Gepubliceerd op 18 januari 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 16 maart 2024.

Gaat het koken van rijst bij jou wel eens mis? Dan kan een rijstkoker een goede toevoeging zijn voor jouw keuken. Met zo'n toestel heb je geen last meer van te natte of aangebrande rijst.

Maar hoe kies je een rijstkoker? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste rijstkokers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee? mee?

De beste rijstkokers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Tefal, Russel Hobbs, Tristar en Inventum bijna elk jaar een selectie nieuwe rijstkokers op de markt brengen? Het aanbod rijstkokers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste rijstkokers van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 25 verschillende rijstkokers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 14 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 14 rijstkokers… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als een de warmhoudfunctie, stoommand, koele handgreep en extra accessoires. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Russell Hobbs 23570-56; deze rijstkoker scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie rijstkokers die het best uit de test kwamen:

Budget
Russell Hobbs Cook@Home
 • Russell Hobbs Cook@Home
 • Inhoud: 1 liter

 • Uitneembare binnenpan:

 • Warmhoudfunctie:

 • Stoommand:

 • Koele handgreep:

 • Automatische afslag:

 • Glazen deksel:

 • Extra accessoires:

1e keuze
Russell Hobbs 14 Cup Rice Cooker 23570 56
 • Russell Hobbs
  23570-56
 • Inhoud: 5 liter

 • Uitneembare binnenpan:

 • Warmhoudfunctie:

 • Stoommand:

 • Koele handgreep:

 • Automatische afslag:

 • Glazen deksel:

 • Extra accessoires:

2e keuze
Tefal Classic 2 RK1038
 • Tefal Classic 2
 • Inhoud: 1,8 liter

 • Uitneembare binnenpan:

 • Warmhoudfunctie:

 • Stoommand:

 • Koele handgreep:

 • Automatische afslag:

 • Glazen deksel:

 • Extra accessoires:

Topper
Solis Duo Programm 817 Rijstkoker
 • SOLIS Duo
  Programm 817
 • Inhoud: 1,2 liter

 • Uitneembare binnenpan:

 • Warmhoudfunctie:

 • Stoommand:

 • Koele handgreep:

 • Automatische afslag:

 • Glazen deksel:

 • Extra accessoires:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste rijstkokers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod rijstkokers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel rijstkokers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke rijstkoker individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 rijstkokers kan komen. Dus voordat je een rijstkoker in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een rijstkoker koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel rijst wil je in één keer koken? Met welke handige functies haal je meer uit je rijstkoker? En hebben gebruiksgemakken als een glazen deksel, automatische afslag en snoeropbergsysteem? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een rijstkoker maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een rijstkoker moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van rijstkokers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de rijstkokers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de rijstkoker betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke rijstkokers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke rijstkokers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van rijstkokers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig rijstkokers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de rijstkoker zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond rijstkokers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele rijstkokers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de rijstkokers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan rijstkokers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de rijstkokers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget rijstkoker, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste rijstkoker, ongeacht de prijs). Deze 4 rijstkokers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle rijstkokers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele rijstkokers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de rijstkokers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van rijstkokers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte rijstkokers up-to-date te brengen.

Een goede rijstkoker kopen: waar moet je op letten?

Rijstkokers hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel en eenvoudig je de rijst kookt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste rijstkoker voor jezelf wilt kopen.

1. Hoeveel rijst wil je in één keer koken?

De inhoud van een rijstkoker wordt uitgedrukt in liter en wordt grotendeels bepaald door het aantal mensen waarvoor je tegelijkertijd rijst wilt koken. Je kunt rijstkokers kopen die geschikt zijn voor twee personen, hoewel je er ook kunt vinden die geschikt zijn voor acht personen of meer. Met een rijstkoker van 1,5 liter kan je zo'n 10 porties rijst tegelijkertijd bereiden. Houd er wel rekening mee dat een rijstkoker met een grotere inhoud ook een groter formaat zal hebben.

2. Met welke handige functies haal je meer uit je rijstkoker?

Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je rijstkoker vergroten. De belangrijkste zijn:

rijstkoker met stoommand

Stoommand

Wist je dat je met een rijstkoker ook meer kan dan alleen rijst bereiden? De beste rijstkokers beschikken ook over een stoomfunctie waarmee je met behulp van een stoommandje groenten, gevogelte en vis kunt klaarstomen.

rijstkoker met stoommand

Uitneembare binnenpan

In de binnenpan wordt de rijst gekookt. Bij goedkope rijstkokers kan je zo'n binnenpan niet verwijderen. Bij de betere modellen lukt dit wel. Een uitneembare binnenpan kan je gemakkelijker reinigen. Bovendien kan je er ook de rijst in serveren.

rijstkoker met warmhoudfunctie

Warmhoudfunctie

De beste rijstkokers beschikken over een warmhoudfunctie waarmee je jouw rijst langer vers en op temperatuur houdt. Handig wanneer je rijst klaar is met koken maar je gasten nog onderweg zijn of je groentjes of saus nog niet klaar zijn.

extra accessoires bij een rijstkoker

Extra accessoires

Sommige rijstkokers worden verkocht met extra accessoires. Denk maar aan een maatbeker, rijstlepel, spatel of sushiset. Zelfs een extra stoommandje behoort soms tot de mogelijke extra's. Dat is handig, want zou hoef jij deze accessoires achteraf niet zelf te kopen.

rijstkoker met droogkookbeveiliging

Automatische afslag

Een rijstkoker met automatische afslag schakelen automatisch uit als het kookprogramma is afgerond. Zo voorkom je dat je rijst doorkookt. Heeft de rijstkoker een warmhoudfunctie? Dan is het goed mogelijk dat je rijstkoker automatisch overgaat op deze functie.

rijstkoker met glazen deksel

Glazen deksel

Sommige rijstkokers zijn voorzien van een glazen deksel. Hiermee kan je het volledige kook- of stoomproces volgen zonder het deksel van je toestel te verwijderen. Handig voor de nieuwsgierige koks onder ons!

Neem ook zeker een kijkje of de rijstkoker een koele wand heeft. Hiermee blijft de buitenkant van het toestel koud tijdens het koken en voorkom je dat je je handen verbrand. Met een timer stel je bovendien zelf de gewenste kooktijd in, zodat je de rijstkoker niet altijd in de gaten moet houden. Sommige rijstkokers kan je bovendien ook makkelijker opbergen dankzij een snoeropbergsysteem. Kortom, een goede rijstkoker betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Wil het oog ook wat?

design rijstkoker

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je rijstkoker zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige rijstkokers een minimalistisch design of een kleurrijke afwerking. Voor ieder wat wils!

Hoe dan ook, zorg er voor dat je rijstkoker qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je slowcooker, waterkoker, blender of broodrooster. Anders wordt zelfs de beste rijstkokers, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een rijstkoker?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Rijstkokers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede rijstkoker koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste rijstkokers van 2024, dan betaal je al snel 60 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een rijstkoker kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit en extra functies als een warmhoudfunctionaliteit, timer en uitneembare binnenpan. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een rijstkoker nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of rijstkokers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste rijstkoker van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over rijstkokers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke rijstkoker de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de rijstkokers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!