Ik heb de afgelopen maanden enkele vragen gekregen over hoe je een eigen blog kan maken. Misschien dat jij nu ook met die vraag zit.. Mijn kennis en ervaring die ik het afgelopen jaar heb opgebouwd met het bloggen, kan je in dit blogartikel terugvinden. Met deze informatie heb je geen programmeerkennis nodig. Begin je van nul? Dan raad ik je aan om alles in dit artikel van boven naar beneden te lezen. Ben je al even aan het bloggen en ben je bijvoorbeeld op zoek naar manieren om online geld te verdienen met je eigen blog? Klik dan op het relevante hoofdstuk in de inhoudsopgave hieronder.

Je eigen blog maken doe je zo:

Stap 1: Kies een onderwerp

Ik weet het, je wilt zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van je eigen blog. Toch is het belangrijk dat je vooraf even de tijd neemt om na te denken waarover je gaat bloggen. Het lijkt misschien een dwaze vraag, maar dat is het helemaal niet. Het antwoord zal in zekere mate de naam van je blog bepalen, hoe die er uit zal zien en hoe vaak je een blogartikel zal publiceren. Neem dus zeker genoeg tijd om hier over na te denken.

Kies een onderwerp waarmee je vertrouwd bent of een passie voor hebt. Dit maakt het schrijven van blogartikelen over dit onderwerp een stuk gemakkelijker. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan reizen of koken, dan is een food- of travelblog een slecht idee. Heb je toch interesse in één of meerdere onderwerpen, dan is het ook belangrijk dat je er (gemakkelijk) over kan schrijven. Mijn interesses liggen bij computers en technologie, waardoor het ook logisch was dat deze twee onderwerpen de focus kregen bij Steviefy. Zo heb ik bijvoorbeeld al een artikel geschreven over de beste studentenlaptops van het moment en waar je op moet letten bij het aankopen van een smartwatch. Zorg dus dat je een onderwerp kiest waar je vertrouwd mee bent en waar je niet snel over uitgepraat raakt. Dit maakt erover schrijven een heel stuk makkelijker, en zal je een hoop frustratie besparen.

Stap 2: Claim je domeinnaam

In tegenstelling tot het adres van je huis of appartement, kies je het adres van je blog of website volledig zelf. Zo’n adres noem je ook wel een domeinnaam, en dat is wat mensen intypen om je blog te bezoeken. Heb je er al eentje in gedachten? Bij elke domeinnaamregistrar (de hostingprovider waar je een domeinnaam registreert) kan je een tool gebruiken waarmee je de beschikbaarheid van je domeinnaam kan bekijken. Ikzelf heb mijn domeinnaam gekocht bij Vimexx, een Nederlandse hostingprovider waar ik nog steeds klant van ben. De tool om een domeinnaam te checken en registreren kan je hier vinden. Ook al ben je nog niet verder geraakt dan een domeinnaam voor je blog, door het vroegtijdig te registreren voorkom je dat iemand anders je domeinnaam later inpikt. Je bent namelijk niet verplicht om onmiddellijk een blog te maken op het moment van de registratie van je domeinnaam.

De kosten voor de registratie van een domeinnaam zijn behoorlijk klein. Voor slechts enkele euro’s registreer je tegenwoordig een domeinnaam voor één jaar. Als je bovendien een hostingpakket (zie stap 3) afneemt bij dezelfde aanbieder, dan registreer je de domeinnaam vaak een jaar lang gratis.

Hierbij nog enkele handige tips om een goede domeinnaam te kiezen:

 • Kies een domeinnaam die makkelijk herkenbaar en te spellen is. Vermijd dus zaken als koppeltekens, cijfers en vreemde spellingstruukjes. Zorg ervoor dat er geen twijfel bestaat over de juiste schrijfwijze van je domeinnaam. Hoe korter, hoe beter.
 • Denk ook even na in welke regio’s je actief wilt zijn. Wil jij je met je blog vooral richten op de Belgische markt? Registreer dan je domeinnaam met een .be-extensie. Blogs met een nationale TLD (topleveldomein) zijn in eigen land beter vindbaar dan blogs met een andere extensie zoals .eu en .org. Wil je een eigen blog beginnen voor een internationaal publiek, bijvoorbeeld een reisblog in het Engels, dan is een blog met de .com-extensie interessant.
 • Kies voor een unieke domeinnaam. Je wilt natuurlijk geen klacht krijgen van een andere website wegens inbreuk op zijn merk-of handelsnaam.

