Gepubliceerd op 23 november 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Breng jij ook zoveel tijd door online achter je gaming PC of console? Dan mag een gaming headset niet ontbreken. Een goede gaming headset kan de sleutel zijn tot een overwinning in heel wat online games. Denk maar aan shooters zoals PUBG, Fortnite en Counter-Strike waar het geluid van een voetstap het verschil kan betekenen tussen leven en dood.

Maar waar moet je precies op letten als je een gaming headset wilt kopen? En wat zijn de beste gaming headsets van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste gaming headsets van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste gaming headset wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Razer, Corsair, Steelseries en Logitech toveren haast elk jaar een selectie nieuwe gaming headsets uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste gaming headsets van 2024 opgesomd. Niet alleen scoren ze bijzonder goed in onafhankelijke tests (Tweakers), deze gaming headsets zijn bovendien ook te gebruiken met alle consoles (Playstation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X/S, Nintendo Switch) en gaming PC's. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

JBL Quantum 100

 • JBL
  Quantum 100
 • Type verbinding: Bedraad

 • Geluidsweergave: Stereo

 • Maximale batterijduur: -

 • Gewicht: 220 gram

 • Oorkussens: Imitatieleer

 • Ruisonderdrukking:

 • Mute-functie:

 • Verwijderbare microfoon:

1e keuze

SteelSeries Arctis Nova 7

 • SteelSeries
  Arctis Nova 7
 • Type verbinding: Draadloos en bedraad

 • Geluidsweergave: Surround (7.1)

 • Maximale batterijduur: 38u

 • Gewicht: 324 gram

 • Oorkussens: Memory foam

 • Ruisonderdrukking:

 • Mute-functie:

 • Verwijderbare microfoon:

2e keuze

Logitech G PRO X

 • Logitech G PRO X
 • Type verbinding: Bedraad

 • Geluidsweergave: Surround (7.1)

 • Maximale batterijduur: -

 • Gewicht: 320 gram

 • Oorkussens: Imitatieleer

 • Ruisonderdrukking:

 • Mute-functie:

 • Verwijderbare microfoon:

Topper

SteelSeries Arctis Nova Pro X

 • SteelSeries
  Arctis Nova Pro X
 • Type verbinding: Draadloos

 • Geluidsweergave: Surround (7.1)

 • Maximale batterijduur: -

 • Gewicht: 516 gram

 • Oorkussens: Memory foam

 • Ruisonderdrukking:

 • Mute-functie:

 • Verwijderbare microfoon:

Een goede gaming headset kopen: waar moet je op letten?

Wil je de beste zijn in Fortnite of Call of Duty? Dan heb je een goede gaming headset nodig. Je zoektocht naar de beste gaming headset is echter niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een gaming headset overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rij gezet.

1. Voor welk gaming platform ga je de headset gebruiken?

Een gaming headset is niet altijd geschikt voor elk gaming platform. Headsets met een 3.5mm aansluiting zijn geschikt voor alle consoles en gaming PCs. Gaming headsets met een USB-aansluiting daarentegen zijn alleen geschikt voor Playstation en PC. Let wel op dat consoles niet altijd alle (audio)functies ondersteunen, omdat deze soms software afhankelijk zijn. Virtual surround sound is hier een goed voorbeeld van.

2. Ga je voor een bedrade of draadloze gaming headset?

Gesloten oorschelpen

Steeds vaker brengen fabrikanten als Corsair en Logitech ook een draadloze versie van hun beste gaming headsets uit. Draadloze gaming headsets zijn dan ook de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. Niet alleen geven ze enorm veel vrijheid, ze bieden op vlak van geluid en communicatie tegenwoordig ook eenzelfde kwaliteit als bedrade gaming headsets. Daar hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje aan vast.

Let wel op: het is niet de bedoeling dat je gaat gamen via een bluetooth verbinding. Dat zal namelijk een sterk merkbare vertraging opleveren. Niet zo fijn als je samen met enkele maten PUBG of Call of Duty Warzone speelt en jouw commentaar telkens met enkele seconden vertraging bij hen terechtkomt.

