Gepubliceerd op 3 juni 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

Een heggenschaar is essentieel voor een goed onderhoud van je tuin. Als je een heggenschaar met snoer maar niets vind, dan is de accu heggenschaar the next best thing. Accuaangedreven heggenscharen geven je alle vrijheid die je nodig hebt qua beweging. Je hebt namelijk geen stroomvoorziening nodig en je hoeft daardoor ook niet te worstelen met verlengkabels. 

Maar hoe kies je een goede accu heggenschaar? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste accu heggenscharen van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste accu heggenscharen van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste accu heggenschaar wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Makita, Bosch, Einhell en Gardena toveren haast elk jaar een selectie nieuwe accuaangedreven heggenscharen uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste accu heggenscharen van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze heggenscharen met accu beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
BLACKDECKER GTC1845L20 QW
 • BLACK+DECKER
  GTC1845L20-QW
 • Lemmetlengte: 45 cm

 • Maximale takdikte: 18 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 74 dB

 • Accu meegeleverd:

 • Aantal meegeleverde accu's: 1

 • Batterijcapaciteit: 2 Ah

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 2,6 kg

1e keuze
Bosch Universal Hedgecut 18v 55
 • Bosch Hedgecut
  18V-55
 • Lemmetlengte: 55 cm

 • Maximale takdikte: 22 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 91 dB

 • Accu meegeleverd:

 • Aantal meegeleverde accu's: 1

 • Batterijcapaciteit: 2,5 Ah

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 2,6 kg

2e keuze
Gardena EasyCut Li 14 40
 • Gardena EasyCut
  Li- 14/40
 • Lemmetlengte: 40 cm

 • Maximale takdikte: 16 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 94 dB

 • Accu meegeleverd:

 • Aantal meegeleverde accu's: 1

 • Batterijcapaciteit: 2 Ah

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 2,5 kg

Topper
Makita DUH751Z
 • Makita
  DUH751Z
 • Lemmetlengte: 75 cm

 • Maximale takdikte: 23,5 mm

 • Maximaal geluidsniveau: 78 dB

 • Accu meegeleverd:

 • Aantal meegeleverde accu's: 1

 • Batterijcapaciteit: 6 Ah

 • Draaibaar handvat:

 • Gewicht: 3,8 kg

Zo vergelijk en selecteer ik de beste accu heggenscharen

Heb je al eens gekeken naar het aanbod accu heggenscharen op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel accu heggenscharen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke accu heggenschaar individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 accu heggenscharen kan komen. Dus voordat je een accu heggenschaar in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een accu heggenschaar koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoe hoog en lang zijn je hagen? Hoeveel geluid mag de accu heggenschaar produceren? Hebben een telescopische steel, een draaibaar handvat of een geluiddempende kap een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een accu heggenschaar maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een accu heggenschaar moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van accu heggenscharen die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de accu heggenscharen in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de accu heggenschaar betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke accu heggenscharen zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke accu heggenscharen zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van accu heggenscharen.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig accu heggenscharen gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de accu heggenschaar zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond accu heggenscharen. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele accu heggenscharen die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de accu heggenscharen vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan accu heggenscharen moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de accu heggenscharen heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget accu heggenschaar, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste accu heggenschaar, ongeacht de prijs). Deze 4 accu heggenscharen giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle accu heggenscharen worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele accu heggenscharen te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de accu heggenscharen die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van accu heggenscharen staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte accu heggenscharen up-to-date te brengen.

Een goede heggenschaar met accu kopen: waar moet je op letten?

Op het eerste gezicht lijken alle accuaangedreven heggenscharen op elkaar. Toch zitten er enkele verschillen tussen goedkope accu heggenscharen en de beste heggenscharen met accu van 2024. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste accu heggenschaar voor jouw heg of struik wilt kopen.

