Iedereen bespaart graag geld en een slimme stekker kan je daarbij helpen. Met zo’n stekker tover je elk apparaat om tot een slim model. Dit gekoppeld apparaat kan je vervolgens met je smartphone, tablet of smart home platform aan- of uit zetten. Daarnaast stel je tijdschema’s in en meet je soms zelfs het energieverbruik van het gekoppelde apparaat.

Maar hoe kies je een goede slimme stekker? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste slimme stekkers van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste slimme stekkers van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste slimme stekker wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Philips, Somfy, EVE, Fibaro en TP-Link toveren haast elk jaar een selectie nieuwe slimme stekkers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste slimme stekkers van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze slimme stekkers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
TP Link Tapo P100
 • TP-Link Tapo P100
 • Protocol: Bluetooth, WiFi

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

1e keuze
SMARTIFY
 • Smartify slimme stekker
 • Protocol: Wifi

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

2e keuze
Philips Hue 1x Smart plug BE
 • Philips Hue Smart plug
 • Protocol: ZigBee

 • Bridge nodig: Nee

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

Topper
Fibaro Wall Plug Type E
 • Fibaro Wall Plug Type E
 • Protocol: Z-Wave Plus

 • Bridge nodig: Ja

 • Bediening via app:

 • Smart home platform:

 • Meet energieverbruik:

 • Inclusief afstandsbediening:

 • Onderling koppelbaar:

PS: Neem ook een kijkje naar de slimme stekkers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue.

Een goede slimme stekker kopen: waar moet je op letten?

Met een slimme stekker maak je elk elektrisch apparaat in je huis ‘slim’. Maar welke slimme stekker kies jij? Ze verschillen namelijk qua werking, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste slimme stekker voor jouw woning wilt kopen.

1. Op welk protocol werkt de slimme stekker?

Alle slimme stekkers werken volgens een bepaald communicatieprotocol. Enkele vaak voorkomende protocollen zijn wifi, bluetooth, Z-wave of ZigBee. Een protocol is de manier waarop aangesloten apparaten op een smart home systeem met elkaar communiceren. Wanneer apparaten hetzelfde protocol ondersteunen, kunnen ze rechtstreeks met elkaar communiceren. Op die manier sluit alles het beste op elkaar aan.

2. Met welke functies haal je meer uit je slimme stekker?

De beste slimme stekkers bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:

slimme stekker met bediening via app

Bediening via app

De beste slimme stekkers worden vaak verscheept met een bijhorende app voor op je smartphone of tablet. Met zo’n app kan je het verbonden apparaat in- of uitschakelen via de app of een timer en schema instellen. Zo kan je bijvoorbeeld jouw sfeerverlichting in je woonkamer via de app bedienen. Handig!

slimme stekker met energieverbruik meter

Meet energieverbruik

Sommige slimme stekkers hebben ook de mogelijkheid om het energieverbruik van de verbonden apparaten te meten. De resultaten hiervan vind je terug in de app op je smartphone. Dat is handig als je doel is om energiekosten te besparen. Sommige apparaten verbruiken nu eenmaal ook energie wanneer ze niet eens aanstaan.

slimme stekker compatibel met smart home platform

Smart home platform

Meer en meer slimme stekkers kunnen gekoppeld worden met een smart home platform als Amazon Alexa en Google Assistant. Dankzij zo’n koppeling kan je jouw slimme stekkers bijvoorbeeld bedienen via jouw stem of koppelen met andere slimme apparaten als een slimme deurbel, slimme thermostaat, IP camera’s om enkele op te noemen.

slimme stekker met afstandsbediening

Afstandsbediening

Heb je geen smartphone? Dan worden sommige slimme stekkers ook verkocht met een afstandsbediening. Hiermee bedien je de slimme stekker(s) vanuit je zetel zonder een smartphone.

gekoppelde slimme stekkers

Onderling koppelbaar

Ben je van plan om meerdere slimme stekkers in je huis te plaatsen en te bedienen? Check dan zeker of de slimme stekkers die jij op het oog hebt onderling koppelbaar zijn.

domotica slimme stekker

Ondersteuning voor domotica

Sommige slimme stekkers bieden ook ondersteuning voor domotica platforms. Dit zijn bijvoorbeeld Brillo (Google), HomeKit (Apple) en Weave (Nest). Zo beheer jij ook je slimme stekkers in één platform.

Kortom, de beste slimme stekker betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

3. Heeft de slimme stekker een bridge nodig?

Sommige slimme stekkers hebben een bridge of tussenstation nodig om een directe verbinding met je smartphone te kunnen maken. Als dit het geval is, let dan op of de slimme stekker samen wordt verkocht met deze bridge of niet. Een tussenstation maakt het anderzijds wel weer makkelijker om meerdere slimme stekkers te koppelen.

4. Wil het oog ook nog wat?

de beste slimme stekkers hebben ook een leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een slimme stekkers zal in veel wat gevallen op een zichtbare plek in je huis hangen. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw huis of interieur. Denk daarom bij het kiezen van een slimme stekker ook even na over het design. Zo hebben sommige slimme stekkers een minimalistisch design, andere modellen hebben dan weer een kleurrijke afwerking.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je slimme stekker qua stijl en/of kleur matcht met je interieur. Anders wordt zelfs de beste slimme stekker, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

5. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een slimme stekker?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Slimme stekkers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede slimme stekker koop je al vanaf 20 euro per stuk. Wil je echter de beste slimme stekker van 2023, dan betaal je al snel 50 euro of meer per stuk. De prijs die je betaalt voor een slimme stekker kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een slimme stekker nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com, Coolblue of andere webshops goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en bundelvoordelen zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste slimme stekker van 2023 tegen een zeer voordelige bundelprijs kopen. Waar wacht je nog op?

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke slimme stekker nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een slimme stekker met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijke tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de slimme stekkers écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de slimme stekker die jij op het oog hebt nu echt wel de beste slimme stekker voor jouw woning is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over slimme stekkers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Maak je huis slimmer en veiliger met Steviefy

Slimme apparaten maken jouw huis niet alleen veiliger en energiezuiniger, ze brengen ook gemak en comfort met zich mee. Wil je weten welke slimme apparaten er nog zoal op de markt te vinden zijn? Neem dan een kijkje naar de koopgidsen hieronder:

 • Iedereen bespaart graag geld en een slimme thermostaat kan je daarbij helpen. Je regelt via een app op je smartphone zelf de temperatuur in je huis. Maar wist je dat de beste slimme thermostaat van 2023 dankzij geofencing en slimme sensoren zelf de temperatuur in jouw huis automatisch en zo optimaal mogelijk regelt?
 • Met een slimme deurbel zie je op afstand wie er voor je deur staat. De beste slimme deurbel van 2023 maakt het zelfs mogelijk om te praten met de persoon aan jouw deur en, indien nodig, de deur te ontgrendelen als je niet thuis bent.
 • IP camera’s zijn tenslotte ook een must-have voor iedereen die veiligheid hoog in het vaandel draagt. Met de beste slimme IP camera van 2023 zie je niet alleen op afstand wat er in en rondom je huis gebeurt, het beschikt ook over bewegingsdetectie en tweerichtingsaudio.

Maak van jouw huis een slim huis en geniet van alle voordelen die slimme apparaten met zich meebrengen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke slimme stekker je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste slimme stekkers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (66 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?