Gepubliceerd op 18 april 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 15 november 2023.
Heb je last van prikkelende ogen, concentratieproblemen of geïrriteerde luchtwegen? Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een te lage luchtvochtigheid in huis. Vooral in de wintermaanden – als het buiten koud is en binnen de verwarming aan staat – is de lucht in veel woningen te droog. Bovendien is een te lage luchtvochtigheid in huis niet alleen schadelijk voor je gezondheid, ook voor houten vloeren en meubels is dat schadelijk. Met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid weer op niveau.
Maar hoe kies je een goede luchtbevochtiger? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste luchtbevochtigers van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste luchtbevochtigers van 2023 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar de beste luchtbevochtiger voor thuis wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Stadler Form, Medisana, Clean Air Optima, Duux en Philips toveren haast elk jaar een selectie nieuwe luchtbevochtigers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste luchtbevochtigers van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze luchtbevochtigers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Duux
Tag 2Type: Ultrasoonbevochtiger
Geschikt tot: 30 m2
Hygrometer:
Hygrostaat:
Geschikt voor geurolien:
Automatisch uitschakelen:
Nachtmodus:
Waterniveau indicator:
Afneembaar waterreservoir:
Timer:
Ionisator:
Luchtreiniging:

Clean Air Optima CA-603 Type: Ultrasoonbevochtiger
Geschikt tot: 45 m2
Hygrometer:
Hygrostaat:
Geschikt voor geurolien:
Automatisch uitschakelen:
Nachtmodus:
Waterniveau indicator:
Afneembaar waterreservoir:
Timer:
Ionisator:
Luchtreiniging:

Philips
HU4816/10Type: Koudwaterverdamper
Geschikt tot: 40 m2
Hygrometer:
Hygrostaat:
Geschikt voor geurolien:
Automatisch uitschakelen:
Nachtmodus:
Waterniveau indicator:
Afneembaar waterreservoir:
Timer:
Ionisator:
Luchtreiniging:

Clean Air Optima CA-807 Type: Luchtwasser
Geschikt tot: 70 m2
Hygrometer:
Hygrostaat:
Geschikt voor geurolien:
Automatisch uitschakelen:
Nachtmodus:
Waterniveau indicator:
Afneembaar waterreservoir:
Timer:
Ionisator:
Luchtreiniging:
De best geteste luchtbevochtigers van 2023 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de luchtbevochtigers voor thuis die in 2023 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Een luchtbevochtiger kopen: waar moet je op letten?
Om de luchtvochtigheid in jouw huis te verbeteren, heb je een luchtbevochtiger nodig. Maar welke kies je? Luchtbevochtigers verschillen namelijk qua werking, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste luchtbevochtiger voor thuis wilt kopen.
1. Welk type luchtbevochtiger kies je?
Een luchtbevochtiger kopen? Denk dan vooraf goed na welk type van luchtbevochtiger je wilt gebruiken. Je hebt er namelijk vier. Wat de verschillen zijn, leg ik je hieronder uit:
Ultrasone verdampers
Ultrasone verdampers zetten water via trillingen met een hoge frequentie om in een zichtbare nevel. Deze energiezuinige toestellen werken ontzettend stil en een hoge luchtvochtigheid is snel bereikt. Door de trillingen kan kunnen deze luchtbevochtigers een beetje water spetteren. Daardoor zijn ze ongeschikt om op een houten ondergrond te plaatsen, tenzij je het toestel op een schaaltje of een placemat plaatst.
Koudwaterverdampers
Koudwaterverdampers zuigen met behulp van een ventilator lucht langs een waterfilter. Zo verdampt het water op een natuurlijke wijze en wordt het zo door de ruimte verspreid. De waterfilter bevochtigt de lucht maar vangt bovendien ook stofdeeltjes op. De waterfilters moet je daarentegen wel elke drie maanden vervangen. Daardoor zijn koudwaterverdampers op lange termijn niet de meest financieel efficiënte optie.
