Gepubliceerd op 23 september 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 9 maart 2024.
Snel ’s ochtends een heerlijk kopje koffie of thee maken? Of wat water aan de kook brengen voor je pasta of aardappelen? Een waterkoker is een must-have voor elke keuken.
Behalve de kleur, het design en de inhoud van een waterkoker, moet je tegenwoordig ook rekening houden met verschillende eigenschappen en functies. Denk bijvoorbeeld aan een instelbare temperatuur, een verborgen verwarmingselement of een ingebouwde theefilter. Kortom, redenen genoeg om niet zomaar willekeurig de eerste de beste waterkoker te kopen.
Ben jij momenteel op zoek naar de beste waterkoker van 2024? Of vraag je je af welke eigenschappen belangrijk zijn bij een waterkoker? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste waterkokers van 2024 voor jou op een rijtje gezet
Wist je dat fabrikanten zoals Russell Hobbs, SMEG, Philips, KitchenAid en Bosch toveren bijna elk jaar een selectie nieuwe waterkokers op de markt brengen? Het aanbod waterkokers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste waterkokers van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 16 verschillende waterkokers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 9 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 9 waterkokers… Ik testte ook de aanwezige functies als de warmhoudfunctie, instelbare temperatuur, ingebouwde theefilter en een dubbelwandige behuizing. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.
De duidelijke winnaar is de Bosch TWK7203; deze waterkoker scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie waterkokers die het best uit de test kwamen:
Philips
HD9318/20Materiaal: Kunststof
Inhoud: 1,7 liter
Vermogen: 2200 W
Instelbare temperatuur:
Warmhoudfunctie:
Waterniveau indicator:
Dubbelwandige behuizing:
Verborgen verwarmings-element:
Kalkfilter:
Droogkookbeveiliging:
BPA-vrij:
Bosch
TWK7203Materiaal: Kunststof, RVS
Inhoud: 1,7 liter
Vermogen: 2200 W
Instelbare temperatuur:
Warmhoudfunctie:
Waterniveau indicator:
Dubbelwandige behuizing:
Verborgen verwarmings-element:
Kalkfilter:
Droogkookbeveiliging:
BPA-vrij:
Philips
HD9359/90Materiaal: RVS & Kunststof
Inhoud: 1,7 liter
Vermogen: 2200 W
Instelbare temperatuur:
Warmhoudfunctie:
Waterniveau indicator:
Dubbelwandige behuizing:
Verborgen verwarmings-element:
Kalkfilter:
Droogkookbeveiliging:
BPA-vrij:
Russell Hobbs
AttentivMateriaal: Glas, Metaal
Inhoud: 1,7 liter
Vermogen: 2400 W
Instelbare temperatuur:
Warmhoudfunctie:
Waterniveau indicator:
Dubbelwandige behuizing:
Verborgen verwarmings-element:
Kalkfilter:
Droogkookbeveiliging:
BPA-vrij:
De best geteste waterkokers van 2024 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de waterkokers die in 2024 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Zo vergelijk en selecteer ik de beste waterkokers
Heb je al eens gekeken naar het aanbod waterkokers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel waterkokers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke waterkoker individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 waterkokers kan komen. Dus voordat je een waterkoker in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:
1. Het vooronderzoek
Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een waterkoker koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel water wil je in één keer koken? Hebben een warmhoudfunctie, instelbare temperatuur en droogkookbeveiliging een toegevoegde waarde? Wat met het vermogen van een waterkoker? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een waterkoker maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.
2. De preselectie
Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een waterkoker moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van waterkokers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de waterkokers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de waterkoker betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke waterkokers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke waterkokers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van waterkokers.
3. In gesprek met een expert
Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig waterkokers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de waterkoker zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond waterkokers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele waterkokers die ik kan testen.
4. Het testproces
Ik test de waterkokers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan waterkokers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.
Nadat ik de waterkokers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget waterkoker, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste waterkoker, ongeacht de prijs). Deze 4 waterkokers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.
5. Meer dan alleen testen
Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.
