Gepubliceerd op 10 maart 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 10 maart 2023.

Voel je je uitgeput en moe? Heb je het gevoel dat je altijd op de loopband staat maar nooit ergens komt? Je work-life balance verbeteren is een must! En gelukkig hoeft dat niet zo moeilijk te zijn. Hieronder staan negen tips die je op weg helpen om een betere work-life balance te bereiken:

1. Time management

Plan jouw dag van tevoren en stel kleine, haalbare doelstellingen voor jezelf die je gedurende de dag wilt bereiken. Door je plannen vast te leggen, kan je jouw doelen gericht tegemoet werken. Merk je dat je soms tijd tekort komt in een dag? Noteer dan alles wat je doet tijdens een dag (ja, ook die Netflix-aflevering) zodat je zicht krijg op waar je tijd naartoe gaat.

2. Neem regelmatig pauzes tijdens het werken

pauze tijdens het werk

Hoe druk je het ook hebt, vergeet niet af en toe een moment voor jezelf in te plannen om op te laden. Een pauzemoment zorgt voor de nodige energie om scherp te blijven en je taken efficiënt aan te pakken. Zorg wel voor een actieve pauze: sla even een korte babbel met een collega, ga eventjes wandelen, zet een raam open of ga wat koffie / thee bijtanken. Zeg eerlijk wie wordt er nu niet gelukkig van koffiegeur uit de koffiemolen?

3. Plan bewuste ‘me-time’

Eén dag per week plan je bewuste “me-time”, waarin je iets leuks doet wat alleen met jou te maken heeft, zoals een avond wandelen, lezen of koken. Kies iets wat jij echt leuk vindt! Misschien gooi jij wel graag alle frustraties eruit op de crosstrainer! Op deze manier houd je de balans tussen werk en leven in evenwicht.

4. Vermijd multitasking

Multitasking kan je productiviteit verminderen, dus focus je op één taak tegelijkertijd om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Neem de tijd om jobs af te maken zonder jezelf onder druk te zetten door alles meteen te willen doen.

5. Gezond eten een prioriteit maken

Gezond eten is een prioriteit omdat het een directe invloed heeft op onze fysieke en mentale gezondheid. Een gebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit, eiwitten en complexe koolhydraten kan ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. 

Geen gezonde kookinspiratie? Vele supermarkten hebben altijd wel gezonde verspakketten in de aanbieding zoals in de laatste folder van Delhaize: Chili con carne, Moussaka of een wokschotel met kip. Allemaal gezonde gerechten met voldoende variërende voedingsstoffen.

gezond eten maken 1

6. Omring jezelf met positieve mensen

De omgeving waarin je leeft, kan je work-life balance sterk beïnvloeden. Probeer om je te omringen met positieve mensen waarmee je jouw geluk en dromen kunt delen.

7. Durf “nee” te zeggen

Door “nee” te zeggen kun je de balans tussen werk en leven in evenwicht houden. Je bent niet verplicht om alles aan te pakken wat er op je afkomt, dus weet wanneer je grenzen moet stellen.

8. Misschien is het tijd voor verandering

Misschien heb je hard gewerkt om de work-life balans te verbeteren en merk je toch dat er iets moet veranderen in je leven. Je kunt ook overwegen een ander kantooruren te nemen, een parttime baan te zoeken of een ander carrièrepad te kiezen.

9. Bekijk jouw financiën

Heb je echt een nieuwe auto nodig? Zou je gelukkig kunnen zijn met een minder duur huis? Uit onderzoek blijkt dat het verhogen van je inkomen niet noodzakelijk leidt tot langdurig persoonlijk geluk, zodra onze basisbehoeften zijn voldaan. Minder geld uitgeven kan ervoor zorgen dat je minder moet werken en meer tijd krijgt om te genieten van een bevredigend leven. Overweeg daarom eens of het mogelijk is om minder geld uit te geven, zodat je meer tijd krijgt voor jezelf en je work-life balans in evenwicht houdt.