Gepubliceerd op 11 september 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Breng jij ook zoveel tijd door achter je gaming PC of gaming laptop? Dan mag een gaming toetsenbord niet ontbreken. Niet alleen hebben ze vaak een leuk design, ze bieden bovendien ook aanzienlijk meer functies en een snellere responstijd. 

Maar waar moet je precies op letten als je een gaming toetsenbord wilt kopen? En wat zijn de beste gaming toetsenborden van 2024? Dat heb ik voor je uitgezocht! Lees je even mee?

De beste gaming toetsenborden van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar het beste gaming toetsenbord wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Razer, Corsair, Steelseries en Logitech toveren haast elk jaar een selectie nieuwe gaming toetsenborden uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste gaming toetsenborden van 2024 opgesomd. Niet alleen scoren ze bijzonder goed in onafhankelijke tests (Tweakers), ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Corsair K55 RGB Pro
 • Corsair
  K55 Pro
 • Type verbinding: Bedraad

 • Lay-out: Fullsize

 • Mechanische switch:

 • Verlichting: RGB

 • Programmeerbare toetsen:

 • Multimediasneltoetsen:

 • Polssteun:

1e keuze
Corsair K60 RGB Pro
 • Corsair
  K60 RGB Pro
 • Type verbinding: Bedraad

 • Lay-out: Fullsize

 • Mechanische toets: Cherry Viola

 • Verlichting: RGB

 • Programmeerbare toetsen:

 • Multimediasneltoetsen:

 • Polssteun:

2e keuze
SteelSeries Apex 5 Gaming
 • SteelSeries
  Apex 5
 • Type verbinding: Bedraad

 • Lay-out: Fullsize

 • Mechanische toets: SteelSeries Hybrid Blue

 • Verlichting: RGB

 • Programmeerbare toetsen:

 • Multimediasneltoetsen:

 • Polssteun:

Topper
SteelSeries Apex Pro
 • SteelSeries
  Apex Pro
 • Type verbinding: Bedraad

 • Lay-out: Fullsize

 • Mechanische toets: OmniPoint

 • Verlichting: RGB

 • Programmeerbare toetsen:

 • Multimediasneltoetsen:

 • Polssteun:

Een goede gaming toetsenbord kopen: waar moet je op letten?

Wil je de beste zijn in Fortnite of Call of Duty? Dan heb je een goed gaming toetsenbord nodig. Je zoektocht naar het beste gaming toetsenbord is echter niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een gaming toetsenbord overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rijtje gezet.

1. De interne mechaniek: membraan versus mechanische gaming toetsenborden

De belangrijkste keuze die je moet maken bij het kopen van een gaming toetsenbord is die van de interne mechaniek. Waarom? De interne mechaniek bepaalt hoe de toetsen aanvoelen en reageren, en dat heeft dan weer gevolgen voor jouw gameplay.

mechanisch toetsenbord met rgb

Het overgrote deel van de toetsenborden die je in de winkel vind, maken gebruik van ofwel een plastic membraan ofwel een rubberen dome. Bij deze technologieën liggen de toetsen op een verend stukje rubber. Onder het stukje rubber vind je vervolgens een membraan dat jouw toetsaanslagen registreert. Membraantoetsenborden zijn populair omdat ze goedkoop zijn en in alle geuren en kleuren beschikbaar zijn. Het nadeel van zo'n toetsenbord is dat membraantoetsen je weinig feedback geven en je ze helemaal moet indrukken om een toetsaanslag te registreren. Zaken die niet prettig zijn voor gamers of mensen die veel typen. Er bestaat echter een geweldig alternatief, namelijk het mechanische toetsenbord.

Een mechanisch toetsenbord is zo bijzonder omdat elke toets is voorzien van zijn eigen mechanische schakelaar, ook wel gekend als een switch. Deze is zo geliefd omdat het punt waarop het toetsenbord je aanslag registreert (het actuatiepunt) al na enkele millimeters indrukken is bereikt. Hierdoor kan een ervaren typist een veel hogere typsnelheid behalen en een gamer sneller reageren. Bovendien biedt de mechanische schakelaar ook een weerstand bij het indrukken van de toets. Die weerstand kan je onderverdelen in drie types: lineair, tactile en clicky. Bij lineaire switches blijft de weerstand over het hele bereik gelijk. Tactile switches hebben rond het actuatiepunt een merkbare verhoging in weerstand; door die verhoging weet je als gamer of typist precies wanneer je de toets ver genoeg hebt ingedrukt. Clicky switches bieden tenslotte ook een gelijkaardige weerstand, en produceren op hetzelfde moment een hoorbaar klikje.