6. Alle waterkokers worden hergebruikt
Na het testen, heb ik natuurlijk enkele waterkokers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de waterkokers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.
7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date
De wereld van waterkokers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte waterkokers up-to-date te brengen.
Een goede waterkoker kopen: waar moet je op letten?
Waterkokers hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel, eenvoudig en zuinig het water wordt gekookt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste waterkoker voor jezelf wilt kopen.
1. Kies je een behuizing van kunststof, glas of roestvrijstaal?
Jouw zoektocht naar de beste waterkoker begint bij de behuizing. Je kan namelijk waterkokers kopen met een behuizing van kunststof, glas of RVS. Ik licht ze hieronder even toe:
Kunststof
Een waterkoker van kunststof is licht van gewicht en wordt het meest verkocht. Als je op zoek bent naar een goedkope waterkoker, dan zijn de modellen in kunststof vaak de beste keuze.
Glas
Een glazen waterkoker is doorzichtig, waardoor je het water ziet borrelen tot het kookpunt. Bovendien zie je ook altijd goed wanneer het weer tijd is om de waterkoker te ontkalken.
Roestvrijstaal
Een RVS waterkoker heeft een eigentijdse uitstraling en past qua design goed in een moderne keuken. De roestvrijstalen behuizing is gemakkelijk te reinigen en kan tegen een stootje.
Neem trouwens ook steeds een kijkje in de productspecificaties of jouw favoriete waterkoker BPA-vrij is. Dit betekent dat de waterkoker vrij is van de chemische stof Bisfenol A, een hormoonverstorende stof die schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid en effect kan hebben op het hormoonsysteem.
2. Hoeveel water wil je in één keer koken?
Niet elke waterkoker kan dezelfde hoeveelheid water in één keer koken. Daarom is de inhoud ook een belangrijk aandachtspunt in jouw zoektocht naar de beste waterkoker. Om dit te verduidelijken heb ik drie scenario's op een rijtje gezet:
- Gebruik je de waterkoker vooral voor een dagelijkse kopje thee of koffie? Dan heb je helemaal geen grote waterkoker nodig. Een waterkoker met een inhoud van 1 liter is dan ruimschoots voldoende.
- Heb je een groot huishouden? Of ga je de waterkoker ook gebruiken om te koken? Dan raad ik je aan om een waterkoker te kopen met een inhoud van 1,5 en 2 liter.
- Als je op zoek bent naar een waterkoker voor op de camping of die je gemakkelijk meeneemt op reis, dan koop je best een kleine waterkoker met een inhoud tussen de 0,5 en 1 liter.
Hoe dan ook, het kan geen kwaad om een grotere waterkoker te kopen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld bezoek hebt, is een grote waterkoker om thee of koffie te zetten altijd mooi meegenomen.
3. Met welke handige functies haal je meer uit je waterkoker?
Tegenwoordig is een waterkoker veel meer dan alleen maar een keukenapparaat waarmee je water kookt. Sommige waterkokers bieden namelijk net dat tikkeltje meer. De meeste belangrijke extra's heb ik hieronder opgesomd:
Warmhoudfunctie
Keer op keer water koken vraagt veel stroom. Een waterkoker met warmhoudfunctie houdt het water langer op temperatuur. Zo kan jij nog snel even je aardappelen schillen of snel even de pasta wegen. Als je een waterkoker met warmhoudfunctie in huis haalt, bespaar je dus niet alleen stroom, je kan het ook wat rustiger aan doen tijdens het koken. De warmhoudfunctie werkt gemiddeld zo’n 30 tot 40 minuten lang.
Instelbare temperatuur
Drink je graag thee? Dan is een waterkoker met temperatuurregeling bijzonder interessant. De temperatuur van je theewater is namelijk belangrijk voor de smaak van je thee. Zo smaakt witte thee het best bij een watertemperatuur van 80 à 85 graden Celsius. Het aantal temperatuurstanden waaruit je kan kiezen verschilt per waterkoker. Bij sommige modellen kan je tot wel 40 graden gaan.
