Gepubliceerd op 4 juni 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Een heggenschaar is essentieel voor een goed onderhoud van je tuin. Met een elektrische heggenschaar snoei je snel en eenvoudig je haag. Ze vergen weinig onderhoud, zijn vaak niet heel luidruchtig en zijn vaker goedkoper dan een heggenschaar met accu of op benzine.

Maar hoe kies je een goede elektrische heggenschaar? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste elektrische heggenscharen van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste elektrische heggenscharen van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste elektrische heggenschaar wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Makita, Bosch, Einhell en Gardena toveren haast elk jaar een selectie nieuwe elektrische heggenscharen uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste elektrische heggenscharen van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze elektrische heggenscharen beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
BLACKDECKER BEHT201 QS
 • BLACK+DECKER
  BEHT201-QS
 • Lemmetlengte: 45 cm

 • Maximale takdikte: 16 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 93 dB

 • Kabellengte: 30 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 1,9 kg

1e keuze
Bosch Universal Hedgecut 50
 • Bosch Universal
  Hedgecut 50
 • Lemmetlengte: 50 cm

 • Maximale takdikte: 26 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 91 dB

 • Kabellengte: 10 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 3,5 kg

2e keuze
Makita UH5570
 • Makita UH5570
 • Lemmetlengte: 55 cm

 • Maximale takdikte: 18 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 90 dB

 • Kabellengte: 20 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 3,6 kg

Topper
Bosch Advanced hedgecut 70
 • Bosch Advanced
  Hedgecut 70
 • Lemmetlengte: 70 cm

 • Maximale takdikte: 34 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 92 dB

 • Kabellengte: 10 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 4,1 kg

Zo vergelijk en selecteer ik de beste elektrische heggenscharen

Heb je al eens gekeken naar het aanbod elektrische heggenscharen op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel elektrische heggenscharen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke elektrische heggenschaar individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 elektrische heggenscharen kan komen. Dus voordat je een elektrische heggenschaar in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een elektrische heggenschaar koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoe hoog en lang zijn je hagen? Hoeveel geluid mag de elektrische heggenschaar produceren? Hebben een telescopische steel, een draaibaar handvat of een geluiddempende kap een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een elektrische heggenschaar maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een elektrische heggenschaar moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van elektrische heggenscharen die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de elektrische heggenscharen in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de elektrische heggenschaar betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke elektrische heggenscharen zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke elektrische heggenscharen zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van elektrische heggenscharen.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig elektrische heggenscharen gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de elektrische heggenschaar zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond elektrische heggenscharen. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele elektrische heggenscharen die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de elektrische heggenscharen vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan elektrische heggenscharen moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de elektrische heggenscharen heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget elektrische heggenschaar, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste elektrische heggenschaar, ongeacht de prijs). Deze 4 elektrische heggenscharen giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle elektrische heggenscharen worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele elektrische heggenscharen te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de elektrische heggenscharen die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van elektrische heggenscharen staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte elektrische heggenscharen up-to-date te brengen.

Een goede elektrische heggenschaar kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle elektrische heggenscharen op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope elektrische heggenscharen en de beste elektrische heggenscharen van 2024. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste elektrische heggenschaar voor jouw heg of struik wilt kopen.

1. Hoe hoog en lang zijn je hagen?

Als je op zoekt bent naar een elektrische heggenschaar, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je heggen. Als je een lange en hoge heggen hebt, dan ga je liever niet met een kleine elektrische heggenschaar aan de slag. Om zo snel mogelijk van een strakke haag te genieten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende eigenschappen van een elektrische heggenschaar:

lemmetlengte van een elektrische heggenschaar

Lemmetlengte

Het lemmet is het snijvlak van de messen. Hoe langer het lemmet van je elektrische heggenschaar is, hoe meer haag je in één rechte beweging snoeit. Een groter lemmet zorgt er dus ook voor dat je sneller klaar bent met snoeien. De beste elektrische heggenscharen van 2024 hebben doorgaans een lemmetlengte van 45 cm of meer. Heb je een kleine of lage haag, dan hoeft de lemmetlengte van de elektrische heggenschaar niet zo groot te zijn.

maximale takdikte voor een elektrische heggenschaar

Maximale takdikte

Neem ook altijd een kijkje naar de maximale takdikte die een elektrische heggenschaar aan kan. Niet iedere elektrische heggenschaar is namelijk geschikt voor dikke takken. Afhankelijk van de afstand tussen de messen, heeft een elektrische heggenschaar een snoeicapaciteit. Die afstand bepaalt de maximale takdikte die een heggenschaar aan kan. De beste elektrische heggenscharen van 2024 hebben doorgaans een maximale takdikte tussen 12 en 18 mm.

2. Hoeveel geluid mag de elektrische heggenschaar produceren?

Elektrische heggenscharen produceren aanzienlijk minder geluid dan heggenmaaiers op benzine. Wil je de buren in het weekend niet lastigvallen tijdens het snoeien? Dan neem je best even een kijkje naar het maximale geluidsniveau van de elektrische heggenmaaier die je op het oog hebt. Stille elektrische heggenmaaiers produceren doorgaans 80 decibel of minder.

3. Welke gebruiksgemakken moet jouw elektrische heggenschaar hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je elektrische heggenschaar vergroten. De belangrijkste zijn:

telescopische steel elektrische heggenschaar

Telescopische steel

Sommige elektrische heggenscharen hebben een telescopische steel. Hiermee beschik je over een verlengstuk aan je heggenschaar en snoei je makkelijker de bovenkant van je haag, zelfs wanneer ze hoger zijn dan je eigen lichaamslengte.

De beste elektrische heggenscharen beschikken doorgaans over een draaibaar handvat.

Draaibaar handvat

De beste elektrische heggenscharen beschikken doorgaans over een draaibaar handvat. Dankzij zo'n handvat hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om een moeilijk bereikbare plek in jouw heg te snoeien.

geluiddempende kap voor elektrische heggenschaar

Geluiddempende kap

Sommige elektrische heggenscharen van Bosch hebben een geluiddempende kap. Hiermee produceert de elektrische heggenschaar minder geluid dan andere overige modellen. Dat is niet alleen prettiger voor jou maar ook voor de buren!

Met ergonomische handgrepen is het lang snoeien minder belastend voor je handen en polsen. Neem tenslotte ook een kijkje naar het gewicht van de elektrische heggenschaar. Kortom, de beste elektrische heggenschaar betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een elektrische heggenschaar?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Heggenscharen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede elektrische heggenschaar koop je al vanaf 70 euro. Wil je echter de beste elektrische heggenschaar van 2024, dan betaal je al snel 160 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een elektrische heggenschaar kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een elektrische heggenschaar nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste elektrische heggenschaar van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wil het oog ook wat?

de beste elektrische heggenscharen moeten voor sommigen ook een leuk design hebben

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je jouw elektrische heggenschaar immers vaak doorheen het jaar in je handen hebben. Het is dan ook belangrijk dat je er één zoekt die je leuk vind. Zo hebben de elektrische heggenscharen van Bosch die typische groene en zwarte kleuren. Niet jouw ding? Dan kan je eens kijken bij bijvoorbeeld Gardena, Makita, Black+Decker en Karcher voor andere kleurpaletten.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je heggenschaar qua stijl en/of kleur bij jouw persoonlijk smaak past. Zo kan je jouw elektrische heggenschaar ook matchen met je ander tuingereedschap. Denk maar aan je grasmachine, bladblazer, verticuteermachine of grastrimmer. Anders wordt zelfs de beste elektrische heggenschaar, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke elektrische heggenschaar de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste elektrische heggenscharen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!