3. Wat zijn de weergavemogelijkheden van het geluid?

De geluidservaring vind ik één van de belangrijkste aspecten in een game. Niet alleen kan ik enorm genieten van een goede soundtrack, soms kan je ook informatie halen uit het geluid zelf. Denk maar aan Counter-Strike, wanneer een tegenstander de trappen oploopt in cs_office. In zo'n games is het dan belangrijk dat de geluiden accuraat zijn zodat je kan anticiperen. 

Als je daar ook voor te vinden bent, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de geluidsweergave. Behalve een mono geluidsweergave (waarbij het geluid links en rechts altijd identiek is), heb je ook nog twee andere geluidskanalen:

stereo geluid

Stereo

Bij een stereo geluidsweergave kan je het onderscheid maken tussen geluid dat van links of rechts komt. Zie je rechts in beeld een ontploffing, dan hoor je ook de knal alleen in je rechteroor. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je beleving in-game stukken beter wordt dan bij een gaming headset met mono geluidsweergave.

Virtueel Surround sound

Surround

Surround sound geeft je een nog realistischer gevoel voor ruimtelijkheid. Hierbij hoor je namelijk het geluid vanuit 5 of 7 verschillende hoeken, waardoor je eigenlijk een driedimensionaal geluid bekomt. Zo weet je precies vanuit welke richting het geluid komt. Handig wanneer je de op een-na-laatste speler bent.

De beste gaming headsets beschikken doorgaans over surround sound. Let wel op dat gaming headsets met surround sound altijd via een USB-kabel werken en dus niet via een 3.5mm aansluiting werken. Daardoor werken surround sound headsets niet standaard op elke console.

4. Hoe comfortabel zit de gaming headset bij langdurig gebruik?

Laten we eerlijk zijn… Een halfuur Fortnite, Call of Duty Warzone of Rainbow Six Siege zit er vaak niet in. Het is dan ook belangrijk dat je een gaming headset kiest die comfortabel zit. Hou daarom ook rekening met de volgende zaken:

de hoofdband van een gaming headset 1 e1605907348652

Hoofdband

Het gewicht van een gaming headset wordt grotendeels opgevangen door de hoofdband. Kies daarom een gaming headset met een verstelbare hoofdband en stoffen bekleding. Zo voorkom je dat je headset na een uurtje gamen al oncomfortabel op je oren of kruin drukt. De beste gaming headsets hebben dan weer zo'n goede hoofdband waardoor je eigenlijk niet meer door hebt dat je hem draagt.

materiaal van de oorkussens van een gaming headset e1605907117327

Materiaal van de oorkussens

Ook het materiaal van de oorschelpen speelt een rol bij het comfort van je gaming hoofdtelefoon. Ze zijn vaak bekleed met ofwel stof ofwel kunstleer. Stoffen oorschelpen ademen beter, terwijl kunstleren oorschelpen beter isoleren en minder snel slijten. De beste gaming headsets hebben dan ook weer oorschelpen gevuld met memory foam, zodat ze zich precies naar jouw hoofd vormen.

het gewicht van een gaming headset e1605907378457

Gewicht

Het gewicht van een gaming koptelefoon is natuurlijk ook één van de voor de hand liggende aandachtspunten. Je wilt uiteraard dat je gaming headset zo licht mogelijk is. Tegenwoordig vind je zowel lompe plastieken headsets als minimalistische headsets uit aluminium op de markt. Ik kan je alvast dit meegeven: hoe lichter de gaming headset is, hoe meer je zal moeten betalen.

5. Welke functies heeft de microfoon?

Een belangrijk onderdeel van een gaming headset is natuurlijk ook de microfoon. Je koopt deze immers om helder te communiceren met je medespelers. Zorg er dan ook voor dat de gaming headset die je op het oog hebt de volgende eigenschappen heeft:

verwijderbare microfoon op gaming headset

Ruisonderdrukking

Met ruisonderdrukking of noise-canceling filtert de microfoon van je gaming headset achtergrondgeluiden en ruis weg, zodat alleen jouw stem goed te horen is. Hiermee voorkom je dat jouw teamgenoten het getik op je gaming toetsenbord horen of het geblaf van je hond.

