Gepubliceerd op 26 november 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Waar je vroeger als ernstige PC gamer verankerd zat aan een krachtige gaming PC, kan je vandaag games als Elden Ring, Red Dead Redemption 2 of New World comfortabel op een gaming laptop spelen. Want wist je dat de beste gaming laptops tegenwoordig zelf beschikken over een GeForce RTX 3080? Ja! Bij fabrikanten als Asus, MSI en Lenovo kan je vandaag knotsgekke gaming laptops kopen.

Ben jij op zoek naar de beste gaming laptops van 2024? Of weet je niet waar je rekening mee moet houden? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste gaming laptops van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste gaming laptop wordt steeds moeilijker. Hardwarefabrikanten als MSI, Asus, Acer, HP Omen en Lenovo toveren haast elk jaar een selectie nieuwe gaming laptops uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste gaming laptops van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze gaming laptops beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties als de Consumentenbond of tech websites als Tweakers… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Acer Nitro 17 AN517
 • Acer Nitro 17 AN517-43
 • Schermgrootte: 17,3 inch (IPS)

 • Verversingssnelheid: 144 Hz

 • Processor: Intel Core i7 12650H

 • Processorkernen: Deca core (10)

 • Kloksnelheid: 2,3 GHz / 4,7 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB

 • Grafische kaart: NVIDIA GeForce RTX 4050

 • Opslag: 1 TB SSD

 • Aantal USB-poorten: 4

1e keuze
Acer Nitro 17 AN517 1
 • Acer Nitro 17 AN517-41
 • Schermgrootte: 17 inch (IPS)

 • Verversingssnelheid: 165 Hz

 • Processor: AMD Ryzen 7 7840HS

 • Processorkernen: Octa core (8)

 • Kloksnelheid: 3,8 GHz / 5,1 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB

 • Grafische kaart: NVIDIA GeForce RTX 3070

 • Opslag: 1 TB SSD

 • Aantal USB-poorten: 5

2e keuze
HP Victus 16
 • HP Victus 16
 • Schermgrootte: 16,1 inch (IPS)

 • Verversingssnelheid: 144 Hz

 • Processor: Intel Core i7 13700H

 • Processorkernen: Tetradeca core (14)

 • Kloksnelheid: 3,7 GHz / 5 GHz

 • RAM-geheugen: 16 GB

 • Grafische kaart: NVIDIA GeForce RTX 4060

 • Opslag: 512 GB SSD

 • Aantal USB-poorten: 4

Topper
Lenovo Legion Pro 7 16IRX8H
 • Lenovo Legion Pro 7
 • Schermgrootte: 16 inch (IPS)

 • Verversingssnelheid: 240 Hz

 • Processor: Intel Core i9 13900HX

 • Processorkernen: Tetracosa core (24)

 • Kloksnelheid: 2,2 GHz / 5,4 GHz

 • RAM-geheugen: 32 GB

 • Grafische kaart: NVIDIA Geforce RTX 4080

 • Opslag: 1 TB SSD

 • Aantal USB-poorten: 5

Een goede gaming laptop kopen: waar moet je op letten?

Je eigen gaming laptop kopen met je zuurverdiende centjes kan soms wat stress met zich meebrengen. Zijn de grafische kaart en de processor wel geschikt voor de games die ik wil spelen? Heb ik een gaming laptop gekozen met voldoende RAM-geheugen? Lees daarom de onderstaande aandachtspunten eens door. Met deze tips zal je ongetwijfeld de beste koop maken.

1. Welke schermformaat wil je?

De ene gaming laptop is de andere niet. Ze zijn allemaal verschillend in grootte, dikte en gewicht. Jou zoektocht naar de beste gaming laptop start bij het schermformaat. Het schermformaat varieert namelijk van 15 inch tot en met 17 inch. Welk schermformaat bij jou past, hangt van meerdere factoren af. Pendel je regelmatig met je gaming laptop of laat je de laptop hoofdzakelijk op je bureau liggen? Vind je een numeriek toetsenblok belangrijk? Vragen die je jezelf moet stellen om tot een goede beslissing te komen. Dit moet je weten:

15 inch gaming laptop

15 inch

Een 15 inch scherm is de beste koop wanneer je regelmatig pendelt met je gaming laptop. Denk maar aan LAN parties of wanneer je jouw gaming laptop wilt meenemen naar je studentenkot (ook wel gekend als studentenhuisvesting voor de Nederlanders). Bovendien zijn ze uitermate geschikt voor in de zetel!

