Gepubliceerd op 19 december 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 9 maart 2024.

Hou je van kokkerellen en bakken? Dan is een keukenweegschaal een must! Het succes van een gerecht of lekkernij hangt grotendeels af van de juiste hoeveelheid ingrediënten. Met een goede keukenweegschaal hoef jij je dan ook geen zorgen meer te maken.

Maar hoe kies je een keukenweegschaal? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste keukenweegschalen van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste keukenweegschalen van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Soehnle, Brabantia, Inventum en Tristar bijna elk jaar een selectie nieuwe keukenweegschalen op de markt brengen? Het aanbod keukenweegschalen is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste keukenweegschalen van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 33 verschillende keukenweegschalen vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 16 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 16 keukenweegschalen… Ik testte ook de aanwezige functies als de weegnauwkeurigheid en de tarra-functie. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Soehnle Page Profi 200; deze keukenweegschaal scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie keukenweegschalen die het best uit de test kwamen:

Budget
KitchenBrothers Keukenweegschaal
 • KitchenBrothers
  keukenweegschaal
 • Type: Digitaal

 • Maximaal gewicht: 6 kg

 • Weegnauwkeurigheid: 1 g

 • Type batterij: AAA
 • Tarra-functie:

 • Automatische uitschakeling:

 • Vaatwasserbestendig:

1e keuze
Soehnle Page Profi 200
 • Soehnle Page
  Profi 200
 • Type: Digitaal

 • Maximaal gewicht: 15 kg

 • Weegnauwkeurigheid: 1 g

 • Type batterij: AAA
 • Tarra-functie:

 • Automatische uitschakeling:

 • Vaatwasserbestendig:

2e keuze
Soehnle Page Comfort 400
 • Soehnle Page
  Comfort 400
 • Type: Digitaal

 • Maximaal gewicht: 10 kg

 • Weegnauwkeurigheid: 1 g

 • Type batterij: AAA
 • Tarra-functie:

 • Automatische uitschakeling:

 • Vaatwasserbestendig:

Topper
Soehnle Page Aqua Proof
 • Soehnle Page
  Aqua Proof
 • Type: Digitaal

 • Maximaal gewicht: 10 kg

 • Weegnauwkeurigheid: 1 g

 • Type batterij: AA
 • Tarra-functie:

 • Automatische uitschakeling:

 • Vaatwasserbestendig:

De best geteste keukenweegschalen van 2024 voor jou toegelicht

Wil je meer weten over de keukenweegschalen die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:

KitchenBrothers Keukenweegschaal
Budget

KitchenBrothers keukenweegschaal

Ben je op zoek naar een goedkope keukenweegschaal? Dan is deze digitale keukenweegschaal van KitchenBrothers de beste keukenweegschaal in de budgetklasse. Met deze compacte keukenweegschaal weeg je alle ingrediënten tussen de 1 en 6000 gram. Daardoor is deze keukenweegschaal van KitchenBrothers geschikt voor de meeste kookliefhebbers. Het LCD-display is groot waardoor je makkelijk het gewicht van je ingrediënten afleest. Dat doe je trouwens ook in verschillende weegeenheden, namelijk: g, oz, lb, oz en ml. Deze goedkope keukenweegschaal beschikt ook over een tarrafunctie waardoor je het gewicht terug naar 0 reset. Deze keukenweegschaal is makkelijk te schoon te houden en is erg licht in gewicht. Dankzij het leuke en stijlvolle design past deze keukenweegschaal tenslotte in elke keuken. Kortom, als je op zoek bent naar een goedkope keukenweegschaal dan is deze keukenweegschaal van KitchenBrothers de beste koop!

Soehnle Page Profi 200
1e keuze

Soehnle Page Profi 200

Als je van koken houdt, zit je bij de Soehnle goed! Ik heb daarom enkele keukenweegschalen van Soehnle getest en de Soehnle Page Profi 200 kwam als één van de beste keukenweegschalen uit de test. Deze compacte keukenweegschaal, gemaakt van hoogwaardig roestvast staal, weegt ingrediënten tot wel 15 kg op de gram nauwkeurig. Wat ik ook bijzonder fijn vind aan de Soehnle Page Profi 200, is het verlichte LCD-display. Je ingrediënten wegen kan dankzij dit LCD-display ook bij weinig licht. Het extra grote weegoppervlak is geschikt voor grote potten of kommen en is behandeld met een coating tegen vingerafdrukken. Daardoor blijjft deze RVS keukenweegschaal er niet alleen langer schoon en mooi uitzien, het reinigen van de Soehnle Page Profi 200 is daarom ook kinderspel. Verder heb je ook een praktische tarra-functie en kan je de Soehnle Page Profi 200 makkelijk opbergen of zelfs ophangen aan de muur. De Soehnle Page Profi 200 schakelt automatisch uit en heeft een batterijduur van ongeveer twee jaar (bij een gemiddeld gebruik van twee keer per dag). Kortom, de Soehnle Page Profi 200 is een bijzonder goede keukenweegschaal en in mijn ogen de beste koop van 2024.