Daar komt bij dat een mechanische schakelaar tot 50 miljoen keer kan worden ingedrukt zonder merkbare slijtage, ruim tien maal meer dan een toetsenbord met membraantoetsen. Tot slot zijn mechanisch toetsenborden eenvoudiger te reinigen, omdat je alle keycaps (toetsen) één voor één kan verwijderen én vervangen. 

Als je op zoek bent naar het beste gaming toetsenbord van 2024, dan heb je eigenlijk maar één keuze: een mechanisch toetsenbord.

Welke mechanische switch past bij jou?

Wat voor feedback een mechanisch toetsenbord geeft, is voor een groot deel afhankelijk van het type mechanische schakelaar. Cherry, een Duits bedrijf dat al ruim drie decennia lang mechanische schakelaars produceert, is ongetwijfeld de meest bekende fabrikant. De Cherry MX-switches zaten jarenlang in het overgrote deel van de mechanische toetsenborden op de markt en kennen diverse varianten die met kleuren worden aangeduid. Sinds het patent op de MX-switches enkele jaren geleden verliep, zijn een heleboel andere fabrikanten als Kailh, Razer, Gateron en Romer-G de Cherry-switches gaan kopiëren. Deze fabrikanten hebben meteen ook de verschillende kleurcodes en hun bijbehorende karakteristieken van Cherry overgenomen, zodat je gemakkelijk weet waar je aan toe bent. Dit zijn de vijf populairste mechanische switches:

Mechanisch gaming toetsenbord: Cherry MX Blue

Cherry MX Blue

De Cherry MX Blue switches zijn gekend om hun duidelijke voelbare feedback én hun hoorbare (luide) klik. Omdat je precies voelt en hoort wanneer je toetsaanslag wordt geregistreerd, hoef je in principe de toets niet helemaal in te drukken. Verder is de kracht die nodig is om deze switch in te drukken behoorlijk hoog (50 gram), waardoor ze minder geschikt is voor snelle games. Wel is de MX Blue switch ideaal voor een typist of programmeur.

Mechanisch gaming toetsenbord: Cherry MX Red

Cherry MX Red

De Cherry MX Red is een lineaire switch. Dit wilt zeggen dat je minder kracht nodig hebt om de switch in te drukken (45 gram), maar dat je ook niet voelt of hoort wanneer een toetsaanslag wordt geregistreerd. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor het langere typ- en programmeerwerk. De MX Red is wel bijzonder populair bij gamers omdat de switch gevoeliger is en omdat er minder kracht nodig is om een toets lang in te drukken.

Mechanisch gaming toetsenbord: Cherry MX Brown

Cherry MX Brown

De Cherry MX Brown biedt het perfecte evenwicht tussen een MX Blue en MX Red switch. Deze switch beschikt namelijk over dezelfde mechanische feedback als de MX Blue, mist het ‘klik’-geluid en is gemakkelijk in drukken (45 gram). Hierdoor is de MX Brown bijzonder populair bij gebruikers die hun mechanisch toetsenbord intensief en langdurig willen gebruiken om zowel te typen als te gamen. Ikzelf heb ook een gaming toetsenbord met Cherry MX Brown switches.

Mechanisch gaming toetsenbord: Cherry MX Clear

Cherry MX Clear

De Cherry MX Clear, ook wel gekend als de MX Speed, is het antwoord op de vraag naar hoe gamers nog sneller kunnen reageren. Ze zijn gelijkaardig aan de MX Red switches, zonder voelbare feedback en een lichte aanslag, maar hebben een nog snellere reactietijd. Je hoeft de MX Silver namelijk maar 1,2 millimeter in te drukken om een toetsaanslag te registreren en is daarmee de snelste mechanische switch ter wereld.

Mechanisch gaming toetsenbord: Cherry MX Black

Cherry MX Black

De Cherry MX Black is één van de oudste mechanische switches op de markt (geïntroduceerd in 1984). Het heeft een behoorlijk stijve veer die bij elke toetsaanslag een gelijke kracht garandeert. Deze switch heeft de zwaarste toetsaanslag (namelijk 80 gram) en voorkomt daarmee dubbele toetsaanslagen. Ze zijn een goede optie om te gamen, maar niet om er (lang) mee te typen.

De keuze van het type mechanische switch blijft een kwestie van smaak. Je gaat, eigenlijk letterlijk, op je gevoel af. Kan je nog altijd niet kiezen? In de fysieke winkels van Coolblue kan je Cherry-testers vinden waarmee je de verschillende mechanische switches in levende lijve kan testen.

