solden bij coolblue

Of je deze zomer naar Tomorrowland gaat, een lange treinrit voor de boeg hebt of lekker lang Pokemon GO wilt spelen… Een powerbank is altijd handig om in de buurt te hebben. Je kan er een e-reader, tablet, smartphone en smartwatch van extra energie voorzien om de dag mee door te komen. Ze maken jouw dagelijkse leven nét dat tikkeltje gemakkelijker.

Een powerbank kopen doe je wel niet zomaar eventjes. De capaciteit van een powerbank is niet de enigste eigenschap waar je rekening mee moet houden. Ook de stroomsterkte, het aantal poorten en extra functies als snelladen zijn van belang. Ben jij op zoek naar de beste powerbank van het moment? Of heb je geen idee welke eigenschappen van een powerbank belangrijk zijn? Ik help je kiezen, zodat jij straks de beste powerbank koopt. Lees je even mee?

Dit zijn de beste powerbanks van het moment (update: augustus 2020)

De zoektocht naar de beste powerbank wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Anker, Mophie, Xtorm en Aukey toveren haast iedere maand een nieuwe powerbank uit hun hoge hoed. Om je de tijd te besparen die je zou steken in het zoeken naar de beste powerbank van het moment, zet ik ze hier voor je op een rijtje. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn. 

Tip: De blauwe info-icoontjes geven je meer uitleg over deze powerbanks.

anker powercore 10400
 • Anker PowerCore
  Met de Anker PowerCore Speed 10.400 zijn je zorgen over een lege smartphoneaccu op weg naar thuis of het werk verleden tijd. Dankzij de capaciteit van 10.400 mAh kan je met deze powerbank je smartphone tot wel drie keer opnieuw opladen. Dankzij de led lampjes weet je in een oogopslag hoeveel stroom er nog in de powerbank zit. Door het compacte formaat kan je deze powerbank trouwens makkelijk in je broekzak meenemen. Naar mijn mening één van de beste powerbanks tegen een scherpe prijs.
 • Batterijcapaciteit: 10400 mAh

 • Gewicht: 180 g

 • Input: Micro-USB

 • Output: 2x USB-A

 • Stroomsterkte: 3 A

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

 • Accessoires: Hoesje

Anker PowerCore 20100
 • Anker PowerCore
  Met de Anker PowerCore 20100 mAh heb je een powerbank waarmee je jouw smartphone tot wel 7 keer opnieuw kan opladen. Met een stroomsterkte van 4,8 ampère kan je ook jouw tablet of laptop opladen. Deze powerbank is bovendien uitgerust met 2 USB-poorten, waardoor je meerdere apparaten tegelijk oplaadt. Deze powerbank past wewl niet in je jas- of broekzak. Een topper in het 20000 mAh segment!
 • Batterijcapaciteit: 20000 mAh

 • Gewicht: 369 g

 • Input: Micro-USB

 • Output: 2x USB-A

 • Stroomsterkte: 4,8 A

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

 • Accessoires: Hoesje

Aukey 30.000 mAh Quick Charge
 • Aukey PB-T11
  Met de Aukey PB-T11 30.000 mAh maakt het niet uit of je jouw smartphone of tablet wilt opladen. Met een batterijcapaciteit van 30.000 mAh kan je jouw toestellen verschillende keren opladen. De Aukey PB-T11 beschikt over Qualcomm Quick Charge 3.0 technologie, waardoor deze powerbank 75% sneller wordt opgeladen dan vergelijkbare modellen. De PB-T11 beschikt over 2 USB-aansluitingen en laat via LED indicatie licht zien hoeveel batterijniveau er nog aanwezig is. Deze powerbank kan je trouwens ook gebruiken als zaklamp. Door de dikte van deze powerbank, past deze wel niet in je jas- of broekzak. De Aukey PB-T11 behoort met een capaciteit van 30.000 mAh tot één van de beste powerbanks in zijn prijsklasse.
 • Batterijcapaciteit: 30000 mAh

 • Gewicht: 549 g

 • Input: Micro-USB | Lightning

 • Output: 2x USB-A

 • Stroomsterkte: 3 A

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

 • Accessoires: Hoesje

PowerOak K2 Powerbank 50.000 mAh
 • PowerOak K2
  Als je lang moet reizen of veel toestellen wilt kunnen opladen, ben je bij de PowerOak K2 50.000 mAh aan het goede adres. Met niet minder dan 50.000 mAH, kan je jouw smartphone meer dan 10 keer opladen. Daarmee heb je dus niet alleen genoeg juice voor jezelf, je hele familie of vriendengroep kan gebruik maken van deze powerbank tijdens een weekendje weg. Naast je smartphone laad je ook je laptop, camera of tablet eenvoudig op met de PowerOak K2. Ben je op zoek naar een krachtpatser voor op de camping? Dan is de PowerOak K2 de beste powerbank van het moment.
 • Batterijcapaciteit: 50000 mAh

