Het weer is misschien een van de meest besproken onderwerpen in onze dagelijkse gesprekken. Met een weerstation weet je exact wat de weersomstandigheden rondom jouw huis zijn. Zo kan jij altijd meepraten over het plaatselijke weer!
Tegenwoordig is een weerstation veel meer dan een gimmick waarmee je de plaatselijke temperatuur meet. Sommige weerstations meten namelijk net dat tikkeltje meer. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvochtigheid, de windrichting- en snelheid, de luchtdruk, neerslag, maanstand en zonsopkomst. Kortom, redenen genoeg om niet zomaar willekeurig de eerste het beste weerstation te kopen.
Maar hoe kies je een goed weerstation voor thuis? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste weerstations van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste weerstations van 2023 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar het beste weerstation voor thuis wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Alecto, Bresser, TFA, Hama en Netatmo toveren haast elk jaar een selectie nieuwe weerstations uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste weerstations voor thuis van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze weerstations beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Alecto WS-2300 Voor binnen en buiten:
Maximaal bereik: 50 m
Zendfrequentie: 433 MHz
Meting binnen: Temperatuur, Luchtvochtigheid
Meting buiten: Temperatuur, Luchtvochtigheid
Weersvoorspelling:
Kleurendisplay:
Bediening via app:
Alarmfunctie:
DCF-klok:
Wekker:

Alecto WS-4800 Voor binnen en buiten:
Maximaal bereik: 100 m
Zendfrequentie: 868 MHz
Meting binnen: Temperatuur, Luchtvochtigheid
Meting buiten: Temperatuur, Luchtvochtigheid, Luchtdruk, Windkracht, Windrichting, Neerslag
Weersvoorspelling:
Kleurendisplay:
Bediening via app:
Alarmfunctie:
DCF-klok:
Wekker:

TFA Spring Voor binnen en buiten:
Maximaal bereik: 60 m
Zendfrequentie: 433 MHz
Meting binnen: Temperatuur, Luchtvochtigheid
Meting buiten: Temperatuur, Luchtvochtigheid
Weersvoorspelling:
Kleurendisplay:
Bediening via app:
Alarmfunctie:
DCF-klok:
Wekker:

Alecto WS-5500 Voor binnen en buiten:
Maximaal bereik: 100 m
Zendfrequentie: 868 MHz
Meting binnen: Temperatuur, Luchtvochtigheid, Luchtdruk
Meting buiten: Temperatuur, Luchtvochtigheid, Luchtdruk, Windkracht, Windrichting, Neerslag, UV-straling
Weersvoorspelling:
Kleurendisplay:
Bediening via app:
Alarmfunctie:
DCF-klok:
Wekker:
PS: Neem ook een kijkje naar de weerstations met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue.
De beste weerstations van 2023 voor jou toegelicht
Wil je meer weten over de weerstations die in 2023 het beste uit de test kwamen? Ik heb ze voor jou hieronder even toegelicht:
Een goed weerstation voor thuis kopen: waar moet je op letten?
Met een goed weerstation weet je exact wat de weersomstandigheden zijn bij jou in de buurt. Maar welke kies je? Weerstations voor thuis verschillen namelijk qua meetsensoren, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste weerstation voor binnen en buiten wilt kopen.
1. Voor binnen of buiten het huis?
Weerstations zijn er voor binnen, buiten of binnen én buiten. Als je een volledig overzicht van de weersomstandigheden wilt hebben, is de beste keuze een weerstation met meerdere modules. Zo plaats je één module buiten en één module binnen. Met het weerstation buiten meet je gegevens als de temperatuur, luchtdruk, windsnelheid en windrichting. Binnen meet je de luchtvochtigheid en binnentemperatuur binnenshuis. Zo weet je precies wanneer het tijd is om je slaapkamer te verluchten.
2. Welke meteorologische waarden wil je meten?
Digitale weerstations worden doorgaans verkocht met één of meerdere sensoren die je buiten kunt plaatsen. Er zijn verschillende sensoren, die telkens andere meteorologische waarden kunnen meten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende waarden weerstations voor thuis kunnen meten. Denk vooraf goed na welke waarden jij precies wilt meten, zodat je straks de beste koop maakt.
