Een heggenschaar is essentieel voor een goed onderhoud van je tuin. Met een elektrische heggenschaar snoei je snel en eenvoudig je haag. Ze vergen weinig onderhoud, zijn vaak niet heel luidruchtig en zijn vaker goedkoper dan een heggenschaar met accu of op benzine.

Maar hoe kies je een goede elektrische heggenschaar? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste elektrische heggenscharen van 2023? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste elektrische heggenscharen van 2023 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste elektrische heggenschaar wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Makita, Bosch, Einhell en Gardena toveren haast elk jaar een selectie nieuwe elektrische heggenscharen uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste elektrische heggenscharen van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze elektrische heggenscharen beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
BLACKDECKER BEHT201 QS
 • BLACK+DECKER
  BEHT201-QS
 • Lemmetlengte: 45 cm

 • Maximale takdikte: 16 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 93 dB

 • Kabellengte: 30 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 1,9 kg

1e keuze
Bosch Universal Hedgecut 50
 • Bosch Universal
  Hedgecut 50
 • Lemmetlengte: 50 cm

 • Maximale takdikte: 26 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 91 dB

 • Kabellengte: 10 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 3,5 kg

2e keuze
Makita UH5570
 • Makita UH5570
 • Lemmetlengte: 55 cm

 • Maximale takdikte: 18 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 90 dB

 • Kabellengte: 20 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 3,6 kg

Topper
Bosch Advanced hedgecut 70
 • Bosch Advanced
  Hedgecut 70
 • Lemmetlengte: 70 cm

 • Maximale takdikte: 34 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 92 dB

 • Kabellengte: 10 cm

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 4,1 kg

PS: Neem ook een kijkje naar de elektrische heggenscharen met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue.

Een goede elektrische heggenschaar kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle elektrische heggenscharen op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope elektrische heggenscharen en de beste elektrische heggenscharen van 2023. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste elektrische heggenschaar voor jouw heg of struik wilt kopen.

1. Hoe hoog en lang zijn je hagen?

Als je op zoekt bent naar een elektrische heggenschaar, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je heggen. Als je een lange en hoge heggen hebt, dan ga je liever niet met een kleine elektrische heggenschaar aan de slag. Om zo snel mogelijk van een strakke haag te genieten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende eigenschappen van een elektrische heggenschaar:

lemmetlengte van een elektrische heggenschaar

Lemmetlengte

Het lemmet is het snijvlak van de messen. Hoe langer het lemmet van je elektrische heggenschaar is, hoe meer haag je in één rechte beweging snoeit. Een groter lemmet zorgt er dus ook voor dat je sneller klaar bent met snoeien. De beste elektrische heggenscharen van 2023 hebben doorgaans een lemmetlengte van 45 cm of meer. Heb je een kleine of lage haag, dan hoeft de lemmetlengte van de elektrische heggenschaar niet zo groot te zijn.

maximale takdikte voor een elektrische heggenschaar

Maximale takdikte

Neem ook altijd een kijkje naar de maximale takdikte die een elektrische heggenschaar aan kan. Niet iedere elektrische heggenschaar is namelijk geschikt voor dikke takken. Afhankelijk van de afstand tussen de messen, heeft een elektrische heggenschaar een snoeicapaciteit. Die afstand bepaalt de maximale takdikte die een heggenschaar aan kan. De beste elektrische heggenscharen van 2023 hebben doorgaans een maximale takdikte tussen 12 en 18 mm.

2. Hoeveel geluid mag de elektrische heggenschaar produceren?

Elektrische heggenscharen produceren aanzienlijk minder geluid dan heggenmaaiers op benzine. Wil je de buren in het weekend niet lastigvallen tijdens het snoeien? Dan neem je best even een kijkje naar het maximale geluidsniveau van de elektrische heggenmaaier die je op het oog hebt. Stille elektrische heggenmaaiers produceren doorgaans 80 decibel of minder.

3. Welke gebruiksgemakken moet jouw elektrische heggenschaar hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je elektrische heggenschaar vergroten. De belangrijkste zijn:

telescopische steel elektrische heggenschaar

Telescopische steel

Sommige elektrische heggenscharen hebben een telescopische steel. Hiermee beschik je over een verlengstuk aan je heggenschaar en snoei je makkelijker de bovenkant van je haag, zelfs wanneer ze hoger zijn dan je eigen lichaamslengte.

De beste elektrische heggenscharen beschikken doorgaans over een draaibaar handvat.

Draaibaar handvat

De beste elektrische heggenscharen beschikken doorgaans over een draaibaar handvat. Dankzij zo’n handvat hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om een moeilijk bereikbare plek in jouw heg te snoeien.

geluiddempende kap voor elektrische heggenschaar

Geluiddempende kap

Sommige elektrische heggenscharen van Bosch hebben een geluiddempende kap. Hiermee produceert de elektrische heggenschaar minder geluid dan andere overige modellen. Dat is niet alleen prettiger voor jou maar ook voor de buren!

