Gepubliceerd op 25 september 2019 door Steven De Moor – Laatste update op 14 februari 2023.

Je eigen blog maken, hoe doe je dat? Die vraag heb ik het voorbije jaar al vaak ontvangen in mijn inbox. Ik heb daarom ook beslist om hier een stappenplan rond te schrijven.

Wil je dus ook graag je eigen blog starten in 2024? Maar weet je niet goed waarmee je rekening moet houden? Ik help je graag op weg, zodat jij straks jouw eigen persoonlijke blog kan maken. Lees je even mee?

Je eigen blog maken doe je zo

Stap 1: Kies een onderwerp en naam voor je persoonlijke blog

Ik weet het, je wilt zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van je eigen blog. Toch is het belangrijk dat je vooraf even de tijd neemt om na te denken waarover je gaat bloggen. Het lijkt misschien een overbodige vraag maar dat is het helemaal niet. Het antwoord zal in zekere mate de naam van je blog bepalen, hoe die er zal uitzien en hoe vaak je een blogartikel zal publiceren. Neem dus zeker genoeg tijd om hierover na te denken.

Kies een onderwerp waarmee je vertrouwd bent of een passie voor hebt. Dit maakt het schrijven van een blogartikel over dit onderwerp een stuk gemakkelijker. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan reizen of koken, dan is een food- of travelblog een slecht idee. Voor inspiratie kan je ook altijd eens een kijkje nemen op Bloggers Benelux.

Eens je het onderwerp van je persoonlijke blog hebt bepaald, wordt het een stuk makkelijker om ook de naam van je blog te kiezen. Het belangrijkste hierbij is dat je een naam kiest die nog niet bestaat en bedrijven, instanties of andere bloggers hier (deels) geen gebruik van maken. Neem daarnaast ook altijd een kijkje of de naam die jij gekozen hebt voor je persoonlijke blog ook beschikbaar is op sociale media. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf.

Stap 2: Registreer je domeinnaam

In tegenstelling tot het adres van je huis of appartement, kies je het adres van je blog of website volledig zelf. Zo'n adres noem je ook wel een domeinnaam, en dat is wat mensen intypen om je blog te bezoeken. Heb je er al eentje in gedachten? Dan kan je bij een hostingprovider als Vimexx, Combell en Xel (alledrie vaak gekozen door Nederlandse en Belgische blogs) de beschikbaarheid van je domeinnaam bekijken.

domeinnaam kiezen
Je kan de beschikbaarheid van een domeinnaam eenvoudig nagaan bij Combell. Klik op de afbeelding om naar de website van Combell te gaan.

Ook al ben je nog niet verder geraakt dan een domeinnaam voor je blog, door het vroegtijdig registreren van je domeinnaam voorkom je dat iemand anders het later inpikt. Je bent namelijk niet verplicht om onmiddellijk een blog te maken op het moment van de registratie van je domeinnaam.

De kosten voor de registratie van een domeinnaam zijn behoorlijk klein. Voor slechts enkele euro's registreer je tegenwoordig een domeinnaam voor één jaar. Als je bovendien een hostingpakket afneemt (zie stap 3) bij dezelfde aanbieder, dan registreer je de domeinnaam vaak een jaar lang gratis.

Hierbij nog enkele handige tips om een goede domeinnaam voor je persoonlijke blog te kiezen:

  • Kies een domeinnaam die makkelijk herkenbaar en te spellen is. Vermijd dus zaken als koppeltekens en cijfers. Zorg ervoor dat er geen twijfel bestaat over de juiste schrijfwijze van je domeinnaam. Hoe korter, hoe beter.
  • Denk ook even na in welke regio's je actief wilt zijn. Wil jij je met je persoonlijke blog vooral richten op een Belgische publiek? Registreer dan je domeinnaam met een .be-extensie. Blogs met een nationale TLD (topleveldomein) zijn in eigen land beter vindbaar dan blogs met een andere extensie zoals .eu en .org. Wil je jouw een eigen blog maken voor een internationaal publiek, bijvoorbeeld een reisblog in het Engels, dan is een blog met de .com-extensie de beste keuze.
  • Kies tenslotte voor een unieke domeinnaam. Je wilt natuurlijk geen klachten krijgen van een andere website wegens inbreuk op zijn merk-of handelsnaam.

