Gepubliceerd op 20 oktober 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 21 oktober 2023.

Werkt je Chromecast niet meer naar behoren? Dan heb je altijd de mogelijkheid om het apparaatje terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Lees je even mee?

Drie manieren om je Google Chromecast te resetten

Er zijn drie manieren om je Google Chromecast te resetten: via de Google Home-app op je mobiele apparaat, met behulp van de fysieke knoppen op het Chromecast-apparaat zelf of via Google TV.

Methode 1: Resetten via de Google Home-app

Wil je een Google Chromecast resetten, dan doe je dit eenvoudig via de Google Home-app. Via deze app beheer je slimme apparaten, waaronder je Google Chromecast. Je Google Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen zetten via de Google Home-app, werkt alleen als je nog met hetzelfde wifi-netwerk kunt verbinden. Als dat niet lukt, moet je het apparaat via de fysieke knoppen resetten. Hoe je dat doet, leg ik je verderop uit! Je Google Chromecast resetten via de Google Home-app doe je alvast zo:

 1. Zorg ervoor dat je Google Chromecast is aangesloten op je TV en is ingeschakeld. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de Chromecast is aangesloten).
 2. Open de Google Home-app op je smartphone of tablet en klik op ‘Mijn apparaten'.
 3. Selecteer de Google Chromecast die je wilt resetten in de lijst met apparaten.
 4. Tik op het Instellingen-symbool (het tandwiel) en vervolgens op de drie puntjes bovenin om extra opties weer te geven.
 5. Tik op Fabrieksinstellingen herstellen. Bevestig nadien de melding door op ‘Fabrieksinstellingen herstellen' te tikken.

Je Google Chromecast zal nu worden gereset naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat al je persoonlijke gegevens en instellingen worden gewist. Na de reset kun je je Chromecast opnieuw instellen zoals je dat deed toen je het voor het eerst kreeg.

Methode 2: Resetten met de fysieke knoppen

Als je om welke reden dan ook geen toegang hebt tot de Google Home-app, kun je jouw Google Chromecast ook resetten met de fysieke knoppen op het apparaat zelf. Hoe je jouw Google Chromecast reset met de fysieke knoppen, hangt af van welke type Chromecast je hebt.

Google Chromecast van de eerste generatie

Google Chromecast van de eerste generatie resetten

Hoewel Google Chromecasts van de eerste generatie niet meer verkocht worden, heb je mogelijks wel nog zo'n ouder exemplaar in huis. De eerste generatie van Google Chromecasts reset je zo:

 1. Zorg ervoor dat je Google Chromecast is aangesloten op je TV en is ingeschakeld. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de Chromecast is aangesloten).
 2. Houd de knop op de Chromecast minstens 25 seconden ingedrukt of totdat het brandende ledlampje verandert in een knipperend rood lampje.
 3. Van zodra het ledlampje wit begint te knipperen en je televisiescherm niets meer laat zien, laat je de knop los. De Chromecast wordt opnieuw opgestart.

Google Chromecast van de 2e en 3e generatie (+ Ultra)

Heb je een Chromecast van de tweede of derde generatie? Of heb je zelfs een Chromecast Ultra? Dan reset je deze apparaten op een andere manier:

 1. Zorg ervoor dat je Google Chromecast is aangesloten op je TV en is ingeschakeld. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de Chromecast is aangesloten).
 2. Houd de reset-knop aan de zijkant van de Chromecast ingedrukt totdat het ledlampje verandert in een knipperend oranje lampje.
 3. Van zodra het ledlampje wit begint te knipperen, laat je de knop los. De Chromecast wordt opnieuw opgestart.
Google Chromecast van de 2e en 3e generatie (+ Ultra) resetten

Met de fysieke knoppen op je Chromecast kun je het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen zetten zonder dat je een mobiel apparaat of de Chromecast-app nodig hebt.

Methode 3: Resetten via Google TV

Heb je een Chromecast met Google TV? Dan kan je het apparaat ook via de Google TV-interface naar de fabrieksinstellingen terugzetten:

 1. Zorg ervoor dat je Google Chromecast is aangesloten op je TV en is ingeschakeld.
 2. Open de Google TV-interface en selecteer rechtsboven je profiel. Kies vervolgens voor ‘Instellingen'.
 3. Ga daarna naar ‘Systeem’, kies vervolgens ‘Over’ en selecteer tenslotte ‘Terugzetten op fabrieksinstellingen’.
 4. De Chromecast wordt nu gereset.

