Gepubliceerd op 13 maart 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 3 oktober 2024.
Vlees, vis en groente op een snelle en gezonde manier, wie wil dat nou niet? Met een goede contactgrill heb je in één oogopslag een hele maaltijd op tafel. En waarom het gezond is? Je hebt haast nooit boter of olie nodig bij de bereiding. Een win-win situatie voor iedereen die lekker gezond wilt eten!
Maar hoe kies je een goede contactgrill? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste contactgrills van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste contactgrills van 2024 op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals Tefal, Princess, George Foreman, Sage en Nova bijna elk jaar een selectie nieuwe contactgrills op de markt brengen? Het aanbod contactgrills is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste contactgrills van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 25 verschillende contactgrills vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 16 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 16 contactgrills… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als de verwisselbare platen, zwevende bovenplaat, vetafvoer, snoeropbergmogelijkheden en automatische bakprogramma's. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de Tefal OptiGrill+; deze contactgrill scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie contactgrills die het best uit de test kwamen:
Tefal Grill GC241D122 Vermogen: 2000 watt
Lengte kookoppervlak: 29 cm
Verwisselbare platen:
Zwevende bovenplaat:
Autom. bakprogramma's:
Instelbare temperatuur:
Vetafvoer:
Timer:
Vaatwasmachinebestendig:
Snoeropbergmogelijkheid:
Tefal OptiGrill+ Vermogen: 2000 watt
Lengte kookoppervlak: 30 cm
Verwisselbare platen:
Zwevende bovenplaat:
Autom. bakprogramma's:
Instelbare temperatuur:
Vetafvoer:
Timer:
Vaatwasmachinebestendig:
Snoeropbergmogelijkheid:
Tefal OptiGrill+ XL GC722 Vermogen: 2000 watt
Lengte kookoppervlak: 40 cm
Verwisselbare platen:
Zwevende bovenplaat:
Autom. bakprogramma's:
Instelbare temperatuur:
Vetafvoer:
Timer:
Vaatwasmachinebestendig:
Snoeropbergmogelijkheid:
Tefal OptiGrill
Elite XL GC760DVermogen: 2200 watt
Lengte kookoppervlak: 40 cm
Verwisselbare platen:
Zwevende bovenplaat:
Autom. bakprogramma's:
Instelbare temperatuur:
Vetafvoer:
Timer:
Vaatwasmachinebestendig:
Snoeropbergmogelijkheid:
De best geteste contactgrills van 2024 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de contactgrills die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste contactgrills
Heb je al eens gekeken naar het aanbod contactgrills op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel contactgrills op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke contactgrill individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 contactgrills kan komen. Dus voordat je een contactgrill in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een contactgrill koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wat wil je bereiden? Zijn verwisselbare platen wat voor je? Hebben een instelbare thermostaat, automatische programma's en een zwevende bovenplaat een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een contactgrill maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een contactgrill moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van contactgrills die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de contactgrills in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de contactgrill betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke contactgrills zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke contactgrills zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van contactgrills.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig contactgrills gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de contactgrill zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond contactgrills. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele contactgrills die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de contactgrills vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan contactgrills moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de contactgrills heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget contactgrill, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste contactgrill, ongeacht de prijs). Deze 4 contactgrill giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle contactgrills worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele contactgrills te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de contactgrills die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van contactgrills staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte contactgrills up-to-date te brengen.
Een goede contactgrill kopen: waar moet je op letten?
Wat de beste contactgrill voor jou is, hangt grotendeels af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een goede contactgrill wilt kopen.
1. Wat wil je bereiden?
Wil je een contactgrill kopen? Denk dan vooraf goed na wat je ermee wilt doen. Eenvoudige contactgrills beschikken vaak over een geribbelde bakplaat waarmee je vlees, groenten en vis klaarmaakt.
Maar bak je in het weekend ook eens graag verse, krokante wafels? Of hou je ook van een heerlijke croque monsieur of mini pannenkoeken? Dan worden de beste contactgrills tegenwoordig verkocht met verwisselbare platen. Zo zijn sommige bakplaten specifiek ontworpen voor Brusselse wafels, Luikse wafels, poffertjes en croque monsieurs. Met zo'n verwisselbare platen bespaar je ook ruimte in je keuken omdat je geen andere keukentoestellen als een wafelijzer of croque monsieur machine hoeft aan te schaffen.
Contactgrills met verwisselbare platen zijn wel meestal prijziger dan de eenvoudigere modellen. Bovendien ontvang je niet altijd een volledige set bakplaten. Sommige moet je vaak nog apart kopen.
Heb je een beperkt budget? Dan kies je best een eenvoudig contactgrill. Wil je je volledig laten gaan in jouw culinaire creativiteit, dan is een contactgrill met verwisselbare platen de betere keuze!
Neem bovendien ook een kijkje naar het vermogen van de contactgrill. Hoe hoger het vermogen een contactgrill is, hoe sneller en heter de grillplaten worden. Voor eenvoudige gerechten als een panini is een vermogen van 1000 watt voldoende. Wil je echter steviger gaan grillen, zoals vlees en groenten, dan raad ik je aan om een contactgrill met een vermogen van 1500 watt of hoger te kopen.
2. Welke gebruiksgemakken wil je?
Je hebt verschillende functies die het gebruiksgemak van je contactgrill vergroten. De belangrijkste zijn:
Instelbare thermostaat
De beste contactgrills beschikken doorgaans over een instelbare thermostaat. Hiermee regel je de temperatuur van je contactgrill. De temperatuur wordt ofwel weergegeven in graden of niveaus. Zo kies je zelf of je jouw ingrediënten langzaam of snel gaart.
