black friday op coolblue

Sinds de COVID-19-pandemie de kop opstak, en de algemene regel ‘thuiswerken als het kan’ werd ingevoerd in België en Nederland, werden online meetings via bijvoorbeeld Zoom of Google Meet de nieuwe norm. Dat was ook het moment dat veel mensen erachter kwamen dat de ingebouwde camera in hun laptop of de oude webcam opgebergd op zolder eigenlijk niet meer voldeed. Het werd daarom tijd om een nieuwe webcam te kopen.

Maar hoe kies je een webcam? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste webcams van 2020? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste keuze maakt. Lees je even mee?

Dit zijn de beste webcams van het moment (update: november 2020)

Ben je op zoek naar de beste webcam voor thuiswerk? Of wil je jouw eerste stream via YouTube of Twitch beginnen? Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste webcams van 2020 opgesomd. Niet alleen scoren ze bijzonder goed in onafhankelijke tests (Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig), ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf (via bol.com en Coolblue). Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Let op: de prijzen van de webcams zijn de hoogte in geschoten sinds de coronacrisis.

Budget
Trust Tyro
 • Trust Tyro
  Videobel collega's, vrienden en familie met de Trust Tyro Full HD Webcam. Door de full hd resolutie kom je niet korrelig in beeld en ben je altijd goed zichtbaar voor je gesprekspartner. De camera focust automatisch op je gezicht, waardoor het beeld niet wazig wordt. Dankzij de ingebouwde microfoon ben je met deze webcam direct klaar om te videochatten en heb je geen losse microfoon meer nodig. Klem de Trust Tyro gemakkelijk op je monitor of monteer hem op het inbegrepen statief en plaats hem naast je laptop.
 • Resolutie: Full HD (1080p)

 • Framerate: 30 FPS

 • Compatibel met: Windows, macOS

 • USB-aansluiting: USB-A

 • Ingebouwde microfoon:

 • Autofocus:

 • Groothoek:

 • Ruisonderdrukking:

1e keuze
Logitech StreamCam
 • Logitech StreamCam
  Til je content naar een hoger niveau en deel je passie via YouTube met de Logitech StreamCam. Zo neem je video's op in 1080p resolutie en met 60 frames per seconde. Door ondersteuning voor verticale video's, is deze camera voor creators van alle soorten contentkanalen. Autofocus met gezichtsherkenning via AI, belichting en verticale bevestigingsopties zorgen ervoor dat je altijd op je best in beeld komt. Zuivere audioprestaties zorgen ervoor dat je stem altijd helder klinkt. Met de Logitech Capture-software creëer je daarnaast ook content met meerdere camera's, tekstoverlays, overgangseffecten en andere studiobedieningen.
 • Resolutie: Full HD (1080p)

 • Framerate: 60 FPS

 • Compatibel met: Windows, macOS, Chrome OS

 • USB-aansluiting: USB-C

 • Ingebouwde microfoon:

 • Autofocus:

 • Groothoek:

 • Ruisonderdrukking:

2e keuze
Logitech C922 Pro Stream Webcam
 • Logitech C922
  Stream je leven als vlogger op YouTube of deel je bloedstollende gaming momenten via Twitch met de Logitech C922 Pro Stream webcam. Je streamt bijvoorbeeld je bizarre Play of the Game momenten in Full HD kwaliteit bij 30 fps of 720p bij 60 fps naar je Twitch kanaal. Via de software is de achtergrond en screenoverlay naar wens aan te passen. Zo zien je fans jou zitten, maar maakt het toch niet uit of je kamer een rommeltje is, want ze zien jouw vette gaming achtergrond. Met het meegeleverde uitschuifbare tafelstatief weet je zeker dat je duidelijk in beeld bent, waar je ook vlogt. Je tips, trucjes en strijdkreten zijn luid en duidelijk te horen via de omnidirectionele microfoon.
 • Resolutie: Full HD (1080p)

 • Framerate: 60 FPS

 • Compatibel met: Windows, macOS, Chrome OS

 • USB-aansluiting: USB-A

 • Ingebouwde microfoon:

 • Autofocus:

 • Groothoek:

 • Ruisonderdrukking:

Topper
Logitech Brio
 • Logitech Brio
  De Logitech Brio is een 4K webcam waarmee je videogesprekken voert en opneemt in Ultra HD resolutie. De HDR technologie past de helderheid van je opname aan in ruimtes met teveel, of juist te weinig licht. Zo ben je altijd goed zichtbaar voor je gesprekspartner. Deze webcam beschikt over infrarood gezichtsherkenning, waardoor je via Windows Hello inlogt op je pc door alleen maar in de camera te kijken. Vergader overal, door via de software zelf een achtergrond vervanging in te stellen. Tijdens een groepsgesprek breng je degene die aan het woord is in beeld met de 5x digitale zoom, terwijl de autofocus direct wazige beelden voorkomt. Met de universele clip bevestig je de Brio op elke laptop, monitor en statief.
 • Resolutie: Ultra HD (4K)

 • Framerate: 30 FPS

 • Compatibel met: Windows, macOS, Chrome OS

 • USB-aansluiting: USB-A

 • Ingebouwde microfoon:

 • Autofocus:

 • Groothoek:

 • Ruisonderdrukking:

 

PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van best verkochte webcams op bol.com en Coolblue. Er zitten soms leuke promoties tussen!

