Of je deze zomer naar Tomorrowland gaat, een lange treinrit voor de boeg hebt of lekker lang Pokemon GO wilt spelen… Een powerbank is altijd handig om in de buurt te hebben. Je kan er een e-reader, tablet, smartphone en smartwatch van extra energie voorzien om de dag mee door te komen. Ze maken jouw dagelijkse leven nét dat tikkeltje gemakkelijker.

Een powerbank kopen doe je wel niet zomaar eventjes. De capaciteit van een powerbank is niet de enigste eigenschap waar je rekening mee moet houden. Ook de stroomsterkte, het aantal poorten en extra functies als snelladen zijn van belang. Ben jij op zoek naar de beste powerbank van 2021? Of heb je geen idee welke eigenschappen van een powerbank belangrijk zijn? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste powerbanks van 2021 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste powerbank wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Anker, Mophie, Xtorm en Aukey toveren haast iedere maand een nieuwe powerbank uit hun hoge hoed. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste powerbanks van 2021 opgesomd. Niet alleen werden deze powerbanks beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Xtorm powerbank
 • Xtorm FS401
  Met de Xtorm FS401 zijn je zorgen over een lege smartphoneaccu op weg naar thuis of het werk verleden tijd. Dankzij de capaciteit van 10000 mAh kan je met deze powerbank je smartphone tot wel drie keer opnieuw opladen. Deze powerbank heeft 3 usb poorten, waardoor je drie apparaten tegelijk oplaadt. De usb c poort gebruik je niet alleen om je powerbank snel op te laden, maar ook om een Apple toestel snel op te laden met Power Delivery. De overige usb-A poorten ondersteunen Quick Charge waarmee je ook Android smartphones en tablets die Quick Charge ondersteunen snel kan opladen. Door het compacte formaat kan je deze powerbank trouwens makkelijk in je broekzak meenemen. Naar mijn mening één van de beste powerbanks in het budgetsegment.
 • Batterijcapaciteit: 10000 mAh

 • Gewicht: 215 g

 • Input: USB-C

 • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

1e keuze
BlueBuilt Powerbank 20.000
 • BlueBuilt CBL328
  Met de BlueBuilt CBL328 heb je een powerbank waarmee je jouw smartphone tot wel 7 keer opnieuw kan opladen. Met een stroomsterkte van 4,8 ampère kan je ook jouw tablet of laptop opladen. Deze powerbank is bovendien uitgerust met 3 USB-poorten, waardoor je meerdere apparaten tegelijk oplaadt. Dankzij Quick Charge 3.0 en Power Delivery 3.0 heb je zowel voor Android smartphones, tablets en de iPad Pro als voor iPhones de juiste vorm van snelladen. Zo laad je de meeste smartphones ongeveer twee keer zo snel op als met een standaard oplaadpoort. Dankzij de led lampjes weet je in een oogopslag hoeveel stroom er nog in de powerbank zit. Als je iPhones wilt opladen heb je nog een aparte usb C naar Lightning kabel nodig. Op deze BlueBuilt powerbank krijg je 5 jaar garantie, dus je hebt er gegarandeerd lang plezier van. Deze powerbank past wel niet in je jas- of broekzak. Een topper in het 20000 mAh segment!
 • Batterijcapaciteit: 20000 mAh

 • Gewicht: 365 g

 • Input: USB-C

 • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

2e keuze
Xtorm FS402
 • Xtorm FS402
  Met de Xtorm FS402 heb je een powerbank waarmee je jouw smartphone tot wel 4 keer opnieuw kan opladen. Met een stroomsterkte van 2 ampère kan je ook jouw tablet opladen. Deze Xtorm FS402 is bovendien uitgerust met 3 USB-poorten, waardoor je meerdere apparaten tegelijk oplaadt. Éen van deze USB-poorten heeft de quick charge functionaliteit. Zo laad je de meeste smartphones ongeveer twee keer zo snel op als met een standaard oplaadpoort. De USB-C poort gebruik je niet alleen om je powerbank snel op te laden, maar ook om een Apple toestel snel op te laden met Power Delivery. Deze powerbank past wel niet in je jas- of broekzak. Een topper in het 20000 mAh segment!
 • Batterijcapaciteit: 20000 mAh

 • Gewicht: 399 g

 • Input: USB-C

 • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

Topper
Xtorm Voyager Powerbank 26.000 mAh met Power Delivery en Quick Charge Grijs Lightning
 • Xtorm Voyager
  Met de krachtige Xtorm Voyager Powerbank 26.000 mAh Lightning maakt het niet uit of je jouw smartphone, tablet of laptop wilt opladen. Met een batterijcapaciteit van 26000 mAh kan je jouw toestellen verschillende keren opladen. Dankzij de Power Delivery poort met een vermogen van 60 watt laden iPhones, iPads en Android smartphones of tablets met snelladen extra snel op. Met de geïntegreerde usb C naar Lightning en usb C naar usb C kabels heb je altijd de juiste kabel voor al je apparaten bij de hand. Daarnaast heeft de Xtorm Voyager een snelle 15 watt usb C poort en een 12 watt usb A poort, waardoor je in totaal 4 apparaten tegelijk oplaadt. De Xtorm Voyager behoort met een capaciteit van 26000 mAh tot één van de beste powerbanks in zijn prijsklasse.
 • Batterijcapaciteit: 26000 mAh

 • Gewicht: 520 g

 • Input: USB-C

 • Output: 2x USB 3.0, 2x USB-C

 • Indicator van batterij-niveau:

 • Snellaadfunctie:

 • Inclusief kabel:

PS: Neem ook een kijkje naar de powerbanks met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De best powerbank kopen: waar moet je op letten?