Ingebouwde theefilter
Ben je een echte theeliefhebber? Dan is de beste waterkoker voor thee ongetwijfeld eentje met een ingebouwde theefilter. Hiermee kan je jouw favoriete thee rechtstreeks in de waterkoker maken. Zo maak je niet alleen een kopje thee, maar kan je er ook voor kiezen om meteen een hele theekan te maken. Een waterkoker met theefilter heeft altijd een glazen behuizing, zodat je in één oogopslag ziet of de thee de juiste sterkte heeft.
Droogkookbeveiliging
De beste waterkokers beschikken tegenwoordig ook over een droogkookbeveiliging. Dit houdt in dat de waterkoker automatisch afslaat wanneer er geen of onvoldoende water in het reservoir zit. Zo voorkom je schade aan het verwarmingselement.
Dubbelwandige behuizing
Een waterkoker met een dubbelwandige behuizing wordt aan de buitenkant minder warm. Bovendien blijft het gekookte water in een dubbelwandige waterkoker langer warm dan bij een enkelwandige waterkoker. Dat is handig, want zo kan de waterkoker langer op de ontbijttafel staan.
Verborgen verwarmingselement
Waterkokers met een gesloten verwarmingselement hebben minder last van kalkaanslag. Het element komt namelijk niet in contact met het water, waardoor er dus geen kalkdeeltjes aan het verwarmingselement kunnen hechten. Hierdoor gaat de waterkoker langer mee.
Thermometer
Dankzij een thermometer aan de voorkant van een waterkoker kan je in één oogopslag zien wat de temperatuur van het water is. Dat is handig, want zo weet je of het water nog warm genoeg is om een tweede of derde kop koffie of thee te maken.
Waterniveau indicator
Heb je een exacte hoeveelheid kokend water nodig, om bijvoorbeeld een heerlijke groentenbouillon te maken? Met een waterniveau-indicator kan je heel eenvoudig je waterkoker onder de kraan houden totdat je de exacte hoeveelheid water hebt.
Uitneembare anti-kalkfilter
Kalkvorming is de grootste boosdoener voor een waterkoker. Een anti-kalkfilter zorgt ervoor dat er geen kalkrestjes in je kopje koffie of thee terechtkomen. Omdat de filter uitneembaar is, kan je deze makkelijker schoonmaken onder de kraan.
Tegenwoordig zijn bijna alle waterkokers draadloos. Om die reden heb ik deze eigenschap dan ook niet opgenomen. Overigens heb je ook enkele waterkokers die smart zijn. Een slimme waterkoker kan je verbinden met je smartphone of tablet via het wifi netwerk of Bluetooth. Hierna kan je op afstand je slimme waterkoker bedienen. Afhankelijk van het merk heb je ook bijkomende mogelijkheden, waaronder de temperatuur en een alarm instellen. Kortom, de beste waterkoker betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
4. Hoe hoger het vermogen, hoe beter!
Net als bij een heleboel andere keukenapparaten (denk maar aan een croque monsieur machine, blender, handmixer en staafmixer), is het vermogen ook een belangrijk aandachtspunt. Hoe hoger het vermogen, hoe beter. Niet alleen zal je water sneller koken, een hoger vermogen is ook duurzamer. De beste waterkokers (2200 Watt of meer) doen er gemiddeld 2,5 minuten over om 1 liter water te koken. Goedkope waterkokers met een laag vermogen doen er zo’n 4 minuten over. Daardoor verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus een waterkoker met een hoog vermogen, dat is goedkoper in gebruik.