Je hebt bovendien ook de mogelijkheid om deze Chromecast vanaf het apparaat zelf te resetten:

 1. Zorg ervoor dat je Google Chromecast is aangesloten op je TV en is ingeschakeld. Zet je televisie ook op het juiste HDMI-kanaal (waarop de Chromecast is aangesloten).
 2. Houd de reset-knop aan de achterkant van de Chromecast ingedrukt totdat het ledlampje verandert in een knipperend geel lampje.
 3. Van zodra het ledlampje wit begint te knipperen, laat je de knop los. De Chromecast wordt opnieuw opgestart.

Waar moet je op letten na het resetten van je Chromecast?

Nadat je je Chromecast hebt gereset, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

 • Opnieuw instellen – Je moet je Chromecast opnieuw instellen alsof het net uit de verpakking komt. Dit betekent dat je opnieuw een taal moet selecteren, verbinding moet maken met een wifi-netwerk en mogelijks ook enkele updates moet installeren.
 • Apps opnieuw installeren – Als je specifieke apps hebt gebruikt voor het streamen naar je Chromecast, moet je deze apps opnieuw installeren en opnieuw koppelen aan je Chromecast.
 • Inloggen op je Google-account – Zorg ervoor dat je inlogt met hetzelfde Google-account als waarmee je de Chromecast oorspronkelijk hebt geconfigureerd. Dit is nodig om je Chromecast te kunnen gebruiken.
 • Instellingen aanpassen – Je moet eventuele instellingen, zoals de schermresolutie of de naam van je Chromecast, opnieuw configureren.
 • Apparaten koppelen – Als je meerdere apparaten hebt gekoppeld aan je Chromecast, moet je deze opnieuw koppelen.

Het kan even duren voordat je Chromecast weer helemaal is zoals je het had geconfigureerd, maar met de juiste stappen is het proces vrij eenvoudig.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen met betrekking tot het resetten van een Google Chromecast:

1. Wanneer moet je een Google Chromecast resetten?

Een Google Chromecast resetten doe je niet zomaar. Dit zijn drie redenen waarom je dat zou doen:

 • Je Google Chromecast werkt niet meer goed. De belangrijkste reden waarom je jouw Google Chromecast zou resetten is wanneer het apparaat niet meer goed werkt. Krijg je bijvoorbeeld geen beeld of geluid? Valt de kwaliteit van het beeld tegen? Heb je last van vertraging bij het afspelen van video's? Dan kan een Google Chromecast resetten in dergelijke gevallen helpen om deze problemen op te lossen.
 • Je hebt een nieuw netwerk in gebruik genomen. Heb je een nieuwe router of powerline adapter gekocht? Of heb je de naam en het wachtwoord van je wifi veranderd? Dan is het altijd aangeraden om je Chromecast terug naar de fabrieksinstellingen te zetten.
 • Je wilt je Chromecast verkopen of hebt hem tweedehands gekocht. Wil je jouw Google Chromecast verkopen? Dan raad ik je altijd om deze te resetten. Zo weet je zeker dat er geen persoonlijke gegevens in handen van de koper komen. Heb je net een Google Chromecast van iemand anders gekocht en is die niet gereset? Dan stel je jouw Google Chromecast best ook terug naar de fabrieksinstellingen. Zo begin je meteen met een schone lei.

2. Worden jouw persoonlijke gegevens gewist bij het resetten van een Google Chromecast?

Ja. Wanneer je jouw Google Chromecast reset, wordt het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen gezet. Dit betekent dat je jouw Google Chromecast terugdraait naar de instellingen waarmee het apparaat vanuit de fabriek is geleverd. Al jouw persoonlijke gegevens en instellingen worden dan verwijderd. Je moet je Google Chromecast dan opnieuw verbinden en installeren.

3. Kan ik een Google Chromecast resetten zonder de fysieke knoppen te gebruiken?

Ja, je kunt je Google Chromecast resetten via de Google Home-app op je mobiele apparaat zonder de fysieke knoppen te gebruiken. Heb je thuis een Google Chromecast met Google TV, dan heb je ook de mogelijkheid je Chromecast naar de fabrieksinstellingen te zetten in de Google TV-interface.

4. Waar vind je de resetknop op de Google Chromecast?

Dat hangt af van het model. Je vind de resetknop ofwel aan de achterzijde ofwel aan de zijkant van de Google Chromecast. Het is een langwerpig knopje.