Gepubliceerd op 27 augustus 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 16 maart 2024.

Zomerse temperaturen en lekkere ijsjes, het is een match made in heaven. Maar wist je dat je thuis ook zelf ijs kan maken? Met een ijsmachine en een paar ingrediënten kan je zelf lekkere als gezonde ijsjes maken. Denk maar aan aardbeienijs met minder suiker of cookie-dough ijs waarmee de kids los kunnen gaan met versieringen.

Maar hoe kies je een ijsmachine? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste ijsmachines van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste ijsmachines van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Sage, Domo, Princess, Boretti en Magimix bijna elk jaar een selectie nieuwe ijsmachines op de markt brengen? Het aanbod ijsmachines is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste ijsmachines van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 17 verschillende ijsmachines vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 11 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 11 ijsmachines… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als een vulopening, display, automatische programma’s en de bereidingstijd. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Domo DO9201I; deze ijsmachine scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie ijsmachines die het best uit de test kwamen:

Budget
DOMO DO2309I
 • DOMO DO2309I
 • Type: Met koelelement

 • Inhoud: 1 liter

 • IJs: Room-, Soft- en Sorbetijs

 • Bereidingstijd: 40 minuten

 • Deksel met kijkvenster:

 • Vulopening:

 • Automatische programma's:

 • Display:

 • Timer:

1e keuze
DOMO DO9201I
 • Domo DO9201I
 • Type: Zelfvriezend

 • Inhoud: 2 liter

 • IJs: Room-, Soft- en Sorbetijs

 • Bereidingstijd: 60 minuten

 • Deksel met kijkvenster:

 • Vulopening:

 • Automatische programma's:

 • Display:

 • Timer:

2e keuze
Domo DO9066I
 • Domo DO9066I
 • Type: Zelfvriezend

 • Inhoud: 1,5 liter

 • IJs: Room- en Sorbetijs

 • Bereidingstijd: 60 minuten

 • Deksel met kijkvenster:

 • Vulopening:

 • Automatische programma's:

 • Display:

 • Timer:

Topper
Magimix Gelato
 • Magimix Gelato Expert
 • Type: Zelfvriezend

 • Inhoud: 2 liter

 • IJs: Room-, Soft- en Sorbetijs

 • Bereidingstijd: 30 minuten

 • Deksel met kijkvenster:

 • Vulopening:

 • Automatische programma's:

 • Display:

 • Timer:

De best geteste ijsmachines van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de ijsmachines die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

DOMO DO2309I
Budget

Domo DO2309I

Ben je op zoek naar een goedkope ijsmachine? Dan is de Domo DO2309I de beste ijsmachine in de budgetklasse. Met deze kleine ijsmachine voor thuis maak je 1 liter roomijs of vruchtensorbet in 40 minuten tijd. Wat ik bijzonder handig vind aan deze goedkope ijsmachine, is het doorzichtig deksel met vulopening. Hiermee hou je niet alleen het bereidingsproces gemakkelijk in de gaten, dankzij de vulopening voeg je tijdens de bereiding eenvoudig nog wat extra ingrediënten toe. Denk maar aan nootjes of stukjes chocolade! De vrieskom is uitneembaar en bovendien eenvoudig te reinigen. Tenslotte ontvang je bij deze ijsmachine ook nog een leuk receptenboekje om alles uit de Domo DO2309I te halen. Als je dus op zoek bent naar een goedkope ijsmachine voor thuis, dan is de Domo DO2309I de beste koop.