2. Type verbinding: bedraad of een draadloos gaming toetsenbord?

Als gamer heb je de keuze tussen bedrade en draadloze gaming toetsenborden. Mijn advies? Koop een gaming toetsenbord met draad. Met draadloze gaming toetsenborden heb je misschien wel geen last van kabels, maar een  bedraad toetsenbord is wel veel betrouwbaarder, energiezuiniger, heeft geen last van interferentie en biedt een betere latentie. Je hoeft je bovendien ook geen zorgen te maken over batterijen. Vergeet niet dat batterijen het eigenaardige vermogen hebben om op het meest ongelegen moment op te raken.

3. De lay-out: full-size versus tenkeyless

Dat mechanische toetsenborden populair zijn onder gamers wist je al. Maar wist je ook dat ze beschikbaar zijn in twee lay-outs?

Corsair K68 RGB

Fullsize

De meeste toetsenborden zijn full-size. Naast het alfanumerieke blok, vind je op een fullsize-toetsenbord ook het navigatiecluster (Home, Delete, PgUp, …), de pijltjestoetsen, het numerieke toetsenblok en bovenaan nog een rij functietoetsen (F1, F2, F3, …). Het nadeel van zo'n fullsize-toetsenbord met 104 of 105 toetsen is dat ze relatief veel ruimte innemen op je bureau. Ben je rechtshandig en ligt je muis rechts naast je gaming toetsenbord, dan moet je door het numpad ook grotere bewegingen maken wanneer je overschakelt tussen muis en toetsenbord.

SteelSeries Apex 7 TKL

Tenkeyless

Een tenkeyless (ook wel TKL) is een populair alternatief voor full-size toetsenborden. Bij TKL-toetsenborden verdwijnt het numerieke toetsenblok aan de zijkant waardoor de breedte van het toetsenbord zo'n 20% kleiner is dan een fullsize-model. Doordat verder alle andere toetsen in de gebruikelijke lay-out aanwezig zijn, heb je ook niet te maken met een steile leercurve. Naast TKL zijn er ook nog andere, compactere lay-outs (75, 66, 65, 60 of 40%) waarbij het navigatiecluster, de functie- en pijltjestoetsen ook kunnen wegvallen.

Gebruik je het numerieke toetsenblok op je huidig toetsenbord nauwelijks of niet? Dan is het beste gaming toetsenbord voor jou misschien wel de TKL-variant.

4. Anti-ghosting: handig voor first person shooters, MOBA's en MMO's

Het gebeurt wel eens dat je in een computerspel tegelijkertijd op meerdere toetsen moet drukken. Op eenvoudige toetsenborden kan je tot hooguit drie toetsaanslagen tegelijk registeren. Als dat maximum wordt overgeschreven, zal je toetsencombinatie niet correct worden geregistreerd en zal dat resulteren in een ‘gemiste' toets. Daar heb je als gamer dus helemaal niets aan.

Gaming toetsenborden met ‘anti-ghosting’ of ‘key rollover’ verhelpen dit probleem. Met deze functionaliteit kan je meerdere toetsen tegelijkertijd effectief gebruiken. De beste gaming toetsenborden vallen in de 6KROcategorie. Hiermee kan je tot wel zes toetsaanslagen tegelijkertijd registeren. 

5. De extra features en knoppen

Speel je regelmatig PC games in een donkere kamer? Of kijk je regelmatig naar films of Netflix series op je gaming PC? Sommige gaming toetsenborden worden verkocht met extra features en knoppen. De belangrijkste hiervan zijn:

rgb

RGB-verlichting

De beste gaming toetsenborden zijn tegenwoordig uitgerust met RGB-verlichting. Via software heb je dan de mogelijkheid om de verlichting per toets of per zone afzonderlijk in te stellen. Je kan dan uit 16,8 miljoen kleuren kiezen.

USB

USB-poorten

Omdat de meeste toetsenborden een USB-poort in beslag nemen, bieden sommige extra USB-poorten op het toetsenbord zelf weer aan. Je kan er bijvoorbeeld je smartphone of powerbank mee opladen of je externe HDD of webcam op aansluiten.

multimedia 1

Multimediasneltoetsen

Om eenvoudig muziek, video's of streams te bedienen, kies je voor een gaming toetsenbord met multimedia sneltoetsen. Met deze toetsen bedien je met één enkele toetsaanslag het volume of skip je naar het volgende nummer.

ergonomie

Polssteun

Wanneer je de hele dag aan het gamen of het typen bent, wil je natuurlijk ook geen last krijgen van je polsen. Om die reden kan je tegenwoordig ook gaming toetsenborden kopen met een polssteun. Ze voorkomen mogelijke klachten aan de pols.

macrotoetsen

Macro toetsen

Sommige gaming toetsenborden zijn voorzien van extra programmeerbare toetsen die je een bepaalde functie kunt toekennen. Dit kunnen game–specifieke handelingen zijn of vooraf ingestelde toetsencombinaties.

kabelmanagement

Kabelmanagement

Fabrikanten als Corsair denken ook mee over hoe jij als gamer je bureau zo netjes en strak mogelijk kunt houden. Sommige gaming toetsenborden zijn daarom ook voorzien van gleuven waarin je jouw kabels kan wegwerken.