 • Gewicht: 1260 g

 • Input: AC adapter

 • Output: 4x USB-A

 • Stroomsterkte: 3 A

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

 • Accessoires: 10 laptop connectoren, Multifunctionele tas

 

PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van beste powerbanks op bol.com en Coolblue. Er zitten soms echte koopjes tussen!


laptops bol

De beste powerbank kopen? Hier moet je rekening mee houden:

De beste powerbank kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Wist je dat sommige powerbanks alleen geschikt zijn om een smartphone op te laden, andere dan weer krachtig genoeg zijn om ook tablets of laptops op te laden? Dat sommige externe batterijen geschikt zijn om maar één toestel op te laden, andere meerdere tegelijkertijd? Kortom, redenen genoeg om niet zomaar willekeurig de eerste de beste powerbank te kopen. Welke powerbank jij nodig hebt, lees je hieronder.

1. Capaciteit (mAh): wil je een smartphone, tablet of laptop opladen?

Wist je dat de ene powerbank langer meegaat dan de andere? De kracht, grootte en grotendeels ook de prijs van een powerbank zijn afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Die capaciteit drukken we uit in milliampère-uur of afgekort mAh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie de powerbank kan opslaan en doorgeven aan je smartphone, tablet of laptop.

De capaciteit van een moderne powerbank ligt tussen de 2.000 mAh en 40.000 mAh. Met de hele grote externe batterijen kan je bijvoorbeeld een Apple MacBook opladen. Maar zo’n grote capaciteit is altijd ook niet even interessant voor je portemonnee. Ik raad je daarom ook alleen maar aan om een powerbank te kopen die twee- tot driemaal zoveel capaciteit heeft als het apparaat dat je ermee gaat opladen. Houd er wel rekening mee dat er tijdens het laadproces zo’n 20 procent van de gespaarde energie verloren gaat. Om je wat tijd te besparen, heb ik enkele richtlijnen gegeven hoe groot de capaciteit van je externe batterij moet zijn om je smartphone, tablet of tablet (meerdere keren) op te laden:

smartphone powerbank

Smartphone

De nieuwste smartphones zijn voorzien van accu van ongeveer 3000 mAh. Kies daarom ook voor een powerbank met een capaciteit van minimaal 7500 mAh. Met zo’n externe batterij kan je jouw smartphone dan minstens twee keer helemaal opladen.

powerbank tablet

Tablet

Een Android-tablet of iPad opladen? Kies dan een powerbank met een oplaadcapaciteit van minimaal 15000 mAh. De beste tablets hebben een batterijcapaciteit van gemiddeld tussen de 5000 en 7500 mAh, hoewel sommige tablets zelfs over meer batterijcapaciteit beschikken.

powerbank laptop

Laptop

Ga je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Om je laptop op te laden, heb je een powerbank nodig met een oplaadcapaciteit van minimaal 20000 mAh. De beste laptops beschikken doorgaans over een batterijcapaciteit van minimum 10000 mAh. Hoe groter de oplaadcapaciteit van de powerbank is, hoe beter dus!

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een Samsung Galaxy S10? Dan kan je ook gewoonweg zelf berekenen hoe vaak je jouw toestel kan opladen met een powerbank. Dat doe je met onderstaande formule. Houd er rekening mee dat er tijdens het laadproces ongeveer 20% van de gespaarde energie verloren gaat. Vandaar dat je de capaciteit moet vermenigvuldigen met 0,8.

(powerbank-mAh * 0,8) / toestel-mAh

Een (lege) Samsung Galaxy S10 heeft een batterijcapaciteit van 3400 mAh. De powerbank die je op het oog hebt, heeft een capaciteit van 10.000 mAh. Met deze externe batterij kan je jouw smartphone 2,4 keer opladen. De berekening is (10.000 * 0,8) / 3.400 = 2,4 keer. Zo eenvoudig is de berekening dus.

2. Stroomsterkte: hoe snel wil je jouw apparaat opladen?

Zeker wanneer de batterij van je smartphone of tablet leger dan leeg is, wil je dat het opladen van je toestel met de powerbank snel gebeurt. Naast de hoeveelheid mAh, kan de ampérage of stroomsterkte per powerbank ook verschillen. De stroomsterkte geeft aan hoe snel je externe batterij het toestel zal opladen. Dit wordt uitgedrukt in ampère. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de powerbank is en hoe sneller het opladen gebeurt. Bij de specificaties van een externe batterij kan je aflezen hoeveel de stroomsterkte bedraagt.

De meeste powerbanks beschikken over een stroomsterkte van tussen de 1 à 3,5 A. Wil je, naast je smartphone, ook je Android-tablet of iPad opladen? Kies dan voor een externe batterij met een stroomsterkte van minstens 2 A. Wil je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Dan zoek je een exemplaar met een stroomsterkte van minimum 2,5 A.