DOMO DO9201I
1e keuze

Domo DO9201I

Ik ben enorm fan van de Domo DO9201I. Ik heb de Domo DO9201I enkele weken lang mogen gebruiken en was verrast door het gemak waarmee je met deze ijsmaker in een uurtje tijd heerlijk vers roomijs, sorbetijs of softijs maakt. De roestvrijstalen vrieskom van deze Domo ijsmaker heeft een inhoud van 2 liter en is eenvoudig te reinigen. Dankzij het LCD-display is deze ijsmachine van Domo erg gebruiksvriendelijk. Zo houd je via het LCD-display de temperatuur in de gaten en stel je de timer in. Verder hou je ook nog het bereidingsproces in de gaten dankzij het transparant deksel. Dat is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de nieuwsgierige volwassenen onder ons. Met behulp van de vulopening voeg je tijdens de bereiding eenvoudig nog wat extra ingrediënten toe. Daarnaast is het programma ‘Koelen’ een leuke eigenschap van de Domo DO9201I. Hiermee bewaar je het vers ijs 1 uur lang op de juiste temperatuur. Zo hoef je dus niet meteen jouw vers ijs in de diepvriezer te bewaren. In het meegeleverde receptenboekje ontdek je heerlijke, inspirerende recepten die je met de Domo DO9201I kunt maken. Deze ijsmachine van Domo is echter wel niet compact. Met een gewicht van 13,7 kilogram raad ik je aan om de Domo DO9201I een vast plek in je keuken te geven. Desalniettemin blijft de Domo DO9201I een bijzonder goede ijsmachine met de beste prijs/kwaliteit.

Domo DO9066I
2e keuze

Domo DO9066I

De Domo DO9066I is gelijkaardig aan de Domo DO9201I en biedt ook een goede prijs/kwaliteit. Deze Domo ijsmaker tovert in 30 minuten tijd een emmer ijs voor je klaar. De roestvrijstalen vrieskom met een inhoud van 1,5 liter houdt jouw ijs goed koel en is makkelijk te reinigen. Dankzij het LCD-display met bedieningsknoppen is de Domo DO9066I eenvoudig te bedienen. Via deze bedieningsknoppen selecteer je gemakkelijk je keuze voor het soort ijs. Je maakt met de Domo DO9066I naast roomijs namelijk ook yoghurtijs of sorbet. Het bereidingsproces hou je in de gaten dankzij het transparant deksel. Bovendien voeg je met behulp van de vulopening tijdens de bereiding extra ingrediënten toe. Net zoals bij de Domo DO9201I, koelt de Domo DO9066I jouw vers ijs na de bereiding tot een uur na. Verder ontvang je bij deze ijsmaker een mengbeker en spatel. Handig! Als je dus op zoek bent naar een goede ijsmaker, dan is de Domo DO9066I de beste koop!

Magimix Gelato Expert
Topper

Magimix Gelato Expert

De beste ijsmachine van 2024 is zonder twijfel de Magimix Gelato Expert. Deze gebruiksvriendelijke ijsmachine mixt binnen een half uur een emmer heerlijk ijs voor je. Dat doe je via de drie automatische programma’s. Zo bereid je niet alleen heerlijk roomijs, ook softijs en sorbet behoren tot de mogelijkheden. Wil je experimenteren, dan kan je de ‘Expert’ modus selecteren en de draaitijd handmatig aanpassen. Zo kan je eindeloos experimenteren met de Magimix Gelato Expert. Behalve een vaste ijsemmer van twee liter, ontvang je bij de Magimix Gelato Expert ook nog een tweede uitneembare ijsemmer van twee liter groot. Zo maak je meteen na je eerste bereiding een tweede bereiding klaar. Verder schakelt de Magimix Gelato Expert automatisch over naar de conserveermodus om jouw vers ijs op de juiste temperatuur te houden. Zo hoef je dus niet meteen jouw vers ijs in de diepvriezer te bewaren. In het meegeleverde receptenboek ontdek je bovendien alle mogelijkheden van de Magimix Gelato Expert. Kortom, met de Magimix Gelato Expert haal je de beste ijsmachine van 2024 in huis.

Zo vergelijk en selecteer ik de beste ijsmachines

Heb je al eens gekeken naar het aanbod ijsmachines op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel ijsmachines op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke ijsmachine individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 ijsmachines kan komen. Dus voordat je een ijsmachine in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een ijsmachine koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoe snel wil je jouw ijs bereiden? Welk soort ijs wil je maken? Hebben een kijkvenster, vulopening en een automatische programma’s een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een ijsmachine maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een ijsmachine moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van ijsmachines die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de ijsmachines in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de ijsmachine betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke ijsmachines zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke ijsmachines zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van ijsmachines.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig ijsmachines gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de ijsmachine zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond ijsmachines. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele ijsmachines die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de ijsmachines vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan ijsmachines moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de ijsmachines heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget ijsmachine, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste ijsmachine, ongeacht de prijs). Deze 4 ijsmachines giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle ijsmachines worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele ijsmachines te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de ijsmachines die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van ijsmachines staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte ijsmachines up-to-date te brengen.

