Gepubliceerd op 5 mei 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

De echte koffieliefhebber zweert bij het aroma van vers gemalen koffiebonen dat door een koffiemolen zijn gegaan. Want met een koffiemolen bepaal jij zelf de maalgraad van de koffiebonen. Zo maak jij steeds de perfecte espresso, cafetière of cappuccino.

Maar hoe kies je een elektrische koffiemolen? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste koffiemolens van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste koffiemolens van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste koffiemolen wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als De'Longhi, Sage, Melitta en Graef toveren haast elk jaar een selectie nieuwe elektrische koffiemolens hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste elektrische koffiemolens van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze koffiemolens beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Bosch TSM6A011W
 • Bosch
  TSM6A011W
 • Opvangbak:

 • Filterdrager:

 • Inhoud bonenreservoir: 75 g

 • Maalsysteem: Messen

 • Aantal maalstanden: 1

 • UV-bestendig reservoir:

 • Luchtdicht reservoir:

 • Timer:

1e keuze
Graef CM800
 • Graef
  CM800
 • Opvangbak:

 • Filterdrager:

 • Inhoud bonenreservoir: 350 g

 • Maalsysteem: Maalschijven

 • Aantal maalstanden: 40

 • UV-bestendig reservoir:

 • Luchtdicht reservoir:

 • Timer:

2e keuze
Wilfa Svart Aroma
 • Wilfa
  Black Aroma
 • Opvangbak:

 • Filterdrager:

 • Inhoud bonenreservoir: 250 g

 • Maalsysteem: Maalschijven

 • Aantal maalstanden: 5

 • UV-bestendig reservoir:

 • Luchtdicht reservoir:

 • Timer:

Topper
Sage the Smart Grinder%E2%84%A2 Pro
 • Sage
  Smart Grinder Pro
 • Opvangbak:

 • Filterdrager:

 • Inhoud bonenreservoir: 450 g

 • Maalsysteem: Maalschijven

 • Aantal maalstanden: 60

 • UV-bestendig reservoir:

 • Luchtdicht reservoir:

 • Timer:

Een goede koffiemolen kopen: waar moet je op letten?

Elektrische koffiemolens hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel, hoe veel en hoe eenvoudig en hoe grof je koffiebonen maalt. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste koffiemolen voor jezelf wilt kopen.

1. Hoe wil je de gemalen koffie opvangen?

Koffie kan je op twee manieren opvangen, namelijk via een opvangbak of een houder voor je filterdrager. Welke verkies jij?

koffiemolen met opvangbak

Opvangbak

Met een opvangbak worden de gemalen koffiebonen opgevangen in een bakje. Nadien kan je de gemalen bonen in één keer strooien in je koffiefilter- of drager. Een opvangbakje is trouwens geschikt voor meerdere koffiespecialiteiten. Denk maar aan een filterkoffie, espresso of een cafetière.

de beste koffiemolens hebben doorgaans een filterdrager

Filterdrager

Een koffiemolen met een filterdrager zijn vooral geschikt voor pistonmachines. Je plaatst eenvoudig je piston in de houder van de koffiemolen, zodat de gemalen koffie rechtstreeks in de filterdrager valt. Zo kan jij meteen een kopje koffie maken. Ze zijn de beste koop voor een thuisbarista.

Doorgaans beschikken de beste koffiemolens van 2024 een filterdrager.

2. Over welke maalschijven moet de koffiemolen beschikken?

Het grootste verschil tussen koffiemolens zijn zit ‘m in de maalschijven. Het malen van koffie kan namelijk op verschillende manieren. Goedkope koffiemolens beschikken doorgaans over twee roestvrijstalen mesjes die tegenover elkaar zijn gepositioneerd. Een groot nadeel van zo'n mesjes zijn dat de maling ongelijk verloopt. Dit zorgt voor een ongelijke maling waardoor de koffie minder lekker wordt.

