Gepubliceerd op 14 september 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 29 mei 2023.

Wie goed oplet komt in het dagelijkse leven verschillende QR-codes tegen. Denk maar bijvoorbeeld aan tijdschriften, winkels, bushaltes, menukaarten en zelfs betaalapps. Als je wilt weten wat er verstopt zit onder het vreemde vierkantje met pixelige blokjes, dan moet je de QR-code scannen.

Er zijn heel veel apps in de App Store en Play Store waarmee je QR-codes kunt scannen met je smartphone (of tablet). Deze gratis apps bevatten vaak reclame. Maar wist je dat je iPhone (vanaf iOS 11) of Android smartphone (vanaf Android 9) tegenwoordig zelf een ingebouwde QR-scanner heeft? Nee? Dan leg ik het je graag uit.

Een QR-code scannen met je Android smartphone

Heb je een smartphone met Android 9 (of nieuwer) en wil je een QR-code scannen? Dan hoef je helemaal geen QR-scanner apps meer te downloaden uit Google’s Play Store. Je kan namelijk rechtstreeks vanuit de camera applicatie een QR-code scannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Google Lens. Deze beeldherkenningstechnologie van Google werkt op basis van artificiële intelligentie en maakt het mogelijk om via de camera van je smartphone informatie op te vragen over objecten waar jij met je smartphone naar richt. Dat kunnen bijvoorbeeld restaurants, kleding, planten of dieren zijn, maar evengoed stukjes tekst, streepjescodes en QR-codes zijn.

Steeds meer smartphonefabrikanten als Nokia, OnePlus, Motorola, Xiaomi en LG integreren Google Lens in hun eigen camera-applicatie. Fabrikanten als Samsung en Huawei ontbreken in het lijstje omdat zij – in de eigen camera-app – zelf een alternatief voor Google Lens aanbieden in de vorm van respectievelijk Bixby en HiVision. Maar niet getreurd! Wie in het bezit is zo’n Huawei of Samsung smartphone en ook aan de slag wilt met Google Lens, kan sinds kort de app in de Play Store downloaden.

Enfin, een QR-code scannen op je Android smartphone doe je zo:

Stap 1: Open de camera-app op je Android smartphone en schakel Google Lens in

Open de camera app. Mocht je nog niet de laatste update hebben gedownload, voer deze dan eerst uit. Ga vervolgens in de camera app naar het tabblad Meer en schakel bij Instellingen de Google Lens suggesties in.

Stap 2: Richt je smartphone op de QR-code

Richt de camera van je Android smartphone op de QR-code die je wilt scannen. Je hoeft de sluiterknop niet in te drukken. Van zodra je smartphone de QR-code herkent, verschijnt er een melding onderin je beeldscherm. Zorg wel dat je verbonden bent met het internet (WiFi of mobiele data). 

Stap 3: Tik op de melding onderin je beeldscherm

Tik op de melding onderin je beeldscherm om de QR-code in de webbrowser Google Chrome te openen.

Google Lens smartphone

Gebruik je nog een smartphone waarop Android 8 is geïnstalleerd? Dan kan je gebruik maken van Google Assistant om een QR-code te scannen. Open Google Assistant en klik op het lens-icoontje onderin het scherm, richt de camera van je smartphone op de QR-code die je wilt scannen en nadien verschijnt de link van de QR-code op je scherm.

Een QR-code scannen met je iPhone

Als je in het bezit bent van een iPhone met iOS 11 of nieuwer, dan hoef je helemaal geen app meer uit de Apple App Store te downloaden. Dankzij Google Lens

Een QR-code scannen met je iPhone is heel gemakkelijk:

Stap 1: Open de camera-app op je iPhone

Je kan de Camera-app op je iPhone op verschillende manieren openen:

QR-code scannen via toegangsscherm op iPhone 11

Toegangsscherm

Misschien wel de allersnelste manier. Veeg naar links of druk op de cameraknop om toegang te krijgen tot de Camera-app.

QR-code scannen via bedieningspaneel op iPhone 11

Bedieningspaneel

Roep het bedieningspaneel (in de rechterbovenhoek van je scherm omlaag vegen) en tik vervolgens op de cameraknop.

QR-code scannen via beginscherm op iPhone 11

Beginscherm

Tik op de Camera-app in het beginscherm.

Ben je in het bezit van een iPhone met iOS 12 of nieuwer? Dan heb je ook de optie om een specifieke QR-code knop toe te voegen in het bedieningspaneel. Apple heeft deze QR-code-knop toegevoegd om hun gebruikers er op te wijzen dat je in 2024 echt geen aparte QR-code app hoeft te downloaden. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan en voeg de regelaar QR-codelezer toe aan het bedieningspaneel. Met deze regelaar kan je dan meteen een QR-code scannen met je iPhone.

Stap 2: Richt je iPhone op de QR-code

Richt de camera van je iPhone op de QR-code die je wilt scannen. Je hoeft de sluiterknop niet in te drukken. Van zodra je iPhone de QR-code herkent, verschijnt er een melding bovenin je beeldscherm. Zorg wel dat je verbonden bent met het internet (WiFi of mobiele data). 

Stap 3: Tik op de melding bovenin je beeldscherm

Tik op de melding om de webbrowser Safari te openen. Is het link naar een website? Controleer dan even of de website wel betrouwbaar is. Je kan een preview van de website bekijken door op de melding enkele seconden te drukken.

Werkt het scannen niet?

Als het scannen niet werkt of als er geen melding in je Camera-app verschijnt, dan is het mogelijk dat de functie Scan QR-codes niet geactiveerd is. Je kan dit controleren door naar Instellingen > Camera te gaan en vervolgens de schuifregelaar naast Scan QR-codes te tikken. Deze functie staat actief als de schuifregelaar groen is.

Heb je nood aan een nieuwe smartphone of tablet?

Is je oude smartphone of tablet aan vervanging toe? Of ben je gewoon nieuwsgierig welke smartphones of tablets in 2024 de beste prijs/kwaliteit hebben? Neem dan een kijkje naar de beste smartphones van 2024 en de beste tablets van 2024.

Alles wat je moet weten over QR-codes

Heb je nog een specifieke vraag over QR-codes? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Hopelijk kan je na het lezen van dit artikel een QR-code scannen. Heb je toch nog een vraag? Of wil je graag je mening kwijt over dit artikel ? Dat kan in de reacties! Bedankt voor het lezen!