Een goede ijsmachine kopen: waar moet je op letten?

Dus je wilt een ijsmachine kopen? Groot gelijk! Een zoektocht naar de beste ijsmachine is echter niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een ijsmachine overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rijtje gezet.

1. Hoe snel wil je jouw ijs bereiden?

De belangrijkste eigenschap van een ijsmachine waar jij rekening mee moet houden is de manier waarmee het ijs wordt gekoeld. Je hebt de keuze uit twee varianten:

ijsmachine met koelelement

IJsmachines met koelelement

Goedkope ijsmachines beschikken over een koelelement. Het koelelement moet je 24 uur van tevoren in je diepvriezer leggen vooraleer je ijs kan bereiden. Dit vergt dus wat voorbereidingstijd. Deze ijsmachines zijn vaak compact waardoor ze minder ruimte in beslag nemen. Het nadeel van zo’n ijsmachine met koelelement is dat je voor elke nieuwe ijsbereiding het element opnieuw 24u moet koelen.

zelfvriezende ijsmachine

Zelfvriezende ijsmachines

De beste ijsmachines werken met een compressor. Hiermee bevriest de ijsmachine direct het ijsmengsel wanneer je het apparaat aanzet. Het ijs is soms wel in 30 minuten klaar. Zelfvriezende ijsmachines zijn wel aanzienlijk duurder en hebben ook meer vermogen nodig. Het gebruiksgemak ervan is echter zo veel beter. Je maakt makkelijk meerdere smaken ijs na elkaar, doordat de ijsmachine automatisch werkt.

Een zelfvriezende ijsmachine is dus de beste koop als je geen geduld hebt en vers roomijs in minder dan een uur tijd wilt bereiden.

2. Met welke extra functies en gebruiksgemakken haal je meer uit je ijsmachine?

De beste ijsmachines bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies en gebruiksgemakken heb ik hieronder opgesomd:

Deksel met kijkvenster

Deksel met kijkvenster

Vind je het fijn om het bereidingsproces zelf in de gaten te houden? Dan is een ijsmachine met een doorzichtig deksel of een kijkvenster de beste koop om het bereidingsproces te volgen.

ijsmachine met vulopening

Vulopening

Een ijsmachine met vulopening is bijzonder handig wanneer je tijdens het bereidingsproces extra ingrediënten wilt toevoegen. Denk maar je pistachenootjes wanneer je pistache ijs wilt maken.

ijsmachine met automatische programma's

Automatische programma’s

De beste ijsmachines beschikken doorgaans over automatische programma’s. Hierbij kies je met één druk op de knop de juiste instellingen om bijvoorbeeld sorbetijs of roomijs te maken.

ijsmachine met timer

Timer

Neem ook een kijkje over de ijsmachine over een timer beschikt. Hiermee stel je de gewenste bereidingstijd in. Zo hoef jij zelf niet meer de tijd in de gaten te houden.

ijsmachine met display

Display

De beste ijsmachines beschikken doorgaans over een display. Op het display zie je in één oogopslag de resterende bereidingstijd en stel je eenvoudiger de ijsmachine in.

ijsmachine met meerdere ijsemmers

Verschillende ijsemmers

Heb je een groot gezin? Dan is een ijsmachine met meerdere ijsemmers meer dan welkom. Met meerdere ijsemmers maak jij een emmer ijs na de andere.

Neem bovendien ook een kijkje of de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Kortom, de beste ijsmachine betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Welk soort ijs wil je maken?

