Gepubliceerd op 29 juli 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Met een hakmolen hak of snij je groenten, fruit, noten en andere ingrediënten in korte tijd tot bijvoorbeeld babyvoeding, humus of pesto. Maar een hakmolen gebruik je ook om vlees te malen voor patés en ijs te crushen voor smoothies en cocktails. Een hakmolen is een veelzijdig keukenapparaat dat in elke keuken een echte aanwinst is.

Maar hoe kies je een goede hakmolen? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste hakmolens van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste hakmolens van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste hakmolen wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als KitchenAid, Moulinex, Magimix, Princess en Tefal toveren haast elk jaar een selectie nieuwe hakmolens uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste hakmolens van 2024 opgesomd. Niet alleen komen deze hakmolens als beste uit de test bij organisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
KitchenBrothers
 • KitchenBrothers
  300
 • Inhoud: 1,8 liter

 • Materiaal mengkom: RVS

 • Variabele snelheid:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Maataanduiding:

 • Pulsestand:

 • Klopfunctie:

 • IJs crushen:

1e keuze
Bosch MMR15A1
 • Bosch
  MMR15A1
 • Inhoud: 1,5 liter

 • Materiaal mengkom: Glas

 • Variabele snelheid:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Maataanduiding:

 • Pulsestand:

 • Klopfunctie:

 • IJs crushen:

2e keuze
Moulinex AT80E810 hakmolen
 • Moulinex
  AT80E810
 • Inhoud: 0,5 liter

 • Materiaal mengkom: Kunststof

 • Variabele snelheid:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Maataanduiding:

 • Pulsestand:

 • Klopfunctie:

 • IJs crushen:

Topper
KitchenAid 5KFCB519EBM
 • KitchenAid
  5KFCB519EBM
 • Inhoud: 1,18 liter

 • Materiaal mengkom: Kunststof

 • Variabele snelheid:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Maataanduiding:

 • Pulsestand:

 • Klopfunctie:

 • IJs crushen:

Een goede hakmolen kopen: waar moet je op letten?

Hakmolens hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel en eenvoudig je groenten, fruit of andere ingrediënten fijn hakt en mixt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste hakmolen voor jezelf wilt kopen.

1. Hoe groot moet de mengkom zijn?

grote hakmolen

Bij de aankoop van een hakmolen is belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je gezin. De inhoud van een hakmolen verschilt namelijk van model tot model. Zo kan je hakmolens kopen met een inhoud van een 0,2 liter, hoewel je er ook kunt vinden met een inhoud van 1,2 liter of meer. Als je alleen woont, dan is het natuurlijk niet nodig om een hakmolen met een grote mengkom te kopen. Tenzij je natuurlijk een enorme hummus- of notenliefhebber bent natuurlijk! 

De mengkommen van een hakmolen zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende materialen. Goedkope hakmolens hebben doorgaans een mengkom uit kunststof die onderhevig is aan krassen en bovendien naar verloop van tijd kan verkleuren. De beste hakmolens daarentegen worden verkocht met een mengkom van glas of tritan

2. Welk vermogen heb je nodig?

Net als bij andere keukenapparaten geeft het vermogen een goede indicatie hoe krachtig een hakmolen is. Hakmolens zijn verkrijgbaar met een vermogen van 200 tot wel 1000 watt. Over het algemeen geldt dat een hakmolen met meer vermogen ook meer kracht heeft. Maar heb je dat vermogen ook echt nodig? Als je harde ingrediënten, zoals noten of ijsblokjes, regelmatig wilt fijn hakken dan kies je best een hakmolen met een vermogen van minimaal 1000 watt. Anders is een hakmolen met een vermogen van 500 watt ruimschoots voldoende!

3. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende eigenschappen die het gebruiksgemak van je hakmolen vergroten. Ik heb de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet:

variabele snelheidsregeling van een hakmolen

Variabele snelheidsregeling

Met een variabele snelheidsregeling stel je de intensiteit van het hakken en mengen precies in zoals jij dat wilt. Door de draaiknop verder ‘open' te draaien gaat de hakmolen harder mixen. Hoe meer snelheden, hoe preciezer je te werk gaat met je ingrediënten.

vaatwasserbestendige onderdelen van een hakmolen

Vaatwasserbestendige onderdelen

Neem ook een kijkje naar het aantal vaatwasserbestendige onderdelen van de hakmolen. Zo kunnen de mengkom, het mes en het deksel van een goede hakmolen vaak in de vaatwasser. Als dat niet zo is, moet je de onderdelen van de hakmolen handmatig afwassen.

mengkom met maataanduiding van hakmolen

Mengkom met maataanduiding

In een mengkom met maataanduiding meet je vloeistoffen zoals water, bouillon, melk en sappen rechtstreeks in de mengkom van de hakmolen af. Dat is handig, want zo bespaar je tijd en heb je een maatbeker minder af te wassen!

Bij een goede hakmolen ontvang je vaak ook meer dan één set van messen. Zo kan je meerdere ingrediënten na elkaar hakken of snijden. Ben je van plan om je hakmolen op te bergen in een kast? Dan kies je best voor een hakmolen met snoeropbergsysteem. Zo ruim je de hakmolen netjes op zonder dat het snoer extra ruimte in beslag neemt. Met antislipvoetjes blijft jouw hakmolen tenslotte op z'n plekje staan tijdens het mixen. Kortom, de beste hakmolen betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Met welke handige functies haal je meer uit je hakmolen?

Wist je dat je met de beste hakmolens ook meer kan dan alleen ingrediënten hakken? De meeste interessante extra functies heb ik hieronder voor je voor jou op een rijtje gezet.

hakmolen met pulsestand

Pulsestand

De beste hakmolens beschikken doorgaans over een pulsestand waarmee je korte en (extra) krachtige mixbewegingen kunt maken zolang je de knop ingedrukt houdt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je met je hakmolen gecontroleerd hardnekkige stukjes bevroren fruit, noten, of ijs kort maar goed wilt vermalen.

hakmolen met klopmes

Klopmes

Sommige hakmolens worden ook verkocht met een klopmes. Met dit handige accessoire maak je bijvoorbeeld eenvoudig sauzen of klopt je zelfs slagroom of mayonaise op. Handig voor wie ruimte wilt besparen in de keuken.

hakmolen met icecrush functie

Icecrush-functie

Hou je van superkoude smoothies? Kies dan voor een hakmolen met icecrush-functie. Hiermee maal je probleemloos harde ijsblokjes tot gecrusht ijs. Voor diepgevroren fruit kan je deze functie ook gebruiken. Zo geniet jij het hele jaar door van lekkere zelfgemaakte koude smoothies!

5. Wil het oog ook wat?

de beste hakmolens hebben moeten volgens sommige mensen ook een leuk design hebben

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je hakmolen zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een hakmolen die gezien mag worden op het aanrecht. Zo hebben sommige hakmolens een minimalistisch design in RVS, een kleurrijke afwerking of zelfs een leuk retro design. 

Hoe dan ook, zorg er voor dat je hakmolen qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je blender, slowjuicer, waterkoker, airfryer, broodrooster , ijsmachine, of keukenrobot. Anders wordt zelfs de beste hakmolen, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een hakmolen?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Hakmolens zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede hakmolen koop je al vanaf 40 euro. Wil je echter de beste hakmolen van 2024, dan betaal je al snel 110 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een hakmolen kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de inhoud van de mengkom, het vermogen, de gebruiksgemakken en extra functies als een pulsestand, geluiddempende kap en het aantal snelheidsstanden. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een hakmolen nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of hakmolens met gratis accessoires of opzetstukken zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste hakmolens van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke hakmolen de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste hakmolens uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!