Gepubliceerd op 14 november 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Sinds de COVID-19-pandemie de kop opstak, en de algemene regel 'thuiswerken als het kan' werd ingevoerd in België en Nederland, werden online meetings via bijvoorbeeld Zoom of Google Meet de nieuwe norm. Dat was ook het moment dat veel mensen erachter kwamen dat de ingebouwde camera in hun laptop of all-in-one PC of de oude webcam opgebergd op zolder eigenlijk niet meer voldeed. Het werd daarom tijd om een nieuwe webcam te kopen.

Maar hoe kies je een webcam? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste webcams van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste webcams van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Ben je op zoek naar de beste webcam voor thuiswerk? Of wil je jouw eerste stream via YouTube of Twitch beginnen? Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste webcams van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze webcams beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Trust Tyro
  • Trust
    Tyro
  • Resolutie: Full HD (1080p)

  • Framerate: 30 FPS

  • Compatibel met: Windows, macOS

  • USB-aansluiting: USB-A

  • Ingebouwde microfoon:

  • Autofocus:

  • Groothoek:

  • Ruisonderdrukking:

1e keuze
Logitech C922 Pro Stream Webcam
  • Logitech
    C922 Pro
  • Resolutie: Full HD (1080p)

  • Framerate: 60 FPS

  • Compatibel met: Windows, macOS, Chrome OS

  • USB-aansluiting: USB-A

  • Ingebouwde microfoon:

  • Autofocus:

  • Groothoek:

  • Ruisonderdrukking:

2e keuze
Logitech StreamCam
  • Logitech
    StreamCam
  • Resolutie: Full HD (1080p)

  • Framerate: 60 FPS

  • Compatibel met: Windows, macOS, Chrome OS

  • USB-aansluiting: USB-C

  • Ingebouwde microfoon:

  • Autofocus:

  • Groothoek:

  • Ruisonderdrukking:

Topper
Logitech Brio
  • Logitech BRIO Stream Edition
  • Resolutie: Ultra-HD (4K)

  • Framerate: 60 FPS (1080p)

  • Compatibel met: Windows, macOS

  • USB-aansluiting: USB-A

  • Ingebouwde microfoon:

  • Autofocus:

  • Groothoek:

  • Ruisonderdrukking:

Een goede webcam kopen: waar moet je op letten?

Wil je bellen via Skype, chatten of streamen? Dan heb je een webcam nodig. Je zoektocht naar de beste webcam is echter niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een webcam overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rijtje gezet.

1. Welke resolutie en framerate heb je nodig?

Herinner jij je nog de videogesprekken via MSN Messenger in de beginjaren 2000? Ik wel! Ik kwam toen als een soort blokkendoos in beeld. Je kon de pixels letterlijk tellen. In deze digitale tijd wil je dat natuurlijk niet. De beeldkwaliteit van een webcam wordt grotendeels bepaald door de resolutie en het aantal beelden per seconde (FPS) dat een webcam kan produceren.

resolutie webcam

De resolutie

Hoe hoger de resolutie van je webcam, hoe scherper het beeld. Kies daarom ook een webcam met een resolutie van tenminste 720p (HD Ready). Ben je van plan om professioneel te streamen, vloggen of bijvoorbeeld webinars te geven? Kies dan een webcam met een resolutie van minimaal 1080p (Full HD). Heb je een ruim budget en wil je de hoogste beeldkwaliteit? Dan hebben de beste webcams doorgaans een 4K resolutie (Ultra HD), waarmee jouw video’s 4x scherper zijn dan in Full HD.

framerate webcam

Het aantal beelden per seconde

Een video bestaat uit een lange aaneenschakeling van losse beelden, ook wel frames genoemd. Het aantal beelden dat een webcam per seconde toont, noem je de framerate (ofwel FPS). Hoe hoger de framerate is, hoe vloeiender de beelden op je webcam worden getoond. Webcams geven doorgaans 30 of 60 keer per seconde een beeld weer. Beweeg je veel op de webcam, omdat je bijvoorbeeld een webinar aan het geven bent? Kies dan voor een webcam dat 60 frames per seconde toont.

