Wil je genieten van een mooi gazon maar heb je geen zin om er elk weekend met je grasmaaier over en weer te gaan? Dan is een robotmaaier de beste koop. Deze automatische grasmaaier maaien zelfstandig jouw gazon in het gebied dat je zelf hebt afgezet. Zo kan jij ongestoord in je luie stoel verder genieten van een glaasje wijn.

Maar hoe kies je een goede robotmaaier? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste robotmaaiers van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste robotmaaiers van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste robotmaaier wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Bosch, Gardena, Robomow en McCulloch toveren haast elk jaar een selectie nieuwe robotmaaiers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste robotmaaiers van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze robotmaaiers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Bosch Indego S 500
 • Bosch Indego S+ 500
 • Gazonoppervlakte: 500 m2

 • Maaibreedte: 19 cm

 • Maaihoogte: 30 - 50 mm

 • Gewicht: 7,7 kg

 • Maximaal geluidsniveau: 63 dB

 • Mulching functie:

 • Maximale hellingshoek: 27%

 • Bediening via app:

 • Lengte perimeterdraad meegeleverd: 150 m

1e keuze
Robomow RK 2000
 • Robomow RK 1000
 • Gazonoppervlakte: 1000 m2

 • Maaibreedte: 21 cm

 • Maaihoogte: 20 - 100 mm

 • Gewicht: 15 kg

 • Maximaal geluidsniveau: 60 dB

 • Mulching functie:

 • Maximale hellingshoek: 45%

 • Bediening via app:

 • Lengte perimeterdraad meegeleverd: 225 m

2e keuze
Gardena Sileno Life 1000
 • Gardena Sileno Life 1000
 • Gazonoppervlakte: 1000 m2

 • Maaibreedte: 21 cm

 • Maaihoogte: 20 - 50 mm

 • Gewicht: 19 kg

 • Maximaal geluidsniveau: 60 dB

 • Mulching functie:

 • Maximale hellingshoek: 35%

 • Bediening via app:

 • Lengte perimeterdraad meegeleverd: 200 m

Topper
Robomow RK 2000
 • Robomow RK 2000
 • Gazonoppervlakte: 2000 m2

 • Maaibreedte: 21 cm

 • Maaihoogte: 20 - 100 mm

 • Gewicht: 20,5 kg

 • Maximaal geluidsniveau: 60 dB

 • Mulching functie:

 • Maximale hellingshoek: 45%

 • Bediening via app:

 • Lengte perimeterdraad meegeleverd: 300 m

PS: Neem ook een kijkje naar de robotmaaiers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue.

De beste robotmaaier kopen? Hier moet je op letten:

Op het eerste gezicht lijken alle robotmaaiers op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope robotmaaiers en de beste robotmaaiers van 2023. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste robotmaaier voor jouw gazon wilt kopen.

1. Hoe groot is je gazon?

Als je op zoekt bent naar een robotgrasmaaier, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je gazon. De specifieke gazongrootte die een robotmaaier aankan is afhankelijk van drie factoren: de accu, software en de maaibreedte. Met behulp van deze drie factoren geven fabrikanten een maximale gazongrootte mee bij elke robot grasmaaier.

Sommige robotmaaiers kunnen wel gazons tot 2000 m2 in één acculading maaien, wat aanzienlijk meer is dan bij een accu grasmaaier. Reken daarom eerst de oppervlakte van je gazon uit zodat je de beste robotmaaier voor jouw gazon kunt kiezen. Ik raad je wel aan om wat marge te nemen. In de praktijk is het bereik van je robot grasmaaier meestal kleiner. Zeker als er veel struiken, bomen, hellingen of andere hindernissen in je tuin te vinden zijn. 

De maaibreedte geeft bovendien aan hoe groot de strook gras is die de robotmaaier in één maaibeweging maait. De beste robotmaaiers van 2023 hebben doorgaans een maaibreedte tussen de 20 en 25 cm. Hoe groter de maaibreedte is, hoe sneller de robotmaaier je gazon zal kortwieken. Daarnaast geeft de maximale hellingshoek van de robotmaaier weer hoe groot de hellingshoek is waarbij de robotmaaier nog probleemloos maait. Krachtige, lichte toestellen nemen hellingen tot wel 45%.

2. Wil je een robotmaaier met of zonder mulchfunctie?

de beste robotmaaiers hebben doorgaans een mulchfunctie

Sommige robotmaaiers worden verkocht met een mulching functie. Hiermee produceert de robotmaaier mulch (ofwel een laagje grassnippers). Dit is een laagje organisch materiaal waar je de bodem van je gazon mee bedekt. Deze meststof beschermt de graswortels tegen hitte, geeft voedingsstoffen af en zorgt bovendien ook voor een betere vochtigheidsgraad. Daardoor wordt je gazon dankzij de mulchlaag gezonder en minder gevoelig voor onkruid en viltvorming. Bovendien hoef je dankzij een robotmaaier met mulchfunctie geen speciale meststof te kopen en strooien.