Stap 3: Regel de hosting

Je eigen blog maken betekent ook een hostingprovider kiezen. Een hostingprovider is nodig om al je blogartikelen, foto’s en andere bestanden van je blog op te slaan op het internet. Je kan kiezen voor gratis hosting (met beperkte mogelijkheden) of voor betalende hosting.

Een voorbeeld van een platform waar je gratis een eigen blog kan maken is wordpress.com. Hiermee kan je snel en eenvoudig een blog online zetten, zonder dat je iets hoeft te installeren of te betalen. Na het registreren kan je meteen starten met je eigen blog. Toch zijn er enkele nadelen aan een blog met gratis hosting. Zo kan je bijvoorbeeld bij wordpress.com (en alle andere gratis varianten) geen eigen domeinnaam kiezen, maar een variant op voorbeeld.wordpress.com. Een andere nadeel bij een gratis blogplatform is dat je geen plugins kan installeren om extra functionaliteiten toe te voegen. Bovendien wordt er soms irrelevante reclame getoond (boven en/of onder), waardoor je blog niet echt professioneel oogt. Een gratis blog is dus geschikt voor mensen die kennis willen maken met het bloggen en hier niet echt een serieuze hobby van willen maken. Je bent niet volledig in het beheer van je blog, er zijn beperkingen qua design en je krijgt een domeinnaam die er niet professioneel uitziet. 

Ik heb, zoals je wellicht al vermoedde, gekozen voor een betalende hosting. Momenteel zit ik bij Vimexx, een hostingprovider uit Nederland. Ik ben er heel erg tevreden over! Niet alleen hebben ze een geweldige klantenservice die mijn vragen (zelf ’s avonds) in het verleden supersnel en correct hebben beantwoord (ze waren de best beoordeelde webhosting in 2018), bovendien zijn ze ook heel betaalbaar qua hosting.

Hosting kiezen om je eigen blog te beginnen

De hostingpakketten bij Vimexx. Klik op de afbeelding om naar de website te gaan.

Zoals je ziet biedt Vimexx een gratis domeinnaamregistratie (zowel .nl als .be) aan voor één jaar wanneer je je WordPress blog bij hen host. Zo kan je alvast wat geld uitsparen! Als je voor Vimexx kiest, dan kan je via deze link een hostingpakket én domeinnaam (deze is gratis) kiezen. Ik heb gekozen voor het Plus-pakket, maar als je net begint is het Medium-pakket ook voldoende. Je kan later altijd, zonder bijkomende kosten, upgraden indien nodig.

Een andere hostingprovider die ook erg populair is in België en Nederland, is Combell. Ze scoren ook hoog op vlak van klantenservice, kwaliteit en snelheid. Ook bij Combell kan je met één klik, WordPress meteen op je domeinnaam zetten.

Stap 4: Installeer WordPress

Om je eigen blog te maken, heb je ook een CMS (Content Management Systeem) nodig. Je hebt zoiets nodig om je blogartikelen op je blog te plaatsen. Het meest gebruiksvriendelijke én bovendien ook populairste CMS is WordPress. Het is zo populair, omdat:

 • De gebruikersinterface veruit het eenvoudigst in gebruik is;
 • Er heel veel plugins beschikbaar zijn waarmee je extra functionaliteiten kan toevoegen aan je blog;
 • De software van WordPress snel en eenvoudig kan geïnstalleerd worden;
 • De WordPress-community heel actief is, waardoor plugins en het CMS zelf continue worden verbeterd;
 • Het tenslotte gratis is!

Bij zowel Vimexx als Combell kan je WordPress automatisch laten installeren nadat je een domeinnaam en hosting hebt gekocht. Het stappenplan om WordPress automatisch te laten installeren via Vimexx vind je hier. Ik heb er zelf ook gebruik van gemaakt!

Stap 5: Kies en installeer een thema

Je eigen blog maken betekent ook een WordPress thema kiezen. Een WordPress thema bepaalt de look and feel van je eigen blog. Ze zijn er in overvloed en in alle soorten en maten, zowel gratis als betalend. Je kan zo’n thema gebruiken zoals ze worden aangeleverd, of eventueel verder aanpassen tot je eigen WordPress blog er helemaal uit ziet zoals jij dat wilt.

gratis wordpress thema

Het overzicht in WordPress met gratis thema’s.