De snelheid van je internetverbinding is ook van invloed op de algemene beeldkwaliteit van een webcam. Zorg dat je daarom ook altijd een stabiele internetverbinding hebt. Een goede wifi router, powerline adapter of wifi versterker kunnen daarbij helpen!

2. Heb je een microfoon nodig?

Als je niet in het bezit bent van een losse microfoon of headset, dan kan je ook een webcam kopen met een ingebouwde microfoon. De kwaliteit van de microfoon verschilt enorm van model tot model. De beste webcams geven doorgaans ook het best je stem weer.

3. Met welke handige functies haal je meer uit je webcam?

Sommige webcams worden verkocht met geavanceerde functies waarmee je jouw online meeting of stream nog beter kunt maken. Enkele van deze veelvoorkomende functies heb ik voor jou op een rijtje gezet:

webcam met autofocus

Autofocus

Webcams met autofocus stellen automatisch het beeld scherp. Zelfs als je even rondloopt, wat dichter bij de webcam komt zitten of een object net voor de cameralens laat zien.

webcam met groothoek

Groothoeklens

Met een groothoeklens heb je een breder beeld waardoor ook mensen die naast je zitten in beeld gebracht kunnen worden. Zo hoef je niet telkens te verwisselen van plaats.

webcam met ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking zorgt ervoor dat de microfoon op je webcam achtergrondgeluiden en ruis wegfiltert. Hierdoor ben je altijd goed verstaanbaar voor je gesprekspartners.

webcam met afdekbare lens

Afdekbare lens

Met een afdekbare lens voorkom je dat er mensen meekijken wanneer je dat niet wilt. De beste keuze als je je privacy wilt beschermen.

webcam met verlichting

LED-verlichting

De beste webcams beschikken soms ook over LED-verlichting zodat je altijd op je best in beeld komt, ook wanneer je in een minder verlichte kamer zit.

webcam met statief

Statief

Met een statief hoef je je webcam niet op je monitor te plaatsen. Je kan je webcam dan om het even waar plaatsen, zoals op je bureau of tafel.

Neem ook een kijkje of de webcam plug & play is. Hiermee kan je de webcam meteen gebruiken wanneer je het toestel hebt aangesloten op je computer. Software installeren is dan niet nodig. Kortom, de beste webcam betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Welk besturingssysteem gebruik je?

Niet alle webcams zijn compatibel met een bepaald besturingssysteem. De goedkoopste modellen zijn doorgaans enkel compatibel met Windows, terwijl de beste webcams daarentegen te gebruiken zijn met zowel Windows, macOS en Chrome OS. Neem daarom dus zeker een kijkje in de productspecificaties van de webcam die je op het oog bent zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Wil het oog ook wat?

beste webcam met een leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je webcam zal immers vaak op een prominente plaats op je bureau staan. Vergeet daarbovenop ook niet dat je vaak naar je webcam zal kijken. Het is daarom ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw bureau en persoonlijke smaak. Webcams worden namelijk verkocht in verschillende kleuren en vormen. De ene ziet er heel minimalistisch uit en de andere ziet er dan weer heel hightech en futuristisch uit.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je webcam qua stijl en/of kleur past in het interieur van je werkplaats of de andere elektronica. Denk maar aan je laptop, gaming monitor of gaming PC. Anders wordt zelfs de beste webcam, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een webcam?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Webcams zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede webcam koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste webcam van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een webcam kan dus behoorlijk variëren. Vooral de resolutie en functies als autofocus, een groothoeklens en ruisonderdrukking spelen een rol in hoeveel je betaalt voor de webcam.

Mijn advies? De beste webcam is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een webcam nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste webcam van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke webcam nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een webcam met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de webcam écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de webcam die jij op het oog hebt nu echt wel de beste webcam voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over webcams? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke webcam de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste webcams uit dit artikel en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!