5. Wil het oog ook wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je waterkoker staat immers vaak ook op een prominente plek op je aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat je er een vindt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Een waterkoker hoeft daarom niet een saaie witte of grijze kleur te hebben. Tegenwoordig zijn vooral de zwarte en rode waterkokers in trek, hoewel je ook waterkokers kunt kopen met een pastelkleur. Ben je helemaal into retro en vintage? Dan kan je ook gewoonweg een SMEG waterkoker kopen. Zowel de vormgeving als de kleuren van deze waterkokers laten de swingende naoorlogse jaren herleven.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je waterkoker qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken of de andere keukenapparaten. Denk maar aan je ijsmachine, keukenrobot, broodrooster, melkopschuimer, rijstkoker, soepmaker, broodbakmachine of airfryer. Anders wordt zelfs de beste waterkoker, hoe mooi en goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een waterkoker?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Een goede waterkoker koop je al vanaf 30 euro. Wil je echter de beste waterkoker van 2024, dan betaal je al snel 100 euro.
De prijs die je betaalt voor een waterkoker kan dus behoorlijk variëren. Natuurlijk krijg je voor meer geld ook een leuker design en handige functies, maar gebruik je die ook allemaal? Niet iedereen heeft nood aan een waterkoker met warmhoudfunctie en een ingebouwde theefilter. Voor sommigen is een eenvoudige waterkoker waarmee je snel water kookt voldoende. Mijn advies? De beste waterkoker is diegene die voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een waterkoker nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste waterkokers van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over waterkokers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
1. Waarom moet je een waterkoker ontkalken?
Bij dagelijks gebruik is het van belang dat je een waterkoker ontkalkt. Er ontstaat na verloop van tijd namelijk een kalklaag in je waterkoker. Als gevolg van die kalklaag geleidt de warmte minder goed en duurt het langer voordat het water in je waterkoker kookt. Door regelmatig je waterkoker te ontkalken voorkom je bovendien ook dat er stukjes kalk in je kopje koffie of thee terecht komen.
2. Hoe ontkalk je een waterkoker?
Een waterkoker ontkalken is heel eenvoudig. Eerst vul je de waterkoker met een mengsel van 50% water en 50% azijn of citroensap. Zet vervolgens de waterkoker aan en laat het mengsel koken. Nadien laat je de waterkoker een kwartier afkoelen. Van zodra het toestel voldoende is afgekoeld giet je de waterkoker leeg, de kalklaag zou nu verdwenen moeten zijn. Spoel de waterkoker tenslotte nog een paar keer uit met schoon water, totdat het toestel niet meer naar azijn of citroen ruikt.
3. Wat voor azijn gebruik je om een waterkoker te ontkalken?
Je gebruikt het best schoonmaakazijn om een waterkoker te ontkalken. Schoonmaakazijn heeft namelijk zowel een ontvettende als ontkalkende werking.
4. Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken?
Bij dagelijks gebruik is het aangeraden om je waterkoker één keer per maand te ontkalken. Het ontkalken van een waterkoker duurt gemiddeld zo'n 10 minuten.
5. Welke waterkokers worden niet heet aan de buitenkant?
Waterkokers met een dubbelwandige behuizing wordt aan de buitenkant minder warm. Een bijkomend voordeel van een dubbelwandige behuizing is dat het gekookte water langer op temperatuur blijft in de waterkoker. Daarnaast is een dubbelwandige waterkoker ook veiliger voor kinderen. Doorgaans beschikken goede waterkokers over zo'n dubbelwandige behuizing.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke waterkoker de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de waterkokers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Heb zelf sinds een paar jaar de kitchenaid waterkoker. Heel mooi en praktisch maar…. erg zwaar… Bij de niet zwaargewichten, welke raadt u aan?
Super om te horen!
Super! Wij hebben ook de Retro Smeg gekozen, in gebroken wit. Heel fijn apparaat!
Ik heb je gevonden via google, heel goed geschreven!!!
Leerrijk artikel
Hi Riet,
Ik zou de Solis Tea Kettle Classic aanbevelen! Dit is een kwalitatieve glazen waterkoker met RVS theezeef en vijf voorgeprogrammeerde temperatuurstanden.
Dag Steven, ik zie momenteel geen waterkokers met een theefilter. Welke zou je aanraden?
Leuk om te horen, Rosa!
Leuk artikel! Heb nu een Smeg waterkoker gekocht met een rode kleur. Valt echt op in de keuken. Jammer dat ik geen foto kan toevoegen!!
groetjes,
Rosa