Gepubliceerd op 16 oktober 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 17 maart 2024.

Iedereen bespaart graag geld en een slimme stekker kan je daarbij helpen. Met zo’n stekker tover je elk apparaat om tot een slim model. Dit gekoppeld apparaat kan je vervolgens met je smartphone, tablet of smart home platform aan- of uit zetten. Daarnaast stel je tijdschema’s in en meet je soms zelfs het energieverbruik van het gekoppelde apparaat.

Maar hoe kies je een goede slimme stekker? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste slimme stekkers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste slimme stekkers van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals Philips, Somfy, EVE, Fibaro en TP-Link bijna elk jaar een selectie nieuwe slimme stekkers op de markt brengen? Het aanbod slimme stekkers is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van slimme stekkers met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste slimme stekkers van 2024 voor mijn lezers. Gedurende enkele weken heb ik 17 verschillende slimme stekkers vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 9 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 9 stekkers… Ik testte ook de aanwezige functies als een app, de protocollen of de mogelijkheid om de slimme stekker te verbinden met Amazon Alexa en Google Assistant. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de Philips Hue Smart plug; deze slimme stekker scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie slimme stekkers die het best uit de test kwamen:

Budget
TP Link Tapo P100
 • TP-Link Tapo P100
 • Protocol: Bluetooth, WiFi

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

1e keuze
Philips Hue 1x Smart plug BE
 • Philips Hue Smart plug
 • Protocol: ZigBee

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

2e keuze
SMARTIFY
 • Smartify slimme stekker
 • Protocol: Wifi

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

Topper
Eve Energy Matter
 • Eve Energy
 • Protocol: Matter

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste slimme stekkers

Heb je al eens gekeken naar het aanbod slimme stekkers op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel slimme stekkers op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke slimme stekker individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 slimme stekkers kan komen. Dus voordat je een slimme stekker in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een slimme stekker koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Op welk protocol moet de slimme stekker werken? Heeft de slimme stekker een bridge nodig? Hebben functies als bediening via app, een afstandsbediening, ondersteuning voor domotica een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een slimme stekker maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een slimme stekker moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van slimme stekkers die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de slimme stekkers in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de slimme stekker betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke slimme stekkers zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke slimme stekkers zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van slimme stekkers.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig slimme stekkers gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de slimme stekker zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond slimme stekkers. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele slimme stekkers die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de slimme stekkers vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan slimme stekkers moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de slimme stekkers heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget slimme stekker, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste slimme stekker, ongeacht de prijs). Deze 4 slimme stekkers giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle slimme stekkers worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele slimme stekkers te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de slimme stekkers die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van slimme stekkers staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte slimme stekkers up-to-date te brengen.

Een goede slimme stekker kopen: waar moet je op letten?

Met een slimme stekker maak je elk elektrisch apparaat in je huis ‘slim’. Maar welke slimme stekker kies jij? Ze verschillen namelijk qua werking, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste slimme stekker voor jouw woning wilt kopen.

1. Op welk protocol werkt de slimme stekker?

Alle slimme stekkers werken volgens een bepaald communicatieprotocol. Enkele vaak voorkomende protocollen zijn wifi, bluetooth, Z-wave of ZigBee. Een protocol is de manier waarop aangesloten apparaten op een smart home systeem met elkaar communiceren. Wanneer apparaten hetzelfde protocol ondersteunen, kunnen ze rechtstreeks met elkaar communiceren. Op die manier sluit alles het beste op elkaar aan.

2. Met welke functies haal je meer uit je slimme stekker?

Een goede slimme stekkers bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:

slimme stekker met bediening via app

Bediening via app

De beste slimme stekkers worden vaak verscheept met een bijhorende app voor op je smartphone of tablet. Met zo’n app kan je het verbonden apparaat in- of uitschakelen via de app of een timer en schema instellen. Zo kan je bijvoorbeeld jouw sfeerverlichting in je woonkamer via de app bedienen. Handig!

slimme stekker met energieverbruik meter

Meet energieverbruik

Sommige slimme stekkers hebben ook de mogelijkheid om het energieverbruik van de verbonden apparaten te meten. De resultaten hiervan vind je terug in de app op je smartphone. Dat is handig als je doel is om energiekosten te besparen. Sommige apparaten verbruiken nu eenmaal ook energie wanneer ze niet eens aanstaan.

