Gepubliceerd op 10 maart 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 16 maart 2024.

Met een handmixer kan je snel en eenvoudig eieren of slagroom kloppen, deeg kneden en beslag roeren en mixen. Met accessories zoals een hakmolen hak je bovendien ook zachte en harde ingrediënten als fruit en noten. De meeste handmixers nemen weinig ruimte in en zijn erg makkelijk in gebruik. In mijn keuken zijn ze een onmisbaar keukenapparaat.

Maar hoe kies je een handmixer? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste handmixers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste handmixers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Bosch, Braun en Philips bijna elk jaar een selectie nieuwe handmixers op de markt brengen? Het aanbod handmixers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste handmixers van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 16 verschillende handmixers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 9 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 9 handmixers… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als een turbofunctie, ontgrendelknop en extra accessoires. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Bosch MFQ36470; deze handmixer scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie handmixers die het best uit de test kwamen:

Budget

Bosch MFQ36400 ErgoMixx

 • Bosch MFQ36400
 • Vermogen: 450 watt

 • Kabellengte: 1,20 m

 • Aantal snelheden: 5

 • Turbofunctie:

 • Ontgrendelknop:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra accessoires:

1e keuze

Bosch MFQ36470

 • Bosch MFQ36470
 • Vermogen: 450 watt

 • Kabellengte: 1,3 m

 • Aantal snelheden: 5

 • Turbofunctie:

 • Ontgrendelknop:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra accessoires:

2e keuze

Philips HR3745 00

 • Philips HR3745/00
 • Vermogen: 450 watt

 • Kabellengte: 1,20 m

 • Aantal snelheden: 5

 • Turbofunctie:

 • Ontgrendelknop:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra accessoires:

Topper

5KHM9212EOB

 • KitchenAid 5KHM9212EOB
 • Vermogen: 85 watt

 • Kabellengte: 1,50 m

 • Aantal snelheden: 9

 • Turbofunctie:

 • Ontgrendelknop:

 • Vaatwasmachinebestendig:

 • Extra accessoires:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste handmixers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod handmixers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel handmixers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke handmixer individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 handmixers kan komen. Dus voordat je een handmixer in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een handmixer koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Welk vermogen heb je nodig? Met welke handige accessoires haal je meer uit je handmixer? En hebben gebruiksgemakken als een turbofunctie, ontgrendelknop en mengkom met voet een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een handmixer maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een handmixer moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van handmixers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de handmixers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de handmixer betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke handmixers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke handmixers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van handmixers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig handmixers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de handmixer zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond handmixers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele handmixers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de handmixers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan handmixers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de handmixers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget handmixer, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste handmixer, ongeacht de prijs). Deze 4 handmixers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle handmixers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele handmixers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de handmixers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van handmixers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte handmixers up-to-date te brengen.

Een goede handmixer kopen: waar moet je op letten?

De beste handmixer is voor iedereen verschillend. Heb je een hele krachtige handmixer nodig voor dagelijks gebruik of een goedkope handmixer waarmee je in het weekend eens slagroom klopt of cakebeslag mixt? De eigenschappen van een handmixer komen enigszins overeen met die van staafmixers. Ik heb alvast de belangrijkste eigenschappen van een handmixer voor jou op een rijtje gezet.

1. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je handmixer vergroten. De belangrijkste zijn:

handmixer met snelheden

Snelheden

Handmixers hebben verschillende snelheden waarmee je de intensiteit van het kloppen of mixen kan instellen. Hoe meer snelheden, hoe preciezer je te werk gaat met je ingrediënten.

handmixer met turbopowerfunctie

Turbofunctie

De beste handmixers beschikken doorgaans over een turbofunctie waarmee je kort aan een heel hoge snelheid kan mixen of kloppen. Dit kan handig zijn voor sommige gerechten zoals soep.

