Gepubliceerd op 1 april 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 30 januari 2024.

Of je deze zomer naar Tomorrowland gaat, een lange treinrit voor de boeg hebt of lekker lang Pokemon GO wilt spelen… Een powerbank is altijd handig om in de buurt te hebben. Je kan er een e-reader, tablet, smartphone en smartwatch van extra energie voorzien om de dag mee door te komen. Ze maken jouw dagelijkse leven nét dat tikkeltje gemakkelijker.

Een powerbank kopen doe je wel niet zomaar eventjes. De capaciteit van een powerbank is niet de enigste eigenschap waar je rekening mee moet houden. Ook de stroomsterkte, het aantal poorten en extra functies als snelladen zijn van belang. Ben jij op zoek naar de beste powerbank van 2024? Of heb je geen idee welke eigenschappen van een powerbank belangrijk zijn? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste powerbanks van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste powerbank wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Anker, Mophie, Xtorm en Aukey toveren haast iedere maand een nieuwe powerbank uit hun hoge hoed. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste powerbanks van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze powerbanks beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Xtorm powerbank
  • Xtorm FS401
  • Batterijcapaciteit: 10000 mAh

  • Gewicht: 215 g

  • Input: USB-C

  • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

  • Indicator van batterij-niveau:

  • Snellaadfunctie:

  • Inclusief kabel:

1e keuze
Xtorm FS402
  • Xtorm FS402
  • Batterijcapaciteit: 20000 mAh

  • Gewicht: 399 g

  • Input: USB-C

  • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

  • Indicator van batterij-niveau:

  • Snellaadfunctie:

  • Inclusief kabel:

2e keuze
Anker PowerCore III Sense
  • Anker PowerCore III Sense
  • Batterijcapaciteit: 20000 mAh

  • Gewicht: 340 g

  • Input: USB-C

  • Output: 2x USB-A, 1x USB-C

  • Indicator van batterij-niveau:

  • Snellaadfunctie:

  • Inclusief kabel:

Topper
Xtorm Titan Pro
  • Xtorm Titan
    Pro
  • Batterijcapaciteit: 24000 mAh

  • Gewicht: 620 g

  • Input: USB-C

  • Output: 4x USB-C

  • Indicator van batterij-niveau:

  • Snellaadfunctie:

  • Inclusief kabel:

De best geteste powerbanks van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de powerbanks die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

Xtorm powerbank
Budget

Xtorm FS401

De Xtorm FS401 behoort tot één van de beste powerbanks in het budgetsegment. Deze powerbank heeft een capaciteit van 10000 mAh en ondersteunt Quick Charge 3.0 en Power Delivery 3.0. Hiermee wordt jouw smartphone tot vier keer sneller opgeladen dan met conventioneel opladen. De Xtorm FS401 is uitgerust met twee USB-A poorten en één USB-C poort waardoor je de mogelijkheid hebt om tot drie apparaten tegelijkertijd op te laden. Handig voor op een festival of een dagje stappen. Ik vind dat deze Xtorm powerbank bovendien makkelijk in je tas of jaszak past. De Xtorm FS401 is immers 1,5 cm dik en weegt een magere 215 gram. Niet veel groter dan een smartphone dus. Dankzij de matte soft-touch afwerking ligt deze Xtorm powerbank lekker in de hand. Overigens voelt deze powerbank ook heel stevig aan en mag ie ook best gezien worden door z'n minimalistisch design! Met de ingebouwde oplaadindicator zie je bovendien in één oogopslag hoeveel stroom deze Xtorm powerbank nog opgeslagen heeft. Kortom, als je op zoek bent naar een goedkope powerbank dan is de Xtorm FS401 de beste koop!

Xtorm FS402
1e keuze

Xtorm FS402

Als je op zoek bent naar een powerbank met de beste prijs/kwaliteit, dan is de Xtorm FS402 de beste koop. Deze powerbank van Xtorm heeft een capaciteit van 20000 mAh en is uitgerust door twee USB-A poorten en één extra krachtige USB-C poort waarmee je jouw smartphone of tablet meerdere keren kunt opladen. De USB-C-poort ondersteunt Power Delivery 20W zodat je jouw Android smartphone of Apple iPhone extra snel oplaadt. Let wel op dat je voor een Apple iPhone een USB-C naar Lightning kabel nodig hebt. De twee overige USB-A poorten ondersteunen Quick Charge. Dankzij de stevige behuizing kan deze Xtorm powerbank ook tegen een stootje. Deze powerbank is daarom bijzonder goed geschikt voor festivals, fietsvakanties of avontuurlijke wandelingen. Naast de USB-poorten, vind je op deze Xtorm powerbank ook een stevige aan/uitknop en een oplaadindicator met vier led-knoppen. Elke knop vertegenwoordigt ongeveer 25 procent van de capaciteit van de batterij. Zo zie je in één oogopslag hoe lang je de Xtorm FS402 nog kan gebruiken. Deze Xtorm powerbank weegt echter 376 g en past daardoor niet goed in je broekzak.