Stoombevochtigers
Stoombevochtigers verwarmen water in het reservoir tot 100°C en blazen vervolgens de opgewekte stoom de kamer in. Deze opgewekte stoom is 100% bacterie- en kiemvrij. Stoombevochtigers zijn erg effectief maar verbruiken meer energie dan andere types luchtbevochtigers. Ze zijn dus niet geschikt voor continu gebruik. Wel zijn ze ideaal voor kort, maar krachtig gebruik. Bij spelende kinderen zijn ze niet de beste keuze.
Luchtwassers
Luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie, ofwel luchtwassers, bevochtigen en zuiveren tegelijkertijd de lucht. Luchtwassers zuiveren de lucht door deze door filters of langs roterende schijven in water te voeren. Stofdeeltjes blijven daardoor achter in het waterreservoir. Ze zijn energiezuinig, erg stil en kunnen de lucht niet overbevochtigen. Luchtwassers, kosten doorgaans wel meer dan andere types.
Deze luchtbevochtigers hebben dus elk hun eigen voor- en nadelen. Wat de beste keuze is, hangt grotendeels af van je budget en verwachtingen. Doorgaans behoren luchtwassers tot de beste luchtbevochtigers op de markt.
2. Hoe groot is de ruimte waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen?
Hou bij de keuze van je luchtbevochtiger ook rekening met de ruimte waarin je het toestel wilt plaatsen. In de babykamer, de woonkamer of op kantoor… Elke luchtbevochtiger is ontworpen voor een specifieke oppervlakte. Het is dus niet omdat je de beste luchtbevochtiger voor een slaapkamer koopt, dat deze ook automatisch geschikt is om jouw grote woonkamer te bevochtigen. Plaats je de luchtbevochtiger in een ruimte waarvoor hij niet ontworpen is, dan stijgt de luchtvochtigheid niet of onvoldoende. Hou daarom altijd rekening met de ruimtes waar je de luchtbevochtiger wilt plaatsen. Fabrikanten geven daarvoor steeds de maximale oppervlakte weer, uitgedrukt in vierkante meter (m²) en kubieke meter (m³).
3. Welke gebruiksgemakken wil je?
Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je luchtbevochtiger vergroten. De belangrijkste zijn:
Display
Op het display van een digitale luchtbevochtiger lees je belangrijke info zoals de luchtvochtigheid in de kamer, hoeveel water er nog in het reservoir is en wanneer het tijd is om de filter te vervangen. De beste luchtbevochtigers beschikken bovendien over functietoetsen waarmee je het display kan instellen.
Afneembaar waterreservoir
Maak het jezelf gemakkelijker en kies voor een luchtbevochtiger met afneembaar waterreservoir. Hiermee kan je het waterreservoir makkelijk bij elke kraan bijvullen. Zo hoef je geen gieter of waterkan te gebruiken. Bovendien is het reinigen van zo'n afneembaar waterreservoir gebruiksvriendelijker.
Nachtmodus
Met de nachtmodus of nachtstand produceert de luchtbevochtiger minder geluid en wordt de verlichting gedimd. Zo is de kans kleiner dat het geluid of het licht van de luchtbevochtiger jou 's nachts wakker houdt. Bovendien verbruikt de luchtbevochtiger in nachtmodus minder stroom.
Automatisch uitschakelen
De beste luchtbevochtigers schakelen doorgaans automatisch uit bij een leeg waterreservoir. Hiermee bespaar je niet alleen energie, bovendien wordt de levensduur van de filters verlengd wanneer de bevochtiger tijdig stopt.
Reinigingsmodus
Met de reinigingsmodus maakt de luchtbevochtiger zichzelf schoon. Zo kan het zichzelf ontkalken en het reservoir en de bevochtigingsschijven reinigen. Je hoeft alleen het onderhoudsmiddel toe te voegen en een reinigingsfunctie te selecteren.
Onderhoudsindicator
Een onderhoudsindicator geeft aan wanneer de luchtbevochtiger onderhoud nodig heeft. Zo weet je wanneer het reservoir schoongemaakt dient te worden of de filters moeten vervangen worden. Dit bevordert de levensduur van het toestel.
