Gepubliceerd op 21 augustus 2022 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

De geur van wasgoed dat buiten gedroogd is: daar hou ik van! En als je eraan denkt hoeveel stroom je wel niet bespaart met een droogmolen (in vergelijking met een droogkast), dan geniet ik nog eens extra van die frisse geur.

Maar hoe kies je een goede droogmolen? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste droogmolens van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste droogmolens van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste droogmolen wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Leifheit, Brabantia en Blome toveren haast elk jaar een selectie nieuwe droogmolens uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste droogmolens van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze droogmolens beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Brabantia Topspinner droogmolen
 • Brabantia Topspinner
 • Bevestiging: Grondanker

 • Drooglengte: 40 m

 • Materiaal: Metaal

 • In hoogte verstelbaar:

 • Kleerhangerhouders:

 • Draaibare armen:

 • Inclusief hoes:

1e keuze
Brabantia Lift o Matic droogmolen
 • Brabantia Lift-o-Matic
 • Bevestiging: Grondanker

 • Drooglengte: 50 m

 • Materiaal: Metaal

 • In hoogte verstelbaar:

 • Kleerhangerhouders:

 • Draaibare armen:

 • Inclusief hoes:

2e keuze
Brabantia droogmolen Lift O Matic Advance
 • Brabantia Lift-O-Matic Advance
 • Bevestiging: Grondanker

 • Drooglengte: 50 m

 • Materiaal: Metaal

 • In hoogte verstelbaar:

 • Kleerhangerhouders:

 • Draaibare armen:

 • Inclusief hoes:

Topper
Brabantia Lift O Matic Advance droogmolen 60 meter
 • Brabantia Lift-O-Matic Advance
 • Bevestiging: Grondanker

 • Drooglengte: 60 m

 • Materiaal: Metaal

 • In hoogte verstelbaar:

 • Kleerhangerhouders:

 • Draaibare armen:

 • Inclusief hoes:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste droogmolens

Heb je al eens gekeken naar het aanbod droogmolens op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel droogmolens op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke droogmolen individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 droogmolens kan komen. Dus voordat je een droogmolen in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een droogmolen koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Wil je jouw droogmolen verplaatsen of niet? Hoeveel wasgoed wil je drogen? Hebben kledinghangerhouders, draaibare armen en een in hoogte verstelbare droogmolen een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een droogmolen maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een droogmolen moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van droogmolens die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de droogmolens in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de droogmolen betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke droogmolens zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke droogmolens zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van droogmolens.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig droogmolens gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de droogmolen zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond droogmolens. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele droogmolens die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de droogmolens vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan droogmolens moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de droogmolens heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget droogmolen, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste droogmolen, ongeacht de prijs). Deze 4 droogmolens giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle droogmolens worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele droogmolens te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de droogmolens die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van droogmolens staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte droogmolens up-to-date te brengen.

Een goede droogmolen kopen: waar moet je op letten?

Droogmolens zijn er in verschillende soorten en maten. Maar welk kies je? Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste droogmolen voor jouw wasgoed wilt kopen.

1. Wil je jouw droogmolen verplaatsen of niet?

De belangrijkste vraag die je jezelf moeten stellen, is of je de droogmolen wilt verplaatsen of niet. Hieronder een woordje uitleg:

bodemhuls

Bodemhuls: niet verplaatsbaar

Heb je één specifieke permanente plek gevonden in je tuin voor je droogmolen? Dan is een droogmolen met bodemhuls de beste koop. Hoewel een droogmolen met bodemhuls goedkoper is dan een droogmolen met grondanker, komt er meer werk kijken bij de installatie. Je plaatst de bodemhuls namelijk in het beton. Met deze grondbevestiging ben je er dan ook zeker van dat je droogmolen erg stevig en stabiel staat. Wanneer je je droogmolen opbergt, dek je de bodemhuls af.

grondanker

Grondanker: verplaatsbaar

Droogmolens met een grondanker zijn iets duurder dan een droogmolen met een bodemhuls, maar hebben het voordeel dat je deze op elk gewenst moment kunt verplaatsen in je tuin. Je steekt het metalen grondanker in de grond zonder beton waardoor je jouw droogmolen telkens van plek kunt verwisselen. Handig wanneer er op een bepaalde plek meer zon is. Als je dus graag flexibel bent, is een grondanker droogmolen vanzelfsprekend de beste koop!

Heb je weinig plek in je tuin? Of heb je helemaal geen tuin? Dan kan je ook een droogmolen aan de muur bevestigen. Onthoud wel dat deze droogmolens minder wasgoed kunnen dragen.

2. Hoeveel wasgoed wil je drogen?

Heb je enkele kinderen of wissel je gewoon graag van outfit? Dan moet je rekening houden met de drooglengte van de droogmolen.