De beste robotmaaiers beschikken doorgaans over een mulchfunctie.

3. Ga je voor een bediening met of zonder app?

Goedkope robotmaaiers hebben aan de bovenkant een klep met daaronder het bedieningspaneel. Met behulp van dit bedieningspaneel stel je onder andere het maaischema en de maaihoogte manueel in. Meer en meer robotmaaiers zijn nu ook aan te sturen met een app op je smartphone of tablet (Android en iOS). Met zo’n app kan je de robotmaaier via wifi of bluetooth op afstand bedienen, ook wanneer je niet thuis bent. Zo kan je bijvoorbeeld via de app het maaischema instellen, de robotmaaier zelf besturen of de status van de accu bekijken.

Bovendien zijn sommige robotmaaiers ook compatibel met cloudplatforms zoals Apple HomeKit en IFTTT. Elk merk heeft een eigen app (bijvoorbeeld de Gardena Smart System app) met diverse mogelijkheden. 

robotmaaier met app

4. Hoeveel geluid produceert robotgrasmaaier?

Robotmaaiers produceren aanzienlijk minder geluid dan een elektrische grasmaaier of benzinemaaier. Indien je toch op zoek bent naar de stilste robotmaaier van 2023, dan geeft het aantal decibel maximaal geluidsniveau van een robotmaaier weer. Stille robotmaaiers hebben doorgaans een maximaal geluidsniveau van 60 dB.

5. Welke gebruiksgemakken moet jouw elektrische grasmachine hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je robotmaaier vergroten. De belangrijkste zijn:

robotmaaier met regensensor

Regensensor

Hoewel de meeste robotmaaiers tegen regen beschermt zijn, beschikken sommige modellen over een regensensor. Deze regensensor heeft als doel het gazon te beschermen. De robotmaaier zal dan onmiddellijk stoppen met het maaiproces. Het maaien bij nat weer kan zowel het gras als de messen van de robotmaaier beschadigen.

robotmaaier met afgrondsensor

Afgrondsensor

Deze sensor laat de robotmaaier uitwijken van zodra het toestel een lager gelegen stuk tuin of vijver nadert. Robotmaaiers met een afgrondsensor zijn de beste koop voor wie bijvoorbeeld een natuurlijke trap, vijver of sloot in de tuin heeft. Hiermee voorkom je dus onaangename verrassingen zoals een robotmaaier op z’n kop.

robotmaaier met botssensor

Botssensor

Met behulp van een botssensor zal een robot grasmaaier een andere richting uitgaan van zodra het in aanraking komt of dreigt te komen met een obstakel als een boom of stenen beeld. Bij sommige modellen stopt het mes ook automatisch met maaien. Hiermee hoef je objecten dus niet af te bakenen met perimeterdraad.

Sommige robotmaaiers kunnen bovendien ook zelfstandig met het internet verbinden. Zo verlies je geen tijd met het zoeken naar de juiste instellingen. Neem bovendien ook een kijkje naar de hoeveelheid meter perimeterdraad en haringen er wordt meegeleverd bij de robotmaaier. Kortom, de beste robotmaaier betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een robotmaaier?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Robotmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede robotmaaier koop je al vanaf 750 euro. Wil je echter de beste robotmaaier van 2023, dan betaal je al snel 1500 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een robotmaaier kan dus behoorlijk variëren. Heb je de beste robotmaaier voor jouw gazon op het oog maar beschik je niet over het nodige budget? Dan kan je ook steeds een persoonlijke lening afsluiten. De rentevoeten zijn tegenwoordig heel erg aantrekkelijk! Tip: een persoonlijke lening vergelijken is de beste manier om geld te besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een robotmaaier nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste robotmaaier van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Wil het oog ook wat?

bosch robotmaaier

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je robotmaaier immers vaak op jouw gazon zien rondrijden. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die je leuk vind. Zo hebben de robotmaaiers van Bosch die typische zwarte en groene kleuren. Niet jouw ding? Dan kan je eens kijken bij bijvoorbeeld McCulloch, Robomow, Gardena en Black+Decker voor andere kleurpaletten.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je robotmaaier qua stijl en/of kleur bij jouw persoonlijk smaak past. Zo kan je robotmaaier ook matchen met je andere tuingereedschap. Denk maar aan je hogedrukreiniger, tuinslang, heggenschaar of grastrimmer. Anders wordt zelfs de beste robotmaaier, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

8. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke robotmaaier nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een robotmaaier met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de robotmaaier écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de robotmaaier die jij op het oog hebt nu echt wel de beste robotmaaier voor je is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over robotmaaiers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke robotmaaier de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste robotmaaiers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (52 stemmen)