De beste powerbank kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Wist je dat sommige powerbanks alleen geschikt zijn om een smartphone op te laden, andere dan weer krachtig genoeg zijn om ook tablets of laptops op te laden? Dat sommige externe batterijen geschikt zijn om maar één toestel op te laden, andere meerdere tegelijkertijd? Kortom, redenen genoeg om niet zomaar willekeurig de eerste de beste powerbank te kopen. Welke powerbank jij nodig hebt, lees je hieronder.

1. Capaciteit (mAh): wil je een smartphone, tablet of laptop opladen?

Wist je dat de ene powerbank langer meegaat dan de andere? De kracht, grootte en grotendeels ook de prijs van een powerbank zijn afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Die capaciteit drukken we uit in milliampère-uur of afgekort mAh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie de powerbank kan opslaan en doorgeven aan je smartphone, tablet of laptop.

De capaciteit van een moderne powerbank ligt tussen de 2.000 mAh en 40.000 mAh. Met de hele grote externe batterijen kan je bijvoorbeeld een Apple MacBook opladen. Maar zo’n grote capaciteit is altijd ook niet even interessant voor je portemonnee. Ik raad je daarom ook alleen maar aan om een powerbank te kopen die twee- tot driemaal zoveel capaciteit heeft als het apparaat dat je ermee gaat opladen. Houd er wel rekening mee dat er tijdens het laadproces zo’n 20 procent van de gespaarde energie verloren gaat. Om je wat tijd te besparen, heb ik enkele richtlijnen gegeven hoe groot de capaciteit van je externe batterij moet zijn om je smartphone, tablet of tablet (meerdere keren) op te laden:

smartphone powerbank

Smartphone

De nieuwste smartphones zijn voorzien van accu van ongeveer 3000 mAh. Kies daarom ook voor een powerbank met een capaciteit van minimaal 7500 mAh. Met zo’n externe batterij kan je jouw smartphone dan minstens twee keer helemaal opladen.

powerbank tablet

Tablet

Een Android-tablet of iPad opladen? Kies dan een powerbank met een oplaadcapaciteit van minimaal 15000 mAh. De beste tablets hebben een batterijcapaciteit van gemiddeld tussen de 5000 en 7500 mAh, hoewel sommige tablets zelfs over meer batterijcapaciteit beschikken.

powerbank laptop

Laptop

Ga je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Om je laptop op te laden, heb je een powerbank nodig met een oplaadcapaciteit van minimaal 20000 mAh. De beste laptops beschikken doorgaans over een batterijcapaciteit van minimum 10000 mAh. Hoe groter de oplaadcapaciteit van de powerbank is, hoe beter dus!

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een Samsung Galaxy S10? Dan kan je ook gewoonweg zelf berekenen hoe vaak je jouw toestel kan opladen met een powerbank. Dat doe je met onderstaande formule. Houd er rekening mee dat er tijdens het laadproces ongeveer 20% van de gespaarde energie verloren gaat. Vandaar dat je de capaciteit moet vermenigvuldigen met 0,8.

(powerbank-mAh * 0,8) / toestel-mAh

Een (lege) Samsung Galaxy S10 heeft een batterijcapaciteit van 3400 mAh. Dan is de beste powerbank voor jou er eentje met een capaciteit van minimum 10.000 mAh. Met deze externe batterij kan je jouw smartphone 2,4 keer opladen. De berekening is (10.000 * 0,8) / 3.400 = 2,4 keer. Zo eenvoudig is de berekening dus.

2. Stroomsterkte: hoe snel wil je jouw apparaat opladen?

Zeker wanneer de batterij van je smartphone of tablet leger dan leeg is, wil je dat het opladen van je toestel met de powerbank snel gebeurt. Naast de hoeveelheid mAh, kan de ampérage of stroomsterkte per powerbank ook verschillen. De stroomsterkte geeft aan hoe snel je externe batterij het toestel zal opladen. Dit wordt uitgedrukt in ampère. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de powerbank is en hoe sneller het opladen gebeurt. Bij de specificaties van een externe batterij kan je aflezen hoeveel de stroomsterkte bedraagt.

De meeste powerbanks beschikken over een stroomsterkte van tussen de 1 à 3,5 A. Wil je, naast je smartphone, ook je Android-tablet of iPad opladen? Kies dan voor een powerbank met een stroomsterkte van minstens 2 A. Wil je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Dan zoek je een exemplaar met een stroomsterkte van minimum 2,5 A.

