Dat mysterieuze gekraak van een naald op vinyl… Die zwarte vinylplaat in een een prachtige hoes… Het volle, zuivere geluid uit de luidsprekers. Platenspelers zijn de laatste jaren weer enorm populair geworden, zélfs in streamingtijden. 

Maar hoe kies je een platenspeler? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste platenspelers van 2022? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste platenspelers van 2022 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste platenspeler wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Denon, Audio-Technica, Denver en Lenco toveren haast elk jaar een selectie nieuwe platenspelers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste platenspelers van 2022 opgesomd. Niet alleen komen deze platenspelers als beste koop uit de test bij organisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Lenco LS 50
 • Lenco
  LS-50
 • Type: Handmatig

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

1e keuze
Audio Technica AT LP120XUSBHC
 • Audio Technica
  AT-LP120
 • Type: Handmatig

 • Aandrijving: Direct drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

2e keuze
Sony PS LX310BT
 • Sony PS-LX310BT
 • Type: Vol automatisch

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

Topper
Denon DP 450USB
 • Denon DP-450USB
 • Type: Half automatisch

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

PS: Neem ook een kijkje naar de platenspelers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klantens op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste platenspeler kopen: waar moet je op letten?

Jouw persoonlijke zoektocht naar de beste platenspeler is niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een platenspeler overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rij gezet.

1. Automatisch of handbediening?

Je kan op verschillende manieren een platenspeler bedienen. Ik licht ze hieronder even toe:

handmatige platenspeler

Handmatige platenspeler

De beste platenspelers hebben doorgaans een handmatige bediening. Je plaatst de naald op de vinylplaat en plaatst het terug in de ruststand wanneer de muziek is afgelopen. Alle handelingen moet je dus zelf uitvoeren. Handmatige platenspelers zijn daardoor de beste keuze voor echte vinylliefhebbers: voor velen is het plaatsen van de naald en terugzetten van de arm een echt ritueel.

halfautomatische platenspeler

Halfautomatische platenspeler

Een halfautomatische platenspeler voert, zoals de naam zegt, een deel van de taken automatisch uit. Je plaatst de naald nog steeds zelf op de vinylplaat, maar van zodra de plaat is afgelopen, wordt de naald automatisch van de plaat gehaald en gaat de arm zelfstandig in rustpositie. Het gebruiksgemak bij een halfautomatische platenspeler ligt dus hoger dan bij een handmatige platenspeler.

Automatische platenspeler

Volautomatische platenspeler

Met een volautomatische platenspeler hoef je enkel en alleen nog maar de LP op de platenspeler te leggen en op de startknop te drukken, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Alle andere handelingen worden zelfstandig uitgevoerd. De armlift met naald wordt automatisch op de vinylplaat geplaatst en keert automatisch weer terug naar de rustpositie van zodra de plaat is afgelopen.

Op zich is er geen verkeerde keuze. De automatisatie heeft geen invloed op de geluidskwaliteit van je platenspeler. Alleen rasechte audiofielen beschouwen de handmatige platenspeler als de beste platenspeler. Volgens hen verliest de (half)automatische platenspeler een deel van zijn essentie.

2. Met ingebouwde speakers of niet?

Heb je nog geen externe versterker of HiFi-set? Dan is een platenspeler met ingebouwde speakers misschien wel de beste keuze. Zo hoef je geen dure versterker en speakers aan te kopen. Zo kan je meteen genieten van je favoriete muziek. Bovendien zijn ze ook geschikt om overal mee naartoe te nemen. Doorgaans beschikken goedkope platenspelers vaak over ingebouwde speakers. Houd er wel rekening mee dat de geluidskwaliteit niet optimaal is. Gelukkig hebben bijna alle moderne platenspelers een RCA-uitgang zodat je het apparaat later toch nog op een versterker of HiFi-set kunt aansluiten.

Koop je toch een platenspeler zonder ingebouwde speakers? Dan is het aansluiten van een externe versterker of HiFi-set noodzakelijk. Let bovendien goed op of de platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Het geluidssignaal van een platenspeler is namelijk relatief zacht. Normaal gezien kan je een platenspeler alleen maar aansluiten op een phono-ingang. Met een ingebouwde voorversterker kan je de platenspeler aansluiten op elke gangbare audio ingang zoals bijvoorbeeld die van je home cinema-set.

