Gepubliceerd op 2 oktober 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 14 november 2023.

Met een handgrasmaaier maai je het gazon op een ouderwetse manier af. Ze zijn relatief goedkoop, eenvoudig te gebruiken en bovendien heel compact op te bergen. Handgrasmaaiers zijn onmisbaar in een kleine (stads)tuin.

Maar hoe kies je een goede handgrasmaaier? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste handgrasmaaiers van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste handgrasmaaiers van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste handgrasmaaier wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Wolf Garten, Bosch, Powerplus, Einhell en Gardena toveren haast elk jaar een selectie nieuwe handgrasmaaiers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste handgrasmaaiers van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze handmaaiers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Einhell GC HM 300
 • Einhell
  GC-HM 300
 • Maaibreedte: 30 cm

 • Gewicht: 6,46 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 3

 • Maaihoogte: 13 - 37 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

1e keuze
GARDENA Kooimesmaaier 330
 • Gardena
  330
 • Maaibreedte: 33 cm

 • Gewicht: 8,20 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 4

 • Maaihoogte: 12 - 42 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak: optioneel

2e keuze
Gardena Comfort 400 C
 • Gardena
  400
 • Maaibreedte: 40 cm

 • Gewicht: 8,90 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 4

 • Maaihoogte: 12 - 42 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak: optioneel

Topper
Stiga SCM 440 FS
 • Stiga
  SCM 440 FS
 • Maaibreedte: 40 cm

 • Gewicht: 19,40 kg

 • Centr. maaihoogteinstelling:

 • Aantal maaihoogte-standen: 9

 • Maaihoogte: 25 - 76 mm

 • Mulching functie:

 • Inklapbare duwboom:

 • Opvangbak:

Een goede handgrasmaaier kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle handgrasmaaiers op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope handgrasmaaiers en de beste handgrasmaaiers van 2023. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste handmaaier voor jouw tuin wilt kopen.

1. Hoe groot is je gazon?

Als je op zoekt bent naar een grasmaaier, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je gazon. Als je een groot gazon hebt, dan ga je liever niet met een handmaaier aan de slag. Voor een kleine stadstuin is een robotmaaier, benzine grasmaaier, elektrische grasmaaier of accumaaier dan weer een overbodige luxe.

Handgrasmaaiers zijn uitermate geschikt voor kleine gazons. Omdat een handmaaier niet veel weegt, loods je deze snel en zonder veel problemen doorheen je gazon. Om zo snel mogelijk van een nette tuin te genieten, is het belangrijk dat je rekening houd met de maaibreedte van handgrasmaaier. Hoe breder de maaibreedte is, hoe groter de strook gras is die je met de handmaaier in één maaibeweging maait. Een grotere maaibreedte zorgt er dus ook voor dat je sneller klaar bent met maaien. De beste handgrasmaaiers van 2023 hebben doorgaans een maaibreedte tussen de 38 en 42 cm.

Neem je bovendien een handgrasmaaier met grasopvangbak- of zak, dan is de capaciteit gras (in liter) die de grasopvangbak- of zak kan opvangen ook belangrijk. Hoe groter de capaciteit van de grasopvangbak- of zak is, hoe minder vaak je het hoeft te legen tijdens het maaien en hoe langer je onafgebroken maait.

2. Lijkt een handgrasmaaier met mulchfunctie iets voor jou?

handgrasmaaier met mulchfunctie

Sommige handgrasmaaiers zijn voorzien van een mulchfunctie. Hiermee maalt de handgrasmaaier mulch (ofwel een laagje grassnippers). Dit is een laagje organisch materiaal waar je de bodem van je gazon mee bedekt. Een mulchlaag beschermt de graswortels tegen hitte, geeft voedingsstoffen af en zorgt bovendien ook voor een betere vochtigheidsgraad. Je gazon wordt dankzij een mulchlaag gezonder en minder gevoelig voor onkruid en viltvorming, mits je regelmatig (minimum wekelijks) maait. Er blijven natuurlijk wel altijd wat grassnippers op het gras liggen waardoor je gazon minder mooi oogt dan wanneer je het gras opvangt. Daarnaast is gras mulchen niet altijd mogelijk. Bij nat, hoog en ruig gras, is de mulchfunctie niet geschikt.

3. Welke gebruiksgemakken moet jouw handgrasmaaier hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je handmaaier vergroten. De belangrijkste zijn:

handgrasmaaier hoogte instellen

Centrale maaihoogte-instelling

De beste handgrasmaaiers beschikken doorgaans over een centrale maaihoogte-instelling. Hiermee stel je de maaihoogte van de handgrasmaaier in op een bepaalde hoogte in via een hendel of knop. Zo hoef je de maaihoogte niet meer per wiel of per wielas in te stellen.

handgrasmaaier met opvangbak

Grasopvangbak- of zak

Niet alle kooimaaiers worden verkocht met een grasopvangbak- of zak. Hiermee vang je het gemaaide gras op. Zo verlies je na het maaien geen tijd met het bijeen harken van het gras, maar ruim je het gemakkelijk op. Een must-have voor iedereen die niet veel tijd wilt steken in tuinonderhoud.

handgrasmaaier met Inklapbare duwboom

Inklapbare duwboom

Woon je niet zo groot? Dan is een handgrasmaaier met inklapbare duwboom de beste koop. Hiermee vouw je de duwboom van de handgrasmaaier via een scharniersysteem dubbel. Zo berg je de handmaaier een stuk eenvoudiger en compacter op in jouw opbergplaats.

Met ergonomische handgrepen is het maaien van je gras minder belastend voor je handen en polsen. Als de messenwals van een kooimaaier is voorzien van een antikleefcoating, voorkom je dat het (nat) gras aan de messen blijft hangen. Kortom, de beste handgrasmaaier betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een handgrasmaaier?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Handmaaiers zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede handgrasmaaier koop je al vanaf 50 euro. Wil je echter de beste elektrische handmaaier van 2023, dan betaal je al snel 100 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een elektrische grasmaaier kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een kooimaaier nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste handgrasmaaier van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wil het oog ook wat?

handgrasmaaier

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je handgrasmaaier immers vaak in je handen hebben. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die je leuk vind. Zo hebben de handgrasmaaiers van Gardena die typische zwarte en blauwe kleuren. Niet jouw ding? Dan kan je eens kijken bij bijvoorbeeld Wolf Garten, Stiga, Bosch en Einhell voor andere kleurpaletten.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je handgrasmaaier qua stijl en/of kleur bij jouw persoonlijk smaak past. Zo kan je de handgrasmaaier ook matchen met je andere tuingereedschap. Denk maar aan je verticuteermachine, hogedrukreiniger, tuinslang, heggenschaar of grastrimmer. Anders wordt zelfs de beste handgrasmaaier, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke handgrasmaaier nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een handgrasmaaier met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de handmaaiers écht hebben getest, zijn de consumenten die op websites als bol.com en Coolblue hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de handgrasmaaier die jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over handgrasmaaiers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke handgrasmaaier de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste handgrasmaaiers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!