Met een ingebouwde timer schakel je de luchtbevochtiger na een vooraf ingestelde uit. Handig voor wie een luchtbevochtiger in de slaapkamer wilt gebruiken. Met de afstandsbediening pas je de instellingen van de luchtbevochtiger bovendien op afstand aan. De beste luchtbevochtiger betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
4. Met welke functies haal je meer uit je luchtbevochtiger?
De beste luchtbevochtigers bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:
Hygrometer
De beste luchtbevochtigers beschikken doorgaans over een hygrometer. Hiermee meet je het vochtgehalte in de kamer. Zo zie je in één oogopslag of je de luchtbevochtiger harder of zachter moet zetten om de gewenste luchtvochtigheid te behalen. Indien je luchtbevochtiger niet over een hygrometer beschikt, heb je een losse hygrometer nodig.
Hygrostaat
Een luchtbevochtiger met hygrostaat meet de luchtvochtigheid in de kamer en koppelt deze aan de gewenste resultaten. Is de gewenste luchtvochtigheid behaald, dan schakelt het apparaat vanzelf uit. Wordt de lucht weer wat droger, dan schakelt de luchtbevochtiger zichzelf weer in. Zo blijft de luchtvochtigheid altijd op het door jou ingestelde peil!
Geurolie
Wil je naast het bevochtigen van de lucht ook een heerlijke geur in het huis verspreiden? Dan is een luchtbevochtiger met geurdispenser de beste keuze. De geurolie voeg je toe in het waterreservoir of de daarvoor speciaal gemaakte dispenser waarin je de etherische olie kunt doseren. Zo kan je heerlijke geuren zoals lavendel, eucalyptus en jasmijn toevoegen.
Ionisator
Wil je thuis de beste luchtkwaliteit? Kies dan voor een luchtbevochtiger met ionisator. Deze luchtbevochtigers produceren negatief geladen ionen die zich vasthechten o.a. aan stof en ziektekiemen waardoor deze zwaarder worden en naar beneden zullen vallen. Deze verontreinigingen kunnen dan worden opgezogen met de stofzuiger!
App
Beschikt je luchtbevochtiger over een app? Dan kan je het toestel vanaf elke plaats bedienen. Zo schakel je de luchtbevochtiger in op weg naar huis. Bovendien controleer je via de app op je smartphone of tablet belangrijke gegevens zoals de luchtvochtigheid in de ruimte waar de luchtbevochtiger staat of de inhoud van het waterreservoir. Handig!
Luchtreiniging
Een luchtbevochtiger met reinigingsfunctie, ook wel gekend als een luchtwasser, bevochtigt en zuivert de lucht in de ruimte door lucht langs filters of roterende schijven in water te brengen. Hierdoor blijven pollen en andere stofdeeltjes achter in het waterreservoir. Neem ook een kijkje naar mijn artikel over de beste luchtreinigers van 2021.
5. Wil het oog ook wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een luchtbevochtiger zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw slaap- of woonkamer. Kies dus gerust een model met een opvallend of matchend design. Zo hebben sommige luchtbevochtigers een minimalistisch design, een opvallende kleur of zelfs een afwerking uit hout.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je luchtbevochtiger qua stijl en/of kleur past in het interieur van je woon- of slaapkamer. Zo kan je de luchtbevochtiger matchen met je meubels of decoratieve accessoires. Anders wordt zelfs de beste luchtbevochtiger, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een luchtbevochtiger?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Luchtbevochtigers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede luchtbevochtiger koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste luchtbevochtiger van 2023, dan betaal je al snel 200 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een luchtbevochtiger kan dus behoorlijk variëren.
Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, de gebruiksgemakken (display, onderhoudsindicator, nachtmodus) en de extra functies als een ingebouwde reinigingsfunctie, hygrostaat, ionisator of geurdispenser. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een luchtbevochtiger nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of luchtbevochtigers met gratis filters of geurolie zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste luchtbevochtiger van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
7. Wat zeggen de reviews?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke luchtbevochtiger nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een luchtbevochtiger met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de luchtbevochtigers écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de luchtbevochtiger dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over luchtbevochtigers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke luchtbevochtiger de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste luchtbevochtigers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!