Gepubliceerd op 16 augustus 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 2 december 2023.

Wanneer ik aan een wasmachine denk, denk ik vooral aan een schone, fris ruikende was. Maar niet meteen aan een onfris geurtje die de wasmachine soms uitstoot. Heb je ook last van een stinkende wasmachine? Dan is de kans groot dat de pretbederver vetluis is. Hieronder leg ik uit wat vetluis precies is en wat je er aan kan doen. Lees je even mee?

Waarom stinkt jouw wasmachine?

Je wasmachine stinkt door vetluis. Dit is een vettige substantie die na een wasbeurt achterblijft in een wasmachine en een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën is. Vetluis ontstaat doordat huidschilfers samenklonteren met zeepresten. Deze vieze smurrie blijft nadien vaak achter in onder andere het zeepbakje en de rubberen afsluitring rond de deuropening van je wasmachine. Bovendien kunnen er door vetluis vaak ook verkleuringen en vlekken op je wasgoed ontstaan. Als vetluis niet tijdig wordt verwijderd, kan dit je wasmachine beschadigen.

Weg met die stinkende wasmachine in 4 stappen

Een stinkende wasmachine is vervelend. Gelukkig kan je dit makkelijk verhelpen door de onderstaande stappen uit te voeren:

Stap 1: Draai een hete was

stinkende wasmachine reinigen door een hete was te draaien

Je maakt komaf met vetluis door eerst een kookwas te draaien. De hoge temperatuur zal namelijk de vetluis in je wasmachine doden. Het toevoegen van een halve kop soda, twee vaatwastabletten of een flinke scheut natuurazijn werkt bovendien extra goed. Anderzijds kan je ook wasmachinereiniger gebruiken. Voeg er alleszins geen wasmiddel aan toe. Dit verergert het probleem alleen maar. Nadat het wasprogramma is afgelopen, laat je de deur van je wasmachine een aantal uur open zodat de trommel volledig opdroogt.

Stap 2: Maak de filter schoon

filter schoonmaken van een wasmachine

Na een kookwas kan je ook de filter van je wasmachine schoonmaken. Doorgaans zitten deze filters aan de voorkant van het toestel, verstopt achter een klep. Doordat er soms restjes in je filter zitten, wordt het afvalwater minder goed afgevoerd. Plaats eerst een emmertje onder de filter, open nadien voorzichtig het klepje en laat tenslotte het (vuil) water via het aftapslangetje leeglopen. Daarna kan je voorzichtig de filter afspoelen met warm water onder de keukenkraan. Is de filter proper? Plaats deze dan vervolgens weer schoon terug in de wasmachine en sluit het klepje weer.

Stap 3: Zorg dat de rubberen rand goed schoon is

rubberen ring schoonmaken

De rubberen ring in je wasmachine is vaak een broeihaard van viezigheid. Het is daarom ook belangrijk dat je deze goed schoonmaakt. Met behulp van een emmer warm water en wat wasmiddel maak je met een doekje de rubberen rand makkelijk schoon. Nadat je de rubberen ring hebt schoongemaakt, kan je het met een schone, droge doek droogmaken.

Stap 4: Vergeet de wasmiddellade niet

wasmiddellade reinigen

Vergeet tenslotte niet de wasmiddellade te reinigen. Bij de meeste wasmachines kan je de wasmiddellade in z’n geheel eruithalen. Deze kan je vervolgens ook met wat heet water en wat wasmiddel schoon maken.

Beter voorkomen dan genezen

Heb je eindelijk die nare geur uit je wasmachine weggekregen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je voortaan ook nooit meer te maken hebt met een stinkende wasmachine. Je kunt hiervoor op een aantal dingen letten:

  1. Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder. Vloeibaar wasmiddel lost namelijk makkelijker op in lage temperaturen, waardoor er minder zeepresten achterblijven in je wasmachine.
  2. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering wasmiddel. Neem hiervoor een kijkje naar de gebruiksaanwijzing op je fles wasmiddel. Te veel wasmiddel vergroot de kans op vetluis.
  3. Laat na je wasbeurt altijd de wasmiddellade en het deurtje van de wasmachine een paar uur open. Er blijft namelijk altijd wat vocht achter in je wasmachine en dat maakt het toestel een broedplek voor bacteriën.
  4. Maak de wasmiddellade en de rubberen ring in je wasmachine regelmatig schoon. Bij de meeste wasmachines kun je de wasmiddellade uit de wasmachine halen zodat je deze makkelijker onder de kraan kunt afspoelen.
  5. Probeer één of twee keer per maand een was op 60 tot 90 graden te draaien. Het ideale moment is bijvoorbeeld wanneer je jouw lakens en handdoeken wast. De meeste bacteriën gaan dood bij deze hogere temperatuur.
  6. Anderzijds kan je ook één keer per maand een lege wasmachine op 90 graden draaien. Voeg hierbij een halve kop soda, een paar vaatwastabletten of een flinke scheut natuurazijn aan toe. Anderzijds kan je ook wasmachinereiniger gebruiken. Door de hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
  7. Laat nooit natte was in je wasmachine zitten. Hierdoor kunnen schimmels sneller groeien.

Door bovenstaande tips uit te voeren, zal je nooit meer last hebben van een stinkende wasmachine of muffe kleding. En mooi meegenomen: een schone wasmachine gaat een stuk langer mee.

Een zuinigere wasmachine nodig?

Is je wasmachine aan vervanging toe? Of ben je op zoek naar een zuinigere wasmachine? Neem dan een kijkje welke wasmachine je moet kopen in 2024.