Gepubliceerd op 5 december 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Er gaat niets boven een gezellige gourmet-avond. Met een gourmetstel bak en gril je samen met familie en vrienden aan tafel. Naast het gourmetten, gebruik je een gourmetstel ook als raclette dankzij de pannetjes tussen de bakplaat en het onderstel.

Maar hoe kies je een goed gourmetstel? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste gourmetstellen van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste gourmetstellen van 2024 op een rijtje gezet

De zoektocht naar het beste gourmetstel wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Tefal, Princess, Domo, Bourgini en Solis toveren haast elk jaar een selectie nieuwe gourmetsets uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste gourmetstellen van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze gourmetsets beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Princess 162700 Oval Grill Party
 • Princess Oval Grill Party
 • Aantal personen: 8

 • Bakplaat: Geribbeld & glad

 • Vermogen: 1200 watt

 • Uitneembare bakplaten:

 • Instelbare temperatuur:

 • Aantal standen: 6

 • Inclusief fonduepan:

 • Vaatwasmachinebestendige onderdelen:

1e keuze
Tefal Gourmet 10 Inox Design RE4588
 • Tefal Gourmet RE4588
 • Aantal personen: 10

 • Bakplaat: Geribbeld

 • Vermogen: 1350 watt

 • Uitneembare bakplaten:

 • Instelbare temperatuur:

 • Aantal standen: 1

 • Inclusief fonduepan:

 • Vaatwasmachinebestendige onderdelen:

2e keuze
Tefal 3 in 1 gourmetstel RE45A8
 • Tefal Inox & Design RE45A8
 • Aantal personen: 10

 • Bakplaat: Geribbeld & steen

 • Vermogen: 1350 watt

 • Uitneembare bakplaten:

 • Instelbare temperatuur:

 • Aantal standen: 1

 • Inclusief fonduepan:

 • Vaatwasmachinebestendige onderdelen:

Topper
Solis Combi Grill 3 in 1
 • Solis Combi Grill 3-in-1
 • Aantal personen: 8

 • Bakplaat: Geribbeld

 • Vermogen: 1200 watt

 • Uitneembare bakplaten:

 • Instelbare temperatuur:

 • Aantal standen: 8

 • Inclusief fonduepan:

 • Vaatwasmachinebestendige onderdelen:

Een goed gourmetstel kopen: waar moet je op letten?

Wat het beste gourmetstel voor jou is, hangt grotendeels af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een goede gourmetset wilt kopen.

1. Welke type bakplaat wil je?

Wil je een gourmetstel kopen? Denk dan vooraf goed na wat je ermee wilt doen. Goedkope gourmetstellen beschikken vaak over een geribbelde bakplaat waarmee je vlees, groenten en vis bakt. De beste gourmetstellen beschikken dan weer vaak over een combinatie van een gladde, geribbelde of stenen bakplaten. Wil je verschil weten? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

gourmetstel met stenen bakplaat

Steen

Met een steengrill bereid je groenten, vlees en andere ingrediënten op een zeer hete granieten steenplaat. Je hebt geen olie of boter nodig voor het grillen. Een gourmetstel met een steengril is daarom de beste koop als je gezonder wilt bakken.

gourmetstel met geribbelde bakplaat

Geribbeld

Met een geribbelde plaat haal je het barbecue gevoel naar binnen. Een gourmetstel met geribbelde plaat is zowel geschikt voor vis, vlees als groenten. De ribbels zorgen dat het vlees snel dichtschroeit en laten zichtbare grillstrepen achter.

gourmetstel met gladde bakplaat

Glad

Een gladde grilplaat wordt ook wel een teppan yaki plaat genoemd. Je gebruikt een gladde grillplaat voornamelijk om delicate ingrediënten voor te bereiden. Denk maar aan pannenkoeken en eieren.

Neem bovendien ook een kijkje naar het vermogen van het gourmetstel. Hoe hoger het vermogen van een gourmetstel is, hoe sneller en heter de bakplaat wordt. Goede gourmetstellen hebben doorgaans een vermogen van 750 tot 1500 Watt.

2. Wil je een ronde of een rechthoekig gourmetstel?

Gourmetstellen vind je zowel in een rechthoekig als een rond formaat. Ronde gourmetstellen zijn doorgaans compacter van formaat dan een rechthoekig model. Ze zijn daarom ideaal voor ronde of vierkante tafels. Ben je echter in het bezit van een langwerpige tafel in jouw eetkamer? Dan is een rechthoekig gourmetstel de beste koop. Let wel op dat een rechthoekig gourmetstel vaak groot van formaat is en daardoor moeilijker op te bergen is.

3. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je contactgrill vergroten. De belangrijkste zijn:

de beste gourmetstellen beschikken doorgaans over een instelbare thermostaat

Instelbare thermostaat

De beste gourmetstellen beschikken doorgaans over een instelbare thermostaat. Hiermee regel je de temperatuur van de plaat. De temperatuur wordt ofwel weergegeven in graden ofwel in niveaus. Zo kies je zelf of je jouw ingrediënten langzaam of snel gaart.

gourmetstel met fondueset

Tegelijkertijd fonduen

Met sommige gourmetstellen heb je de mogelijkheid om tijdens het grillen tegelijkertijd te fonduen. De fonduepan vind je vaak in het midden van het gourmetstel. Vaak krijg je er ook enkele fonduevorken bij. Deze gourmetstellen zijn vaak heel populair tijdens nieuwjaar.

gourmetstel met vetafvoer

Vetafvoer

Ben je van plan om veel vlees te grillen? Dan is een gourmetstel met vetafvoer de beste koop. Hiermee wordt het vet afgevoerd en opgevangen in een apart reservoir. Zo blijft het toestel niet alleen langer proper, je bereiding zal ook veel gezonder zijn.

Sommige gourmetstellen bestaan ook uit individuele borden

Individuele borden

Sommige gourmetstellen bestaan ook uit individuele borden. Elke persoon krijgt dan een eigen kookunit die verdeeld is over een grillplaat en bord. Deze gourmetstellen zijn de beste koop wanneer iemand aan de tafel een voedselallergie heeft.

gourmetstel met vaatwasbestendige onderdelen

Vaatwasmachinebestendig

Een van de grootste ergernissen bij een gourmetstel is dat je ze niet altijd even goed kunt schoonmaken. Kies daarom altijd een model waarvan de losse onderdelen, zoals de bakplaat of de losse pannetjes, eenvoudig in de vaatwasser passen.

Alle gourmetstellen beschikken tegenwoordig ook over een antiaanbaklaag. Overigens weet je met een temperatuurlampje wanneer het apparaat klaar is voor gebruik. Kortom, het beste gourmetstel betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Wil het oog ook wat?

de beste gourmetstellen hebben soms ook een leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je gourmetstel zal immers vaak op een zichtbare plek op je tafel. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw interieur. Kies dus gerust een model met een leuk design. Zo hebben sommige gourmetstellen een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer elementen in het hout of RVS.

Hoe dan ook, kies een gourmetstel dat je qua stijl en/of kleur leuk vind. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je wafelijzer, teppanyaki plaat of fondueset. Anders wordt zelfs het beste gourmetstel, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een gourmetstel?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Gourmetstellen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goed gourmetstel koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter het beste gourmetstel van 2024, dan betaal je al snel 120 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een gourmetset kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een gourmetstel nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of goutmetstellen met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms het beste gourmetstel van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke gourmetset nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een gourmetstel met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die het gourmetstel écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de gourmetset die jij op het oog hebt nu echt wel het beste gourmetstel voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over gourmetstellen? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Haal alles uit de feestdagen met Steviefy

De feestdagen zijn in zicht en dat betekent drukke familiebijeenkomsten, feestelijke diners en verrukkelijke lekkernijen. Tijdens deze feestdagen is fun cooking erg gezellig want je staat dan niet de hele avond alleen in de keuken om voor jouw gezelschap te koken. Behalve voor gourmetstellen heb ik ook andere koopgidsen geschreven voor keukenapparaten die onmisbaar zijn tijdens de feestdagen:

 • Met een pizza oven trakteer je jezelf en je gasten in een handomdraai op een zelfgemaakte pizza. Met de beste pizza ovens bereid je zelf andere gerechten met vlees, vis of groenten. Pizza ovens zijn zowel beschikbaar voor binnen als buiten.
 • Met een teppanyaki plaat bereid je samen met je tafelgenoten sissende steaks, gegrilde groenten en smaakvolle zeevruchten. De beste teppanyaki platen herken je aan de aanwezigheid van een instelbare thermostaat, een vetafvoer, een glazen deksel en een meegeleverde stenen- of geribbelde bakplaat.
 • Geen feestelijk ontbijt is compleet zonder verse, knapperige wafels. De beste wafelijzers hebben doorgaans instelbare bruiningsniveaus en een gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je kunt genieten van heerlijke wafels met een perfecte textuur.
 • Wil je snel en moeiteloos smakelijke gegrilde gerechten bereiden tijdens de feestdagen? Dan is een contactgrill de beste koop. Hiermee bak je sappige steaks, gegrilde groenten en panini's met een krokant korstje. De beste contactgrills hebben automatische programma’s, een zwevende topplaat, timer en een gaarheidsindicator.
 • Met een croque monsieur machine tover je in een handomdraai heerlijke, gegrilde sandwiches met gesmolten kaas en andere ingrediënten tevoorschijn. De beste croque monsieur machines hebben verstelbare temperatuurinstellingen, verwisselbare bakplaten en een compact ontwerp.
 • Sluit je feestelijke maaltijd af met een verfrissend dessert. Met de beste ijsmachines maak je, precies naar jouw smaak, heerlijk roomijs, sorbet en frozen yoghurt. Ze hebben doorgaans een doorzichtig deksel met een vulopening, een display en timer.

Met deze onmisbare keukenapparaten til je jouw feestdagen naar een hoger culinair niveau.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welk gourmetstel de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste gourmetstellen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!