open oorschelpen

Mute-functie

Met een mute-functie schakel je via een knop op de kabel of de oorschelp van je gaming headset de microfoon snel uit. Dat is handig wanneer je smartphone rinkelt en je tijdens het bellen verder wilt gamen. Andere microfoons schakel je dan weer uit door deze naar omhoog te klappen.

verwijderbare microfoon op gaming headset 1

Verwijderbare microfoon

Ben je ook van plan om je gaming headset te gebruiken onderweg? Dan kan je ook een gaming headset kopen met een verwijderbare microfoon. Je kan deze dan gewoon loskoppelen. Zo voorkom je onaangename blikken op het openbaar vervoer.

Andere gaming headsets hebben dan weer een fysieke volumeknop waarmee je, soms zelfs tijdens het gamen, de balans tussen het spelgeluid en de voicechat kan aanpassen. Zo weet je zeker dat je je maten in-game hoort, ook als je volautomatisch schiet.

6. De software om je gaming headset te personaliseren

De beste gaming headsets worden vaak geleverd met software. Met zo'n softwareprogramma ben je in staat om via je PC onder andere de RGB-verlichting te personaliseren en audio-instellingen te finetunen.

logitech g hub gaming headset software

Corsair iCue, Logitech G Hub en Razer Synapse zijn de meest uitgebreide softwareprogramma's van het moment. Ze stellen je in staat om zowel gaming accessoires als computer onderdelen (van hetzelfde merk) in één en dezelfde interface te beheren. Zo kan je de RGB-verlichting van je gaming headset synchroniseren met bijvoorbeeld je gaming laptop, gaming toetsenbord en gaming muis. Als dat niet geweldig is? Bovendien kan je met Corsair iCue, Logitech G Hub en Razer Synapse het volume van je microfoon aanpassen, surround sound uit- of aanzetten en spelen met de equalizer.

Jouw gaming toetsenbord of muis kan een doorslaggevende factor zijn voor het merk van je nieuwe gaming koptelefoon. Wanneer je in het bezit bent van een gaming toetsenbord van Corsair, dan vind ik het ook vanzelfsprekend om voor een gaming hoofdtelefoon van hetzelfde merk te kiezen. Zo beheer je alles in één software-ecosysteem. Maar dat is natuurlijk mijn mening.

7. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een gaming headset?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Gaming headsets zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede gaming headset koop je al vanaf 60 euro. Wil je echter de beste gaming headset van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een gaming headset kan dus behoorlijk variëren.

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de extra features zoals RGB en ruisonderdrukking en of de gaming headset al dan niet draadloos is. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een gaming headset nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste gaming headset van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

8. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke gaming headset nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een gaming headset met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de gaming headset écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de gaming headset die jij op het oog hebt nu echt wel de beste gaming headset voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over gaming headsets? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Creëer de ultieme PC gaming ervaring met Steviefy

Als fanatieke PC gamer wil je natuurlijk de best mogelijke gaming ervaring hebben. De juiste randapparatuur is daarbij ook van groot belang. Met de koopgidsen hieronder help ik je op weg:

 • Hou je van FPS games? Dan behaal je met de beste gaming muis een hogere precisie en reactietijd in games als CS:GO en Call of Duty. Bovendien tillen programmeerbare knoppen en RGB-verlichting jouw game-ervaring naar een hoger niveau.
 • Met het beste gaming toetsenbord heb je dan weer programmeerbare toetsen die je naar wens kunt instellen en personaliseren. Handig bij MMO's en real-time strategy games waarbij je verschillende toetscombinaties moet gebruiken.
 • Ben je van plan om te streamen op Twitch of YouTube Live? Dan behaal je met de beste webcam een goede resolutie en framerate waardoor je als streamer een professionele uitstraling krijgt.
 • De beste gaming monitor combineert dan weer een hoge resolutie, verversingssnelheid en levendige en natuurgetrouwe kleuren tot een betere game-ervaring.

Waar wacht je nog op? Haal het beste uit jouw games en neem een kijkje naar de koopgidsen hierboven.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke gaming headset de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste gaming headsets uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!