Met ergonomische handgrepen is het lang snoeien minder belastend voor je handen en polsen. Neem tenslotte ook een kijkje naar het gewicht van de elektrische heggenschaar. Kortom, de beste elektrische heggenschaar betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een elektrische heggenschaar?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Heggenscharen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede elektrische heggenschaar koop je al vanaf 70 euro. Wil je echter de beste elektrische heggenschaar van 2023, dan betaal je al snel 160 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een elektrische heggenschaar kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een elektrische heggenschaar nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbiedingen op Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste elektrische heggenschaar van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wil het oog ook wat?

de beste elektrische heggenscharen moeten voor sommigen ook een leuk design hebben

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je jouw elektrische heggenschaar immers vaak doorheen het jaar in je handen hebben. Het is dan ook belangrijk dat je er één zoekt die je leuk vind. Zo hebben de elektrische heggenscharen van Bosch die typische groene en zwarte kleuren. Niet jouw ding? Dan kan je eens kijken bij bijvoorbeeld Gardena, Makita, Black+Decker en Karcher voor andere kleurpaletten.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je heggenschaar qua stijl en/of kleur bij jouw persoonlijk smaak past. Zo kan je jouw elektrische heggenschaar ook matchen met je ander tuingereedschap. Denk maar aan je grasmachine, hogedrukreiniger, tuinslang, verticuteermachine of grastrimmer. Anders wordt zelfs de beste elektrische heggenschaar, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke elektrische heggenschaar nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een elektrische heggenschaar met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de elektrische heggenscharen écht hebben getest, zijn de consumenten die op websites als bol.com en Coolblue hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de elektrische heggenschaar die jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Jouw tuin en gazon onderhouden met Steviefy

Ben je op zoek naar manieren om jouw tuin en gazon in topconditie te houden? Dan heb je de beste tuinapparaten nodig! Met de juiste apparaten wordt het onderhouden van jouw tuin en gazon een stuk gemakkelijker en efficiënter. Behalve voor elektrische heggenscharen heb ik ook andere koopgidsen geschreven:

 • Met een accu heggenschaar wordt het snoeien van struiken en heggen kinderspel. Accuaangedreven heggenscharen geven je alle vrijheid die je nodig hebt qua beweging. De beste accu heggenschaar van 2023 heeft doorgaans een lemmetlengte van 45 cm of meer, een draaibaar handvat een lithium-ion accu.
 • Met een bladblazer wordt het verzamelen van snoeiafval of bladeren in een handomdraai geklaard. Wist je dat de beste bladblazers van 2023 zelfs beschikken over een zuig- en versnipperfunctie waarmee je het gebladerte opzuigt, waarna ze door de rotor vliegen en versnipperen? Zo hoef je nooit meer te harken.
 • Een verticuteermachine is onmisbaar voor een gezond gazon. Door het verwijderen van mos en dode grassen groeien de wortels van je gras gezonder en sterker en blijft je gazon in topconditie. De beste verticuteermachine van 2023 heeft doorgaans een opvangbak waarmee je mos en vervilting netjes bij elkaar verzamelt, zodat je dit niet nadien nog bij elkaar hoeft te harken.
 • Een grastrimmer is ideaal voor het trimmen van grasranden en moeilijk bereikbare plekken. De beste grastrimmers van 2023 hebben zelfs wieltjes waarmee je de grastrimmer van de ene hoek of rand naar de andere verrijd, zonder dat je de trimmer hoeft te dragen!
 • Iedereen heeft een grasmaaier nodig. Maar kies je voor een grasmaaier op benzine of toch eerder voor een model met een elektriciteitssnoer, een accu of zelfs gerobotiseerd? Ik leg je het even uit:
  • Elektrische grasmaaiers zijn het populairst van de vier. Ze hebben als voordeel dat ze veel goedkoper zijn dan accu- of benzinemodellen. Bovendien zijn ze vaak licht, wendbaar en makkelijk op te bergen. De beste elektrische grasmaaiers van 2023 maaien buiten hun wielen, hebben een mulchfunctie en beschikken over een centrale maaihoogte-instelling.
  • Accumaaiers hebben doorgaans dezelfde voordelen als elektrische grasmaaiers. Ze zijn vooral geschikt voor kleine en middelgrote tuinen en enorm handig wanneer je stroomnet ongunstig ligt of wanneer je te maken hebt met veel obstakels in de tuin. De beste accu grasmaaiers van 2023 hebben een grote batterijcapaciteit, een maaibreedte tussen de 38 en 42 cm en een opvangzak- of bak van 50 liter of meer!
  • Benzinemaaiers zijn dankzij het hogere vermogen en de grotere maaibreedte uitermate geschikt voor middelgrote en grote gazons. De beste benzine grasmaaiers van 2023 zijn zelfrijdend, hebben een vermogen van 2500 watt (3,4 PK) of meer en een cilinderinhoud van 140 cc.
  • Voor mensen met een grote tuin en weinig tijd is de robotmaaier de beste koop. Deze automatische grasmaaiers maaien zelfstandig jouw gazon in het gebied dat je zelf hebt afgezet met perimeterdraad. De beste robotmaaiers van 2023 bedien je via een app op je smartphone en hebben handige sensoren.
 • Met een hogedrukreiniger kun je jouw terras, tuinmeubelen en zelfs je tuinapparaten schoonmaken. De beste hogedrukreinigers van 2023 worden geleverd met verschillende accessoires als een terrasreiniger en rioolslang, hebben een haspel en zijn zelfs voorzien van een regelbare waterdruk.
 • Alle tuinen hebben tenslotte één ding gemeenschappelijk: ze moeten regelmatig met water besproeid worden. Met de beste tuinslangen van 2023 is dat een fluitje van een cent. Ze hebben vaak een geïntegreerde slanggeleider, een druppel- of waterstop en zijn gemaakt van hoogwaardige materiaal waardoor ze UV- en vorstbestendig zijn

Of je nu een klein of groot gazon hebt, met de beste tuinapparaten wordt het onderhoud een stuk gemakkelijker. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een prachtige tuin en gazon!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke elektrische heggenschaar de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste elektrische heggenscharen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.6 (63 stemmen)

Jammer dat je dit geen waardevolle pagina vond!

Dit kunnen we beter doen!

Hoe kan deze pagina beter worden?