Het beste gaming toetsenbord kan dus voor iedereen anders zijn. Sommigen geven bijvoorbeeld niet om RGB-verlichting of programmeerbare toetsen. Anderen zijn dan weer specifiek op zoek naar een gaming toetsenbord die ze kunnen synchroniseren met hun gaming muis. Aan jou de keuze welke extra functies je liever wel of helemaal niet hoeft te hebben.

6. De software om je gaming toetsenbord te personaliseren

De beste gaming toetsenborden (over het algemeen mechanische) worden vaak geleverd met software. Met zo'n softwareprogramma ben je in staat om RGB-verlichting dynamisch naar eigen smaak aan te passen, macro's en toetsen te programmeren en andere instellingen te wijzigen.

corsair icue

Corsair iCue, Logitech G Hub en Razer Synapse zijn de meest uitgebreide softwareprogramma's van het moment. Ze stellen je in staat om zowel gaming accessoires als computer onderdelen (van hetzelfde merk) in één en dezelfde interface te beheren. Zo kan je de RGB-verlichting van je gaming toetsenbord synchroniseren met bijvoorbeeld je gaming muis, gaming monitor of gaming headset. Als dat niet geweldig is? Bovendien kan je met Corsair iCue, Logitech G Hub en Razer Synapse je eigen gameprofielen opslaan en delen met de community. Het is een eenvoudige manier om een nieuwe toetscombinatie of macro's uit te proberen om je prestaties ingame te verbeteren of om je stream op Twitch beter te beheren.

Met Corsair iCUE heb je zelfs een dashboard ter beschikking om de temperatuur van je computeronderdelen te monitoren.

Jouw computermuis, gaming headset of RAM-geheugen in je gaming PC kunnen een doorslaggevende factor zijn voor het merk van je nieuwe gaming toetsenbord. Wanneer je in het bezit bent van een computermuis van Corsair, dan vind ik het ook vanzelfsprekend om voor een Corsair gaming toetsenbord te kiezen. Zo beheer je alles in één software-ecosysteem.

7. De prijs: duurder hoeft niet altijd beter te zijn

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Een goed gaming toetsenbord koop je al vanaf 70 euro. Wil je echter het beste gaming toetsenbord van 2024, dan betaal je al snel 200 euro. De prijs die je betaalt voor een gaming toetsenbord kan dus behoorlijk variëren.

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de algemene bouwkwaliteit (plastiek versus aluminium), de extra features, de interne mechaniek en of het gaming toetsenbord al dan niet draadloos is. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een gaming toetsenbord nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis games zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste gaming toetsenborden van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

8. De reviews

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed dat specifieke gaming toetsenbord nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een gaming toetsenbord met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen dat het gaming toetsenbord écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of het gaming toetsenbord dat jij op het oog hebt nu echt wel het beste gaming toetsenbord voor je is.

Creëer de ultieme PC gaming ervaring met Steviefy

Als fanatieke PC gamer wil je natuurlijk de best mogelijke gaming ervaring hebben. De juiste randapparatuur is daarbij ook van groot belang. Met de koopgidsen hieronder help ik je op weg:

 • Met een goede gaming headset til je jouw spelervaring naar een hoger niveau. Je hoort elke voetstap, elke explosie en elke teamgenoot kristalhelder.
 • Hou je van FPS games? Dan behaal je met een goede gaming muis een hogere precisie en reactietijd in games als CS:GO en Call of Duty. Bovendien tillen programmeerbare knoppen en RGB-verlichting jouw game-ervaring naar een hoger niveau.
 • Ben je van plan om te streamen op Twitch of YouTube Live? Dan behaal je met een goede webcam een goede resolutie en framerate waardoor je als streamer een professionele uitstraling krijgt.
 • Met een goede gaming monitor combineer je dan weer een hoge resolutie, verversingssnelheid en levendige en natuurgetrouwe kleuren tot een betere game-ervaring.

Waar wacht je nog op? Haal het beste uit jouw games en neem een kijkje naar de koopgidsen hierboven.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welk gaming toetsenbord voor jou de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste gaming toetsenborden uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!