Gepubliceerd op 14 februari 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 16 maart 2024.

Hou jij ook zoveel van een kopje koffie met een heerlijk laagje melkschuim? Dan heb ik goed nieuws voor je! De perfecte cappuccino, latte macchiato of flat white kan je ook gewoon thuis zelf maken met een elektrische melkopschuimer.

Maar hoe kies je een melkopschuimer? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste melkopschuimers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste melkopschuimers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Philips, Severin en SMEG bijna elk jaar een selectie nieuwe melkopschuimers op de markt brengen? Het aanbod melkopschuimers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste melkopschuimers van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 19 verschillende melkopschuimers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 9 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 9 melkopschuimers… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als een verwarmingsfunctie, anti-kleeflaag, afneembare kan en 360° draaibare voet. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Philips CA6500/60; deze melkopschuimer scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie melkopschuimers die het best uit de test kwamen:

Budget
Inventum MK350 Melkopschuimer
 • Inventum MK350
 • Inhoud melkreservoir: 350 ml

 • Opschuimcapaciteit: 115 ml

 • Verwarmingsfunctie:

 • Koud opschuimen:

 • Anti-kleeflaag:

 • Afneembare kan:

 • Dubbelwandig:

 • 360° draaibare voet:

1e keuze
Philips Senseo Melkopschuimer
 • Philips CA6500/60
 • Inhoud melkreservoir: 240 ml

 • Opschuimcapaciteit: 120 ml

 • Verwarmingsfunctie:

 • Koud opschuimen:

 • Anti-kleeflaag:

 • Afneembare kan:

 • Dubbelwandig:

 • 360° draaibare voet:

2e keuze
Severin SM 3587 melkopschuimer
 • Severin SM 3587
 • Inhoud melkreservoir: 700 ml

 • Opschuimcapaciteit: 350 ml

 • Verwarmingsfunctie:

 • Koud opschuimen:

 • Anti-kleeflaag:

 • Afneembare kan:

 • Dubbelwandig:

 • 360° draaibare voet:

Topper
SMEG MFF11PGEU
 • SMEG MFF11PGEU
 • Inhoud melkreservoir: 500 ml

 • Opschuimcapaciteit: 250 ml

 • Verwarmingsfunctie:

 • Koud opschuimen:

 • Anti-kleeflaag:

 • Afneembare kan:

 • Dubbelwandig:

 • 360° draaibare voet:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste melkopschuimers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod melkopschuimers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel melkopschuimers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke melkopschuimer individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 melkopschuimers kan komen. Dus voordat je een melkopschuimer in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een melkopschuimer koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel kopjes koffie wil je aftoppen met een luchtige melkschuimlaag? Met welke handige functies haal je meer uit je melkopschuimer? Hebben functies als een verwarmingsfunctie, anti-kleeflaag en dubbelwandige behuizing een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een melkopschuimer maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een melkopschuimer moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van melkopschuimers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de melkopschuimers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de melkopschuimer betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke melkopschuimers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke melkopschuimers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van melkopschuimers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig melkopschuimers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de melkopschuimer zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond melkopschuimers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele melkopschuimers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de melkopschuimers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan melkopschuimers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de melkopschuimers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget melkopschuimer, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste melkopschuimer, ongeacht de prijs). Deze 4 melkopschuimers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle melkopschuimers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele melkopschuimers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de melkopschuimers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van melkopschuimers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte melkopschuimers up-to-date te brengen.

Een goede melkopschuimer kopen: waar moet je op letten?

Melkopschuimers hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel, hoe veel en hoe eenvoudig je een heerlijke melkschuimlaag voor je cappuccino of latte macchiato maakt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste melkopschuimer voor jezelf wilt kopen.