16 inch gaming laptop

16 inch

De meeste gaming laptops hebben eigenlijk een 15 of 17 inch beeldscherm. Laptops met een 16 inch scherm zijn vaak even groot als 15 inch laptops, maar hebben een groter scherm met dunnere schermranden. Wil jij meer schermruimte, maar geen grotere laptop? Dan is een 16 inch gaming laptop de beste koop.

17 inch gaming laptop

17 inch

Heb je een vaste plek voor je gaming laptop? Of maak je geen gebruik van een externe gaming monitor? Dan is gaming laptop met een 17 inch scherm de beste koop. Met zo'n groot beeldscherm kan je je maximaal inleven in de games. Daarnaast beschikken deze gaming laptops vaak ook over een volwaardig numeriek toetsenblok.

Neem daarnaast ook een kijkje naar de schermresolutie. De resolutie bepaalt het aantal pixels van het beeldscherm. Hoe meer pixels het beeldscherm op jouw gaming laptop heeft, hoe scherper alles wordt weergegeven. De meest gebruikte en bekende resoluties momenteel zijn Full-HD (1080p), Quad HD (1440p) en Ultra-HD (4K). De beste gaming laptops beschikken doorgaans over een Quad HD scherm. Daarnaast moet je met de volgende eigenschappen ook rekening moet houden:

paneeltype gaming laptop

Paneeltype

Het paneeltype heeft invloed op de kleurweergave, reactietijd en kijkhoek van het beeldscherm. Je hebt er momenteel vier: TN, IPS, VA en OLED. TN en IPS zijn momenteel de meest voorkomende paneeltypen. Een TN-paneel heeft een fletsere kleurweergave maar de reactietijd ligt vaak hoger dan bij een IPS-paneel. Een IPS paneel heeft een brede kijkhoek en betere kleurweergave. Doorgaans zijn deze laptops wel duurder. AMOLED panelen hebben de beste kijkhoek en kleurweergave, maar hebben een lagere helderheid.

verversingssnelheid gaming laptop

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid, of refresh rate, geeft weer hoe vaak het beeld per seconde wordt ververst. Hoe hoger de verversingssnelheid, dat wordt aangeduid in hertz (Hz), hoe vloeiender een actie in beeld verschijnt. De beste gaming laptops beschikken doorgaans over een verversingssnelheid van minstens 120 of 144 Hz. Deze hoeveelheid hertz is namelijk de sweet spot voor heel wat games met snel bewegende beelden. Denk maar aan FPS games als Counter Strike en Overwatch. Deze games hebben echt baat bij een hoge verversingssnelheid.

adaptive sync gaming laptop

Adaptive Sync

Behalve een hogere verversingssnelheid is er ook een andere manier om games vloeiender weer te geven: G-Sync van Nvidia en FreeSync van AMD. Beide technieken zijn een vorm van Adaptive Sync, een techniek waarmee een beeldscherm met een variabele verversingssnelheid aangestuurd kan worden. Daardoor wordt de verversingssnelheid van het scherm dus afgesteld op het aantal frames dat je grafische kaart produceert. Dit voorkomt tearing en stuttering, ofwel haperingen op je beeldscherm.

helderheid gaming laptop

Helderheid

De hoeveelheid helderheid van het beeldscherm geeft aan hoeveel licht er maximaal van je scherm af komt. Zo zorgt een hoge helderheid voor een beter contrast en minder reflecties wanneer de zon in je scherm schijnt. De hoeveelheid helderheid wordt uitgedrukt in nits. Goede gaming laptops beschikken tegenwoordig over een beeldschermhelderheid van 250 tot 300 nits. Wil je jouw gaming laptop ook gebruiken om foto's of video's te bewerken. Kies dan voor een laptop met een helderheid van meer dan 300 nits.

