Wanneer je op zoek bent naar een grasmaaier, kom je regelmatig een toestel tegen dat is uitgerust met een mulchplug- of kit. Maar wat is het mulchen van gras? Wat zijn de voordelen en wanneer maak je gebruik van een mulchingfunctie?

Wat is mulchen van gras?

elektrische grasmaaier met mulchfunctie

Sommige grasmaaiers worden verkocht met een mulchplug. Hiermee produceert een grasmaaier mulch (ofwel een laagje grassnippers). Dit is een laagje organisch materiaal waar je de bodem van je gazon mee bedekt.

Om gras te mulchen, sluit je de opvangtunnel van je grasmaaier af. Daardoor blijft het afgesneden gras in het maaidek rondcirkelen en fijngesnipperd. Deze fijne grassnippers worden vervolgens teruggeblazen in het gazon waar ze door hun fijne omvang tussen de grassprietjes vallen. Dit gehele proces noemt mulchen.

Brengt het mulchen van gras voordelen met zich mee?

Ja! Een mulchlaag beschermt de graswortels tegen hitte, geeft voedingsstoffen af en zorgt bovendien ook voor een betere vochtigheidsgraad. Je gazon wordt dankzij een mulchlaag gezonder en minder gevoelig voor onkruid en viltvorming, mits je regelmatig (minimaal 1 keer per week) maait.

Zijn er ook nadelen van mulchen?

Ja, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het mulchen van gras. Het resultaat van muchen ziet er niet altijd even net uit dan wanneer je het gras opvangt met een bak- of zak. Er blijven namelijk altijd wat grassnippers op het gras liggen. Daarnaast zorgen de grassnippers achteraf voor een lelijk boeltje in je maaidek. Na het mulchen, moet je jouw grasmachine altijd goed schoon maken. Met een hogedrukreiniger is dit echter een koud kunstje.

Daarnaast is het mulchen van gras met je grasmachine niet altijd mogelijk. Bij nat weer, blijft het nat gras plakken aan het mes van grasmachine en wordt het dus niet mooi fijngesnipperd.

grasmachine na mulchen

Ben je op zoek naar een grasmachine met mulchingfunctie?

Ben je overtuigd dat een grasmaaier met mulchingfunctie ook een toegevoegde waarde kan zijn voor je gazon? Neem dan een kijkje naar onderstaande artikels:

Gemiddelde beoordeling: 4.8 (12 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?