Met een handgrasmaaier maai je het gazon op een ouderwetse manier af. Ze zijn relatief goedkoop, eenvoudig te gebruiken en bovendien heel compact op te bergen. Handgrasmaaiers zijn onmisbaar in een kleine (stads)tuin.

Maar hoe kies je een goede handgrasmaaier? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste handgrasmaaiers van 2021? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste handgrasmaaiers van 2021 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste handgrasmaaier wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Wolf Garten, Bosch, Powerplus, Einhell en Gardena toveren haast elk jaar een selectie nieuwe handgrasmaaiers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste handgrasmaaiers van 2021 opgesomd. Niet alleen werden deze handmaaiers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Einhell GC HM 300
 • Einhell
  GC-HM 300
  Ben je op zoek naar een goedkope handgrasmaaier mét opvangzak? Dan is de Einhell GC-HM 300 de beste koop! Deze handmaaier heeft een maaibreedte van 30 cm en is daardoor geschikt voor gazons tot 150 vierkante meter. De maaihoogte van de Einhell GC-HM 300 stel je naar eigen wens in. Zo heb je drie maaihoogte instellingen variërend van 1,3 tot 3,7 centimeter. Zo bepaal je zelf hoe kort je het gras maait. Dankzij de opvangzak hoef je na het maaien het gras zelf niet meer bijeen te harken. De graszak heeft een volume van 16 liter. De duwboom is tenslotte ook inklapbaar, zodat je ruimte bespaart als je de Einhell GC-HM 300 opbergt in je garage of opberghok. Kortom, de Einhell GC-HM 300 is de beste handgrasmaaier in het budgetsegment!
 • Maaibreedte: 30 cm

 • Gewicht: 6,46 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 3

 • Maaihoogte: 13 - 37 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

1e keuze
Gardena Comfort 400 C
 • Gardena
  Comfort 400 C
  Wil je een uitstekend verzorgd gazon? Dan is de Gardena Comfort 400 C de beste koop. Deze kooimaaier heeft een maaibreedte van 40 cm is uitermate geschikt voor alle type gazons tot circa 250m². De Gardena Comfort 400 C is voorzien van een messenkooi en ondermes die, zonder elkaar te raken, de grassprietjes optillen en afknippen. Daardoor ga je niet alleen soepel te werk, maar is het resultaat ook nog eens een zeer strak gewiekt gazon. De Gardena Comfort 400 C is bovendien ook stiller in gebruik dan andere handgrasmaaiers. Dankzij de 4 maaihoogte-instellingen bepaal je zelf hoe kort je het gras maait. Daarnaast klap je de ergonomisch gevormde duwboom snel en eenvoudig in, zodat hij minder opbergruimte inneemt. De Gardena Comfort 400 C is één van de beste handgrasmaaiers van het moment!
 • Maaibreedte: 40 cm

 • Gewicht: 9,40 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 4

 • Maaihoogte: 12 - 42 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

2e keuze
Einhell GE HM 38 S F
 • Einhell
  GE-HM 38 SF
  Ben je op zoek naar een één van de beste handgrasmaaiers mét opvangzak? Dan is de Einhell GE-HM 38 S-F een goede koop! Deze handgrasmaaier heeft een maaibreedte van 38 cm. De maaihoogte van de Einhell GE-HM 38 S-F stel je naar eigen wens in. Zo heb je vier maaihoogte instellingen variërend van 13, 23, 32 tot 38 millimeter. Zo bepaal je zelf hoe kort je het gras maait. Dankzij de opvangzak hoef je na het maaien het gras zelf niet meer bijeen te harken. De graszak heeft een volume van 26 liter. De duwboom is tenslotte ook inklapbaar, zodat je ruimte bespaart als je de Einhell GE-HM 38 S-F opbergt in je garage of opberghok. Kortom, met de GE-HM 38 S-F ziet jouw gazon er weer piekfijn uit.
 • Maaibreedte: 38 cm

 • Gewicht: 8,50 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 4

 • Maaihoogte: 13 - 38 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

Topper
Stiga SCM 440 FS
 • Stiga
  SCM 440 FS
  Wil je een uitstekend verzorgd gazon? Dan is de Stiga SCM 440 FS één van de beste handgrasmaaiers die je momenteel kunt kopen. Deze kooimaaier heeft een maaibreedte van 40 cm is uitermate geschikt voor alle type gazons tot circa 150m². De Stiga SCM 440 FS heeft misschien een fiks gewicht van bijna 20 kilogram, maar ligt hierdoor wel stabiel op je gazon. Het is een solide handgrasmaaier voorzien van vijf hardstalen messen. Dankzij de negen maaihoogte-instellingen tussen de 25 en 76 millimeter bepaal je zelf hoe kort je het gras maait. Daarnaast klap je de ergonomisch gevormde duwboom snel en eenvoudig in, zodat hij minder opbergruimte inneemt. Bijkomend voordeel is dat deze handgrasmaaier het gras aan de voorkant uitwerpt, waardoor snippers meerdere keren door de messen gaan en als natuurlijke bemesting dienen. Best handig du! De Stiga SCM 440 FS is de beste handgrasmaaier van het moment!
 • Maaibreedte: 40 cm

 • Gewicht: 19,40 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 9

 • Maaihoogte: 25 - 76 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

De beste handgrasmaaier kopen? Hier moet je op letten:

Op het eerste gezicht lijken alle handgrasmaaiers op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope handgrasmaaiers en de beste handgrasmaaiers van 2021. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste handmaaier voor jouw tuin wilt kopen.