Wist je trouwens dat de beste powerbanks doorgaans voorzien zijn van een snellaadfunctie en draadloos opladen?

powerbank om een laptop en smartphone op te laden

Snellaadfunctie

Met een snellaadfunctie laadt je jouw smartphone of tablet een stuk sneller op dan normaal. Erg handig wanneer je nog even het onderste uit de kan wil halen voor je trein- of busrit naar huis. De snellaadfunctie is alleen bruikbaar als je smartphone of tablet ook over deze functie beschikt. Dat vind je makkelijk terug bij de specificaties van je toestel. Voor iPhones en iPads (Pro) ben je op zoek naar ‘Power Delivery 2.0 en 3.0’. Ben je in het bezit van een Android smartphone of tablet? Dan moet je toestel over ‘Quick Charge 2.0 of 3.0’ beschikken.

het draadloos opladen van een smartphone met een powerbank

Draadloos opladen

Je smartphone of tablet draadloos opladen, het scheelt een hoop gedoe met oplaadkabeltjes. De beste powerbanks beschikken dan ook over deze functionaliteit. Draadloos opladen is ook alleen mogelijk als je smartphone of tablet draadloos opladen ondersteunt. Deze technologie is beter gekend als Qi. Als dat bij jou het geval is, dan hoef je je smartphone of tablet alleen maar bovenop de powerbank te leggen. Draadloze powerbanks hebben vrijwel altijd ook USB-poorten. Daarmee laad je je toestellen op die niet draadloos kunnen opladen.

Je neemt dus best een kijkje naar de specificaties van je smartphone of tablet. Het zou zonde zijn om de beste powerbank van 2021 te kopen, als je niet gebruik kunt maken van de snellaadfunctie of draadloos opladen.

3. Gebruik je de powerbank op dagelijkse basis?

De beste powerbank kopen betekent ook dat je rekening moet houden met de praktische kant. Als je het elke dag in je handtas of rugzak stopt en enkel gebruikt om je smartphone op te laden, is het vooral leuk als de externe batterij compact en licht is. Ben je eerder iemand die regelmatig gaat kamperen in the middle of nowhere, dan heb je een grote powerbank nodig met flink wat juice. En als het even kan, met meerdere aansluitingen om zo tegelijk je smartphone en tablet van verse power te voorzien. In zo’n geval kan een powerbank met zonnecellen erg handig zijn.

een powerbank met zonne-energie

Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit (mAh) van de powerbank, des te groter én zwaarder deze is. De beste powerbank is dus eigenlijk een exemplaar waarvan de afweging tussen gewicht en capaciteit goed zit. Als je alleen dat extra beetje energie nodig hebt om je eigen smartphone of tablet op te laden, volstaat een compacte powerbank natuurlijk ook. Wist je dat je tegenwoordig zelfs dat je powerbanks kunt kopen met het formaat van een creditcard?

4. Is de powerbank compatibel met je toestellen?

Om je smartphone, tablet of laptop op te laden met je powerbank heb je aansluitingen of poorten nodig. Een overgroot deel beschikken over twee soorten poorten: eentje waarmee je je externe batterij kunt opladen en eentje (of meer) waaruit hij stroom kan leveren.

Bij goedkope powerbanks is de oplaadpoort vaak een Micro-USB-aansluiting, terwijl premium merken gaandeweg overstappen naar een USB-C of Lightning-aansluiting (Apple). De aansluiting(en) waaruit de stroom komt is meestal een gewone USB-A-poort. Je kan ook sommige powerbanks kopen die stroom leveren uit een USB-C-poort. Het aantal poorten op een externe batterij hangt ook weer samen met de grootte. Als je een powerbank koopt met drie of vier poorten, dan zal deze groter zijn dan een variant met één poort.

De beste powerbank kies je dus ook naargelang het aantal en type aansluitingen. Het is natuurlijk handig om een externe batterij te kiezen die met dezelfde aansluiting oplaadt als je eigen smartphone of tablet, zodat je de lader daarvan kunt gebruiken om je powerbank op te laden.

5. Een powerbank kopen: duurder hoeft niet altijd beter te zijn

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Met prijzen die variëren van 10 euro tot wel meer dan 200 euro kan je altijd wel een powerbank kopen in jouw prijsklasse. Duurder hoeft ook niet altijd beter te zijn. Zo betaal je voor het merk Mophie vaak een premiumprijs, vanwege het design.

Mophie Powerbank Lightning 16x9 1200x360 1

De beste powerbank voor jou is soms ook gewoon een goedkope powerbank waarbij wat minder aandacht is besteed aan een leuk en spannend design. Hiermee bedoel ik natuurlijk ook niet dat je goedkope rommel moet kopen. Zoals bij elk ander stuk elektronica, staat veiligheid altijd voorop. Wist je dat goedkope powerbanks een accu van een smartphone of tablet kunnen beschadigen? Controleer daarom altijd of je externe batterij voldoet aan de CE-norm. Een beveiliging tegen overmatig laden en oververhitting is altijd mooi meegenomen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een powerbank nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste powerbank van 2021 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over powerbanks? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke powerbank de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste powerbanks uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (58 stemmen)