1. Hoe hoog en lang zijn je hagen?

Als je op zoekt bent naar een accu heggenschaar, is het eerste waar je op moet letten de grootte van je heggen. Als je een lange en hoge heggen hebt, dan ga je liever niet met een kleine accuaangedreven heggenschaar aan de slag. Om zo snel mogelijk van een strakke haag te genieten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende eigenschappen van een accu heggenschaar:

batterijcapaciteit van een accu heggenschaar

Batterijcapaciteit

Hoe langer en hoger je hagen zijn, hoe groter de batterijcapaciteit van de heggenschaar moet zijn. De accu/batterijcapaciteit van een heggenschaar wordt weergegeven in ampère uur (uitgedrukt in Ah). Een hoger ampère uur betekent dat je langer doorwerkt met je accu grasmachine. Houd hierbij ook rekening met het type batterij, de beste accu heggenscharen hebben doorgaans een lithium-ion accu.

lemmetlengte van een accu heggenschaar

Lemmetlengte

Het lemmet is het snijvlak van de messen. Hoe langer het lemmet van je accu heggenschaar is, hoe meer haag je in één rechte beweging snoeit. Een groter lemmet zorgt er dus ook voor dat je sneller klaar bent met snoeien. De beste accu heggenscharen van 2024 hebben doorgaans een lemmetlengte van 45 cm of meer. Heb je een kleine of lage haag, dan hoeft de lemmetlengte van de accu heggenschaar niet zo groot te zijn.

maximale takdikte van een accu heggenschaar

Maximale takdikte

Neem ook altijd een kijkje naar de maximale takdikte die een accu heggenschaar aan kan. Niet iedere accuaangedreven heggenschaar is namelijk geschikt voor dikke takken. Afhankelijk van de afstand tussen de messen, heeft een accu heggenschaar een snoeicapaciteit. Die afstand bepaalt de maximale takdikte die een heggenschaar aan kan. De beste accu heggenscharen van 2024 hebben doorgaans een maximale takdikte tussen 12 en 18 mm.

2. Hoeveel geluid mag de accu heggenschaar produceren?

Accu heggenscharen produceren aanzienlijk minder geluid dan heggenscharen op benzine. Wil je de buren in het weekend niet lastigvallen tijdens het snoeien? Dan neem je best even een kijkje naar het maximale geluidsniveau van de accu heggenschaar die je op het oog hebt. Stille accu heggenscharen produceren doorgaans 80 decibel of minder.

3. Welke gebruiksgemakken moet jouw heggenschaar op accu hebben?

Je hebt verschillende functies en eigenschappen die het gebruiksgemak van je accuaangedreven heggenschaar vergroten. De belangrijkste zijn:

telescopische steel van een accu heggenschaar

Telescopische steel

Sommige accu heggenscharen hebben een telescopische steel. Hiermee beschik je over een verlengstuk aan je heggenschaar en snoei je makkelijker de bovenkant van je haag, zelfs wanneer ze hoger zijn dan je eigen lichaamslengte.

de beste accu heggenscharen hebben een draaibaar handvat

Draaibaar handvat

De beste accu heggenscharen beschikken doorgaans over een draaibaar handvat. Dankzij zo'n handvat hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om een moeilijk bereikbare plek in jouw heg te snoeien.

accu platform van een heggenschaar

Accu platform

Accu's van hetzelfde merk zijn vaak uitwisselbaar met ander gereedschap. Als je bijvoorbeeld al in het bezit bent van een grasmachine of een ander accuaangedreven apparaat, neem dan een kijkje of je de accu's niet kunt uitwisselen.

Met ergonomische handgrepen is het lang snoeien minder belastend voor je handen en polsen. Bij sommige accuaangedreven heggenscharen ontvang je ook meer dan één accu. Zo snoei je langer aan één stuk door. Neem tenslotte ook een kijkje naar het gewicht van de accu heggenschaar. Kortom, de beste accu heggenschaar betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

4. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een heggenschaar op accu?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Heggenscharen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede accu heggenschaar koop je al vanaf 80 euro. Wil je echter de beste accu heggenschaar van 2024, dan betaal je al snel 200 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een heggenschaar kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een accu heggenschaar nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks en gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste accu heggenschaar van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

5. Wil het oog ook wat?

de beste accu heggenscharen hebben vaak ook een leuk design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je jouw accuaangedreven heggenschaar immers vaak doorheen het jaar in je handen hebben. Het is dan ook belangrijk dat je er één zoekt die je leuk vind. Zo hebben de accu heggenscharen van Bosch die typische groene en zwarte kleuren. Niet jouw ding? Dan kan je eens kijken bij bijvoorbeeld Gardena, Makita, Black+Decker en Karcher voor andere kleurpaletten.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je heggenschaar qua stijl en/of kleur bij jouw persoonlijk smaak past. Zo kan je jouw heggenschaar op accu ook matchen met je ander tuingereedschap. Denk maar aan je grasmachine, hogedrukreiniger, tuinslang, verticuteermachine of grastrimmer. Anders wordt zelfs de beste accu heggenschaar, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke heggenschaar met accu de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste accu heggenscharen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!