2. Welke hardware heb je nodig?

Wil je de meest recente games op de hoogste kwaliteit spelen? Dan heb je een snelle gaming laptop nodig. Die snelheid wordt bepaald door meerdere factoren. Hier moet je op letten:

3.1 Een SSD

De beste gaming laptops hebben altijd een SSD. De korte opstartsnelheden zijn veruit het grootste voordeel van zo'n solid state drive in je laptop. Bovendien is een SSD, vergeleken met een HDD, ook een stuk minder zwaar en minder vatbaar voor technische mankementen. Een SSD is ook robuuster dan een HDD, waardoor de kans kleiner is dat je gegevens verloren gaan wanneer je gaming laptop op de grond valt.

de beste laptops hebben een ssd

Hoeveel opslag je precies nodig hebt, hangt grotendeels af van je persoonlijk gebruik. Speel je games als Cyberpunk 2047, Grand Theft Auto V of World of Warcraft? Dan heb je een gaming laptop met een opslagcapaciteit van minimum 512 GB nodig. Voor de meesten onder jullie is dit ook de sweet spot. Ben je een streamer of YouTuber en moet je daardoor grote videobestanden op je gaming laptop opslaan? Dan is de beste gaming laptop voor jou er eentje met 1 à 2 TB aan opslag.

Overweeg ook een externe harde schijf, externe SSD of de cloud om bestanden of games op te slaan. Merk je dat de SSD toch te klein wordt? Dan kan je natuurlijk ook de SSD vervangen met een groter exemplaar. De beste SSDs voor een gaming laptop ontdek je in dit artikel.

3.2 De processor

Vrijwel iedere gaming laptop is geschikt om games als Candy Crush Saga of Minecraft te draaien. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je gaming PC nodig met een krachtigere processor.

AMD doet sinds 2017 weer volop mee op de processormarkt, waardoor je tegenwoordig twee opties hebt: AMD Ryzen of Intel. Ongeacht de keuze die je daarbij maakt, is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met het aantal fysieke kernen (cores) en de kloksnelheid van de processor in een gaming laptop. Een woordje uitleg:

streaming op een gaming laptop

Het aantal processorkernen

Een eerste belangrijke factor bij een processor is het aantal kernen van de processor. Jarenlang trof je maximaal vier rekenkernen aan in een processor voor consumenten, maar sinds een vijftal jaar is dat aantal aan een opmars bezig. Merk je daar in de praktijk iets van? Jazeker, want je zou elke kern kunnen beschouwen als een afzonderlijke processor die de rekenkracht verdeelt om de software op een gaming laptop zo goed en efficiënt mogelijk te draaien. Je merkt dit vooral bij het multitasken, zoals bij streaming het geval is, en bij processor-intensieve programma's zoals Adobe Premiere Pro.

De afgelopen jaren is er een ware core-race ontstaan tussen AMD en Intel. Daardoor zijn de beste gaming laptops tegenwoordig uitgerust met een acht (octa core) en tien (deca core) processorkernen.

kloksnelheid van een processor

De kloksnelheid

De kloksnelheid of klokfrequentie van een processor wordt aangeduid in gigahertz (GHz). Deze waarde geeft aan hoeveel bewerkingen een processor per seconde kan uitvoeren. Heeft je gaming laptop een Intel Core i7 processor met een kloksnelheid van 4,5 GHz, dan kan hij 4,5 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren. Moderne gaming processoren hebben een standaard kloksnelheid en een turbosnelheid (Turbo Boost). Die turbosnelheid wordt ingeschakeld van zodra de gaming laptop meer rekenkracht vereist dan de basis kloksnelheid aankan, zolang de temperatuur en het stroomverbruik dat toelaten. De turbosnelheid voegt vaak 1 gigahertz (GHz) of meer aan de kloksnelheid toe.

Wat je zeker moet onthouden: hoe hoger de kloksnelheid en turbosnelheid van de processor is, hoe sneller je gaming laptop zal zijn.

Ik hoor je nu wel afvragen welke processor het beste is voor een gaming laptop. Over het algemeen kun je stellen dat de nieuwste Intel processoren een hogere gemiddelde kloksnelheid hebben dan AMD processoren. Intel gaming processoren zijn daarom handig wanneer je in één applicatie werkt zoals een game of Photoshop. De processoren van AMD Ryzen hebben dan weer gemiddeld meer processorkernen en threads. Daardoor zijn gaming laptops met een AMD Ryzen processoren vaak beter geschikt voor multitasking, bijvoorbeeld bij streaming. Ze zijn bovendien ook energiezuiniger en goedkoper.

3.3 Het RAM-geheugen

Ook het RAM-geheugen is bijzonder belangrijk bij een gaming laptop. Het wordt vaak in één adem genoemd met de processor. Te weinig RAM-geheugen tovert je processor om tot een schim van zichzelf. Ze zijn een essentieel onderdeel van je laptop, omdat je processor hier tijdelijke bestanden bewaart. Hoe meer RAM geheugen je gaming laptop heeft, des te meer processen je tegelijkertijd uitvoert.