3. Kies je voor een directe of riemaandrijving?

Platenspelers verschillen ook van elkaar in het type aandrijving van de motor die de draaischijf, waar de vinylplaat op ligt, laat draaien. Platenspelers hebben een riemaandrijving of een directe aandrijving die van elkaar verschillen:

aandrijving platenspeler
 • Met een riemaandrijving, ofwel belt-drive, wordt de platenspeler aangedreven door een riem rondom het draaiplateau. Doordat de motor losstaat van het plateau, zijn ongewenste trillingen uitgesloten. Met  deze aandrijving behaal je dus het meest ‘schone’ geluid. Onthoud wel dat het draaiplateau niet meteen op volle toeren draait en dat de riem na verloop van tijd moet vervangen worden.
 • Met een directe aandrijving, ofwel direct-drive, is het draaiplateau rechtstreeks aangesloten op de motor. Het toerental is daardoor zeer constant en als je de plaat start, is de juiste snelheid meteen bereikt. Een nadeel is dat de motor wel ongewenste trillingen kan veroorzaken. Platenspelers met een direct drive worden door DJ’s als beste keuze beschouwd.

Ben je van plan om naar muziek te luisteren in je zetel, dan is de beste platenspeler voor jou er eentje met riemaandrijving.

4. Met welke handige extra’s haal je meer uit je platenspeler?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je platenspeler vergroten. De belangrijkste zijn:

platenspeler met usb aansluiting

USB-aansluiting

Ben je in het bezit van enkele LP’s die je wilt digitaliseren? Dan kan je een platenspeler met USB-aansluiting verbinden via een kabel met je laptop waarna je de muziek via software opslaat. Zo zet je lp’s om tot mp3’s. Ook kan je soms de USB-aansluiting gebruiken om muziek af te spelen.

platenspeler met hoofdtelefoon aansluiting

Hoofdtelefoon aansluiting

Heb je enkele huisgenoten die je liever niet de hele dag rock ’n roll horen afspelen? Dan is de beste platenspeler er eentje met een hoofdtelefoon aansluiting. Hiermee koppel je je hoofdtelefoon met een jackplug aan de platenspeler en geniet je in stilte van al je platen.

design van een platenspeler

Bluetooth

Niets gaat boven het geluid van vinyl, maar zo af en toe is een Spotify-playlist ook wel fijn. Wanneer een platenspeler beschikt over Bluetooth, stream je draadloos je favoriete muziek vanaf je smartphone of tablet naar de platenspeler. De muziek klinkt vervolgens uit de speakers.

stofkap platenspeler

Stofkap

Met een stofkap bescherm je jouw platenspeler tegen stof. Niet alleen ziet een platenspeler met stof er verschrikkelijk uit, ook de klank wordt op een negatieve wijze beïnvloed door stof. Bovendien kan stof tijdens het afspelen de vinylplaat beschadigen. Alleen maar voordelen dus met een stofkap!

platenspeler toerental

Toerental aanpasbaar

Wist je dat de draaisnelheid (RPM) van een platenspeler erg belangrijk is? Vinylplaten worden namelijk afgespeeld op 33, 45 of 78 RPM. Kijk daarom uit of de platenspeler over een knop beschikt waarmee je het toerental kan regelen. De beste platenspelers beschikken doorgaans over de drie snelheden.

platenspeler met radio

Radio

Heel wat vintage platenspelers beschikken tegenwoordig over een ingebouwde AM/FM radio. Zo kan je dag in dag uit ook genieten van de muziek op StuBru of Nostalgie. De beste platenspelers beschikken bovendien soms ook over een CD- of cassettespeler. Zo hoef jij geen (DAB+) radio te kopen.

Bovendien raad ik je ook aan om te kijken naar de kabellengte van de platenspeler. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Kortom, de beste platenspeler betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Wil het oog ook wat?

platenspeler met bluetooth

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je platenspeler zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je een model zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw interieur. Zo is vintage tegenwoordig hip, hoewel je ook platenspelers kunt kopen met een minimalist design.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je platenspeler qua stijl en/of kleur past in het interieur van je woonkamer of bureau. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere apparaten. Denk maar aan je televisie, DAB+ radio of (bluetooth) speaker. Anders wordt zelfs de beste platenspeler, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een platenspeler?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Platenspelers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede platenspeler koop je al vanaf 100 euro. Wil je echter de beste platenspeler van 2022, dan betaal je al snel 250 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een platenspeler kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het type bediening en de extra opties als een USB- en hoofdtelefoon aansluiting, Bluetooth en stofkap. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een platenspeler nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of platenspelers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste platenspeler van 2022 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke platenspeler nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een platenspeler met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de platenspelers écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de platenspeler dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over platenspelers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke platenspeler de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste platenspelers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.8 (129 stemmen)