Anker - PowerCore III Sense
2e keuze

Anker PowerCore III Sense

Je hebt vast wel al gehoord van het merk Anker, één van 's werelds beste powerbank producenten van vandaag. De Anker PowerCore III Sense is één van hun beste modellen en biedt een fantastische prijs/kwaliteit. Deze Anker powerbank is dankzij zijn capaciteit van 20000 mAh in staat om je smartphone of tablet meerdere malen op te laden. De Anker PowerCore III Sense is snel in gebruik, in die zin dat hij snel oplaadt en ook je smartphone, tablet of smartwatch snel van stroom voorziet. Deze Anker powerbank is namelijk uitgerust met PowerIQ (enkel van toepassing voor de USB-C poort), waarmee de Anker PowerCore III Sense automatisch herkent wat voor type apparaat je wilt opladen. Dankzij deze informatie laad deze Anker powerbank het verbonden apparaat zo snel en efficiënt mogelijk op. De overige twee USB-A poorten zijn voorzien van Power Delivery. Ook heel interessant: bij het gebruik van deze Anker powerbank zie je met behulp van de vier blauwe lampjes op de bovenkant hoeveel stroom er nog in de powerbank zit. Als je jouw smartphone aansluit, branden de led-lampjes en knipperen ze, afhankelijk van hoeveel stroom je nog hebt. Handig! De mooie uitvoering is tenslotte de kers op de taart. Kortom, de Anker PowerCore III Sense is een krachtpatser in het middensegment van powerbanks.

Xtorm Titan Pro
Topper

Xtorm Titan Pro

De Xtorm Titan Pro is hét paradepaardje van Xtorm en is met zekerheid de beste en krachtigste powerbank van 2024. Met een totaal vermogen van 140 watt en een oplaadcapaciteit van 24000 mAh is de Xtorm Titan met recht dé titaan onder de powerbanks. Dankzij de vier USB-poorten (4x USB-C) kan je tot wel 4 apparaten tegelijkertijd opladen. Van een kleine Chromebook tot een grote 16 inch MacBook Pro… Voor deze Xtorm powerbank is geen uitdaging, ahem laptop, te groot! Kwaliteit en gebruiksgemak staan centraal in het design van deze Xtorm Titan Pro. Met deze powerbank heb je niet meer te maken met losse kabels meer in je tas. Je ontvangt namelijk eenUSB-C naar USB-C kabel die in de rand van deze powerbank zijn verwerkt. Zo heb je dus altijd twee functionele kabels bij de hand. Super handig! Dankzij de gepatenteerde soft-touch afwerking van Xtorm wordt zowel deze powerbank als de inhoud van je tas beschermd tegen krassen. Let wel op de grootte van deze powerbank. Deze neem je alleen mee in je tas, niet in je broekzak.

Zo vergelijk en selecteer ik de beste powerbanks

Heb je al eens gekeken naar het aanbod powerbanks op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel powerbanks op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke powerbank individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 powerbanks kan komen. Dus voordat je een powerbank in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een powerbank koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wil je een smartphone, tablet of laptop opladen? Hoe snel wil je jouw apparaat opladen? Wil je de powerbank op dagelijkse basis gebruiken? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een powerbank maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een powerbank moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van powerbanks die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de powerbanks in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de powerbank betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke powerbanks zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke powerbanks zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van powerbanks.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig powerbanks gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de powerbank zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond powerbanks. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele powerbanks die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de powerbanks vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan powerbanks moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de powerbanks heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget powerbank, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste powerbank, ongeacht de prijs). Deze 4 powerbanks giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle powerbanks worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele powerbanks te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de powerbanks die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van powerbanks staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte powerbanks up-to-date te brengen.

Een goede powerbank kopen: waar moet je op letten?

De beste powerbank kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Wist je dat sommige powerbanks alleen geschikt zijn om een smartphone op te laden, andere dan weer krachtig genoeg zijn om ook tablets of laptops op te laden? Dat sommige externe batterijen geschikt zijn om maar één toestel op te laden, andere meerdere tegelijkertijd? Kortom, redenen genoeg om niet zomaar willekeurig de eerste de beste powerbank te kopen. Welke powerbank jij nodig hebt, lees je hieronder.