handmixer met mengkom

Mengkom met voet

Een mengkom met voet is ideaal wanneer je ingrediënten lange tijd moet kloppen of grote hoeveelheden moet mixen. Deze combinatie biedt vaak een optimaal gebruiksgemak.

handmixer met uitwerpknop

Ontgrendelknop

Met een simpele druk op de ontgrendelknop kan je de gardes en haken van je handmixer makkelijk verwijderen en vervangen. Zo hoef je niet altijd bruusk om te gaan met je handmixer bij het verwijderen van de opzetstukken.

vaatwasserbestendige handmixer

Vaatwasserbestendig

Een van de grootste ergernissen na het koken is de afwas. Kies daarom altijd een model waarvan de losse onderdelen, zoals de hakmolen en de kloppers, eenvoudig in de vaatwasmachine kunnen. Zo bespaar je kostbare tijd.

ergonomische handgreep

Ergonomische handgreep

Dankzij een ergonomische handgreep is de handmixer veel comfortabeler en veiliger te gebruiken. Zo kan jij de mixer langer aan één stuk door gebruiken en hoef je je nooit geen zorgen te maken over vervelende handkrampen.

Neem ook een kijkje naar de kabellengte van de handmixer. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Met een snoeropbergmogelijkheid berg je bovendien makkelijk en netjes het snoer op als de handmixer niet in gebruik is. Een goede handmixer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

2. Welk vermogen heb je nodig?

Net als bij andere keukenapparaten (zoals bijvoorbeeld een rijstkoker, broodbakmachine, soepmaker of croque monsieur machine) geeft het vermogen een goede indicatie hoe krachtig een handmixer is. Handmixers zijn verkrijgbaar met een vermogen van 150 tot wel 800 watt. Over het algemeen geldt dat een handmixer met meer vermogen ook meer kracht heeft. Ben je van plan om je handmixer op regelmatige basis te gebruiken? Dan is de beste handmixer er eentje met 450 watt of meer. Met dit vermogen meng, kneed, roer of klop je ingrediënten zonder veel problemen.

3. Met welke handige accessoires haal je meer uit je handmixer?

Wist je dat je met opzetstukken of accessoires nog zoveel meer kunt bereiden met je handmixer? Hieronder een overzicht:

handmixer met staafmixervoet

Staafmixervoet

De staafmixervoet maakt de handmixer een stuk veelzijdiger. Het is het ideale keukenhulpmiddel als je grote hoeveelheden soep, sauzen, smoothies of puree wilt bereiden.

staafmixer met mengkom

Mengbeker

Met behulp van een mengbeker met maataanduiding meet je in één oogopslag de hoeveelheid ingrediënten af. Met een antispatdeksel voorkom je dat de inhoud spettert uit de mengkom.

handmixer met hakmolen

Hakmolen

Met een hakmolen hak je zachte en harde ingrediënten in een handomdraai. Denk maar aan kruiden, noten, fruit, chocolade en vlees. Zo hoef je geen aparte hakmolen aan te schaffen.

Sommige handmixers worden ook verkocht met een opbergdoos. Hiermee kan je dan alle meegeleverde accessoires netjes opbergen, zodat je losse accessoires minder snel kwijt raakt.

4. Wil het oog ook wat?

handmixer design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je handmixer kan immers op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige handmixers een minimalistisch design in RVS of een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je handmixer qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je waterkoker, broodrooster, keukenrobot of airfryer. Anders wordt zelfs de beste handmixer, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een handmixer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Handmixers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede handmixer koop je al vanaf 40 euro. Wil je echter de beste handmixer van 2024, dan betaal je al snel 100 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een handmixer kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het vermogen, de meegeleverde accessoires en de extra opties als een mengkom met voet, turbofunctie en het aantal snelheden. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een handmixer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of handmixers met gratis accessoires of opzetstukken zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste handmixer van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke handmixer nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een handmixer met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de handmixers écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de handmixer dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over handmixers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke handmixer de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de handmixers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!