodbakmachine ook confituur (jam) en compote kunt maken? Ja hoor. Je kunt er vruchten als aardbeien, bosbessen en frambozen in koken en suiker naar smaak toevoegen.

pizzadeeg

Pasta-, pizza- en taartdeeg

Als je echt lekkere pasta, pizza of taart wilt eten, dan maak je natuurlijk het deeg zelf! De broodbakmachine kan je ook gebruiken om deeg te maken, kneden en te laten rijzen. Zo vermijd je toch wat handenarbeid.

Met de beste broodbakmachines stel je bovendien ook bakprogramma’s op maat in. Hiermee kan je een speciaal samengesteld programma instellen, ideaal voor wie graag experimenteert of wanneer je toch graag brood wilt bakken dat niet tussen de vooraf geïnstalleerde bakprogramma’s zit.

3. Toevoegen van extra ingrediënten: handmatig of automatisch?

broodbakmachine met automatische toevoerfunctie

Met een broodbakmachine bak je brood naar je eigen smaak. Je kan ermee experimenteren door extra ingrediënten toe te voegen. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, olijven, rozijnen of kruiden toe aan het deeg. Omdat sommige ingrediënten minder lang in de oven moeten dan het brood, gebeurt het wel eens dat je deze extra ingrediënten handmatig tijdens het bakproces moet toevoegen. Het toestel geeft dan met een piepsignaal aan wanneer je deze ingrediënten moet toevoegen.

De beste broodbakmachines beschikken daarentegen over een een automatische toevoerfunctie. Hiermee hoef je zelf niets meer te doen tijdens het bakproces. De ingrediënten plaats je van tevoren in een ingrediëntenvakje van de broodmachine. Het toestel voegt de extra ingrediënten dan automatisch en op het juiste moment toe, net als een professionele bakker. Handig voor wie geen tijd heeft om de ingrediënten handmatig toe te voegen! Eet je graag brood met rozijnen of zaden? Overweeg dan een broodbakmachine met automatische toevoer.

4. Met welke handige functies haal je meer uit je broodbakmachine?

Niet alle broodbakmachines zijn hetzelfde. Sommige broodmachines bieden namelijk net dat tikkeltje meer gebruiksgemak. De meeste belangrijke functies heb ik hieronder opgesomd:

broodbakmachine met kijkvenster

Kijkvenster

Sommige broodbakmachines zijn uitgerust met een kijkvenster. Hiermee kan je het volledige bakproces meevolgen (van kneden tot bakken) zonder het deksel van je toestel te verwijderen.

Korstkleurregelaar

Korstkleurregelaar

Met een korstkleurregelaar personaliseer je jouw brood tot in de korst. Je stelt er de kleur van de korst mee in. Meestal heb je de keuze uit licht, medium of donker.

warmhoudfunctie

Warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie is een handige functie voor wie niet onmiddellijk het brood uit de machine kan halen zodra het klaar is. Deze functie houdt het brood nog 30 of 60 minuten warm en krokant.

Zin in kraakvers en warm brood voor je ontbijt om 7 uur? Dan beschikken de beste broodbakmachines tegenwoordig ook over een ingebouwde timer. Je hoeft dan enkel de timer in te stellen, de ingrediënten toe te voegen en de broodmachine zal het bakprogramma op het gewenste tijdstip starten.

5. Wil het oog ook wat?

beste broodbakmachine 4

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je broodbakmachine staat immers vaak ook op een prominente plek op je aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat je er een vindt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een broodmachine hoeft daarom niet een saaie witte kleur te hebben. Tegenwoordig zijn deze toestellen zowel met een mooie, strakke behuizing in inox verkrijgbaar, alsook in een behuizing van kunststof, die dankzij bepaalde kleurkeuzes (denk maar aan zwart) ook best wel mooi kunnen zijn.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je broodbakmachine qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of de andere keukenapparaten. Denk maar aan je broodrooster, keukenrobot, waterkoker of blender. Anders wordt zelfs de beste broodbakmachine, hoe mooi en goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. De prijs van de broodbakmachine

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Broodbakmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede broodmachine koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste broodbakmachine van 2020, dan betaal je al snel 200 euro. De prijs die je betaalt voor een broodmachine kan dus behoorlijk variëren. Mijn advies? De beste broodbakmachine is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over broodbakmachines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke broodbakmachine je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste broodbakmachines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!