1. Capaciteit (mAh): wil je een smartphone, tablet of laptop opladen?

Wist je dat de ene powerbank langer meegaat dan de andere? De kracht, grootte en grotendeels ook de prijs van een powerbank zijn afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Die capaciteit drukken we uit in milliampère-uur of afgekort mAh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer energie de powerbank kan opslaan en doorgeven aan je smartphone, tablet of laptop.

De capaciteit van een moderne powerbank ligt tussen de 2.000 mAh en 40.000 mAh. Met de hele grote externe batterijen kan je bijvoorbeeld een Apple MacBook opladen. Maar zo'n grote capaciteit is altijd ook niet even interessant voor je portemonnee. Ik raad je daarom ook alleen maar aan om een powerbank te kopen die twee- tot driemaal zoveel capaciteit heeft als het apparaat dat je ermee gaat opladen. Houd er wel rekening mee dat er tijdens het laadproces zo'n 20 procent van de gespaarde energie verloren gaat. Om je wat tijd te besparen, heb ik enkele richtlijnen gegeven hoe groot de capaciteit van je externe batterij moet zijn om je smartphone, tablet of tablet (meerdere keren) op te laden:

smartphone powerbank

Smartphone

De nieuwste smartphones zijn voorzien van accu van ongeveer 3000 mAh. Kies daarom ook voor een powerbank met een capaciteit van minimaal 7500 mAh. Met zo'n externe batterij kan je jouw smartphone dan minstens twee keer helemaal opladen.

powerbank tablet

Tablet

Een Android-tablet of iPad opladen? Kies dan een powerbank met een oplaadcapaciteit van minimaal 15000 mAh. De beste tablets hebben een batterijcapaciteit van gemiddeld tussen de 5000 en 7500 mAh, hoewel sommige tablets zelfs over meer batterijcapaciteit beschikken.

powerbank laptop

Laptop

Ga je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Om je laptop op te laden, heb je een powerbank nodig met een oplaadcapaciteit van minimaal 20000 mAh. De beste laptops beschikken doorgaans over een batterijcapaciteit van minimum 10000 mAh. Hoe groter de oplaadcapaciteit van de powerbank is, hoe beter dus!

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een Samsung Galaxy S10? Dan kan je ook gewoonweg zelf berekenen hoe vaak je jouw toestel kan opladen met een powerbank. Dat doe je met onderstaande formule. Houd er rekening mee dat er tijdens het laadproces ongeveer 20% van de gespaarde energie verloren gaat. Vandaar dat je de capaciteit moet vermenigvuldigen met 0,8.

(powerbank-mAh * 0,8) / toestel-mAh

Een (lege) Samsung Galaxy S10 heeft een batterijcapaciteit van 3400 mAh. Dan is de beste powerbank voor jou er eentje met een capaciteit van minimum 10.000 mAh. Met deze externe batterij kan je jouw smartphone 2,4 keer opladen. De berekening is (10.000 * 0,8) / 3.400 = 2,4 keer. Zo eenvoudig is de berekening dus.

2. Stroomsterkte: hoe snel wil je jouw apparaat opladen?

Zeker wanneer de batterij van je smartphone of tablet leger dan leeg is, wil je dat het opladen van je toestel met de powerbank snel gebeurt. Naast de hoeveelheid mAh, kan de ampérage of stroomsterkte per powerbank ook verschillen. De stroomsterkte geeft aan hoe snel je externe batterij het toestel zal opladen. Dit wordt uitgedrukt in ampère. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de powerbank is en hoe sneller het opladen gebeurt. Bij de specificaties van een externe batterij kan je aflezen hoeveel de stroomsterkte bedraagt.

De meeste powerbanks beschikken over een stroomsterkte van tussen de 1 à 3,5 A. Wil je, naast je smartphone, ook je Android-tablet of iPad opladen? Kies dan voor een powerbank met een stroomsterkte van minstens 2 A. Wil je een powerbank kopen om een laptop op te laden? Dan zoek je een exemplaar met een stroomsterkte van minimum 2,5 A.

