Dat mysterieuze gekraak van een naald op vinyl… Die zwarte vinylplaat in een een prachtige hoes… Het volle, zuivere geluid uit de luidsprekers. Platenspelers zijn de laatste jaren weer enorm populair geworden, zélfs in streamingtijden. 

Maar hoe kies je een platenspeler? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste platenspelers van 2021? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste platenspelers van 2021 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste platenspeler wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Denon, Audio-Technica, Denver en Lenco toveren haast elk jaar een selectie nieuwe platenspelers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste platenspelers van 2021 opgesomd. Niet alleen komen deze platenspelers als beste koop uit de test bij organisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget

Lenco LS 50

 • Lenco
  LS-50
  Met de Lenco LS-50 geniet je optimaal van je favoriete vinylplaten. Leg je favoriete vinylplaat op de platenspeler en draai hem in 33, 45 of 78 toeren per minuut. De speler heeft 2 ingebouwde stereo luidsprekers. Hierdoor luister je naar muziek zonder dat je een muziekinstallatie nodig hebt. Wil je de muziek wel over hifi speakers afspelen? Dan heb je dankzij de ingebouwde voorversterker geen phono ingang nodig om een receiver of versterker aan te sluiten. Met de opname functie bewaar je de muziek eenvoudig op een usb stick. Stop de usb stick in de platenspeler en de muziek wordt automatisch opgeslagen. Op deze manier zet je de nummers eenvoudig op een laptop of smartphone.
 • Type: Handmatig

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

1e keuze
audio technica ATLP120X black 1
 • Audio Technica
  AT-LP120
  Met de Audio Technica AT-LP120XUSBBK haal je een goede platenspeler in huis waarmee je jouw favoriete vinylplaten prachtig laat klinken. De naald en toonarm van de platenspeler worden goed in balans gehouden dankzij anti-skating. Hierdoor is de kwaliteit van de muziek beter dan cd kwaliteit. Je kunt met de AT-LP120XUSBBK in drie snelheden afspelen: 33, 45 en 78 RPM. Dankzij de afneembare plastic kap blijft de platenspeler altijd stofvrij. Dankzij de USB-poort kan je bovendien je volledige vinylplaat verzameling overzetten naar MP3. Zo gaan nostalgie en modern mooi samen en kun je jouw gehele platenverzameling voortaan ook digitaal beluisteren. Dankzij de geïntegreerde voorversterker sluit je de platenspeler direct aan op een receiver. De rubberen dempers voorkomen trillingen, zodat je eindeloos platen draait.
 • Type: Handmatig

 • Aandrijving: Direct drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

2e keuze

Sony PSHX500

 • Sony
  PSHX500
  Met de Sony PSHX500 haal je een stijlvolle platenspeler in huis die inzet op optimale muziekkwaliteit. Dankzij de stevige behuizing uit gegoten aluminium zorgt deze platenspeler voor een gelijkmatige rotatie zodat de kans op trillingen geminimaliseerd wordt. Blaas je analoge meesterstukken nieuw leven in met DSD. Sluit gewoon de Sony PS-HX500-platenspeler via USB aan op je pc, speel een lp af en leg elk aspect daarvan vast met oorspronkelijke DSD 5,6MHz-conversie. Zet je kostbare lp-verzameling om naar Hi-Res audio, luister er op je MP3 speler naar als je onderweg bent of ga heerlijk in je luie stoel zitten en geniet van je lp's. De geïntegreerde behuizing verbetert de duurzaamheid en stabiliseert de cartridge voor uitzonderlijk scherp geluid met alle dimensies. De lichte structuur verbetert bovendien de herleidbaarheid. De platenspeler benut de nieuwste technieken voor bijzonder stabiele rotatie en optimale, natuurlijke muziekweergave. De geoptimaliseerde spoelconstructie stabiliseert de Belt Drive voor een natuurlijke geluidsweergave. Zuiver geluid met minimale onnodige resonantie dankzij uitstekende hechting aan oppervlak van de lp. Het draaiplateau van gegoten aluminium met hoge inertie biedt een uitstekende balans tussen kracht en massa. Met de Sony PSHX500 haal je één van de beste platenspelers tegen een betaalbare prijs in huis.
 • Type: Half automatisch