De totale drooglengte van een droogmolen verschilt van model tot model. Kleine droogmolens hebben doorgaans een drooglengte van minder dan 30 meter waarmee je genoeg plek hebt om een volle trommel broeken en shirts op te hangen. De beste droogmolens hebben doorgaans een drooglengte van 50 meter of meer. Hiermee heb je genoeg plek om meerdere ladingen wasgoed op op te hangen. Droogmolens met een drooglengte van 50 meter zijn doorgaans de beste koop voor een gezin met 4 personen.

Neem daarnaast ook een kijkje naar de werkelijke breedte en lengte van de droogmolen wanneer het is uitgeklapt. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je een kleine tuin hebt.

3. Met welke extra functies en gebruiksgemakken haal je meer uit je droogmolen?

De beste droogmolens bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies en gebruiksgemakken heb ik hieronder opgesomd:

kledinghangerhouders op droogmolen

Kleerhangerhouders

Met kledinghangerhouders bespaar je ruimte op je droogmolen. Hiermee hang jij je blouses, overhemden, truien of andere delicate kledingstukken netjes uit aan een kleerhanger in de gaatjes op de droogmolen. Doorgaans beschikken deze droogmolens over 8 of meer kleerhangerhouders.

draaiende droogmolen

Draaibare armen

Bij goedkope droogmolens moet je omheen de molen lopen om de was op te hangen. Nog beter zijn droogmolens met draaibare armen. Zo kun jij op dezelfde plek blijven staan met de wasmand en de molen doet het werk! Handig voor wie niet al te goed te been is.

in hoogte verstelbare draagmolen

In hoogte verstelbaar

De beste droogmolens zijn in hoogte verstelbaar. Dit wilt zeggen dat je de droogmolen traploos kunt instellen tot de hoogte die jij handig vindt. Dit bevordert de ergonomie tijdens het ophangen van de was. Bij Brabantia droogmolens is dit doorgaans gekend als het Lift-O-Matic systeem.

Neem ook een kijkje over de droogmolen wordt verkocht met een berschermhoes. Met zo'n hoes voorkom je dat de drooglijnen verkleuren. Kortom, de beste droogmolen betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een droogmolen?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Droogmolens zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede droogmolen koop je al vanaf 70 euro. Wil je echter de beste droogmolen van 2024, dan betaal je al snel 150 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een droogmolen kan dus behoorlijk variëren.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een droogmolen nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbiedingen op Coolblue en bol.com goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste droogmolens van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wil het oog ook wat?

draagmolen design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je droogmolen zal immers op een zichtbare plek in je tuin staan. Het is dan ook belangrijk dat je een model zoekt die je leuk vindt. Zo vind je naast de alledaagse grijze droogmolens ook exemplaren in het groen, zwart of metallic (zoals die van Brabantia en Leifheit).

Hoe dan ook, zorg er voor dat je droogmolen qua stijl en/of kleur mooi staat in je tuin. Zo kan je jouw droogmolen ook matchen met bijvoorbeeld je droogrek of loungeset. Anders wordt zelfs de beste droogmolen, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke droogmolen nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een droogmolen met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de droogmolens écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de droogmolen die jij op het oog hebt nu echt wel de beste droogmolen voor jou is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over droogmolens? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!

Wassen en drogen met Steviefy

Je hebt het vast ook wel al eens meegemaakt: die berg vuile was die zich opstapelt in de wasmand en maar niet lijkt te slinken. Hoewel het wassen en drogen van je wasgoed niet meteen de meest opwindende taak is van het huishouden, is ze wel noodzakelijk. Het hebben van de juiste huishoudapparaten maakt daar een wereld van verschil in. Zo bespaar je er niet alleen tijd en energie mee, je kleding gaat er ook langer en beter uitzien. Behalve voor droogmolens, heb ik ook koopgidsen voor was- en droogapparaten geschreven:

 • Hardnekkige vlekken uit dat favoriete rompertje halen? Je favoriete hemd dat er kreukvrij en nieuw moet blijven uitzien? Met een wasmachine is dit allemaal mogelijk. Ben je op zoek naar de beste koop? Dan beschikken de beste wasmachines volgens Test Aankoop en de Consumentenbond vaak over een stoomfunctie en beladingssensor. Hierdoor wordt het wassen van je kleding kinderspel.
 • Een droogrek is een goedkope en milieuvriendelijke manier om je kleding te drogen. Je plaatst ze in de woonkamer, op zolder of in de tuin. De beste droogrekken voor binnen of buiten zijn flexibel, stevig en makkelijk op te bergen. Bovendien beschikken ze over handige gebruiksgemakken als kleerhangershouders of ophangstangen.
 • Als je op zoek bent naar de snelste manier om je wasgoed te drogen, is een droogkast de beste koop. Het droogproces is veel sneller dan bij een droogrek of droogmolen en ze zijn ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben. Ben jij zo iemand? Neem dan een kijkje in dit artikel welke droogkast je moet kopen.

Dus waar wacht je nog op? Maak van jouw was- en droogroutines een succes met deze koopgidsen!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke droogmolen je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste droogmolens uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!