Temperatuur
Alle weerstations voor thuis beschikken over een thermometer waarmee je de kamertemperatuur binnen kunt meten, andere weerstations meten dan ook de temperatuur buiten. In dat geval wordt een losse sensor meegeleverd, die je buiten kunt plaatsen. Zo weet je meteen welke kledij je moet aantrekken. Voor een perfecte meting van de buitentemperatuur, hang je de temperatuursensor van het weerstation in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond. Zorg dat je de sensor niet tussen bomen, struiken of net boven een zwarte ondergrond zoals asfalt installeert. Zo voorkom je dat je een verkeerde meting uitvoert.
Luchtvochtigheid
Een weerstation met hygrometer meet de luchtvochtigheid in huis of buitenshuis. Door een te lage luchtvochtigheid in huis kan je vaker last krijgen van prikkelende ogen, concentratieproblemen of geïrriteerde luchtwegen. Ook voor houten vloeren en meubels is een te lage luchtvochtigheid schadelijk. Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt er dan weer een basis gelegd voor schimmelvorming. Meer weten? Neem dan een kijkje naar de beste luchtbevochtigers van 2023. Als de buitenlucht te vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is.
Windrichting en windsnelheid
De beste weerstations voor thuis beschikken doorgaans over een windmeter, ook wel een anemometer genoemd. Hiermee meet je zowel de windsnelheid als de windrichting. Je herkent deze weerstations vaak aan het molentje met schepjes. Hoe harder de molen met schepjes draait, hoe harder de wind waait. De windrichting wordt gemeten met behulp van een windwijzer. Dankzij de richting van de windwijzer weet je precies waar de wind vandaan komt. De anemometer plaats je op het dak of op een plek waar zo min mogelijk obstakels zijn. De windwijzer richt je tijdens het installeren naar het noorden, zo heeft het weerstation een startpunt.
Neerslag
Weerstations met een regensensor, ook wel een pluviometer genoemd, meten de hoeveelheid neerslag buiten. Zo weet je precies hoeveel neerslag er plaatselijk is gevallen. Handig wanneer je twijfelt of je tuin water moet hebben. Het voordeel van een regensensor ten opzichte van een ouderwetse regenmeter is dat het opgevangen regenwater niet wordt bewaard. Zo hoef je de sensor nooit te legen. Plaats de regensensor altijd in een open omgeving, zoals in je tuin of op het dak.
UV-straling
Sommige weerstations voor thuis meten ook de hoeveelheid UV-straling in de lucht. Met behulp van deze data weet je hoe krachtig de zon straalt in jouw tuin. Niet onbelangrijk wanneer je een bruine teint wilt en tegelijkertijd voldoende zonnebrandcrème wilt insmeren. Zo voorkom je een zonnebrand of de kans op huidkanker. De externe UV-sensor plaats je vanzelfsprekend buiten. De sensor waarmee je de UV-straling meet, zit vaak bij de andere sensoren toegevoegd.
Luchtdruk
Om een volledige en betrouwbare weersvoorspelling te kunnen doen, is een weerstation met barometer de beste koop. Hiermee meet je de luchtdruk in de atmosfeer. Bij weersveranderingen stijgt of daalt de luchtdruk in snel tempo. Een snel stijgende luchtdruk betekent dat het weer opklaart. Wanneer de luchtdruk juist snel daalt, ben je er bijna zeker van dat het gaat regenen. De barometer waarmee je de luchtdruk meet, zit vaak bij de andere sensoren toegevoegd.
Weerstations kunnen op basis van de eigen meetgegevens een weersvoorspelling maken. Daarbij speelt de luchtdruk een belangrijke rol. Een weersvoorspelling op basis van de eigen sensoren is wat minder accuraat dan de weersvoorspellingen van MeteoTime, hoewel ze volledig afgestemd zijn op de locatie waar jouw weerstation geplaatst is. Andere weerstations ontvangen dan via een radiografisch signaal integraal de weersvoorspellingen van MeteoTime zelf.
Neem bovendien ook een kijkje naar de maximale afstand tussen de sensoren en het basisstation. Als je de externe sensoren binnen het bereik van je basisstation plaatst, voorkom je verbindingsproblemen.
3. Met welke extra functies haal je meer uit je weerstation?
De beste digitale weerstations voor thuis bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:
App
De beste weerstations beschikken doorgaans over een app waarmee je in één oogopslag en real time alle weersomstandigheden op je smartphone of tablet bekijkt. Daarnaast bieden fabrikanten als Netatmo en Alecto ook een online dashboard aan zodat je de data ook via jouw PC kunt raadplegen en analyseren.