Stap 3: Regel de hosting

Je eigen blog maken betekent ook een hostingprovider kiezen. Een hostingprovider is nodig om al je blogartikelen, foto's en andere bestanden van je blog op te slaan op het internet. Momenteel zit ik bij Vimexx, een hostingprovider uit Nederland. Ik ben er heel erg tevreden over! Niet alleen hebben ze een geweldige klantenservice, ze zijn bovendien ook heel betaalbaar qua hosting.

Hosting kiezen om je eigen blog te beginnen
De hostingpakketten bij Vimexx. Klik op de afbeelding om naar de website te gaan.

Andere hostingproviders die ook erg populair zijn in België en Nederland, zijn Combell en Xel. Ze scoren ook hoog op vlak van klantenservice, kwaliteit en snelheid. Als startende blogger voldoet het goedkoopste hostingpakket vaak. Naarmate je persoonlijke blog groeit, kan je makkelijk uitbreiden naar een beter hostingpakket. Laat je dus niet meteen verleiden tot het grootste pakket.

Stap 4: Installeer WordPress

Om je eigen blog te maken, heb je ook een CMS (Content Management Systeem) nodig. Je hebt zoiets nodig om je blogartikelen op je blog te plaatsen. Het meest gebruiksvriendelijke én bovendien ook populairste CMS is WordPress. Het is zo populair, omdat:

  • De gebruikersinterface veruit het eenvoudigst in gebruik is;
  • Er heel veel plugins beschikbaar zijn waarmee je extra functionaliteiten kan toevoegen aan je blog;
  • De software van WordPress snel en eenvoudig kan geïnstalleerd worden;
  • De WordPress-community heel actief is, waardoor plugins en WordPress zelf voortdurend worden verbeterd;
  • Het tenslotte gratis is!

Bij hostingpartijen als Vimexx, Xel als Combell installeer je automatisch met één druk op de knop WordPress nadat je een domeinnaam en hosting hebt gekocht. Kom je er toch niet helemaal aan uit? Gebruik dan de chatfunctie om hulp te vragen. Veel hostingpartijen regelen de installatie van WordPress dan helemaal zelf.

Tijdens je WordPress-installatie kies je ook altijd een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze twee heb je vervolgens nodig om in te loggen op je persoonlijke blog. Inloggen doe je altijd door door je domeinnaam in te typen en daar /wp-admin aan toe te voegen.

Stap 5: Kies en installeer een thema voor je blog

Je eigen blog maken betekent ook een WordPress thema kiezen. Een WordPress thema bepaalt de look en feel van je eigen blog. Ze zijn er in overvloed en in alle soorten en maten, zowel gratis als betalend. Je kan zo'n thema gebruiken zoals ze worden aangeleverd, of eventueel verder aanpassen tot je persoonlijke blog er helemaal uit ziet zoals jij dat wilt. Je kan de gratis WordPress thema's rechtstreeks vanuit je WordPress dashboard downloaden. Een nieuw WordPress thema installeren doe je als volgt:

gratis wordpress thema
  1. Log je in op je blog. Dat doe je door /wp-admin achter jouw domeinnaam te zetten.
  2. Klik in het linkermenu op het menu-item Weergave >Thema's en vervolgens op de knop Nieuwe toevoegen.
  3. Kies een gratis WordPress thema. Je kan de thema's filteren op populariteit, nieuwste en onderwerp/eigenschappen/lay-out bij Eigenschapsfilter.
  4. Eens je een gratis WordPress thema hebt gevonden die je aanstaat, kan je het thema op de blauwe knop Installeren, en vervolgens op de groene knop Activeren.
  5. Navigeer je tenslotte naar Weergave en nadien Customizer om het thema verder aan te passen.

Heb je al een volledig uitgewerkt idee in je hoofd, dan kies je misschien beter kiezen voor een betalend thema. De bekendste website om een WordPress thema te kopen is ThemeForest. Er zijn namelijk een aantal redenen waarom een premium WordPress thema de betere optie is dan een gratis-variant.

