Iedereen bespaart graag geld en een slimme thermostaat kan je daarbij helpen. Dankzij onder andere geofencing en slimme sensoren wordt de temperatuur in jouw huis automatisch en zo optimaal mogelijk geregeld. Doordat de energieprijzen sterk zijn gestegen, kan je de aankoop van een set slimme thermostaten makkelijk binnen een jaar terugverdienen!
Maar hoe kies je een goede slimme thermostaat? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste slimme thermostaten van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste slimme thermostaten van 2023 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar de beste slimme thermostaat wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Bosh, Google, Netatmo, Tado en Honeywell toveren haast elk jaar een selectie nieuwe slimme thermostaten uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste slimme thermostaten van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze slimme thermostaten beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Honeywell Home Lyric T6 Voor aan/uit cv ketel:
Voor modulerende cv ketel:
Voor vloerverwarming:
OpenTherm:
Zelflerend:
Geofencing:
Instelbereik graden: 5 - 35
Per halve graad instelbaar:
Instelbare warmte zones:
Multi-factor authenticatie:
Bediening via app:
Smart home platform:
Stroomvoorziening: Netstroom

Tado Slimme Radiator Voor aan/uit cv ketel:
Voor modulerende cv ketel:
Voor vloerverwarming:
OpenTherm:
Zelflerend:
Geofencing:
Instelbereik graden: 5 - 25
Per halve graad instelbaar:
Instelbare warmte zones:
Multi-factor authenticatie:
Bediening via app:
Smart home platform:
Stroomvoorziening: Batterij

Google Nest Learning Thermostat Voor aan/uit cv ketel:
Voor modulerende cv ketel:
Voor vloerverwarming:
OpenTherm:
Zelflerend:
Geofencing:
Instelbereik graden: 0 - 40
Per halve graad instelbaar:
Instelbare warmte zones:
Multi-factor authenticatie:
Bediening via app:
Smart home platform:
Stroomvoorziening: Netstroom