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

Topper

Denon DP 450USB

 • Denon
  DP-450USB
  De Denon DP-450USB is momenteel, naar mijn mening, één van de beste platenspelers van 2021 tegen een relatief betaalbare prijs. Deze Denon platenspeler haalt alles uit je platencollectie en past perfect in elk modern interieur. Kenmerkend voor de DP-450USB platenspeler is zijn gebogen toonarm. Dat ziet er niet alleen goed uit, maar zorgt er ook voor dat het geluid nauwelijks vervormd. Nadat de plaat is afgelopen gaat de toonarm automatisch omhoog, zodat je jezelf niet druk hoeft te maken over een beschadigde plaat. Daarnaast zorgt zijn stevige constructie voor een resonantievrij geluid. Doordat de DP-450USB een ingebouwde equalizer heeft, die je ook kunt uitschakelen, is hij compatibel met bijna elk audiosysteem. Het aansluiten is overigens een fluitje van een cent, want de kabels en een MM-element worden standaard meegeleverd. Ook ondersteunt de DP-450USB weergave bij 33 1/3 rpm, 45 rpm en 78 rpm, zodat je zelfs je geliefde vintage 78-toeren platen kunt afspelen. De geïntegreerde USB-ingang geeft je de mogelijkheid om platen te digitaliseren. Met de USB-poort kan je bovendien je volledige vinylplaat verzameling overzetten naar MP3s. Zo gaan nostalgie en modern mooi samen en kun je jouw gehele platenverzameling voortaan ook digitaal beluisteren. Tenslotte krijg je er ook nog eens een stofkap bij. Met de Denon DP-450USB haal je één van de beste platenspelers tegen een betaalbare prijs in huis.
 • Type: Halfautomatisch

 • Aandrijving: Belt-drive

 • RPM instelbaar: 33, 45, 78

 • USB-aansluiting:

 • Bluetooth:

 • Ingebouwde voorversterker:

 • Ingebouwde speakers:

 • Stofkap:

PS: Neem ook een kijkje naar de platenspelers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klantens op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!

De beste platenspeler kopen: waar moet je op letten?

Jouw persoonlijke zoektocht naar de beste platenspeler is niet op 1-2-3 geklaard. Je moet immers bepaalde eigenschappen en functies van een platenspeler overwegen. De belangrijkste heb ik voor jou op een rij gezet.

1. Automatisch of handbediening?

Je kan op verschillende manieren een platenspeler bedienen. Ik licht ze hieronder even toe:

handmatige platenspeler

Handmatige platenspeler

De beste platenspelers hebben doorgaans een handmatige bediening. Je plaatst de naald op de vinylplaat en plaatst het terug in de ruststand wanneer de muziek is afgelopen. Alle handelingen moet je dus zelf uitvoeren. Handmatige platenspelers zijn daardoor de beste keuze voor echte vinylliefhebbers: voor velen is het plaatsen van de naald en terugzetten van de arm een echt ritueel.

halfautomatische platenspeler

Halfautomatische platenspeler

Een halfautomatische platenspeler voert, zoals de naam zegt, een deel van de taken automatisch uit. Je plaatst de naald nog steeds zelf op de vinylplaat, maar van zodra de plaat is afgelopen, wordt de naald automatisch van de plaat gehaald en gaat de arm zelfstandig in rustpositie. Het gebruiksgemak bij een halfautomatische platenspeler ligt dus hoger dan bij een handmatige platenspeler.

Automatische platenspeler

Volautomatische platenspeler

Met een volautomatische platenspeler hoef je enkel en alleen nog maar de LP op de platenspeler te leggen en op de startknop te drukken, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Alle andere handelingen worden zelfstandig uitgevoerd. De armlift met naald wordt automatisch op de vinylplaat geplaatst en keert automatisch weer terug naar de rustpositie van zodra de plaat is afgelopen.

Op zich is er geen verkeerde keuze. De automatisatie heeft geen invloed op de geluidskwaliteit van je platenspeler. Alleen rasechte audiofielen beschouwen de handmatige platenspeler als de beste platenspeler. Volgens hen verliest de (half)automatische platenspeler een deel van zijn essentie.

2. Met ingebouwde speakers of niet?

Heb je nog geen externe versterker of HiFi-set? Dan is een platenspeler met ingebouwde speakers misschien wel de beste keuze. Zo hoef je geen dure versterker en speakers aan te kopen. Zo kan je meteen genieten van je favoriete muziek. Bovendien zijn ze ook geschikt om overal mee naartoe te nemen. Doorgaans beschikken goedkope platenspelers vaak over ingebouwde speakers. Houd er wel rekening mee dat de geluidskwaliteit niet optimaal is. Gelukkig hebben bijna alle moderne platenspelers een RCA-uitgang zodat je het apparaat later toch nog op een versterker of HiFi-set kunt aansluiten.

Koop je toch een platenspeler zonder ingebouwde speakers? Dan is het aansluiten van een externe versterker of HiFi-set noodzakelijk. Let bovendien goed op of de platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft. Het geluidssignaal van een platenspeler is namelijk relatief zacht. Normaal gezien kan je een platenspeler alleen maar aansluiten op een phono-ingang. Met een ingebouwde voorversterker kan je de platenspeler aansluiten op elke gangbare audio ingang zoals bijvoorbeeld die van je home cinema-set.