eigen blog beginnen met een WordPress thema van Envato
Het online platform Themeforest waar je kan kiezen uit duizenden WordPress thema's. Klik op de afbeelding om naar Themeforest te gaan.
  1. Kwaliteit: Wanneer je een betalend WordPress thema koopt op een online platform als ThemeForest, dan zal de kwaliteit van je thema aanzienlijk beter zijn dan die van een gratis-variant in WordPress zelf. Ze zijn namelijk ontwikkeld door professionele ontwikkelaars. Premium WordPress thema's zijn bijvoorbeeld altijd responsive, waardoor ze er altijd goed uit zien op computers, tablets én smartphones.
  2. Functionaliteit: er bestaan geen gratis WordPress thema's die kunnen opboksen tegen de functionaliteiten die een premium WordPress thema biedt. Ze vergemakkelijken niet alleen jouw bloggen, vaak bieden ze ook meer gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers!
  3. Updates: De meeste premium WordPress thema's worden regelmatig geüpdatet om eventuele bugs en veiligheidskwesties snel op te lossen. Bovendien worden ze ook regelmatig voorzien van nieuwe functionaliteiten, zeker wanneer hier vraag naar is bij de gebruikers. Bij gratis WordPress thema's is dat helemaal niet het geval. Kijk maar eens goed rond in het WordPress Themes Directory, een heleboel gratis thema's worden vaak niet meer geüpdatet door de ontwikkelaars.
  4. Ondersteuning: Als je een premium WordPress thema koopt, dan ben je verzekerd van een optimale ondersteuning. De ontwikkelaars op ThemeForest bieden bijvoorbeeld vaak hulp via e-mail, een ticket-systeem of een forum als je ergens problemen mee hebt. Bij een gratis WordPress thema moet je het vaak zelf allemaal uitzoeken.
  5. Veiligheid: Gratis WordPress thema's bevatten soms malafide code en spamachtige links, waardoor je soms de controle of je blog kan kwijt geraken. Door een betalend WordPress thema te kopen, hoef je je hier niet druk om te maken. Betalende WordPress thema's op ThemeForest worden bijvoorbeeld altijd eerst gekeurd en gecontroleerd vooraleer ze online aangeboden worden.

Ik heb zelf ook mijn WordPress thema (Björn) gekocht op ThemeForest. Ik ben hier heel erg tevreden van!

Stap 6: Installeer deze WordPress plugins

Dankzij jouw zelfgekozen WordPress thema geef je jouw persoonlijke blog een heel eigen look en feel. Jammer genoeg bieden ze vaak niet altijd een antwoord op jouw persoonlijke behoeftes en wensen. Gelukkig biedt WordPress daar ook een antwoord op, namelijke plugins. Met een WordPress plugin voeg je extra functionaliteiten aan je persoonlijke blog toe zonder dat je zelf verstand van coderen hoeft te hebben

je eigen blog personaliseren met plugins
De bibliotheek in WordPress met gratis plugins.

WordPress plugins zijn vaak gratis, hoewel er ook verschillende plugins bestaan waarvoor je moet betalen. Met de gratis plugins geraak je vaak al een heel eind. Een nieuwe gratis plugin toevoegen aan jouw persoonlijke blog is helemaal niet zo moeilijk. Dit doe je via het menu-item Plugins > Nieuwe plugin aan de linkerkant in je dashboard. Op de voorpagina zie je meteen al een aantal uitgelichte WordPress plugins. Ben je op zoek naar iets anders? Dan kan je via de zoekbalk rechtsbovenin een trefwoord intypen.

Ikzelf maak ook gebruik van enkele gratis plugins. Ze zijn zowel handig voor beginnende als ervaren bloggers. Ik heb ze hieronder voor jou even opgesomd:

Google Authenticator

Met Google Authenticator bescherm je jouw persoonlijke blog tegen mogelijke hackers. Je voegt hiermee een tweede stap toe aan het inlogproces. Na het invoeren van je wachtwoord, moet je vervolgens ook nog een tijdgebonden code invullen. Deze code vind je in de gratis app op je smartphone of tablet.

Rank Math

Rank Math is een plugin die gedevelopped werd door Google. Via deze plugin voeg je eigenlijk 30 verschillende SEO tools aan je persoonlijke blog. Zo zie je onder andere in één oogopslag op welke punten je jouw blogartikel moet optimaliseren om beter zichtbaar te zijn in een zoekmachine. Een alternatief is Yoast SEO.

WPForms Lite

Elke blog heeft een contactformulier nodig. WPForms Lite is het best beoordeelde contactformulier die je gratis kunt downloaden. Met deze gratis plugin bouw je snel en eenvoudig een formulier voor je contactpagina. Bovendien zit er standaard een ingebouwde spamfilter bij. Een goed alternatief voor WPForms is Contact Form 7.

Easy Table of Contents

Ben je van plan om uitgebreide blogartikelen te schrijven? Dan kan het geen kwaad om een inhoudsopgave toe te voegen. Met Easy Table of Contents voeg je automatisch een inhoudstafel toe aan elk blogartikel. Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om de inhoudsopgave volledig naar wens te personaliseren.

