De game-industrie groeit hard. Heel hard. En bovenaan de virtuele voedselketen staat PC gaming. Computerhardwarebedrijven als Alienware laten je een gaming PC à la carte samenstellen, PC enthusiasts bouwen helemaal zelf hun eigen gaming PC. Betekent zoiets dat een kant-en-klare game PC van MSI, Lenovo of Acer niet voldoet om de allernieuwste games in volle glorie te spelen? Natuurlijk niet!

Ben jij op zoek naar de beste game PC van het moment? Of weet je niet waar je rekening mee moet houden? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste gaming PCs van 2021 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste gaming PC wordt steeds moeilijker. Hardwarefabrikanten als MSI, Asus, Acer, HP Omen toveren haast elk jaar een selectie nieuwe gaming PCs uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste gaming PCs van 2021 opgesomd. Niet alleen werden deze game PC’s beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties als de Consumentenbond of tech websites als Tweakers… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
HP OMEN GT11 0370nd
 • HP OMEN GT11-0370nd
 • Processor: AMD Ryzen 7 3700X

 • Kernen: Octa core (8)

 • Kloksnelheid: 3,6 GHz / 4,4 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB DDR4

 • Videokaart: GTX 1660 Super

 • SDD: 512 GB NVMe SSD

 • HDD: 1 TB

 • Verbindingen: 7x USB, 1x HDMI, 1x DisplayPort

1e keuze
Lenovo Legion T7 3070
 • Lenovo Legion T7 34IMZ5
 • Processor: Intel Core i7 11700

 • Kernen: Octa core (8)

 • Kloksnelheid: 3,6 GHz / 5 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB DDR4

 • Videokaart: RTX 3070

 • SDD: 1 TB NVMe SSD

 • HDD: 1 TB

 • Verbindingen: 6x USB, 1x HDMI, 3x DisplayPort

2e keuze
HP OMEN GT12 0480nd
 • HP Omen GT12-1940nd
 • Processor: AMD Ryzen 7 5700G

 • Kernen: Octa core (8)

 • Kloksnelheid: 3,8 GHz / 4,6 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB DDR4

 • Videokaart: RTX 3060 Ti

 • SDD: 512 GB NVMe SSD

 • HDD: 1 TB

 • Verbindingen: 6x USB, 1x HDMI, 3x DisplayPort

High-end
Lenovo Legion T7 34IMZ5 90Q8003KMH
 • Lenovo Legion T7 34IMZ5
 • Processor: Intel Core i9 11900KF

 • Kernen: Octa core (8)

 • Kloksnelheid: 3,5 GHz / 5,3 GHz

 • RAM-geheugen: 32 GB DDR4

 • Videokaart: RTX 3080

 • SDD: 2 TB NVMe SSD

 • HDD: -

 • Verbindingen: 8x USB, 1x HDMI, 1x DisplayPort

PS: Neem ook een kijkje naar de gaming PC’s met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste gaming PC kopen: waar moet je op letten?

Je eigen game PC kopen met je zuurverdiende centjes kan soms wat stress met zich meebrengen. Zijn de grafische kaart en de processor wel geschikt voor de games die ik wil spelen? Heb ik een game PC gekozen met voldoende RAM-geheugen? Had ik ergens geld kunnen besparen? Lees daarom de onderstaande aandachtspunten eens door. Met deze tips kan je ongetwijfeld de beste gaming PC van het moment kopen.

1. De processor: AMD Ryzen of Intel?

Vrijwel iedere game pc is geschikt om games als Candy Crush Saga of Minecraft te draaien. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je gaming PC nodig met een krachtigere processor.

AMD doet sinds 2017 weer volop mee op de processormarkt, waardoor je tegenwoordig twee opties hebt: AMD Ryzen of Intel. Ongeacht de keuze die je daarbij maakt, is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met het aantal fysieke kernen (cores) en de kloksnelheid van de processor in de game PC.

amd vs intel

Het aantal processorkernen

Een eerste belangrijke factor bij een processor is het aantal kernen van je processor. Jarenlang trof je maximaal vier rekenkernen aan in een processor voor consumenten, maar sinds een drietal jaar is dat aantal aan een opmars bezig. Merk je daar in de praktijk iets van? Jazeker, want je zou elke kern kunnen beschouwen als een afzonderlijke processor die de rekenkracht verdeelt om de software zo goed en efficiënt mogelijk te draaien. Je merkt dit vooral bij het multitasken, zoals bij streaming het geval is, en bij processor-intensieve programma’s zoals Adobe Premiere Pro.