Tado Slimme Thermostaat V3+ Voor aan/uit cv ketel:
Voor modulerende cv ketel:
Voor vloerverwarming:
OpenTherm:
Zelflerend:
Geofencing:
Instelbereik graden: 5 - 25
Per halve graad instelbaar:
Instelbare warmte zones:
Multi-factor authenticatie:
Bediening via app:
Smart home platform:
Stroomvoorziening: Batterij
PS: Neem ook een kijkje naar de slimme thermostaten met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue.
Een goede slimme thermostaat kopen: waar moet je op letten?
Meer en meer slimme apparaten verschijnen op de markt. Naast slimme thermostaten heb je bijvoorbeeld ook slimme deurbellen of slimme beveiligingscamera’s. Maar welke slimme thermostaat kies jij? Ze verschillen namelijk qua werking, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste slimme thermostaat voor jouw woning wilt kopen.
1. Welk type centrale verwarmingsketel heb je?
In jouw zoektocht naar de beste slimme thermostaat zijn de functies die het ondersteunt niet alleen belangrijk, ook de manier waarop de slimme thermostaat je verwarmingsketel aanstuurt is belangrijk. Er bestaan twee manieren waarop een thermostaat je centrale verwarmingsketel aanstuurt, namelijk met behulp van een aan/uit- of modulerende regeling.
Heb je een oudere verwarmingsketel? Dan is de kans groot dat deze over een aan/uit-regeling beschikt. Hierbij schakelt de slimme thermostaat de centrale verwarmingsketel in wanneer de kamer kouder wordt dan een vooropgestelde temperatuur en weer uit wanneer de kamer warm genoeg is.
Moderne centrale verwarmingsketels zijn modulerend. Deze ketels verwarmen je huis gelijkmatig. Dat scheelt in energiekosten omdat de ketel dan niet helemaal aan gaat. Om hier het maximale uit te halen, heb je een modulerende slimme thermostaat nodig. Koppel je toch een aan/uit thermostaat aan op een modulerende cv-ketel, dan vervallen de modulerende-functies. Een aan/uit thermostaat koppelen op een modulerende cv-ketel is bovendien niet mogelijk.
Als je niet weet wat voor centrale verwarmingsketel bij jou thuis staat, raadpleeg je best de handleiding van jouw cv-ketel. Anderzijds kan je ook het modelnummer opzoeken op het internet.
Heb je anderzijds stadsverwarming? Dan maak je uiteraard geen gebruik een centrale verwarmingsketel maar wel van buizen. Om een slimme thermostaat aan te sluiten op stadsverwarming is een stadswarmte regelset nodig.
2. Met welke functies haal je meer uit je slimme thermostaat?
De beste slimme thermostaten bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:
OpenTherm
De beste slimme thermostaten beschikken over OpenTherm. Dit communicatieprotocol is de taal waarin thermostaten communiceren met de cv ketel. Indien zowel de slimme thermostaat als de cv ketel over OpenTherm beschikken, hang je niet vast aan één merk en kan je verschillende merken combineren.
Zelflerend
Een zelflerende thermostaat past de temperatuur aan op basis van jouw leefgewoonten. Na enkele weken gebruik weet een zelflerende slimme thermostaat het jouw huis moet verwarmen. Zo zal de slimme thermostaat zelf de temperatuur verhogen net voor je opstaat of wanneer je thuis komt van je werk.
Geofencing
Dankzij geofencing weet de slimme thermostaat, dankzij de gps locatie van je smartphone, of je thuis bent of niet. Dankzij deze informatie zal de slimme thermostaat de verwarming aan- of uitzetten. Dat is handig wanneer je wat later moet werken en je het weekprogramma niet hebt aangepast.
Bediening via app
De beste slimme thermostaten worden vaak verscheept met een bijhorende app voor op je smartphone of tablet. Met zo’n app kan je bijvoorbeeld de temperatuur in je huis aflezen, het programma aanpassen en andere instellingen van je slimme thermostaten aanpassen. Een meerwaarde voor elk huishouden!
Instelbare warmte zones
Met behulp van instelbare warmte zones, deel je via de slimme thermostaat jouw huis op in verschillende ruimtes. Hierdoor kan je de temperatuur in elke ruimte in je huis met een slimme thermostaat afzonderlijk instellen. Op deze manier heeft iedere ruimte de ideale temperatuur en bespaar je daardoor energie.
Smart home platform
Meer en meer slimme thermostaten kunnen gekoppeld worden met een smart home platform als Amazon Alexa en Google Assistant. Dankzij zo’n koppeling kan je jouw slimme stekkers bijvoorbeeld bedienen via jouw stem of koppelen met andere slimme apparaten als een slimme deurbel, slimme stekker, IP camera’s om enkele op te noemen.
Automatische zomer/wintertijd
Een slimme thermostaat met automatische zomer- en wintertijd past zelf twee keer per jaar de klok aan. Zo hoef je dit zelf niet meer te doen.
Per halve graad instelbaar
Met sommige slimme thermostaten heb je ook de mogelijkheid om de temperatuur per halve graad in te stellen. Zo stel je de temperatuur nog beter in.
Geschikt voor vloerverwarming
Heb je thuis vloerverwarming? Dan is een slimme thermostaat geschikt voor vloerverwarming de beste koop. Zo beheer je alles vanuit je app.
Dankzij een touchscreen pas je makkelijker de instellingen aan op je slimme thermostaat. Met een open raam detector schakelt de slimme thermostaat de radiator automatisch uit in die ruimte. Kortom, de beste slimme thermostaat betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
3. Wil het oog ook nog wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een slimme thermostaat zal in veel wat gevallen immers op een zichtbare plek aan je radiator hangen . Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw huis of interieur. Denk daarom bij het kiezen van een slimme thermostaat ook even na over het design. Zo hebben sommige slimme thermostaten een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer een display.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je slimme thermostaat qua stijl en/of kleur matcht met je radiator of stijl van interieur. Anders wordt zelfs de beste slimme thermostaat, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een slimme thermostaat?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Slimme thermostaten zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede slimme thermostaat koop je al vanaf 50 euro per stuk. Wil je echter de beste slimme thermostaat van 2023, dan betaal je al snel 85 euro of meer per stuk. De prijs die je betaalt voor een slimme thermostaat kan dus behoorlijk variëren.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een slimme thermostaat nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en bundelvoordelen zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste slimme thermostaat van 2023 tegen een zeer voordelige bundelprijs kopen. Waar wacht je nog op?
5. Wat zeggen de reviews?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke slimme thermostaat nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een slimme thermostaat met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijke tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de slimme thermostaten écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de slimme thermostaat die jij op het oog hebt nu echt wel de beste slimme thermostaat voor jouw woning is. De klant heeft altijd gelijk!
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over slimme thermostaten? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Maak je huis slimmer en veiliger met Steviefy
Slimme apparaten maken jouw huis niet alleen veiliger en energiezuiniger, ze brengen ook gemak en comfort met zich mee. Wil je weten welke slimme apparaten er nog zoal op de markt te vinden zijn? Neem dan een kijkje naar de koopgidsen hieronder:
- Slimme stekkers zijn een must-have voor elk slim huis. Hiermee schakel je niet alleen aangesloten apparaten in- en uit, de beste slimme stekker meet bijvoorbeeld ook het energieverbruik van de aangesloten apparaten. Zo kan je geld besparen op je energierekening.
- Met een slimme deurbel zie je op afstand wie er voor je deur staat. De beste slimme deurbel maakt het zelfs mogelijk om te praten met de persoon aan jouw deur en, indien nodig, de deur te ontgrendelen als je niet thuis bent.
- IP camera’s zijn tenslotte ook een must-have voor iedereen die veiligheid hoog in het vaandel draagt. Met de beste slimme IP camera zie je niet alleen op afstand wat er in en rondom je huis gebeurt, ze beschikken ook over bewegingsdetectie en tweerichtingsaudio.
Maak van jouw huis een slim huis en geniet van alle voordelen die slimme apparaten met zich meebrengen!
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke slimme thermostaat je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste slimme thermostaten uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!