De betere koffiemolens beschikken over maalschijven. Deze schijven zorgen voor een betere en gelijkmatigere maling. Deze maalschijven zijn beschikbaar in verschillende materialen en vormen:

 • Metalen maalschijven: Dit is het goedkoopste type. Ze worden doorgaans warm tijdens de wrijving van het malen, hoewel enkel fijnproevers een verschil zullen proeven.
 • Keramische maalschijven: De keramische variant is een verbetering van de metalen maalschijven. Ze zijn meer duurzaam en blijven bovendien koel tijdens het malen van de koffiebonen. Daarnaast zijn ze ook slijtvast en hebben ze een langere levensduur.
 • Conische maalschijven: Deze schijven hebben een kegelvormig maalmechanisme waarmee de koffiebonen zeer fijn gemaald kunnen worden. Ze blijven koel tijdens het malen en beïnvloeden daardoor de smaak van de koffiebonen niet.
 • Vlakke maalschijven: De beste koffiemolens beschikken vaak over vlakke maalschijven gemaakt van gehard staal. Kenmerkend aan deze schijven is dat ze enorm sterk en scherp zijn, met een constante maling als resultaat. Zo komt de smaak optimaal naar voren.

Ben je dus op zoek naar de beste koffiemolen van 2024? Dan kies je best een model met maalschijven.

3. Met welke handige functies haal je meer uit je koffiemolen?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je elektrische koffiemolen vergroten. De belangrijkste zijn:

de beste koffiemolens hebben doorgaans een uv bestendig bonenreservoir

UV-bestendig bonenreservoir

Hou je van een vers kopje koffie? Dan is een koffiemaler met een UV-bestendig bonenreservoir de beste koop. Dankzij een UV-bestendig bonenreservoir blijven de koffiebonen langer vers. Zo vul je zonder zorgen het bonenreservoir vol en blijven de koffiebonen op en top vers.

de beste koffiemolens hebben vaak een luchtdicht bonenreservoir

Luchtdicht bonenreservoir

De beste koffiemalers beschikken doorgaans over een luchtdicht bonenreservoir. Dankzij zo'n reservoir behoud je de aroma's van de koffiebonen. Daardoor geniet je niet alleen langer van de koffie, je kan je de koffiebonen ook aanzienlijk langer in het reservoir laten zitten.

koffiemolen met veel maalstanden

Veel maalstanden

Ben je iemand die veel koffiespecialiteiten wilt bereiden? Dan is een koffiemaler met veel maalstanden beste koop. Met veel maalstanden heb je namelijk meer invloed op de maling van de koffiebonen. Zo maalt de koffiemolen de koffiebonen altijd precies en gelijkmatig!

bonenmaler met display

Display

Met een display zie je in één oogopslag belangrijke informatie. Zo lees je bijvoorbeeld op het display eenvoudig de tijd van het malen, de maalstand en het aantal kopjes koffiebonen dat je maalt af. Zo vermijd je misschien fouten bij het malen.

koffiemolen met timer

Timer

De beste koffiemalers beschikken over een timer. Hiermee stel je in hoeveel kopjes koffie je bonen wilt malen. Nadat de timer afgaat, stopt de koffiemolen vanzelf. Handig wanneer je enkele kopjes koffie voor je familieleden wilt bereiden.

koffiemolen met groot bonenreservoir

Groot bonenreservoir

Met een groot bonenreservoir kan je meer koffiebonen kwijt. Sommige koffiemolens kunnen wel tot 500 gram bonen bewaren, hoewel dat voor één persoon natuurlijk veel te veel is. Met een reservoir van 300 gram kom je al een heel eind.

Sommige elektrische koffiemolens schakelen zich ook automatisch uit wanneer de machine voor een bepaalde tijd niet in gebruik is. Neem ook een kijkje of je enkele extra accessoires bij de elektrische koffiemolen ontvangt. Zo kan je bijvoorbeeld een schoonmaakborsteltje krijgen om het bonenreservoir te reiningen. Kortom, de beste koffiemolen betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Wil het oog ook wat?

SMEG koffiemolen

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je koffiemolen zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een model met een opvallend design. Zo hebben sommige koffiemolens een minimalistisch design, koffiemolens van SMEG hebben dan weer een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je elektrische koffiemolen qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je waterkoker, melkopschuimer, blender, keukenrobot of koffiezetapparaat. Anders wordt zelfs de beste koffiemolen, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een elektrische koffiemolen?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Elektrische koffiemolens zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede elektrische koffiemolen koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste koffiemolen van 2024, dan betaal je al snel 120 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een koffiemolen kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een elektrische koffiemolen nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of koffiemolens met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste koffiemolen van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke elektrische koffiemolen nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een koffiemolen met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de koffiemolens écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de koffiemolen dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over koffiemolens? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke koffiemolen de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste koffiemolens uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!