Soehnle Page Comfort 400
2e keuze

Soehnle Page Comfort 400

De Soehnle Page Comfort 400 biedt net zoals de Soehnle Page Profi 200 een bijzonder goede prijs-kwaliteit. Deze digitale keukenweegschaal van Soehnle heeft een extra groot weegoppervlak waarmee je ingrediënten tot wel 10 kilogram nauwkeurig tot op de gram weegt. Heel leuk aan deze keukenweegschaal van Soehnle is dat je deze ook kunt instellen om de tijd weer te geven op het extra grote en verlichte LCD-scherm. Zo gebruik je de Soehnle Page Comfort 400 ook om de tijd in de gaten te houden tijdens het koken en bakken. Handig! Alle ingrediënten kunnen dankzij de tarra-functie afzonderlijk worden gewogen. Je bergt de Soehnle Page Comfort 400 keukenweegschaal makkelijk op in een keukenkast of lade dankzij het ultradun ontwerp. Bovendien kan je dankzij de inkeping de Soehnle Page Comfort 400 ook aan de muur ophangen. De Soehnle Page Comfort 400 schakelt automatisch uit en heeft een batterijduur van ongeveer twee jaar (bij een gemiddeld gebruik van twee keer per dag). Kortom, de Soehnle Page Comfort 400 behoort ook tot één van de beste keukenweegschalen van 2024.

Soehnle Page Aqua Proof
Topper

Soehnle Page Aqua Proof

De beste keukenweegschaal van 2024 is zonder twijfel de Soehnle Page Aqua Proof. Deze stijlvolle keukenweegschaal, gemaakt van hoogwaardig roestvast staal, weegt ingrediënten tot 10 kg op de gram nauwkeurig. Bijzonder aan deze keukenweegschaal van Soehnle is de waterdichte behuizing, waardoor je de Soehnle Page Aqua Proof ook in de vaatwasser mag plaatsen. Deze keukenweegschaal heeft verder nog een verlicht LCD-display, een extra groot weegoppervlak en een praktische tarra-functie. De Soehnle Page Aqua Proof schakelt automatisch uit en heeft een batterijduur van ongeveer twee jaar (bij een gemiddeld gebruik van twee keer per dag). Als koken jouw passie is en je er altijd een kliederboel van maakt wanneer je ingrediënten afweegt, dan is de Soehnle Page Aqua Proof één van de beste keukenweegschalen die je vandaag op de markt vind.

Zo vergelijk en selecteer ik de beste keukenweegschalen

Heb je al eens gekeken naar het aanbod keukenweegschalen op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel keukenweegschalen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke keukenweegschaal individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 keukenweegschalen kan komen. Dus voordat je een keukenweegschaal in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een keukenweegschaal koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Kies je voor een analoge of digitale keukenweegschaal? Hoeveel en hoe nauwkeurig wil je afwegen? Hebben een tarra-functie, antislipvoetjes en een indicator van het batterijniveau een toegevoegde waarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een keukenweegschaal maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een keukenweegschaal moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van keukenweegschaal die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de keukenweegschalen in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de keukenweegschaal betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke keukenweegschalen zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke keukenweegschalen zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van keukenweegschalen.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig keukenweegschalen gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de keukenweegschaal zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond keukenweegschalen. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele keukenweegschalen die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de keukenweegschalen vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan keukenweegschalen moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de keukenweegschalen heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget keukenweegschaal, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste keukenweegschaal, ongeacht de prijs). Deze 4 keukenweegschalen giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle keukenweegschalen worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele keukenweegschalen te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de keukenweegschalen die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van keukenweegschalen staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte keukenweegschalen up-to-date te brengen.

Een goede keukenweegschaal kopen: waar moet je op letten?

Wat de beste keukenweegschaal voor jou is, hangt grotendeels af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je een keukenweegschaal wilt kopen.

1. Kies je voor een analoge of digitale keukenweegschaal?

Hoewel analoge keukenweegschalen nog steeds bestaan, zijn het momenteel vooral de digitale keukenweegschalen die het populairst zijn. 

digitale keukenweegschaal

Niet alleen is een digitale keukenweegschaal nauwkeuriger dan een analoge weegschaal, je ziet ook in één oogopslag het gewicht op het digitale scherm. Bovendien beschikken ze ook over handige functies die een analoge weegschaal niet heeft. Denk maar aan een tarra-functie waarmee je je keukenweegschaal weer op nul zet en zo het gewicht van je kom niet meeneemt in het gewicht. Bovendien maak je digitale (platte) weegschalen doorgaans makkelijker schoon en heb je voor het opbergen niet veel ruimte nodig, je bergt ze namelijk makkelijk op in een keukenlade.