Je kan de gratis WordPress thema’s rechtstreeks vanuit je WordPress dashboard downloaden:

 1. Log je in op je blog. Dat doe je door /wp-admin achter jouw domeinnaam te zetten.
 2. Klik in het linkermenu op het menu-item Weergave en Thema’s.
 3. Klik bovenaan links op de knop Nieuwe toevoegen.
 4. Neem vervolgens een kijkje naar de gratis WordPress thema’s. Je kan de thema’s filteren op populariteit, nieuwste en onderwerp/eigenschappen/lay-out bij Eigenschapsfilter. Thema’s doorzoeken kan je ook in de zoekfunctie rechtsboven.
 5. Eens je een gratis WordPress thema hebt gevonden die je aanstaat, kan je het thema op de blauwe knop Installeren, en vervolgens op de groene knop Activeren.
 6. Navigeer je tenslotte naar Weergave en nadien Customizer om het thema verder aan te passen.

Heb je al een volledig uitgewerkt idee in je hoofd, dan kies je misschien beter voor een betalend thema. Er zijn een aantal redenen waarom een premium WordPress thema de betere optie is dan een gratis-variant:

 1. Kwaliteit: Wanneer je een betalend WordPress thema koopt op een online platform als ThemeForest, dan zal de kwaliteit van je thema aanzienlijk beter zijn dan die van een gratis-variant in WordPress zelf. Ze zijn namelijk ontwikkeld door professionele ontwikkelaars. Premium WordPress thema’s zijn bijvoorbeeld altijd responsive, waardoor ze er altijd goed uit zien op computers, tablets én smartphones. Bovendien zijn deze betalende thema’s ook heel vaak SEO-proof, waardoor je blog beter vindbaar zal zijn in zoekmachines als Google.
 2. Functionaliteit: er bestaan geen gratis WordPress thema’s die kunnen opboksen tegen de functionaliteiten die een premium WordPress thema biedt. Ze vergemakkelijken niet alleen jouw bloggen, vaak bieden ze ook meer gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers!
 3. Updates: De meeste premium WordPress thema’ worden regelmatig geüpdatet om eventuele bugs en veiligheidskwesties snel op te lossen. Bovendien worden ze ook regelmatig voorzien van nieuwe functionaliteiten, zeker wanneer hier vraag naar is bij de gebruikers. Bij gratis WordPress thema’s is dat helemaal niet het geval. Kijk maar eens goed rond in het WordPress Themes Directory, een heleboel gratis thema’s worden vaak niet meer geüpdatet door de ontwikkelaars.
 4. Ondersteuning: Als je een premium WordPress thema koopt, dan ben je verzekerd van een optimale ondersteuning. De ontwikkelaars op ThemeForest bieden bijvoorbeeld vaak hulp via e-mail, een ticket-systeem of een forum als je ergens problemen mee hebt. Bij een gratis WordPress thema moet je het vaak zelf allemaal uitzoeken.
 5. Veiligheid: Gratis WordPress thema’s bevatten soms malafide code en spamachtige links, waardoor je soms de controle of je blog kan kwijt geraken. Door een betalend WordPress thema te kopen, hoef je je hier niet druk om te maken. Betalende WordPress thema’s op ThemeForest worden bijvoorbeeld altijd eerst gekeurd en gecontroleerd vooraleer ze online aangeboden worden.

Ik heb zelf ook mijn WordPress thema (Björn) gekocht op ThemeForest. Ik ben hier heel erg tevreden over. Toen ik enkele maanden terug niet wist hoe ik een functionaliteit moest aanpassen op mijn blog, hebben de ontwikkelaars me enkele dagen nadien kunnen helpen.

eigen blog beginnen met een WordPress thema van Envato

Het online platform Themeforest waar je kan kiezen uit duizenden WordPress thema’s. Klik op de afbeelding om naar Themeforest te gaan.

Stap 6: Installeer deze WordPress plugins

Geweldig! Je wilde zo graag je eigen blog maken, en dat is je nu ook gelukt. Je hebt een domeinnaam geregistreerd, hosting aangekocht en een WordPress thema gekozen. Om je eigen blog te voorzien van enkele extra functionaliteiten, bestaan er WordPress plugins.