1. Hoeveel kopjes koffie wil je aftoppen met een luchtige melkschuimlaag?

Sommige eigenschappen zijn zo vanzelfsprekend dat je ze haast over het hoofd ziet. De inhoud is het belangrijkste aandachtspunt bij het kopen van een melkopschuimer. Hoe groter de inhoud van het melkreservoir, hoe meer cappuccino’s of latte macchiato's jij achter elkaar zet. De inhoud van het melkreservoir varieert van zo'n 115 tot 600 ml. Om je een idee te geven: met 120 ml schuim je melk op voor twee cappuccino’s en met 200 ml schuim je melk op voor vier cappuccino’s tegelijkertijd.

Let wel op: de hoeveelheid melk die je kunt opschuimen ligt altijd lager dan de inhoud van het melkreservoir, simpelweg omdat opgeschuimde melk meer volume inneemt.

2. Met welke handige functies haal je meer uit je melkopschuimer?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je melkopschuimer vergroten. De belangrijkste zijn:

melkopschuimer met verwarmingsfunctie

Verwarmingsfunctie

Met een verwarmingsfunctie wordt de melk tijdens het opschuimen ook opgewarmd. Zo koelt je cappuccino niet meteen af. Bovendien kan je de melk ook gewoon opwarmen, voor bijvoorbeeld je chocolademelk of koffie verkeerd. Met de beste melkopschuimers stel je de temperatuur bovendien zelf in.

melkopschuimer met afneembare kan

Afneembare kan

De beste melkopschuimers beschikken doorgaans over een afneembare kan uit roestvast staal of glas. Hiermee kan je de opgeschuimde melk makkelijker inschenken en zo je vrienden of familie imponeren met je latte-kunst. Bovendien kan je deze afneembare kan na gebruik in je vaatwasser steken. Handig!

melkopschuimer met anti kleeflaag

Anti-kleeflaag

Melk kan aankoeken tijdens het verwarmen en opschuimen. Met een anti-kleeflaag voorkom je irritante schoonmaakklussen. Dankzij de anti-aanbaklaag reinig je dan de binnenkant van de melkopschuimer gemakkelijk met een doekje. Het deksel en de klopper spoel je dan tenslotte nog schoon onder de keukenkraan.

melkopschuimer in de vaatwasser

Vaatwasserbestendige onderdelen

Neem ook een kijkje naar het aantal vaatwasserbestendige onderdelen. Zo kunnen de kan, het deksel en de klopper vaak in de vaatwasser. De beste melkopschuimers beschikken soms ook over een zelfreinigingsprogramma.

dubbelwandige melkopschuimer

Dubbelwandig

Een melkopschuimer met een dubbelwandige behuizing wordt aan de buitenkant minder warm. Bovendien blijft de warme melk in een dubbelwandige melkopschuimer langer warm dan bij een enkelwandig model.

melkopschuimer koud

Koud opschuimen

Wist je dat je met een melkopschuimer ook melk koud kunt opschuimen? Zo geniet je in het voorjaar van een heerlijke latte macchiato, in de zomer van een romige ijskoffie of andere koude melkdranken en het najaar van warme chocolademelk.

Neem ook een kijkje of de melkopschuimer over een 360 graden draaibare voet beschikt. Ben je van plan om je elektrische melkopschuimer op te bergen in een kast? Dan kies je best een melkopschuimer met snoeropbergsysteem. Kortom, een goede melkopschuimer betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Wil het oog ook wat?

design melkopschuimer

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je melkopschuimer zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige melkopschuimers een minimalistisch design in RVS of een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je melkopschuimer qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je waterkoker, broodrooster, blender, keukenrobot of koffiezetapparaat. Anders wordt zelfs de beste melkopschuimer, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een melkopschuimer?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Elektrische melkopschuimers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede melkopschuimer koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste elektrische melkopschuimer van 2024, dan betaal je al snel 80 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een melkopschuimer kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de inhoud van het melkreservoir en de extra opties als temperatuurinstellingen en vaatwasserbestendige onderdelen. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een melkopschuimer nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of melkopschuimers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste melkopschuimer van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over melkopschuimers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke melkopschuimer de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de melkopschuimers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!