De afgelopen jaren is er een ware core-race ontstaan tussen AMD en Intel. De AMD Ryzen-processoren beschikken doorgaans over meer processorkernen dan gelijkaardige Intel-processoren. De beste game PCs beschikken over acht of meer processorkernen.

De kloksnelheid

De kloksnelheid of klokfrequentie van een processor wordt aangeduid in gigahertz (GHz). Deze waarde geeft aan hoeveel bewerkingen een processor per seconde kan uitvoeren. Heeft je game PC een Intel Core i7 processor met een kloksnelheid van 4,7 GHz, dan kan hij 4,7 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren. De meeste moderne gaming processoren hebben een standaard kloksnelheid en een turbosnelheid (Turbo Boost). Processoren zijn namelijk in staat om zichzelf te versnellen naar een hogere klokfrequentie zolang de temperatuur en het stroomverbruik dat toelaten.

Hoe hoger de kloksnelheid en turbosnelheid van je processor, hoe sneller je gaming PC is.

Dan is er nog de mogelijkheid tot overklokken. Hiermee verhoog je de kloksnelheid van je processor, ofwel het pushen van de frequentie om hogere prestaties te bereiken. Gaming PCs met een AMD Ryzen-processor zijn per definitie allemaal overklokbaar. Voor game PCs met een Intel-processor zijn enkel de varianten met een K-processor, zoals de Intel Core i7-9700K, overklokbaar.

Ik hoor je nu wel vragen welke processor je best kiest voor je game PC. Over het algemeen kun je stellen dat de processors van AMD goedkoper zijn dan die van Intel. Intel-processoren hebben over het algemeen een snellere klok- en boostfrequentie maar daar betaal je ook flink wat euro’s meer voor. AMD Ryzen-processoren beschikken daarentegen vaker over meer processorkernen. De ondergrens als het om gamen gaat, ligt bij een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. De beste gaming PCs van het moment beschikken over een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7. Heb je zat veel geld? Dan kan je natuurlijk ook een game PC kopen met Intel Core i9 of AMD Ryzen 9.

2. De grafische kaart: GeForce GTX vs RTX

PC gaming heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste dagen van het 16 bitstijdperk. De nieuwste games kunnen adembenemende beelden tevoorschijn toveren op je gaming monitor met super realistische physics-effecten. 4K-gaming monitoren sturen evenveel pixels naar je bureaublad als dat je op een bioscoopscherm zou zien. Als dat niet gek is?

Om optimaal te genieten van de allernieuwste PC games, heb je dan ook een grafische kaart nodig die al deze visuele magie in realtime kan verwerken. De grafische kaart bepaalt over het algemeen hoe duur je game PC zal zijn, aangezien de prestaties van de videokaart allesbepalend zijn hoe mooi en vloeiend de games op jouw monitor verschijnen.

De GPU-markt wordt al sinds 2006 gedomineerd door twee spelers: AMD met zijn Radeon-videokaarten en Nvidia met zijn GeForce-videokaarten. Het is echter Nvidia die in 2020 aan het langste eind trekt, vrijwel alle gaming PCs zijn tegenwoordig uitgerust met GeForce GTX en RTX videokaarten:

Nvidia geforce gtx videokaart

GeForce GTX

Nvidia bracht in mei 2016 de GTX 10-serie uit, gebaseerd op de Pascal-architectuur. Eerst werden de GTX 1080 en 1070 uitgebracht, en in juli van dat jaar volgde de GTX 1060, een meer budgetvriendelijke optie. Pascal bleek een stuk sneller te zijn dan Nvidia’s voorganger Maxwell en deze generatie werd al snel een groot succes.

Hoewel je tegenwoordig vooral GeForce RTX videokaarten in gaming PCs zult aantreffen, heeft Nvidia in 2019 een vervolg op de GTX-serie uitgebracht. De GTX 16-serie welbepaald. Eventjes terugdraaien zou je denken, maar dat is niet zo. Deze nieuwere generatie van GTX 16-videokaarten is namelijk gebaseerd op dezelfde Turing-architectuur als de RTX. Ze werden voorzien van het nieuwere GDDR6 geheugen en hogere kloksnelheden.

Hierbij geldt de GTX 1650 als instapmodel, gevolgd door de 1060, 1660, 1070 en de GTX 1080 als topmodel. Hou rekening dat de Ti varianten sneller zijn dan de basis kaarten.

