Gepubliceerd op 15 juli 2018 door Steven De Moor – Laatste update op 25 november 2023.

Merk je dat je geregeld tegen de limieten van je RAM-geheugen aanloopt? Door de jaren heen hebben besturingssystemen zoals Windows 10, software zoals Photoshop, en nu zelfs webbrowsers zoals Google Chrome, een reputatie opgebouwd geheugenvreters te zijn.

Wat is RAM-geheugen ook alweer?

RAM-geheugen staat voor Random Access Memory en wordt ook wel het werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Het werkgeheugen is de plek waar je computer tijdelijke informatie opslaat. Het is dus niet het geheugen waar gegevens permanent kunnen worden opgeslagen zoals de externe harde schijf, SSD of SSHD.

Je hebt het werkgeheugen nodig voor alles wat je op je gaming PC, laptop, e-reader of tablet doet: internetten, bloggen, e-mailen, gamen, foto's bewerken enzovoort.

Hoe meer RAM-geheugen, hoe beter?

Het RAM-geheugen helpt je meerdere programma’s tegelijkertijd te draaien. Raakt dit geheugen vol, dan reageert je PC of laptop langzamer. Niet alleen het werkgeheugen bepaalt de snelheid van je PC, de processor speelt hier ook een grote rol in. Als de verwerkingssnelheid van je processor achterblijft bij het RAM-geheugen, ervaar je alsnog weinig verschil met meer werkgeheugen.

Kijk dus goed naar het gebruik van je werkgeheugen en processor in je PC of laptop, dan kun je het best inschatten waar de verbeterpunten liggen. Dit controleer je in Windows in het tabblad Prestaties in Taakbeheer (sneltoets: CTRL+SHIFT+ESC).

Hoeveel RAM-geheugen heb ik nodig?

De hoeveelheid aan RAM-geheugen die je precies nodig hebt in je PC of laptop hangt van je plannen af. Hoe zwaarder de taken zijn die je uitvoert op je computer, hoe meer werkgeheugen je nodig hebt. Denk dus goed na waar jij je PC of laptop voor gaat gebruiken.

Heb je nog geen idee? Hieronder vind je alvast mijn aanbevelingen:

4 GB werkgeheugen voor PCs en laptops

Ik gebruik mijn PC af en toe > 4 GB

Gebruik je jouw PC of laptop af en toe dan heb je voldoende aan 4 GB werkgeheugen. Hiermee kan je een besturingssysteem zoals Windows 10 en eenvoudige programma's zonder veel problemen draaien. Multitasking is mogelijk tot op zekere hoogte. Ben je echter van plan om verschillende programma’s tegelijkertijd te draaien, dan loeren 6 of zelfs 8 GB aan intern geheugen om de hoek. Met enkele Word-documenten, tien geopende tabbladen in Google Chrome en een muziekspeler in de achtergrond loop je snel tegen de limieten van 4 GB RAM-geheugen aan.

4 GB RAM-geheugen voor PCs en laptops

Ik gebruik mijn PC regelmatig / ik ben student > 8 GB

Gebruik je jouw laptop of desktop regelmatig, dan is de sweet spot tegenwoordig 8 GB werkgeheugen. Vandaar ook dat het overgrote deel van de huidige PC’s en laptops in de winkel met precies die hoeveelheid werkgeheugen worden verkocht. Deze hoeveelheid volstaat ruimschoots voor alle dagelijkse werkzaamheden op de computer, zelfs wanneer je tegelijkertijd nog Office- of andere toepassingen draait. Ook leveren fotobewerking en gaming geen problemen op. Wil je echter de allernieuwste games spelen, dan raad ik je minimaal 16 GB werkgeheugen aan.

gaming laptops top 2x1 lowres1024 0280

Ik speel games > 16 GB

Wil je de nieuwste games op de allerhoogste kwaliteit spelen of jezelf onderdompelen in virtual reality, dan raad ik je minimaal 16 GB werkgeheugen voor je game PC of gaming laptop aan. Ben je ook van plan om je gameplay te livestreamen op Twitch of YouTube, met eventueel wat muziek en enkele andere toepassingen in de achtergrond? Dan wordt 16GB werkgeheugen wat aan de krappe kant. Voor het livestreamen van games raad ik je 32 GB werkgeheugen aan, dan zit je op alle vlakken goed. Vergeet tenslotte dit niet: naast het RAM-geheugen spelen een snelle grafische kaart, processor en gaming monitor óók een belangrijke rol om de allernieuwste games vlot te kunnen spelen.

32 GB werkgeheugen voor grafische designers

Ik ben grafisch designer > 32 GB

Gebruik je professionele videobewerkingssoftware waarmee je onder ander video's in 4K kwaliteit bewerkt? Of bewerk je zeer complexe beeldbestanden met heel veel megapixels? Heel wat professionele software, waaronder Adobe After Effects, vereisen heel wat rekenkracht en dus bergen RAM-geheugen. Behoor je tot deze categorie van PC-, laptop- of all-in-one PC gebruikers, dan raad ik je minimaal 32 GB werkgeheugen aan.

 

Je RAM-geheugen uitbreiden, kan het wel?

Ben je van plan om een nieuwe PC of laptop aan te kopen? Dan hoef je alleen te kijken of de systeemspecificaties bij jouw specifieke verwachtingen passen. Maar ben je van plan om je PC of laptop te upgraden, dan is het belangrijk om na te gaan of het RAM-geheugen van jouw voorkeur wel überhaupt in je huidige systeem past. Het nieuwe werkgeheugen moet allereerst voldoen aan de eisen van de fabrikant, of – wanneer je de oude modules blijft gebruiken – gelijk zijn aan de snelheid aan het reeds ingebouwde werkgeheugen.