3. Kies je voor een directe of riemaandrijving?

Platenspelers verschillen ook van elkaar in het type aandrijving van de motor die de draaischijf, waar de vinylplaat op ligt, laat draaien. Platenspelers hebben een riemaandrijving of een directe aandrijving die van elkaar verschillen:

aandrijving platenspeler
 • Met een riemaandrijving, ofwel belt-drive, wordt de platenspeler aangedreven door een riem rondom het draaiplateau. Doordat de motor losstaat van het plateau, zijn ongewenste trillingen uitgesloten. Met  deze aandrijving behaal je dus het meest ‘schone’ geluid. Onthoud wel dat het draaiplateau niet meteen op volle toeren draait en dat de riem na verloop van tijd moet vervangen worden.
 • Met een directe aandrijving, ofwel direct-drive, is het draaiplateau rechtstreeks aangesloten op de motor. Het toerental is daardoor zeer constant en als je de plaat start, is de juiste snelheid meteen bereikt. Een nadeel is dat de motor wel ongewenste trillingen kan veroorzaken. Platenspelers met een direct drive worden door DJ’s als beste keuze beschouwd.

Ben je van plan om naar muziek te luisteren in je zetel, dan is de beste platenspeler voor jou er eentje met riemaandrijving.

4. Met welke handige extra’s haal je meer uit je platenspeler?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je platenspeler vergroten. De belangrijkste zijn:

platenspeler met usb aansluiting

USB-aansluiting

Ben je in het bezit van enkele LP’s die je wilt digitaliseren? Dan kan je een platenspeler met USB-aansluiting verbinden via een kabel met je laptop waarna je de muziek via software opslaat. Zo zet je lp’s om tot mp3’s. Ook kan je soms de USB-aansluiting gebruiken om muziek af te spelen.

platenspeler met hoofdtelefoon aansluiting

Hoofdtelefoon aansluiting

Heb je enkele huisgenoten die je liever niet de hele dag rock ’n roll horen afspelen? Dan is de beste platenspeler er eentje met een hoofdtelefoon aansluiting. Hiermee koppel je je hoofdtelefoon met een jackplug aan de platenspeler en geniet je in stilte van al je platen.

design van een platenspeler

Bluetooth

Niets gaat boven het geluid van vinyl, maar zo af en toe is een Spotify-playlist ook wel fijn. Wanneer een platenspeler beschikt over Bluetooth, stream je draadloos je favoriete muziek vanaf je smartphone of tablet naar de platenspeler. De muziek klinkt vervolgens uit de speakers.

stofkap platenspeler

Stofkap

Met een stofkap bescherm je jouw platenspeler tegen stof. Niet alleen ziet een platenspeler met stof er verschrikkelijk uit, ook de klank wordt op een negatieve wijze beïnvloed door stof. Bovendien kan stof tijdens het afspelen de vinylplaat beschadigen. Alleen maar voordelen dus met een stofkap!

platenspeler toerental

Toerental aanpasbaar

Wist je dat de draaisnelheid (RPM) van een platenspeler erg belangrijk is? Vinylplaten worden namelijk afgespeeld op 33, 45 of 78 RPM. Kijk daarom uit of de platenspeler over een knop beschikt waarmee je het toerental kan regelen. De beste platenspelers beschikken doorgaans over de drie snelheden.

platenspeler met radio

Radio

Heel wat vintage platenspelers beschikken tegenwoordig over een ingebouwde AM/FM radio. Zo kan je dag in dag uit ook genieten van de muziek op StuBru of Nostalgie. De beste platenspelers beschikken bovendien soms ook over een CD- of cassettespeler. Zo hoef jij geen (DAB+) radio te kopen.

Bovendien raad ik je ook aan om te kijken naar de kabellengte van de platenspeler. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Kortom, de beste platenspeler betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Wil het oog ook wat?

platenspeler met bluetooth

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je platenspeler zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je een model zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw interieur. Zo is vintage tegenwoordig hip, hoewel je ook platenspelers kunt kopen met een minimalist design.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je platenspeler qua stijl en/of kleur past in het interieur van je woonkamer of bureau. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere apparaten. Denk maar aan je televisie, radio of (bluetooth) speaker. Anders wordt zelfs de beste platenspeler, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een platenspeler?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Platenspelers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede platenspeler koop je al vanaf 100 euro. Wil je echter de beste platenspeler van 2021, dan betaal je al snel 250 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een platenspeler kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het type bediening en de extra opties als een USB- en hoofdtelefoon aansluiting, Bluetooth en stofkap. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een platenspeler nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of platenspelers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste platenspeler van 2021 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over platenspelers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke platenspeler de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste platenspelers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.8 (125 stemmen)