Een analoge keukenweegschaal met kom kan dan weer een echte eye-catcher zijn in je keuken en je hebt altijd een schaal bij de hand. Bovendien heb je er geen batterijen nodig.

Of een analoge of een digitale keukenweegschaal voor jou beter is, hangt dus grotendeels ook van je eigen smaak en voorkeuren af.

2. Hoeveel en hoe nauwkeurig wil je afwegen?

Een ander belangrijk aspect van een keukenweegschaal is de nauwkeurigheid en het weegvermogen. Keukenweegschalen verschillen namelijk soms van elkaar in de afronding van het gewicht en het maximale weegbereik. 

nauwkeurigheid keukenweegschaal

Nauwkeurigheid

Het belangrijkste aspect van een keukenweegschaal is de nauwkeurigheid van de meting. De meeste digitale keukenweegschalen zijn in staat om het gewicht tot op één gram nauwkeurig weer te geven. Dit is doorgaans voldoende voor de meeste recepten. Weeg je soms ook poeders of kruiden af? Dan heb je wellicht een zeer nauwkeurige keukenweegschaal nodig waarmee je tot op 0,1 gram nauwkeurig kan wegen.

weegvermogen van de keukenweegschaal

Weegvermogen

Bovendien is het weegvermogen van een keukenweegschaal ook belangrijk. Het zou zonde zijn dat je een zak met appels weegt en je plots ‘Error' op het display ziet staan. Het maximaal weegvermogen van een keukenweegschaal varieert van 3 kilogram tot wel 15 kilogram. Voor thuisbakkers die grote hoeveelheden bloem of suiker afwegen, is een keukenweegschaal met een weegvermogen van minimaal 5 kilogram een goede keuze.

Het voordeel van een goede keukenweegschaal is dat je deze ook voor andere zaken kan gebruiken. Denk maar aan het wegen van pakjes en brieven.

3. Met welke handige eigenschappen haal je meer uit je keukenweegschaal?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je keukenweegschaal vergroten. De belangrijkste zijn:

keukenweegschaal met tarra functie

Tarra-functie

Met de tarra-functie zet je jouw keukenweegschaal weer op nul, zelfs wanneer er een kom of schaal op de weegschaal staat. Handig wanneer je meerdere ingrediënten in één kommetje wilt afwegen.

Indicator van batterij-niveau op een keukenweegschaal

Indicator van batterij-niveau

Een keukenweegschaal werkt doorgaans op batterijen. Met een batterij-niveau indicator zie je in één oogopslag hoe lang je de batterijen nog kan gebruiken. Zo vermijd je dat je keukenweegschaal tijdens het afwegen abrupt uitvalt.

de beste keukenweegschalen zijn doorgaans waterbestendig

Waterdicht

Als jij er altijd een boeltje van maakt wanneer je je ingrediënten afweegt, dan is een waterdichte keukenweegschaal de beste koop. Zo'n keukenweegschaal kan je heel eenvoudig in de vaatwasser steken of onder de kraan houden.

Neem ook zeker een kijkje of de keukenweegschaal beschikt over antislipvoetjes. Zo blijft het toestel goed op z’n plek staan. Bovendien schakelen de beste keukenweegschalen zich na gebruik vanzelf uit. Zo bespaar je de batterij. De beste keukenweegschaal betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Welke batterijen worden er gebruikt?

Herinner jij je nog de keukenweegschalen met een stekker? Niet altijd even handig! Gelukkig zijn de keukenweegschalen tegenwoordig vrijwel allemaal voorzien van batterijen. Deze variëren van een enkele knoopcel batterij tot verschillende AAA-batterijen. Deze moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Ik zou persoonlijk altijd een keukenweegschaal kopen met AAA-batterijen, omdat deze nu eenmaal makkelijker verkrijgbaar zijn.

5. Wil het oog ook wat?

de beste keukenweegschaal is er soms ook eentje die je mooi vindt

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je keukenweegschaal zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige keukenweegschalen een retrolook, een minimalistisch design, een kleurrijke afwerking of mooie ronde vormen.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je keukenweegschaal qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of je andere keukenapparaten die je in combinatie met je keukenweegschaal gebruiken. Denk maar aan je keukenrobot, airfryer, broodbakmachine, soepmaker, wafelijzer of staafmixer. Anders wordt zelfs de beste keukenweegschaal, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een keukenweegschaal?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Keukenweegschalen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede keukenweegschaal koop je al vanaf 20 euro. Wil je echter de beste keukenweegschaal van 2024, dan betaal je al snel 40 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een keukenweegschaal kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de weegnauwkeurigheid en de extra functies. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een keukenweegschaal nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste keukenweegschalen van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over keukenweegschalen? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke keukenweegschaal de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de keukenweegschalen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!