Goed om te weten: DIMM-geheugen is geschikt voor desktops, SODIMM-geheugen is geschikt voor laptops (deze herken je aan het kleinere formaat). Deze geheugen modules zijn tegenwoordig verkrijgbaar in de varianten DDR3 en DDR4. Welke variant je precies nodig hebt voor je huidige PC of laptop, en naar hoeveel je maximum kunt uitbreiden, hangt af van het moederbord en de processor.

Ben je van plan om je RAM-geheugen uit te breiden of te vervangen? Lees dan:

Welk type RAM-geheugen heb ik?

Beschik je over Windows 10? Dan kan je heel eenvoudig achterhalen welk type RAM-geheugen er in jouw PC of laptop zit. Je vind deze gegevens in het tabblad Geheugen bij Taakbeheer. Je kan snel en eenvoudig naar het Taakbeheer via de sneltoets CTRL+SHIFT+ESC.

geheugen taakbeheer 1

In de screenshot hierboven zie je dat mijn laptop over 16 GB RAM-geheugen beschikt. De snelheid van mijn SODIMM RAM-geheugen bedraagt 2400 MHz en ik heb reeds al mijn RAM-geheugen sleuven gebruikt.

Beschik je niet over Windows 10, dan raad ik je de gratis tool CPU-Z aan. Deze tool geeft je in een handomdraai alle benodigde gegevens van het ingebouwde geheugen weer. Hieronder kan je – net zoals in Windows 10 – zien dat mijn laptop over 16 GB DDR4 werkgeheugen beschikt, met een snelheid van 2400 MHz  (1197.5 x 2 omwille van Double Data Rate). Met deze gegevens kun je dan nieuw werkgeheugen online kopen of naar de plaatselijke computerzaak om advies te vragen.

rogz

Tenslotte nog deze belangrijke tip! Om optimaal van je werkgeheugen te genieten, werk je best met paren. Als je bijvoorbeeld wilt uitbreiden naar 16 GB werkgeheugen in je PC, dan koop je best twee geheugenmodules van 8 GB. Deze verdeel je dan in de sleuven op je moederbord. Hiervoor bekijk je best de handleiding van je moederbord voor de optimale configuratie. Voor laptops is dit eenvoudiger: heb je ruimte voor meer werkgeheugen, dan gaat het meestal om één slot waar je één specifiek type geheugen in kwijt kan.

Ben je nog op zoek naar RAM-geheugen? Dit is het beste RAM-geheugen voor jouw desktop!

Ben je van plan om je PC sneller te maken en weet je ondertussen welk type werkgeheugen er in jouw PC past? Fantastisch! Tegenwoordig heb je bijzonder veel keuze qua RAM-geheugen. Hieronder vind je een overzicht van de beste verkochte DDR4- en DDR3 RAM-geheugen kits.

DDR4 RAM-geheugen

DDR4 RAM-geheugen is sinds 2014 de standaard voor nieuwe hardware. Heb je een PC gekocht na 2014? Dan is de kans (heel) groot dat je computer gebruikt maakt van DDR4 RAM-geheugen.  De DDR4 RAM-geheugen kits hieronder bieden je de beste prijs/kwaliteit en zijn geschikt voor zowel alledaags gebruik, video- en beeldbewerking als PC gaming.

Budget
Corsair 8GB DDR4 DIMM 2133 MHz
 • Corsair ValueSelect
 • Kits: 4GB t/m 16GB

 • Geheugensnelheid: 2133 MHz

 • Garantie: Levenslang

1e keuze
Corsair 16 GB DDR4 3000 Kit werkgeheugen
 • Corsair Vengeance LPX
 • Kits: 4GB t/m 128GB

 • Geheugensnelheid: 3200 MHz

 • Garantie: Levenslang

Topper
Corsair RGB PRO 16 GB DDR4 3000
 • Corsair Vengeance RGB Pro
 • Kits: 16GB t/m 128GB

 • Geheugensnelheid: 3200 MHz

 • Garantie: Levenslang

DDR3 RAM-geheugen

DDR3 RAM-geheugen is de voorganger van DDR4. Dit type RAM-geheugen is aanwezig in computers die na 2007 gebouwd zijn. Is jouw PC dus ouder dan 2014? Dan is het mogelijk dat jouw computer nog gebruik maakt van DDR3 RAM-geheugen. Controleer best alvorens je RAM-geheugen aankoopt of je computer effectief over DDR3 óf DDR4 RAM-geheugen beschikt. De DDR3 RAM-geheugen kits hieronder worden het best verkocht en zijn ook geschikt voor zowel alledaags gebruik, video- en beeldbewerking als PC gaming.

Budget
Kingston valueRAM
 • Kingston ValueRAM
 • Kits: 4GB of 8GB

 • Geheugensnelheid: 1333 MHz

 • Garantie: Levenslang

1e keuze
Kingston valueRAM
 • Kingston ValueRAM
 • Kits: 4GB of 8GB

 • Geheugensnelheid: 1600 MHz

 • Garantie: Levenslang

Topper
Corsair Vengeance LP
 • Corsair Vengeance
 • Kits: 8GB t/m 16GB

 • Geheugensnelheid: 1600 MHz

 • Garantie: Levenslang