Automatische programma's
De beste contactgrills, zoals de Tefal OptiGrill Elite, beschikken over automatische programma's waarmee je bijvoorbeeld heel gemakkelijk hamburgers, gevogelte, zeevruchten of rood vlees grilt. Hiermee behaal je steeds weer perfecte grillresultaten!
Vetafvoer
Ben je van plan om veel vlees te grillen? Dan is een contactgrill met vetafvoer de beste koop. Hiermee wordt het vet afgevoerd en opgevangen in een apart reservoir. Zo blijft het toestel niet alleen langer proper, je bereiding zal ook veel gezonder zijn.
Zwevende bovenplaat
Wanneer je grotere stukken vlees of vis wilt bereiden, is een contactgrill met zwevende bovenplaat de beste koop. Hiermee gaar je dikke stukken vlees gelijkmatig, doordat de topplaat er recht op komt wanneer je ‘m dichtklapt.
Timer
De beste contactgrills beschikken ook vaak over een timer. Met behulp van een timer stel je de tijd in wanneer je jouw bereiding uit de grill moet halen. Zo hoef je de contactgrill niet voortdurend in de gaten te houden.
Gaarheidsindicator
Sommige contactgrills beschikken over een gaarheidsindicator. Met behulp van een display wordt het bereidingsproces weergegeven en zie je in één oogopslag wanneer je biefstuk of ander stukje vlees rood, medium of doorbakken is.
Vaatwasmachinebestendig
Een van de grootste ergernissen bij een contactgrill is dat je ze niet altijd even goed kunt schoonmaken. Kies daarom altijd een model waarvan de losse onderdelen, zoals bakplaten, eenvoudig in de vaatwasser passen. Handig!
Bruikbaar als tafelgrill
Wil je graag met z'n allen grillen? Dan kunnen sommige contactgrills ook gebruikt worden als tafelgrill. Je kan ze dan helemaal openklappen om de contactgrill als tafelgrill te gebruiken. Zo hoef je geen gourmetstel te kopen.
Snoeropbergmogelijkheid
Met een snoeropbergsysteem berg je na gebruik het snoer van de contactgrill netjes op aan de onder- of achterkant. Zo neemt het toestel minder ruimte in beslag en ligt het snoer niet in de weg. Handig voor wie het graag netjes houdt.
Alle contactgrills beschikken tegenwoordig ook over een antiaanbaklaag. Overigens weet je met een temperatuurlampje wanneer de contactgrill op temperatuur is. Kortom, een goede contactgrill betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
3. Wil het oog ook wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je contactgrill zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige contactgrills een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer een kleurrijke afwerking.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je contactgrill qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je keukenrobot, broodbakmachine, airfryer of broodrooster. Anders wordt zelfs de beste contactgrill, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een contactgrill?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Contactgrills zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede contactgrill koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste contactgrill van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een contactgrill kan dus behoorlijk variëren.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een contactgrill nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of contactgrills met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste contactgrill van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over contactgrills? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Haal alles uit de feestdagen met Steviefy
De feestdagen zijn in zicht en dat betekent drukke familiebijeenkomsten, feestelijke diners en verrukkelijke lekkernijen. Tijdens deze feestdagen is fun cooking erg gezellig want je staat dan niet de hele avond alleen in de keuken om voor jouw gezelschap te koken. Behalve voor contact grills heb ik ook andere koopgidsen geschreven voor keukenapparaten die onmisbaar zijn tijdens de feestdagen:
- Met een pizza oven trakteer je jezelf en je gasten in een handomdraai op een zelfgemaakte pizza. Met goede pizza ovens bereid je zelf andere gerechten met vlees, vis of groenten. Pizza ovens zijn zowel beschikbaar voor binnen als buiten.
- Met een teppanyaki plaat bereid je samen met je tafelgenoten sissende steaks, gegrilde groenten en smaakvolle zeevruchten. Goede teppanyaki platen herken je aan de aanwezigheid van een instelbare thermostaat, een vetafvoer, een glazen deksel en een meegeleverde stenen- of geribbelde bakplaat.
- Met een gourmetstel maak je van elke maaltijd een feestelijke aangelegenheid. Of je nu gaat voor klassieke gourmetrecepten of je creativiteit de vrije loop wilt laten met diverse ingrediënten, een gourmetstel biedt eindeloze mogelijkheden! Goede gourmetstellen hebben doorgaans verstelbare temperatuurinstellingen, een antiaanbaklaag en ruime kookoppervlakken.
- Geen feestelijk ontbijt is compleet zonder verse, knapperige wafels. Goede wafelijzers hebben doorgaans instelbare bruiningsniveaus en een gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je kunt genieten van heerlijke wafels met een perfecte textuur.
- Met een croque monsieur machine tover je in een handomdraai heerlijke, gegrilde sandwiches met gesmolten kaas en andere ingrediënten tevoorschijn. Goede croque monsieur machines hebben verstelbare temperatuurinstellingen, verwisselbare bakplaten en een compact ontwerp.
- Sluit je feestelijke maaltijd af met een verfrissend dessert. Met goede ijsmachines maak je, precies naar jouw smaak, heerlijk roomijs, sorbet en frozen yoghurt. Ze hebben doorgaans een doorzichtig deksel met een vulopening, een display en timer.
Met deze onmisbare keukenapparaten til je jouw feestdagen naar een hoger culinair niveau.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke contactgrill de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de contactgrills uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!