bol electronica

Een tijdje geleden was ik op zoek naar het beste wafelijzer. Al snel belandde ik in een onbekende wereld waar woorden als kniepertjes, FriFri en anti aanbakplaten worden genoemd alsof iedereen weet wie of wat dat is. En dan heb ik het nog niet eens over het verschil tussen Brusselse wafels, Luikse wafels of minuutwafels. Kortom: de wereld van de wafelijzers was één groot mysterie voor mij. En het antwoord op de vraag wat is het beste wafelijzer van het moment evenzeer. Ik moest dus noodgedwongen op zoek naar antwoorden. En die heb ik intussen gevonden! Lees je even mee?

Dit zijn de beste wafelijzers van het moment (update: oktober 2020)

Meteen het beste wafelijzer kopen? Om je wat tijd te besparen, kan je hieronder drie topmodellen vinden. Het beste wafelijzer omschrijf ik als een wafelijzer dat (lekker) snel wafels maakt, voorzien is van alle gemakken en helemaal niet zo duur is. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn.

Basis
Domo DO9047W 1
 • Domo DO9047W
  De Domo DO9047W is een goedkoop wafelijzer waarmee je binnen een handomdraai heerlijke wafels maakt. Desondanks dan de prijs, is de Domo DO9047W wél een goed wafelijzer. Met een vermogen van 1400 Watt, geavanceerde structuur van de wafelplaten en een regelbare thermostaat kan je zowel krokante als zachte wafels bakken. De anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je wafels niet blijven plakken en is daardoor ook makkelijk te reinigen met hand (je kan ze er niet uithalen). De indicatielampjes helpen je tenslotte het overzicht te behouden. Zit je met een budget? Dan is de Domo DO9047W het beste wafelijzer op de markt.
 • Wafelvorm: Rechthoekig

 • Aantal bakplaten: 2

 • Vermogen: 1400 Watt

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Waarschuwingssignaal:

 • Verwisselbare platen:

 • Met draaifunctie:

 • Antikleeflaag:

1e keuze
FriFri BMC1000
 • Frifri BMC2000
  De FriFri WA102A is een multifunctioneel Belgisch wafelijzer waarmee je verschillende soorten wafels mee kan bakken. De Frifri WA102A is namelijk voorzien van 2 demonteerbare bakplaten die je kan vervangen door 8 andere bakplaten (los verkrijgbaar). Dit wafelijzer is gemaakt uit hoogwaardig materiaal dat je gemakkelijk kan schoonmaken. Tijdens het bakproces draai je de wafels gemakkelijk om en kan je de temperatuur van de bakplaten makkelijk wijzigen door de handige draaiknop die maar maximaal 3% afwijkt. Je hebt hiervoor de keuze uit 8 verschillende standen. Ben je op zoek naar het beste wafelijzer van 2020? Dan kan ik de FriFri WA102A alleen maar aanbevelen!
 • Wafelvorm: Rechthoekig

 • Aantal bakplaten: 2

 • Vermogen: 1200 Watt

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Waarschuwingssignaal:

 • Verwisselbare platen:

 • Met draaifunctie:

 • Antikleeflaag:

Topper
Domo DO9043W
 • Domo DO9043W Pro
  De Domo DO9043W Pro is een zeer innovatief wafelijzer dat zelf ronddraait, zodat jouw wafels zo egaal mogelijk gebakken worden en daardoor nog lekkerder smaken. Het is gemaakt van roestvrij staal inox en heeft een stijlvolle uitstraling met een mooie zilveren kleur. Aan de voorkant van de Domo DO9043W Pro vind je het bedieningspaneel met vier drukknoppen, een schakelaar en een goed afleesbaar display. Met de drukknoppen stel je in of je de standaard ingestelde baktijd van 2 minuten wilt behouden, of een andere baktijd wilt gebruiken die tussen de 90 seconden en 4 minuten ligt. Met de crisp-toets, bak je je wafels extra krokant. De Domo DO9043W Pro hoeft maar kort aan te staan, dankzij het hoge vermogen van 1400 Watt. Het wafelijzer heeft een handige opvangschaaltje voor eventueel druppelend beslag. Bak de allerlekkerste Belgische wafels voortaan helemaal zelf, met dit fantastisch innovatieve wafelijzer van Domo! Het is het beste wafelijzer van 2020.
 • Wafelvorm: Rechthoekig

 • Aantal bakplaten: 2

 • Vermogen: 1400 Watt

 • Instelbare temperatuur:

 • Indicatielampje:

 • Waarschuwingssignaal:

 • Verwisselbare platen:

 • Met draaifunctie:

 • Antikleeflaag:

 

PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van best verkochte wafelijzers op bol.com en Coolblue. Er zitten soms echte koopjes tussen!