Nvidia geforce RTX videokaart

GeForce RTX

Nvidia bracht in september 2018 de RTX 20-serie uit die gebruikmaken van de Turing-architectuur. RTX videokaarten hebben niet alleen sneller videogeheugen, ze zijn vooral gericht op ray tracing. Dit is een techniek die licht en reflecties realistischer en mooier weergeeft in games. Daardoor lijken licht en reflecties in games die gebruikmaken van ray tracing net als films.

Halverwege 2019 kregen de RTX 2080, RTX 2070 en RTX 2060 een refresh met ‘Super’ als toevoeging aan de modelnaam. Deze grafische kaarten zijn doorgaans ietsje sneller dan de originele referentiekaarten. Half september werden de nieuwe RTX 30 series uitgebracht die de vorige generatie van RTX-kaarten omver blies op vlak van prestaties en prijzen (op een goede manier).

De beste gaming PCs beschikken doorgaans over een RTX-videokaart. Voor RTX is de 2060 de minst krachtige variant, met de 3070 als middenmoot en de RTX 3080 en 3090 als de krachtigste grafische kaarten van het moment.

Baseer je keuze vooral op de resolutie waarop je wilt gamen en hoe hoog je de grafische instellingen wilt draaien. Ga je gamen op full-HD resolutie (1920×1080) dan heb je doorgaans genoeg aan een Nvidia GeForce GTX 1660 (Ti). Om te gamen op een WQHD- gaming monitor (2560×1440 pixels) raad ik je aan om een game PC te kopen met een Nvidia GeForce RTX 2070 (Super). De beste gaming PCs met een RTX 3080 en de RTX 3090 zijn geschikt voor 4K en 8K gaming respectievelijk.

3. RAM-geheugen: hoeveel heb ik er nodig?

Ook RAM-geheugen is bijzonder belangrijk bij een gaming PC. Het wordt vaak in één adem genoemd met de processor. Te weinig RAM-geheugen tovert je Intel Core i7 9700 of AMD Ryzen 3700X om tot een schim van zichzelf.

Het RAM-geheugen bepaalt hoe snel je processen op je gaming PC tegelijkertijd kan uitvoeren. Denk maar aan het laden van een level in je favoriete game of schakelen tussen verschillende tabbladen in Google Chrome. Hoe meer RAM-geheugen er in jouw game PC zit, hoe meer complexe taken je tegelijkertijd kan uitvoeren.

Tegenwoordig is de minimum hoeveelheid RAM-geheugen in een gaming PC 8 GB. Als je games wilt streamen op Twitch of YouTube, dan is 16 of 32 GB geen overbodige luxe. Mijn advies? Met het oog op de toekomst wil je daarom het best een gaming PC kopen met 16 GB aan RAM-geheugen of meer. Je hebt natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om het RAM-geheugen in je game PC uit te breiden.

4. Een SSD betekent topsnelheid

Over het belang van SSD’s hoef ik je waarschijnlijk niets meer te vertellen. Dit type van opslagmedia is niet alleen sneller dan de traditionele (externe) harde schijf, een SSD is ook zuiniger en minder vatbaar voor technische mankementen. Je merkt het meteen wanneer je besturingssysteem, je games of andere programma’s op een SSD geïnstalleerd staan.

NVMe SSD

Momenteel zijn SSD’s vooral populair in de vorm van ofwel SATA-SSDs ofwel NVMe M.2-SSDs. Behalve het betere protocol beschikt een M.2-SSD ook over een veel snellere interface (de communicatietaal tussen je SSD en je computer). De traditionele SSD’s met een SATA-interface hebben een topsnelheid van ongeveer 600 MB/s. Een NVMe M.2-SSD kan in theorie razendsnelle snelheden tot wel 4 GB/s halen, maar die snelheden worden in de praktijk nog steeds niet gehaald.

Tijdens je zoektocht naar de beste gaming PC kijk je dus best ook even naar welk type van SSD er geïnstalleerd is. Ik raad je alleszins aan om een game PC te kopen met minstens 512 GB SSD-opslagruimte. Voor de meesten van jullie is dit de sweet spot. Je kunt er je besturingssysteem en verschillende games op kwijt, met genoeg ademruimte voor andere programma’s of mediabestanden.

De kans is ook groot dat er een harde schijf aanwezig is van 1 TB of meer. Deze HDD kan je dan gebruiken als opslagmedium voor je films, muziek of minder belangrijke programma’s.