Tegenwoordig is de minimum hoeveelheid RAM-geheugen in een gaming laptop 16 GB. Hiermee speel je probleemloos alle huidige games mee. Ben je van plan om ook je gameplay te streamen op Twitch of YouTube? Dan is de beste gaming laptop voor jou er eentje met 32 GB (of meer). Natuurlijk heb je vaak ook nog na je aankoop de mogelijkheid om het RAM-geheugen in je gaming laptop uit te breiden.

3.4 De grafische kaart

Een laptop is maar écht een gaming laptop wanneer deze over een grafische kaart beschikt. Met zo'n videokaart kan je al die visuele magie in realtime verwerken. De grafische kaart zal grotendeels bepalen hoe duur de gaming laptop zal zijn, gezien de prestaties van de videokaart allesbepalend zijn hoe mooi en vloeiend de games op jouw beeldscherm zullen verschijnen.

De GPU-markt wordt al sinds 2006 gedomineerd door twee spelers: AMD met zijn Radeon-videokaarten en Nvidia met zijn GeForce-videokaarten. Het is echter Nvidia die in 2024 aan het langste eind trekt, vrijwel alle gaming laptops zijn in 2024 uitgerust met GeForce GTX of RTX videokaart.

gaming laptop met een nvidia gtx grafische kaart

GeForce GTX

Nvidia bracht in mei 2016 de GTX 10-serie uit, gebaseerd op de Pascal-architectuur. Eerst werden de GTX 1080 en 1070 uitgebracht, en in juli van dat jaar volgde de GTX 1060, een meer budgetvriendelijke optie. Pascal bleek een stuk sneller te zijn dan Nvidia's voorganger Maxwell en deze generatie werd al snel een groot succes.

Hoewel je tegenwoordig vooral GeForce RTX videokaarten in gamin laptops zult aantreffen, heeft Nvidia in 2019 een vervolg op de GTX-serie uitgebracht. De GTX 16-serie welbepaald. Eventjes terugdraaien zou je denken, maar dat is niet zo. Deze nieuwere generatie van GTX 16-videokaarten is namelijk gebaseerd op dezelfde Turing-architectuur als de RTX. Ze werden voorzien van het nieuwere GDDR6 geheugen en hogere kloksnelheden.

Hierbij geldt de GTX 1650 als instapmodel, gevolgd door de 1060, 1070, 1660 (Ti) en de GTX 1080 (Ti) als topmodel. Hou rekening dat de Ti varianten sneller zijn dan de basis kaarten.

gaming laptop met een nvidia rtx grafische kaart

GeForce RTX

Nvidia bracht in september 2018 de RTX 20-serie uit die gebruikmaakt van de Turing-architectuur. RTX videokaarten hebben niet alleen sneller videogeheugen, ze zijn vooral gericht op ray tracing. Dit is een techniek die licht en reflecties realistischer en mooier weergeeft in games. Daardoor lijken licht en reflecties in games die gebruikmaken van ray tracing net als films.

Halverwege 2019 kregen de RTX 2080, RTX 2070 en RTX 2060 een refresh met ‘Super' als toevoeging aan de modelnaam. Deze videokaarten zijn doorgaans ietsje sneller dan de originele referentiekaarten. In 2020 werden de nieuwe RTX 30 grafische kaarten uitgebracht. Deze nieuwe generatie blies de vorige generatie van RTX-kaarten omver op vlak van prestaties.

De beste gaming laptops van 2024 beschikken sindsdien over deze nieuwe RTX-videokaarten. De RTX 3050 en 3060 zijn de minst krachtige variant, met de 3070 als middenmoot en de RTX 3080 en 3090 als de krachtigste grafische kaarten.

Als jij op zoek bent naar de beste gaming laptop om de meest recente games te spelen in de hoogste kwaliteit, dan is een gaming laptop met een RTX 3000 grafische kaart. De beste prijs/kwaliteit vind je in de NVIDIA GeForce RTX 3070.