Met een ijsmachine kan je verschillende soorten ijs maken. Doorgaans behoren roomijs en sorbetijs tot de standaard opties. Naast room- en sorbetijs zijn er ook ijsmachines waarmee je softijs of yoghurt ijs maakt. Hou jij hier ook van? Neem dan zeker een kijkje of de ijsmachine die je wilt kopen ook dit type ijs kan bereiden!

4. Wil het oog ook wat?

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je ijsmachine zal immers vaak op een prominente plek op het aanrecht staan.

ijsmachine design

Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een ijsmachine hoeft daarom niet een saaie witte kleur te hebben. Je kan tegenwoordig ijsmachines met een mooie, strakke behuizing in RVS kopen. Daarnaast kunnen ijsmachines met een behuizing van kunststof, die dankzij bepaalde kleurkeuzes (denk maar aan zwart of rood), ook best wel mooi zijn.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je ijsmachine qua design past in het interieur van je keuken of bij je andere keukenapparaten. Zo kan je het toestel ook matchen met je blender, broodbakmachine, waterkoker of keukenrobot. Anders wordt zelfs de beste ijsmachine, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een ijsmachine?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. IJsmachines zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede ijsmachine koop je al vanaf 100 euro. Wil je echter de beste ijsmachine van 2024, dan betaal je al snel 250 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een ijsmachine kan dus behoorlijk variëren.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een ijsmachine nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste ijsmachine van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke ijsmachine nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een ijsmachine met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de ijsmachine écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de ijsmachine die jij op het oog hebt nu echt wel de beste ijsmachine voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over ijsmachines? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Haal alles uit de feestdagen met Steviefy

De feestdagen zijn in zicht en dat betekent drukke familiebijeenkomsten, feestelijke diners en verrukkelijke lekkernijen. Tijdens deze feestdagen is fun cooking erg gezellig want je staat dan niet de hele avond alleen in de keuken om voor jouw gezelschap te koken. Behalve voor ijsmachines heb ik ook andere koopgidsen geschreven voor keukenapparaten die onmisbaar zijn tijdens de feestdagen:

 • Met een pizza oven trakteer je jezelf en je gasten in een handomdraai op een zelfgemaakte pizza. De beste pizza oven van 2024 geeft je zelf de mogelijkheid om andere gerechten met vlees, vis of groenten te bakken. Pizza ovens zijn zowel beschikbaar voor binnen als buiten.
 • Met een teppanyaki plaat bereid je samen met je tafelgenoten sissende steaks, gegrilde groenten en smaakvolle zeevruchten. De beste teppanyaki plaat herken je aan de aanwezigheid van een instelbare thermostaat, een vetafvoer, een glazen deksel en een meegeleverde stenen- of geribbelde bakplaat.
 • Met een gourmetstel maak je van elke maaltijd een feestelijke aangelegenheid. Of je nu gaat voor klassieke gourmetrecepten of je creativiteit de vrije loop wilt laten met diverse ingrediënten, een gourmetstel biedt eindeloze mogelijkheden! Het beste gourmetstel heeft doorgaans verstelbare temperatuurinstellingen, een antiaanbaklaag en ruime kookoppervlakken.
 • Geen feestelijk ontbijt is compleet zonder verse, knapperige wafels. Het beste wafelijzer heeft doorgaans instelbare bruiningsniveaus en een gebruiksvriendelijk ontwerp, zodat je kunt genieten van heerlijke wafels met een perfecte textuur.
 • Wil je snel en moeiteloos smakelijke gegrilde gerechten bereiden tijdens de feestdagen? Dan is een contactgrill de beste koop. Hiermee bak je sappige steaks, gegrilde groenten en panini’s met een krokant korstje. De beste contactgrill heeft automatische programma’s, een zwevende topplaat, timer en een gaarheidsindicator.
 • Met een croque monsieur machine tover je in een handomdraai heerlijke, gegrilde sandwiches met gesmolten kaas en andere ingrediënten tevoorschijn. De beste croque monsieur machine heeft verstelbare temperatuurinstellingen, verwisselbare bakplaten en een compact ontwerp.

Met deze onmisbare keukenapparaten til je jouw feestdagen naar een hoger culinair niveau.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke ijsmachine je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de ijsmachines uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!