DCF-klok
Met een radiogestuurde DCF-klok staat het weerstation rechtstreeks in verbinding met de atoomklok in Frankfurt. Dankzij deze verbinding wijkt het weerstation nooit meer dan enkele milliseconden af van de tijd. Daardoor ben je altijd verzekerd van een nauwkeurige weergave van de tijd en hoef jij nooit meer te laat te komen!
Maanstand of zonsopkomst
Op sommige weerstations voor thuis lees je ook de maanstand of zonsopkomst af. Met de maanstand zie je in één oogopslag de stand van de maan, de getijden en de tijdzone waarin je je bevindt. Weerstations met de zonsopkomst-functie tonen symbolen en de tijd wanneer de zon omkomt en ondergaat.
Wekker
Wil je graag een weerstation in je slaapkamer plaatsen, zodat je ’s morgens meteen kunt zien wat voor weer het wordt? Dan is het beste weerstation er eentje met een ingebouwde wekker. In vele gevallen beschikt een weerstation met wekker dan ook over een snooze-functie.
Alarm
Met sommige weerstations voor thuis kan je ook een alarm instellen voor een bepaalde meteorologische waarde, zoals de temperatuur of de luchtvochtigheid. Je stelt dan een minimale of maximale waarde in, zodat je dan zelf een seintje krijgt als die bereikt wordt.
USB-poort
Beschik je niet over een smartphone of tablet? Dan kan je ook kiezen voor een weerstation met USB-poort. Zo kan je je weerstation verbinden met je PC of laptop. Via speciale software kan je dan vervolgens de historische meteorologische waarden inzien en analyseren.
De beste weerstations voor thuis kan je bovendien ook uitbreiden met extra sensoren, zodat je alsnog bepaalde meteorologische waarden kunt meten wanneer je meer geïnteresseerd geraakt in het analyseren van de weersomstandigheden. Een kleurendisplay garandeert een snelle leesbaarheid, ook wanneer je in het donker naar het weerstation kijkt. Kortom, het beste weerstation voor thuis betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een weerstation?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Weerstations voor thuis zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goed digitaal weerstation koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter het beste weerstation van 2023, dan betaal je al snel 120 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een digitaal weerstation kan dus behoorlijk variëren. Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn het aantal sensoren die inbegrepen zijn.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een weerstation nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste weerstations van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
5. Wat zeggen de reviews?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed dat specifieke weerstation nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een weerstation met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de weerstations écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of het weerstation dat jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over weerstation? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!
Hoe werkt een digitaal weerstation?
Met een digitaal weerstation lees je alle meteorologische waarden eenvoudig van een digitaal display af. Ze worden doorgaans verkocht met één of meerdere sensoren die je buiten kunt plaatsen. Denk maar aan een pluviometer, thermometer, anemometer, barometer en hygrometer. Deze externe sensoren staan via een 433 MHz of 868 MHz signaal met het hoofdstation in verbinding. De beste digitale weerstations beschikken bovendien over een app of een verbinding met je PC, waarmee je in één oogopslag alle weersomstandigheden overzichtelijk kunt bijhouden en analyseren.
Waar plaats je de buitensensor van een weerstation?
In de handleiding van het weerstation staat vaak de meest ideale plaats voor een weerstation beschreven. Voor een perfecte meting van de buitentemperatuur, hang je de temperatuursensor van het weerstation in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond. Zorg dat je de sensor niet tussen bomen, struiken of net boven een zwarte ondergrond zoals asfalt installeert. Zo voorkom je dat je een verkeerde meting uitvoert. Een anemometer en pluviometer plaats je het best op het dak of op een plek waar zo min mogelijk obstakels zijn.
Wat kost een goed weerstation?
Een goed digitaal weerstation koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter het beste weerstation van 2023, dan betaal je al snel 120 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een digitaal weerstation kan dus behoorlijk variëren. Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de meteorologische waarden dit het weerstation meet en extra functies als een smartphone app en DCF-klok.
Wat zijn de beste merken voor een weerstation?
De beste weerstations worden verkocht door Alecto en Cresta. Netatmo, Eve, TFA en Bresser bieden ook een goede prijs/kwaliteit.
Wat is het beste weerstation voor thuis?
De beste weerstations van 2023 zijn de Alecto WS-2300, Alecto WS-4800, TFA Spring en de Alecto WS-5500. Niet alleen werden deze weerstations voor thuis beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welk weerstation je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste weerstations voor thuis uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!