Rate my Post

Wil je jouw bezoekers graag de mogelijkheid geven om een score te geven aan je artikel? Met Rate my Post doe je dat in een handomdraai. Met deze gratis plug kan je automatisch op elk blogartikel, of zelfs op een willekeurige plek , een beoordelingsschaal toevoegen. Daarnaast kan je er ook feedback mee capteren.

Under Construction

Ben je nog even bezig met het bouwen van je persoonlijke blog? En wil je dat niemand, behalve jijzelf, je blog in opbouw al kan bekijken? Dan kan je met Under Construction in een handomdraai een handige ‘Onder constructie'-pagina activeren. Zo kan je in alle rust verder sleutelen aan je blog.

Graag geef ik je ook nog enkele aandachtspunten mee wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe WordPress plugin:

  1. Wanneer is de WordPress plugin voor het laatste geüpdated? Als de WordPress plugin al langer dan één jaar niet meer is geüpdated, zoek je best een alternatief.
  2. Met welke versie van WordPress is de plugin compatibel? Je wilt natuurlijk altijd een plugin installeren die compatibel is met de WordPress versie die jij op je persoonlijke blog draait.
  3. Zijn er recensies? Een goede WordPress plugin heeft nooit een slechtere beoordeling dan gemiddeld 4.5 sterren. Door de recensies te lezen, krijg je bovendien ook een goed beeld van de plugin op het gebied van betrouwbaarheid en gebruiksgemak.
  4. Is er documentatie beschikbaar? Altijd handig om een gebruiksaanwijzing ter beschikking te hebben om de WordPress plugin in z'n volledigheid te gebruiken. Dit kan zowel via screenshots als tekst.
  5. Hoeveel actieve installaties zijn er? Altijd goed om te zien of de WordPress plugin wordt gebruikt.

Vind je toch niet een gratis plugin die voldoet aan jouw eisen of wensen? Dan kan je altijd eens een kijkje nemen op Envato.

Stap 7: Maak een Google Analytics- en Google Search Console-account aan

Wanneer je al die tijd in je eigen blog steekt, is het natuurlijk ook logisch dat je wilt weten of jouw persoonlijke blog ook wel gelezen wordt, niet? Met Google Analytics kan je meten hoeveel bezoekers jouw blog bekijken, waar je lezers vandaan komen, hoe lang ze op jouw blog blijven, welke artikels ze lezen, enzovoort. Het leuke is dat Google Analytics helemaal gratis is, dus zonde om het niet meteen van dag één te gebruiken. Met Google Search Console, ook helemaal gratis, kan je bijvoorbeeld nagaan hoe jouw blog presteert in Google's zoekmachine of welke fouten er zich optreden. Denk maar URLs die niet meer werken of pagina's die te traag laden.

Stap 8: Schrijf je eerste blogpost

Een blog zonder inhoud stelt niet veel voor. Het is daarom ook belangrijk dat je jouw eerste blogpost schrijft en publiceert. Om je eerste blogartikel te schrijven ga je naar Berichten, en vervolgens Nieuw bericht in het linkermenu. Vervolgens kom je op onderstaande pagina terecht:

je eigen blog maken via de Gutenberg editor
Mijn blog gebruikt de Gutenberg editor.

De Gutenberg-editor in WordPress is heel intuïtief. Je kan een titel toevoegen, een categorie kiezen/aanmaken en in het tekstveld vervolgens afbeeldingen, video's en tekst toevoegen.

Nog één belangrijke tip bij het schrijven van je content, hou rekening met SEO! Iedereen die op zoek is naar informatie op het internet, begint die zoektocht met het intikken van wat zoekwoorden of zinnen in een zoekmachine als die van Google. Als je met je eigen blog goed gevonden wil worden in de zoekresultaten, denk je dus best even na over welke topics je goed wil scoren en welke zoekwoorden je daarvoor wilt gebruiken. Hiervoor zal je dus een zoekwoordenonderzoek voor seo moeten doen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een tool als Ubersuggest. SEO is echter veel meer dan alleen zoekwoorden in je blogartikel plaatsen. Om écht veel bezoekers te genereren vanuit Google naar je blog, is het toch aangeraden om je even te verdiepen in SEO. Hiervoor heb je tools als SE Ranking die je hierin wegwijs maken.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over hoe je jouw eigen blog kan maken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit hoe je het best te werk gaat om je eigen blog te starten? Zit je met andere vragen? Vraag dan hieronder naar gericht advies.