WordPress plugins zijn extensies, gecreëerd door derden, waarmee je de standaard functionaliteiten van je blog of website kan uitbreiden. De meeste WordPress plugins zijn gratis, maar er bestaan ook plugins waarvoor je moet betalen. Je kan een gratis plugin downloaden door in het linkermenu op het menu-item Plugins te klikken, en vervolgens naar Nieuwe plugin te navigeren. Zoals bij de gratis WordPress thema’s, kan je ook hier zoeken naar plugins die handig kunnen zijn om je eigen blog nog beter te maken.

Op Steviefy maak ik ook gebruik van enkele gratis plugins. Dit zijn:

 • Akismet: met deze plugin bescherm je jouw eigen blog tegen spam reacties.
 • Contact Form 7: hiermee kan je iets flexibeler contactformulier toevoegen aan je blog.
 • Easy Table of Contents: hiermee kan je automatisch een inhoudsopgave toevoegen aan je blogartikels.
 • Google Analytics for WordPress by Monster Insights: met deze plugin kan je heel eenvoudig jouw blog verbinden met Google Analytics zodat je weet hoeveel personen jouw blog bezoeken.
 • Wordfence Security: plugin waarmee je jouw blog kan beschermen tegen malware en andere vervelende zaken.
 • Rank Math: de beste plugin om je te helpen bij het optimaliseren van je eigen blog voor zoekmachines zoals Google, of m.a.w. aan SEO te doen.

Wil je graag een plugin installeren? Kijk dan altijd eerst even na wanneer deze WordPress plugin voor het laatst is geüpdatet en of het compatibel is met de laatste versie van WordPress. Plugins die bijvoorbeeld al een jaar niet meer zijn geüpdated, laat je best voor wat ze zijn.

Stap 7: Creëer een Google Analytics- en Google Search Console-account

Wanneer je al die tijd in je eigen blog steekt, is het natuurlijk ook logisch dat je wilt weten of jouw blog ook wel gelezen wordt, niet? Met Google Analytics kan je meten hoeveel bezoekers jouw blog bekijken, waar je lezers vandaan komen, hoe lang ze op jouw blog blijven, welke artikels ze lezen, enzovoort. Het leuke is dat Google Analytics helemaal gratis is. Je hoeft enkel met de plugin die ik hierboven heb vermeld, een stukje code toe te voegen aan je blog. Met Google Search Console, ook helemaal gratis, kan je bijvoorbeeld nagaan hoe jouw blog presteert in Google’s zoekmachine of welke fouten er zich optreden. Denk maar URLs die niet meer werken of pagina’s die te traag laden.

Meer weten hierover? Lees dan alles over data en analytics op roelpeters.be!

Stap 8: Creëer je eigen content

Een blog zonder inhoud stelt niet veel voor. Het is daarom ook belangrijk dat je content schrijft. Om je eerste blogartikel te schrijven ga je naar Berichten, en vervolgens Nieuw bericht in het linkermenu. Vervolgens kom je op onderstaande pagina terecht:

je eigen blog bericht schrijven

De editor in WordPress is gelijkaardig aan die van Microsoft Word. Je kan een titel toevoegen, een categorie kiezen/aanmaken en in het tekstveld afbeeldingen en video’s toevoegen.

Nog één belangrijke tip bij het schrijven van je content, hou rekening met SEO! Iedereen die op zoek is naar informatie op het internet, begint die zoektocht met het intikken van wat zoekwoorden of zinnen in een zoekmachine als die van Google. Als je met je eigen blog goed gevonden wil worden in de zoekresultaten, denk je dus best even na over welke topics je goed wil scoren en welke zoekwoorden je daarvoor wilt gebruiken. Hiervoor zal je dus een zoekwoordenonderzoek voor seo moeten doen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een gratis tool als Ubersuggest. SEO is echter veel meer dan alleen zoekwoorden in je blogartikel plaatsen. Om écht veel bezoekers te genereren vanuit Google naar je blog, is het toch aangeraden om je even te verdiepen in SEO. Mijn tip voor jou, het boek Krachtige SEO van Frederik Vermeire.