De beste webcam kopen: waar moet je op letten?

Wil je bellen via Skype, chatten of streamen? Dan heb je een webcam nodig. Je zoektocht naar de beste webcam is echter niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een webcam overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rijtje gezet.

1. Welke resolutie en framerate heb je nodig?

Herinner jij je nog de videogesprekken via MSN Messenger in de beginjaren 2000? Ik wel! Ik kwam toen als een soort blokkendoos in beeld. Je kon de pixels letterlijk tellen. In deze digitale tijd wil je dat natuurlijk niet. De beeldkwaliteit van een webcam wordt grotendeels bepaald door de resolutie en het aantal beelden per seconde (FPS) dat een webcam kan produceren.

resolutie webcam

De resolutie

Hoe hoger de resolutie van je webcam, hoe scherper het beeld. Kies daarom ook een webcam met een resolutie van tenminste 720p (HD Ready). Ben je van plan om professioneel te streamen, vloggen of bijvoorbeeld webinars te geven? Kies dan een webcam met een resolutie van minimaal 1080p (Full HD). Heb je een ruim budget en wil je de hoogste beeldkwaliteit? Dan hebben de beste webcams doorgaans een 4K resolutie (Ultra HD), waarmee jouw video’s 4x scherper zijn dan in Full HD.

framerate webcam

Het aantal beelden per seconde

Een video bestaat uit een lange aaneenschakeling van losse beelden, ook wel frames genoemd. Het aantal beelden dat een webcam per seconde toont, noem je de framerate (ofwel FPS). Hoe hoger de framerate is, hoe vloeiender de beelden op je webcam worden getoond. Webcams geven doorgaans 30 of 60 keer per seconde een beeld weer. Beweeg je veel op de webcam, omdat je bijvoorbeeld een webinar aan het geven bent? Kies dan voor een webcam dat 60 frames per seconde toont.

De snelheid van je internetverbinding is ook van invloed op de algemene beeldkwaliteit van een webcam. Zorg dat je daarom ook altijd een stabiele internetverbinding hebt. Een goede wifi router, powerline adapter of wifi versterker kunnen daarbij helpen!

2. Heb je een microfoon nodig?

Als je niet in het bezit bent van een losse microfoon of headset, dan kan je ook een webcam kopen met een ingebouwde microfoon. De kwaliteit van de microfoon verschilt enorm van model tot model. De beste webcams geven doorgaans ook het best je stem weer.

3. Met welke handige functies haal je meer uit je webcam?

Sommige webcams worden verkocht met geavanceerde functies waarmee je jouw online meeting of stream nog beter kunt maken. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

webcam met autofocus

Autofocus

Webcams met autofocus stellen automatisch het beeld scherp. Zelfs als je even rondloopt, wat dichter bij de webcam komt zitten of een object net voor de cameralens laat zien.

webcam met groothoek

Groothoeklens

Met een groothoeklens heb je een breder beeld waardoor ook mensen die naast je zitten in beeld gebracht kunnen worden. Zo hoef je niet telkens te verwisselen van plaats.

webcam met ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking zorgt ervoor dat de microfoon op je webcam achtergrondgeluiden en ruis wegfiltert. Hierdoor ben je altijd goed verstaanbaar voor je gesprekspartners.

webcam met afdekbare lens

Afdekbare lens

Met een afdekbare lens voorkom je dat er mensen meekijken wanneer je dat niet wilt. De beste keuze als je je privacy wilt beschermen.

webcam met verlichting

LED-verlichting

De beste webcams beschikken soms ook over LED-verlichting zodat je altijd op je best in beeld komt, ook wanneer je in een minder verlichte kamer zit.

webcam met statief

Statief

Met een statief hoef je je webcam niet op je monitor te plaatsen. Je kan je webcam dan om het even waar plaatsen, zoals je bureau of een tafel.

Neem ook een kijkje of de webcam plug & play is. Hiermee kan je de webcam meteen gebruiken wanneer je het toestel hebt aangesloten op je computer. Software installeren is dan niet nodig.

4. Welk besturingssysteem gebruik je?

Niet alle webcams zijn compatibel met een bepaald besturingssysteem. De goedkoopste modellen zijn doorgaans enkel compatibel met Windows, terwijl de beste webcams daarentegen te gebruiken zijn met zowel Windows, macOS en Chrome OS. Neem daarom dus zeker een kijkje in de productspecificaties van de webcam die je op het oog bent zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een webcam?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Webcams zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede webcam koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste webcam van 2020, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een webcam kan dus behoorlijk variëren. Vooral de resolutie en functies als autofocus, een groothoeklens en ruisonderdrukking spelen een rol in hoeveel je betaalt voor de webcam.

Mijn advies? De beste webcam is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over webcams? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke webcam je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste webcams uit dit artikel en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!