Het beste wafelijzer kopen: waar moet je op letten?

Dus je wil graag een wafelijzer kopen? Super! De zoektocht naar het beste wafelijzer is niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen van een wafelijzer overwegen.

1. Type wafel: wat voor soort wafelijzer heb je nodig?

Bij wafels denken de meeste mensen meteen aan grote, luchtige Brusselse wafels. Maar wist je dat je, afhankelijk van het recept en het type wafelijzer dat je kiest, ook andere wafels kunt bakken?

brusselse-wafels

Brusselse wafels

Brusselse wafels zijn groot, luchtig en lekker krokant. Ze worden gemaakt met een beslag van ei, boter, melk en bloem, maar zonder suiker en gist.

Als je zelf Brusselse wafels wilt bakken, dan moet je een rechthoekig wafelijzer kopen met zo’n 15, 20 of 24 diepe, grote vierkante groeven. Hoe meer beslag je in het wafelijzer giet, hoe dikker en luchtiger de Brusselse wafel wordt. Als je het recept goed volgt, komt de wafel er vierkant, krokant, lichtbruin en strak aan de zijkanten uit het wafelijzer, maar tegelijkertijd vanbinnen nog lekker smeuïg.

Omdat je Brusselse wafels zonder suiker maakt, hoort er altijd wel een dikke klodder slagroom, een handvol aardbeien of gewoon flink veel poedersuiker erbij.

luikse-wafels

Luikse wafels

Een echte Luikse wafel is niet rechthoekig, maar ruitvormig of ovaal, en heeft afgeronde hoeken. Bovendien wordt de Luikse wafel gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Het hete wafelijzer zorgt ervoor dat de parelsuiker aan de buitenkant van de wafel karameliseert, en tegelijkertijd blijven de suikerstukjes aan de binnenkant van de wafel mooi heel.

Luikse wafels bakken doe je eveneens in een rechthoekig wafelijzer. Het brengt wel een extra moeilijkheid met zich mee omdat de suikers carameliseren en aan de ijzers van het wafelijzer gaan kleven en daardoor moeilijker schoon te maken is.

Op Luikse wafels is een beetje poedersuiker not done: ze zijn zoet genoeg van zichzelf.

hartvormige wafels

Hartvormige wafels

Als je veel wafels tegelijkertijd wilt bakken, dan is een wafelijzer waarmee je hartvormige wafels kan bakken een uitstekende keuze. Wafels in de vorm van een hartje hebben geen speciale smaak of structuur. Je kan dus eigenlijk een recept naar keuze volgen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het recept van de minuutwafels van de Boerinnenbond of die van de Brusselse of Luikse wafels.

Hartvormige wafels bakken doe je in een rond wafelijzer dat is uitgerust met hartvormige bakplaten.

kniepertjes

Kniepertjes

Kniepertjes zijn flinterdunne wafeltjes die oorspronkelijk uit Nederland komen. Het zijn zoete ronde wafeltjes die je kunt oprollen wanneer ze warm zijn en dan worden gevuld met slagroom of fruit.

Om kniepertjes te bakken heb je een wafelijzer nodig met een rond vlak bakoppervlak.

Een wafelijzer voor kniepertjes is ook uitermate geschikt om stroopwafels, wafelbakjes of ijshoorntjes te maken.

Natuurlijk bestaan er ook andere soorten wafels, denk maar aan de populaire minuutwafels. De vorm van het wafelijzer speelt bovendien ook een rol in het aantal wafels dat je tegelijkertijd kan bakken. Minuutwafels worden vaak gebakken per twee. Hartvormige wafels worden vaak per vijf stuks gebakken en kniepertjes, Brusselse en Luikse wafels worden altijd per stuk gemaakt.

2. Thermostaat: kan je de temperatuur regelen van je wafelijzer?

Voordat je een wafel kan bakken, moet je het wafelijzer eerst goed warm krijgen. Sommige wafelijzers zijn uitgerust met een thermostaat om de temperatuur te reguleren. De temperatuur wordt echter niet weergegeven in graden, maar in niveau’s. Zo’n thermostaat is vooral handig als je zelf wilt bepalen hoe krokant of hoe bruin de wafels gebakken moeten worden. Sommige mensen (waaronder ikzelf) hebben namelijk ook de voorkeur voor een minder krokante wafel. Hoe dan ook, wie wafels bakt, bepaalt liefst ook zelf hoe ze het wafelijzer gebruiken. Kies daarom altijd voor een wafelijzer met een instelbare thermostaat om de temperatuur te regelen.