5. Van HDMI tot USB-C: de aansluitingen

Vergeet zeker ook niet te kijken naar het aantal aansluitingen op een gaming PC. Het zou bijzonder jammer zijn als je een game PC koopt die over te weinig, of erger nog de verkeerde aansluitingen beschikt. Let zeker op de volgende zaken:

 • USB-poorten (2.0, 3.0 of C): een gaming toetsenbord, gaming muis, printer, externe harde schijf, webcam of zelfs je smartphone en smartwatch … Soms moet je behoorlijk wat apparaten aansluiten op je game PC. Tel dus zeker het aantal randapparaten op om te kijken hoeveel USB-poorten je minstens nodig hebt.
 • HDMI- en/of (mini) DisplayPort aansluitingen: die zijn nodig om je gaming monitor(en) te verbinden met je gaming PC. Zeker wanneer je er verschillende wilt aansluiten.
 • Hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting: om je gaming headset op aan te sluiten wanneer je samen met je maten Call of Duty of Fortnite speelt.
 • Netwerkpoort of wifi: vanzelfsprekend (duh!). Reikt het wifi-signaal van je draadloze router niet tot in je mancave? Overweeg dan misschien een wifi versterker of powerline adapter!

6. Lucht- of waterkoeling: wat werkt beter?

Een processorkoeler zorgt ervoor dat de hitte die de processor produceert, afgevoerd wordt. Er zijn twee categorieën waarin we processorkoelers kunnen indelen: luchtkoelers en waterkoelers:

darkFlash Shadow RGB processorkoeler

Luchtkoelers

Luchtkoelers zijn het meest gebruikte type processorkoeler in een gaming PC. De werking van een luchtkoeler is heel simpel: de warmte van de processor wordt met behulp van heatpipes naar een groot koellichaam getransporteerd, waarna het wordt weggeblazen door één of meerdere ventilators. Luchtkoelers hebben als voordeel dat ze relatief goedkoop zijn en best wel goed kunnen koelen. Een nadeel van luchtkoeling is dat de warme lucht van de processor (deels) in je game PC blijft hangen. Daardoor stijgt de temperatuur binnen de computerkast vrijwel altijd als de processor zwaarder belast wordt.

Corsair waterkoeling

Waterkoelers

Een waterkoeler werkt volgens hetzelfde principe als een luchtkoeler, maar in plaats van heatpipes worden er nu slangen met vloeistof gebruikt om de warmte te verplaatsen naar een radiator. Omdat er actief vloeistof rondgepompt wordt, kan de warmte van de processor sneller verplaatst worden. De radiator wordt meestal aan de voor- of bovenkant van de computerkast gemonteerd, waarbij de hete lucht meteen naar buiten wordt geblazen. Dat verbetert niet alleen de airflow binnen de computerkast, ook de omgevingstemperatuur ligt veel lager met waterkoeling. Dat heeft dan weer een positieve impact op de overige computeronderdelen in een gaming PC.

De beste gaming PCs beschikken doorgaans over een waterkoelingset. Persoonlijk vind ik de manier waarop je processor wordt gekoeld in een kant-en-klare game PC niet veel uit maakt. Je kiest voor waterkoeling wanneer je de processor in je gaming PC tot het uiterste wilt drijven, maar daarvoor stel je zelf een game PC samen.

7. De computerkast: een persoonlijke kwestie van smaak

gaming-pc

De computerkast is natuurlijk ook belangrijke keuze die je moet maken. Computerproducenten als Asus, MSI en Lenovo hebben elk een eigen gaming lijn met een eigen uitstraling. Een game PC kopen is daarom ook vaak een persoonlijke kwestie van smaak. Een computerkast kan nog zo veel licht geven en een zijpaneel van glas hebben, als de kast je niet aanstaat, wordt deze ook geschrapt uit het lijstje. Kies wat de computerkast betreft dan ook vooral wat je mooi vindt.

8. Je budget: hoeveel wil je aan een gaming PC uitgeven?

Ten slotte speelt de prijs ook een belangrijke rol in je zoektocht naar de beste gaming PC. Net als bij laptops, smartphones of tablets, heb je bij  game PCs ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een budget game PC kopen voor 800 euro, hoewel je ook meer dan 3000 euro kan uitgeven aan een high-end game PC. Grofweg geldt: hoe sneller de grafische kaart, hoe duurder de game PC. Daarnaast hangt de prijs ook af van de hoeveelheid RAM-geheugen, de processor en de totale SSD opslagcapaciteit. Mijn advies? De beste game PC is diegene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een gaming PC nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis games zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste gaming PC van 2021 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over gaming PCs? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke gaming PC de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste gaming PCs uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.9 (146 stemmen)