slimme stekker compatibel met smart home platform

Smart home platform

Meer en meer slimme stekkers kunnen gekoppeld worden met een smart home platform als Amazon Alexa en Google Assistant. Dankzij zo’n koppeling kan je jouw slimme stekkers bijvoorbeeld bedienen via jouw stem of koppelen met andere slimme apparaten als een slimme deurbel, slimme thermostaat, IP camera’s om enkele op te noemen.

slimme stekker met afstandsbediening

Afstandsbediening

Heb je geen smartphone? Dan worden sommige slimme stekkers ook verkocht met een afstandsbediening. Hiermee bedien je de slimme stekker(s) vanuit je zetel zonder een smartphone.

gekoppelde slimme stekkers

Onderling koppelbaar

Ben je van plan om meerdere slimme stekkers in je huis te plaatsen en te bedienen? Check dan zeker of de slimme stekkers die jij op het oog hebt onderling koppelbaar zijn.

domotica slimme stekker

Ondersteuning voor domotica

Sommige slimme stekkers bieden ook ondersteuning voor domotica platforms. Dit zijn bijvoorbeeld Brillo (Google), HomeKit (Apple) en Weave (Nest). Zo beheer jij ook je slimme stekkers in één platform.

Kortom, een goede slimme stekker betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Heeft de slimme stekker een bridge nodig?

Sommige slimme stekkers hebben een bridge of tussenstation nodig om een directe verbinding met je smartphone te kunnen maken. Als dit het geval is, let dan op of de slimme stekker samen wordt verkocht met deze bridge of niet. Een tussenstation maakt het anderzijds wel weer makkelijker om meerdere slimme stekkers te koppelen.

4. Wil het oog ook nog wat?

de beste slimme stekkers hebben ook een leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een slimme stekkers zal in veel wat gevallen op een zichtbare plek in je huis hangen. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw huis of interieur. Denk daarom bij het kiezen van een slimme stekker ook even na over het design. Zo hebben sommige slimme stekkers een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je slimme stekker qua stijl en/of kleur matcht met je interieur. Anders wordt zelfs de beste slimme stekker, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een slimme stekker?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Slimme stekkers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede slimme stekker koop je al vanaf 20 euro per stuk. Wil je echter de beste slimme stekker van 2024, dan betaal je al snel 50 euro of meer per stuk. De prijs die je betaalt voor een slimme stekker kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een slimme stekker nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com, Coolblue of andere webshops goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en bundelvoordelen zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms een goede slimme stekker van 2024 tegen een zeer voordelige bundelprijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke slimme stekker nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een slimme stekker met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijke tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de slimme stekkers écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de slimme stekker die jij op het oog hebt nu echt wel de beste slimme stekker voor jouw woning is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over slimme stekkers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Maak je huis slimmer en veiliger met Steviefy

Slimme apparaten maken jouw huis niet alleen veiliger en energiezuiniger, ze brengen ook gemak en comfort met zich mee. Wil je weten welke slimme apparaten er nog zoal op de markt te vinden zijn? Neem dan een kijkje naar de koopgidsen hieronder:

 • Iedereen bespaart graag geld en een slimme thermostaat kan je daarbij helpen. Je regelt via een app op je smartphone zelf de temperatuur in je huis. Maar wist je dat de beste slimme thermostaat van 2024 dankzij geofencing en slimme sensoren zelf de temperatuur in jouw huis automatisch en zo optimaal mogelijk regelt?
 • Met een slimme deurbel zie je op afstand wie er voor je deur staat. De beste slimme deurbel van 2024 maakt het zelfs mogelijk om te praten met de persoon aan jouw deur en, indien nodig, de deur te ontgrendelen als je niet thuis bent.
 • IP camera’s zijn tenslotte ook een must-have voor iedereen die veiligheid hoog in het vaandel draagt. Met de beste slimme IP camera van 2024 zie je niet alleen op afstand wat er in en rondom je huis gebeurt, het beschikt ook over bewegingsdetectie en tweerichtingsaudio.

Maak van jouw huis een slim huis en geniet van alle voordelen die slimme apparaten met zich meebrengen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke slimme stekker je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de slimme stekkers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!