3. Indicatielampjes: geeft het wafelijzer aan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt en/of de wafels klaar zijn?

de beste wafelijzers hebben indicatielampjes waarmee je kan zien of het wafelijzer de gewenste temperatuur heeft bereikt en/of de wafels klaar zijn

Nadat je de juiste temperatuur op de thermostaat van je wafelijzer hebt gekozen, is het ook erg fijn om te weten wanneer deze temperatuur is bereikt en/of wanneer de wafels klaar zijn. Dat kan op twee manieren:

Een indicatielampje

De beste wafelijzers beschikken tegenwoordig over twee indicatielampjes. Eén daarvan dient dus om aan te tonen dat het wafelijzer de juiste temperatuur heeft bereikt. Het is namelijk belangrijk dat je het wafeldeeg op het juiste moment op de bakplaten legt om te voorkomen dat het blijft plakken.

Het tweede indicatielampje geeft dan aan dat de wafels gebakken zijn en van de bakplaten mogen gehaald worden. Met dat tweede indicatielampje hoef je je wafelijzer dus niet te openen om de wafels te controleren.

Een geluidssignaal

Sommige wafelijzers geven ook een pieptoon wanneer de wafels klaar zijn.  Soms wel handiger dan een indicatielampje, omdat je dan niet constant zelf hoeft te checken of het lampje al aan het branden is.

4. Vermogen: hoe hoger, hoe sneller!

Net als bij een heleboel andere keukenapparaten (broodroosters, waterkokers, …) is het vermogen ook een belangrijk aandachtspunt. Want heb je al eens wafels gebakken? Dan weet je dat het snel moet gaan. Want van de geur van wafels krijg je alleen maar meer honger. Om snel de juiste temperatuur in het wafelijzer te krijgen is veel vermogen nodig, maar niet elk toestel heeft hetzelfde vermogen meegekregen van de fabrikant. Wat ik heb geleerd, is dat je best een wafelijzer koopt met een minimum vermogen van 1000 Watt. Met een vermogen van 1000 Watt bak je wafels in zeer korte tijd lekker knapperig. Zo vermijd je gezeur van je tafelgenoten omdat ze te lang moeten wachten op hun wafels.

5. Veelzijdigheid: beschikt het wafelijzer over verwisselbare platen?

Zoals je misschien al weet, kan je met een wafelijzer ook meer dan alleen wafels bakken. Zo kan je met verwisselbare platen ook croque-monsieurs, hamburgers en poffertjes maken met je wafelijzer. Bij de wafelijzers van FriFri kan je zelfs bakplaten voor verschillende soorten wafels kopen. Denk maar aan de voorgenoemde minuut-, Brusselse en Luikse wafels en zelfs de kniepertjes of hartvormige wafels. Verwisselbare platen zijn een geweldige optie voor wie ruimte wilt besparen in de keuken omdat je hiermee geen andere apparaten hoeft aan te schaffen. Wafelijzers met verwisselbare platen zijn wel meestal prijziger dan de eenvoudigere modellen. Vaak is het wel zo dat je niet alle verwisselbare platen bij je wafelijzer krijgt, maar dat je sommige nog apart moet kopen.

wafelijzer met verwisselbare platen om croque monsieurs mee te bakken.

6. Reiniging: is het wafelijzer makkelijk schoon te maken?

Net als bij elk ander keukenapparaat moet je na het bakken van wafels ook je wafelijzer schoonmaken. Het eerste waar je op moet letten is of het wafelijzer uitgerust is met een anti-aanbaklaag. Dit voorkomt dat de wafels blijven plakken. Uit onderzoek heb ik gemerkt dat veruit de meeste wafelijzers over een anti-aanbaklaag beschikken. Met een anti-aanbaklaag is het schoonmaken stukken makkelijker. Verwisselbare platen kan je tenslotte ook in de vaatwas steken. Als dat niet gebruiksvriendelijk is?

7. De prijs: hoeveel wil je uitgeven aan een wafelijzer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Een goed wafelijzer koop je al vanaf 40 euro. Wil je echter het beste wafelijzer van 2020, dan betaal je al snel 100 euro.

De prijs die je betaalt voor een wafelijzer kan dus behoorlijk variëren. Natuurlijk krijg je voor meer geld ook handige functies, maar gebruik je die ook allemaal? Niet iedereen heeft nood aan een wafelijzer met uitneembare bakplaten en een instelbare temperatuur. Voor sommigen is een eenvoudige wafelijzer waarmee je snel en gemakkelijk wafels bakt ook voldoende. Mijn advies? Het beste wafelijzer is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over wafelijzers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welk wafelijzer je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste wafelijzers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!