Stap 9: Begin online geld te verdienen

Je eigen blog beginnen om geld te verdienen, voor sommigen is dat de hoofdreden om een blog te maken. Dat is oké, we willen natuurlijk allemaal onze hosting terugverdienen. Maar ik ga eerlijk zijn, na één jaar bloggen met Steviefy ben ik nog steeds volop aan het uitzoeken hoe ik met Steviefy het best wat zakcentjes kan verdienen. Er bestaan tegenwoordig zoveel mogelijkheden om online geld te verdienen met je eigen blog. Voor sommige blogs werkt de ene strategie goed, en voor de andere misschien helemaal niet. Je zal hier echt je eigen weg in moeten zoeken!

Dat gezegd zijnde, hieronder vind je enkele manieren om online geld te verdienen met je eigen blog.

Affiliate programma’s

Affiliate marketing is mijn grootste bron van inkomen. Het werkt zo: je beveelt een product of dienst aan op je blog en gebruikt daarbij een affiliate link. Als iemand via jouw affiliate link iets aankoopt, dan verdien je daar commissie op, zonder extra kosten voor de koper. Andere bloggers promoten dan weer kortingscodes van webshops als Ici Paris XL of Pizza Hut en verdienen zo een centje meer.

Het is wel belangrijk dat je enkel producten of diensten aanbeveelt waar je ook echt in gelooft. Het zou natuurlijk niet fijn zijn als je bezoekers iets aankopen dat jij hebt aangeraden dat eigenlijk op helemaal niets trekt. Jouw lezers zijn alles voor je eigen blog. Wees dus altijd eerlijk tegen hen.

Een heleboel webshops hebben een affiliate programma bij een affiliate platform. Ik ben momenteel aangesloten bij deze affiliate platforms:

daisycon

Met affiliate programma’s zoals:

 • Corendon
 • Dille & Kamille
 • Voyage Privé
 • 24Pharma
 • Hans Anders
 • Parship

-> Meld je aan bij Daisycon

tradetracker uitgelicht 1 1

Met affiliate programma’s zoals:

 • Pizza Hut en Domino’s
 • Mobile Vikings
 • Center Parcs
 • Cheaptickets.be
 • Trivago
 • TUI

-> Meld je aan bij TradeTracker

tradedoubler 1

Met affiliate programma’s zoals:

 • Disneyland Paris
 • MediaMarkt
 • Orange
 • Roompot Vakanties
 • Yves Rocher
 • Neckermann

-> Meld je aan bij Tradedoubler

Sommige webshops hebben ook hun eigen affiliate platform. Webshops zoals Coolblue, Bol.com en Amazon zijn hier enkele goede voorbeelden van. Je aanmelden voor deze webshops doe je hier:

Hou er wel rekening mee dat je blog eerst moet goedgekeurd worden door het affiliate platform/programma vooraleer je betaalde links in je artikelen kan steken. Misschien nog een tip, zorg dat je eerst wat goede content op je blog hebt staan vooraleer je je aanmeld.

Google Adsense

Met Google Adsense kan je banners op je eigen blog plaatsen. Zo’n banners zijn de typische rechthoekige of vierkante reclameblokjes die je op veel websites ziet. Je wordt betaald voor het aantal impressies of kliks dat je blog genereert.

Gesponsorde blogposts

Gesponsorde posts zijn artikels die ofwel door een merk, ofwel door de blogger, worden geschreven en gepubliceerd op een blog met als doel et merk bij het publiek van de blogger bekend te maken. Heel vaak gebeurt het dat het bedrijf zelf contact opneemt met de blogger om een samenwerking in stand te brengen.

Je eigen product of dienst verkopen

Je hebt ook de mogelijkheid om zelf producten of diensten te verkopen via je blog. Denk maar bijvoorbeeld aan een e-boek, merchandising, uitgestippelde reisplannen, enzovoort.

Tot slot

Dat was het! Je eigen blog maken zou geen probleem mogen zijn met deze negen tips. Ik hoop dat je deze gids nuttig vond. Heb je er wat aan gehad en ken je misschien iemand die ook graag zou willen bloggen? Dan zou het fijn zijn moest je deze post even willen delen.

Dankjewel!

PS: Sommige links in deze post zijn affiliate links. Indien jullie via deze links iets kopen, verdien ik een kleine vergoeding, zonder dat het jullie wat extra kost. Heel erg bedankt!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (79 stemmen)