5. Wat is het uithoudingsvermogen van de gaming laptop?

Tijdens het gamen werkt jouw laptop enorm hard om al die frames vloeiend over jouw scherm te laten bewegen. Dat vraagt niet alleen veel kracht, maar slurpt ook energie. Ben je van plan om een singleplayer spel te spelen op de trein of een andere plek waar een stopcontact niet altijd in bereik is? Dan is een lange batterijduur mooi meegenomen. Let daarom ook op de maximale accuduur. Hoe hoger de waarde, des te langer de gaming laptop meegaat op één batterijlading zonder tussendoor op te laden. Hoeveel stroom een laptop verbruikt, hangt erg af van hoe je de gaming laptop gebruikt. Zware games als Red Dead Redemption 2 en Battlefield 2042 vergen bijvoorbeeld meer van je accu dan een game als Fortnite of League of Legends. De maximale accuduur is daarom dus eigenlijk maar een indicatie. De beste gaming laptops van 2024 hebben doorgaans een maximale accuduur van 5 uur of meer.

Wist je trouwens dat je de maximale batterijduur van je gaming laptop kunt verlengen? Neem dan een kijkje naar de beste powerbanks van 2024.

6. Welke aansluitingen heb je nodig?

Neem ook zeker een kijkje naar het aantal aansluitingen die de gaming laptop heeft. Het zou bijzonder jammer zijn als je een gaming laptop koopt die nadien niet over de juiste aansluitingen beschikt. Ik heb de belangrijkste aansluitingen even op een rijtje gezet:

 • USB-poorten (3.0 of C): 2 á 3 USB-poorten is een must. Deze kunnen handig zijn om je smartwatch, tablet of smartphone op te laden. De beste gaming laptops beschikken doorgaans ook over één of meerdere USB-C poorten. Ze zijn heel veelzijdig. Zo kan je via een USB-C poort data overzetten, je gaming laptop opladen of zelfs een monitor aansluiten.
 • Video (HDMI of DisplayPort): bijzonder handig om je gaming laptop aan een monitor of televisie aan te sluiten. Een DisplayPort aansluiting biedt, vergeleken met een HDMI aansluiting, een hogere bandbreedte waarmee je een hogere resolutie en/of verversingssnelheid kunt behalen.
 • Hoofdtelefoonaansluiting: handig voor als je zelf even wilt genieten van je muziek, zonder daarbij anderen te storen. Heb je een draadloze koptelefoon of draadloze oortjes? Neem dan een kijkje of de laptop beschikt over bluetooth.
 • Netwerkpoort: vanzelfsprekend als het wifi-signaal van je wifi router niet tot in een bepaalde kamer reikt.

Neem dus vooraf het kopen eens een kijkje over welke randapparatuur je beschikt en wilt aansluiten op de gaming laptop. Zo weet je meteen of de gaming laptop die jij op het oog hebt de beste koop is voor jouw gebruikssituatie.

7. Wil het oog ook wat?

gaming laptop design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je gaming laptop zal immers vaak op een zichtbare plek op je bureau staan. Het is dan ook belangrijk dat je een gaming laptop zoekt die je mooi vindt en bovendien past bij de uitstraling van jouw andere gaming randapparatuur.

Zo worden de beste gaming laptops (die van Asus onder andere) verkocht met software waarmee je de RGB-verlichting van je laptop kunt synchroniseren met bijvoorbeeld je gaming muis, gaming toetsenbord of gaming headset. Anderzijds zie je ook meer en meer leuke accenten op een gaming laptop terugkomen. Denk maar aan de ZQSD-toetsen met een aparte kleur, het logo of de behuizing die een aparte afwerking heeft.

8. Wat is je budget?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Gaming laptops zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede gaming laptop koop je al vanaf 1400 euro. Wil je echter de beste gaming laptop van 2024, dan betaal je al snel 3000 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een gaming laptop kan dus behoorlijk variëren. 

Grofweg geldt: hoe sneller de grafische kaart, hoe duurder de gaming laptop. Daarnaast hangt de prijs ook af van de hoeveelheid RAM-geheugen, de processor en de totale SSD opslagcapaciteit. Mijn advies? De beste gaming laptop is datgene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als je er de games mee kunt spelen met de settings waarmee jij genoegen kunt nemen, dan is het waarschijnlijk een goede koop.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een gaming laptop nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis games zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste gaming laptop van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

9. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke gaming laptop nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een gaming laptop met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de gaming laptop écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de gaming laptop die jij op het oog hebt nu echt wel de beste gaming laptop voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over gaming laptops? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke gaming laptop de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste gaming laptops uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!