Wist je trouwens dat sommige externe batterijen voorzien zijn van een snellaadfunctie en draadloos opladen?

powerbank om een laptop en smartphone op te laden

Snellaadfunctie

Met een snellaadfunctie laadt je jouw smartphone of tablet een stuk sneller op dan normaal. Erg handig wanneer je nog even het onderste uit de kan wil halen voor je trein- of busrit naar huis. De snellaadfunctie is alleen bruikbaar als je smartphone of tablet ook over deze functie beschikt. Dat vind je makkelijk terug bij de specificaties van je toestel. Voor iPhones en iPads (Pro) ben je op zoek naar ‘Power Delivery 2.0 en 3.0’. Ben je in het bezit van een Android smartphone of tablet? Dan moet je toestel over ‘Quick Charge 2.0 of 3.0’ beschikken.

het draadloos opladen van een smartphone met een powerbank

Draadloos opladen

Je smartphone of tablet draadloos opladen, het scheelt een hoop gedoe met oplaadkabeltjes. Sommige powerbanks beschikken dan ook over deze eigenschap. Draadloos opladen is ook alleen mogelijk als je smartphone of tablet draadloos opladen ondersteunt. Deze technologie is beter gekend als Qi. Als dat bij jou het geval is, dan hoef je je smartphone of tablet alleen maar bovenop de powerbank te leggen. Draadloze powerbanks hebben vrijwel altijd ook USB-poorten. Daarmee laad je je toestellen op die niet draadloos kunnen opladen.

3. Gebruik je de powerbank op dagelijkse basis?

Een powerbank kopen betekent ook dat je rekening moet houden met de praktische kant. Als je het elke dag in je handtas of rugzak stopt en enkel gebruikt om je smartphone op te laden, is het vooral leuk als de externe batterij compact en licht is. Ben je eerder iemand die regelmatig gaat kamperen in the middle of nowhere, dan heb je een grote powerbank nodig met flink wat juice. En als het even kan, met meerdere aansluitingen om zo tegelijk je smartphone en tablet van verse power te voorzien. In zo’n geval kan een powerbank met zonnecellen erg handig zijn.

een powerbank met zonne-energie

Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit (mAh) van de powerbank, des te groter én zwaarder deze is. De beste powerbank is dus eigenlijk een exemplaar waarvan de afweging tussen gewicht en capaciteit goed zit. Als je alleen dat extra beetje energie nodig hebt om je eigen smartphone of tablet op te laden, volstaat een compacte powerbank natuurlijk ook. Wist je dat je tegenwoordig zelfs dat je powerbanks kunt kopen met het formaat van een creditcard?

4. Is de powerbank compatibel met je toestellen?

Om je smartphone, tablet of laptop op te laden met je powerbank heb je aansluitingen of poorten nodig. Een overgroot deel beschikken over twee soorten poorten: eentje waarmee je je externe batterij kunt opladen en eentje (of meer) waaruit hij stroom kan leveren.

Bij goedkope powerbanks is de oplaadpoort vaak een Micro-USB-aansluiting, terwijl premium merken gaandeweg overstappen naar een USB-C of Lightning-aansluiting (Apple). De aansluiting(en) waaruit de stroom komt is meestal een gewone USB-A-poort. Je kan ook sommige powerbanks kopen die stroom leveren uit een USB-C-poort. Het aantal poorten op een externe batterij hangt ook weer samen met de grootte. Als je een powerbank koopt met drie of vier poorten, dan zal deze groter zijn dan een variant met één poort.

De beste powerbank kies je dus ook naargelang het aantal en type aansluitingen. Het is natuurlijk handig om een externe batterij te kiezen die met dezelfde aansluiting oplaadt als je eigen smartphone of tablet, zodat je de lader daarvan kunt gebruiken om je powerbank op te laden.

5. Een powerbank kopen: duurder hoeft niet altijd beter te zijn

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Met prijzen die variëren van 10 euro tot wel meer dan 200 euro kan je altijd wel een powerbank kopen in jouw prijsklasse. Net zoals bij een printer, game PC of scheerapparaat, hoeft duurder ook niet altijd beter te zijn. Zo betaal je voor het merk Mophie vaak een premiumprijs, vanwege het design van hun externe batterijen.

Mophie Powerbank Lightning 16x9 1200x360 1

De beste externe batterij voor jou is soms ook gewoon een goedkope powerbank waarbij wat minder aandacht is besteed aan een leuk en spannend design. Hiermee bedoel ik natuurlijk ook niet dat je goedkope rommel moet kopen. Zoals bij elk ander stuk elektronica, staat veiligheid altijd voorop. Wist je dat goedkope powerbanks een accu van een smartphone of tablet kunnen beschadigen? Controleer daarom altijd of je externe batterij voldoet aan de CE-norm. Een beveiliging tegen overmatig laden en oververhitting is altijd mooi meegenomen.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over powerbanks? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke powerbanks je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste powerbanks uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!