Gepubliceerd op 30 januari 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 11 februari 2024.

Met een wekkerradio wordt je elke ochtend gewekt met muziek van je favoriete radiozender. Zo start je je dag opgewekt en boordevol energie.

Maar hoe kies je een goede wekkerradio? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste wekkerradio’s van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

PS: Liever gewekt worden door een unieke combinatie van licht en geluid? Neem dan een kijkje naar de beste wake-up lights van 2024.

De beste wekkerradio’s van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Philips, JLB, Denver en Sony bijna elk jaar een selectie nieuwe wekkerradio’s op de markt brengen? Het aanbod wekkerradio’s is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van wekkerradio’s met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste wekkerradio’s van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 13 verschillende wekkerradio’s vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 8 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 8 wekkerradio’s… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als de speakers, de bluetooth verbinding, projectie en de week- en weekdendwekkers. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Sony XDR-C1DBP; deze wekkerradio scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie wekkerradio’s die het best uit de test kwamen:

Budget
Denver CRP 717
 • Denver
  CRP-717
 • DAB+ radio:

 • Aantal speakers: 1

 • Meerdere wektijden:

 • Week/Weekend wekker:

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Projectie:

 • Stroomvoorziening: Netstroom

1e keuze
Sony XDR C1DBP
 • Sony
  XDR-C1DBP
 • DAB+ radio:

 • Aantal speakers: 1

 • Meerdere wektijden:

 • Week/Weekend wekker:

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Projectie:

 • Stroomvoorziening: Netstroom

2e keuze
Sony ICFC1PJ
 • Sony
  ICF-C1PJ
 • DAB+ radio:

 • Aantal speakers: 1

 • Meerdere wektijden:

 • Week/Weekend wekker:

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Projectie:

 • Stroomvoorziening: Netstroom

Topper
JBL Horizon 2
 • JBL
  Horizon 2
 • DAB+ radio:

 • Aantal speakers: 2

 • Meerdere wektijden:

 • Week/Weekend wekker:

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Projectie:

 • Stroomvoorziening: Netstroom

Een goede wekkerradio kopen: waar moet je op letten?

Jouw persoonlijke zoektocht naar de beste wekkerradio is niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van het toestel overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rij gezet.

1. Wil je elke ochtend gewekt worden met het kraakvrije geluid van DAB+?

De beste wekkerradio’s ondersteunen naast FM-radio ook DAB+. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is een standaard die het toelaat om audiosignalen digitaal de ether in te sturen. Dankzij een wekker met DAB+ radio luister je naast de klassieke FM-zenders ook naar andere digitale radiozenders als VRT NWS, Willy en Tomorrowland One World Radio. Een klokradio met DAB+ heeft overal in België of Nederland een goede ontvangst. Bovendien is de geluidskwaliteit van een DAB+ wekkerradio aanzienlijk beter dan bij een FM wekkerradio. Omdat het een digitaal signaal is, hoor je geen ruis zoals bij het analoge FM signaal. Daarnaast zijn wekkerradio’s met DAB+ het gebruiksvriendelijkst. Zo hoef je geen FM-radiofrequenties te onthouden of te zoeken. Met een DAB+ klokradio zoek je de radiozenders gewoon alfabetisch in een lijst.

Met een DAB+ wekkerradio sta je elke ochtend op met het kraakvrije geluid van jouw favoriete digitale radio. DAB+ wekkerradio’s kosten natuurlijk iets meer dan een gewone klokradio.

2. Met welke extra functies en gebruiksgemakken haal je meer uit je wekkerradio?

De beste wekkerradio’s bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies en gebruiksgemakken heb ik hieronder opgesomd:

wekkerradio met bluetooth

Bluetooth

De beste wekkerradio’s hebben bluetooth. Hiermee verbind je de wekkerradio draadloos met jouw smartphone of tablet. Zo kan jij bijvoorbeeld je favoriete muziek via Spotify of YouTube rechtstreeks naar je wekkerradio streamen, net zoals bij een bluetooth speaker.

wekkerradio met app

Bediening via app

Wekkerradio’s die werken met een app op je smartphone of tablet zijn op afstand te bedienen. Zo stel je via jouw smartphone of tablet o.a. de wektijden in, volume van het alarm en de radiozenders. Deze apps zijn zowel beschikbaar voor Android als iOS.

wekkerradio met meerdere wektijden

Meerdere wektijden

De beste wekkerradio’s hebben doorgaans twee of meerdere wektijden. Hiermee heb je de mogelijkheid om de wekkerradio op verschillende tijdstippen in te stellen (net zoals je dat bij je smartphone kan doen). Zo kan jij de wekkerradio met je partner delen.

wekkerradio met week - weekend wekker

Week – Weekend wekker

Mag je in het weekend later gewekt worden? Dan is een wekkerradio met week/weekend wekker de beste koop. Hiermee stel je aparte alarmtijden in voor week- en weekenddagen. Handig!

wekkerradio met accu

Accu

Sommige klokradio’s beschikken over een accu waardoor je minder afhankelijk bent van een stopcontact. Bovendien blijft de wekker gewoon verder werken als de stroom uitvalt.

wekkerradio met nachtverlichting

Nachtverlichting

Wekkerradio’s met nachtverlichting kan je ook als nachtlampje gebruiken. De nachtverlichting kan ofwel door een lichtgevend scherm ofwel door een extra lichtje.

wekkerradio met qi technologie

Qi-technologie

Wekkerradio’s die beschikken over de Qi-technologie laden apparaten, zoals je smartphone of smartwatch, draadloos op. Zo bespaar je een stopcontact en een nachtkastje vol snoeren.

wekkerradio met usb aansluiting

USB-aansluiting

Sommige wekkerradio’s beschikken ook over een USB-poort waarmee je de oplaadkabel van je smartphone, tablet of andere gadget op aansluit. Zo laad je jouw apparaten via jouw wekker op.

wekkerradio met projectie

Projectie

Met behulp van projectie weet jij altijd hoe laat het is. De tijd wordt namelijk op de muur of het plafond geprojecteerd. Zo hoef jij je niet te draaien ’s nachts wanneer je wilt weten hoe laat het is.

Met een hoofdtelefoonaansluiting luister je ook via je koptelefoon naar muziek op je klokradio. Kortom, de beste wekkerradio betekent dus niet alleen dat het je ’s morgens wakker wekt met geluid, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Wil het oog ook wat?

wekkerradio met leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je wekkerradio staat immers vaak op een zichtbare plek in je slaapkamer. Het is dan ook belangrijk dat je een model zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw interieur. Zo heb je de klokradio’s met een minimalistisch design, hoewel je ook kleurrijke modellen of retro-modellen met grote knoppen of een analoog display hebben.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je wekkerradio qua stijl en/of kleur past in het interieur van je slaapkamer. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere toestellen in de slaapkamer. Denk maar aan je luchtbevochtiger of luchtreiniger. Anders wordt zelfs de beste wekkerradio, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

4. Wat is je budget?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Wekkerradio’s zijn er in verschillende soorten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede wekkerradio je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste wekkerradio van 2024, dan betaal je al snel 80 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een radio wekker kan dus behoorlijk uiteenlopen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een wekkerradio nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of bundelvoordelen zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms één van de betere wekkerradio’s van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke wekkerradio nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een wekkerradio met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de wekkerradio écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de wekkerradio die jij op het oog hebt nu echt wel de beste wekkerradio voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over wekkers met een radio-alarm? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke wekkerradio de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de wekkerradio’s uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!