Wist je trouwens dat de beste powerbanks doorgaans voorzien zijn van een snellaadfunctie en draadloos opladen?

powerbank om een laptop en smartphone op te laden

Snellaadfunctie

Met een snellaadfunctie laadt je jouw smartphone of tablet een stuk sneller op dan normaal. Erg handig wanneer je nog even het onderste uit de kan wil halen voor je trein- of busrit naar huis. De snellaadfunctie is alleen bruikbaar als je smartphone of tablet ook over deze functie beschikt. Dat vind je makkelijk terug bij de specificaties van je toestel. Voor iPhones en iPads (Pro) ben je op zoek naar ‘Power Delivery 2.0 en 3.0’. Ben je in het bezit van een Android smartphone of tablet? Dan moet je toestel over ‘Quick Charge 2.0 of 3.0’ beschikken.

het draadloos opladen van een smartphone met een powerbank

Draadloos opladen

Je smartphone of tablet draadloos opladen, het scheelt een hoop gedoe met oplaadkabeltjes. De beste powerbanks beschikken dan ook over deze functionaliteit. Draadloos opladen is ook alleen mogelijk als je smartphone of tablet draadloos opladen ondersteunt. Deze technologie is beter gekend als Qi. Als dat bij jou het geval is, dan hoef je je smartphone of tablet alleen maar bovenop de powerbank te leggen. Draadloze powerbanks hebben vrijwel altijd ook USB-poorten. Daarmee laad je je toestellen op die niet draadloos kunnen opladen.

Je neemt dus best een kijkje naar de specificaties van je smartphone of tablet. Het zou zonde zijn om de beste powerbank van 2024 te kopen, als je niet gebruik kunt maken van de snellaadfunctie of draadloos opladen.

3. Gebruik je de powerbank op dagelijkse basis?

De beste powerbank kopen betekent ook dat je rekening moet houden met de praktische kant. Als je het elke dag in je handtas of rugzak stopt en enkel gebruikt om je smartphone op te laden, is het vooral leuk als de externe batterij compact en licht is. Ben je eerder iemand die regelmatig gaat kamperen in the middle of nowhere, dan heb je een grote powerbank nodig met flink wat juice. En als het even kan, met meerdere aansluitingen om zo tegelijk je smartphone en tablet van verse power te voorzien. In zo’n geval kan een powerbank met zonnecellen erg handig zijn.

een powerbank met zonne-energie

Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit (mAh) van de powerbank, des te groter én zwaarder deze is. De beste powerbank is dus eigenlijk een exemplaar waarvan de afweging tussen gewicht en capaciteit goed zit. Als je alleen dat extra beetje energie nodig hebt om je eigen smartphone of tablet op te laden, volstaat een compacte powerbank natuurlijk ook. Wist je dat je tegenwoordig zelfs dat je powerbanks kunt kopen met het formaat van een creditcard?

4. Is de powerbank compatibel met je toestellen?

Om je smartphone, tablet of laptop op te laden met je powerbank heb je aansluitingen of poorten nodig. Een overgroot deel beschikken over twee soorten poorten: eentje waarmee je je externe batterij kunt opladen en eentje (of meer) waaruit hij stroom kan leveren.

Bij goedkope powerbanks is de oplaadpoort vaak een Micro-USB-aansluiting, terwijl premium merken gaandeweg overstappen naar een USB-C of Lightning-aansluiting (Apple). De aansluiting(en) waaruit de stroom komt is meestal een gewone USB-A-poort. Je kan ook sommige powerbanks kopen die stroom leveren uit een USB-C-poort. Het aantal poorten op een externe batterij hangt ook weer samen met de grootte. Als je een powerbank koopt met drie of vier poorten, dan zal deze groter zijn dan een variant met één poort.

De beste powerbank kies je dus ook naargelang het aantal en type aansluitingen. Het is natuurlijk handig om een externe batterij te kiezen die met dezelfde aansluiting oplaadt als je eigen smartphone of tablet, zodat je de lader daarvan kunt gebruiken om je powerbank op te laden.

5. Een powerbank kopen: duurder hoeft niet altijd beter te zijn

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Met prijzen die variëren van 10 euro tot wel meer dan 200 euro kan je altijd wel een powerbank kopen in jouw prijsklasse. Duurder hoeft ook niet altijd beter te zijn. Zo betaal je voor het merk Mophie vaak een premiumprijs, vanwege het design.

de beste powerbank is niet altijd meteen de duurste

De beste powerbank voor jou is soms ook gewoon een goedkope powerbank waarbij wat minder aandacht is besteed aan een leuk en spannend design. Hiermee bedoel ik natuurlijk ook niet dat je goedkope rommel moet kopen. Zoals bij elk ander stuk elektronica, staat veiligheid altijd voorop. Wist je dat goedkope powerbanks een accu van een smartphone of tablet kunnen beschadigen? Controleer daarom altijd of je externe batterij voldoet aan de CE-norm. Een beveiliging tegen overmatig laden en oververhitting is altijd mooi meegenomen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een powerbank nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste powerbank van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke powerbank nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een powerbank met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de powerbank écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de powerbank die jij op het oog hebt nu echt wel de beste powerbank voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over powerbanks? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke powerbank de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste powerbanks uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!