1. Hoe groot is je gazon?

Als je op zoekt bent naar een grasmaaier, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je gazon. Als je een groot gazon hebt, dan ga je liever niet met een handmaaier aan de slag. Voor een kleine stadstuin is een robotmaaier, benzine grasmaaier, elektrische grasmaaier of accumaaier dan weer een overbodige luxe.

Handgrasmaaiers zijn uitermate geschikt voor kleine gazons. Omdat een handmaaier niet veel weegt, loods je deze snel en zonder veel problemen doorheen je gazon. Om zo snel mogelijk van een nette tuin te genieten, is het belangrijk dat je rekening houd met de maaibreedte van handgrasmaaier. Hoe breder de maaibreedte is, hoe groter de strook gras is die je met de handmaaier in één maaibeweging maait. Een grotere maaibreedte zorgt er dus ook voor dat je sneller klaar bent met maaien. De beste handgrasmaaiers van 2021 hebben doorgaans een maaibreedte tussen de 38 en 42 cm.

Neem je bovendien een handgrasmaaier met grasopvangbak- of zak, dan is de capaciteit gras (in liter) die de grasopvangbak- of zak kan opvangen ook belangrijk. Hoe groter de capaciteit van de grasopvangbak- of zak is, hoe minder vaak je het hoeft te legen tijdens het maaien en hoe langer je onafgebroken maait.

2. Lijkt een handgrasmaaier met mulchfunctie iets voor jou?

handgrasmaaier met mulchfunctie

Sommige handgrasmaaiers zijn voorzien van een mulchfunctie. Hiermee maalt de handgrasmaaier mulch (ofwel een laagje grassnippers). Dit is een laagje organisch materiaal waar je de bodem van je gazon mee bedekt. Een mulchlaag beschermt de graswortels tegen hitte, geeft voedingsstoffen af en zorgt bovendien ook voor een betere vochtigheidsgraad. Je gazon wordt dankzij een mulchlaag gezonder en minder gevoelig voor onkruid en viltvorming, mits je regelmatig (minimum wekelijks) maait. Er blijven natuurlijk wel altijd wat grassnippers op het gras liggen waardoor je gazon minder mooi oogt dan wanneer je het gras opvangt. Daarnaast is gras mulchen niet altijd mogelijk. Bij nat, hoog en ruig gras, is de mulchfunctie niet geschikt.

3. Welke gebruiksgemakken moet jouw handgrasmaaier hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je handmaaier vergroten. De belangrijkste zijn:

handgrasmaaier hoogte instellen

Centrale maaihoogte-instelling

De beste handgrasmaaiers beschikken doorgaans over een centrale maaihoogte-instelling. Hiermee stel je de maaihoogte van de handgrasmaaier in op een bepaalde hoogte in via een hendel of knop. Zo hoef je de maaihoogte niet meer per wiel of per wielas in te stellen.

handgrasmaaier met opvangbak

Grasopvangbak- of zak

Niet alle kooimaaiers worden verkocht met een grasopvangbak- of zak. Hiermee vang je het gemaaide gras op. Zo verlies je na het maaien geen tijd met het bijeen harken van het gras, maar ruim je het gemakkelijk op. Een must-have voor iedereen die niet veel tijd wilt steken in tuinonderhoud.

handgrasmaaier met Inklapbare duwboom

Inklapbare duwboom

Woon je niet zo groot? Dan is een handgrasmaaier met inklapbare duwboom de beste koop. Hiermee vouw je de duwboom van de handgrasmaaier via een scharniersysteem dubbel. Zo berg je de handmaaier een stuk eenvoudiger en compacter op in jouw opbergplaats.

Met ergonomische handgrepen is het maaien van je gras minder belastend voor je handen en polsen. Als de messenwals van een kooimaaier is voorzien van een antikleefcoating, voorkom je dat het (nat) gras aan de messen blijft hangen. Kortom, de beste handgrasmaaier betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een handgrasmaaier?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Handmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede handgrasmaaier koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste elektrische handmaaier van 2021, dan betaal je al snel 100 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een elektrische grasmaaier kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een kooimaaier nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste handgrasmaaier van 2021 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over handgrasmaaiers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke handgrasmaaier de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste handgrasmaaiers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (45 stemmen)