Een snelle en stabiele internetverbinding is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie van jullie zit er tegenwoordig niet met een tablet of e-reader in bed of laptop in de zetel? Helaas kunnen er soms problemen ontstaan wanneer je gebruik maakt van een wifi netwerk. Zo kan je te maken hebben met een zwak signaal omdat er meerdere mensen tegelijk het internet gebruiken of heb je bijvoorbeeld erg dikke muren. Soms reikt het wifi signaal ook helemaal niet ver genoeg om elke kamer in je huis of appartement te bereiken. Herken je je in enkele van deze problemen? Dan is een wifi repeater de goedkoopste én makkelijkste oplossing om jouw probleem met een instabiele wifi-verbinding te verhelpen.

Ben je op zoek naar de beste wifi repeater van het moment? Of weet je niet waar je op moet letten of rekening mee moet houden? Geen nood! Ik help je kiezen, zodat jij straks de beste keuze maakt. Lees je even mee?

Dit zijn de beste wifi versterkers van het moment (update: mei 2020)

Zie jij ook de meerwaarde in een wifi repeater voor thuis? Dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar de populairste en beste wifi repeaters van het moment. Ik heb drie wifi versterkers geselecteerd die jouw problemen met een instabiele wifi-verbinding zullen verhelpen. Je kan ze als klant van Telenet, Proximus of Orange zonder problemen gebruiken. Bovendien liggen deze drie wifi repeaters qua prijs niet alleen goed in de markt, ze scoren ook bijzonder goed bij de gebruikers zelf. Ik heb ze alvast gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn! De beste wifi versterkers van het moment zijn de TP-Link RE450, de TP-Link RE650 en de AVM FRITZ!Repeater 3000.

Tip: De blauwe info-icoontjes geven je meer uitleg over deze wifi versterkers.

Basis
 • TP-Link RE450
  De TP-Link RE450 is de goedkoopste wifi repeater in het rijtje en bewijst meteen ook dat je voor een stabiele wifi-verbinding niet veel euro’s hoeft uit te geven. De TP-Link RE450 is één van de meest verkochte wifi repeaters van het moment. Het ziet er een stijlvol toestel uit en biedt één netwerkpoort aan om bijvoorbeeld een laptop of console aan te sluiten. De TP-Link RE450 maakt gebruik van de snelle Wireless AC wifi-standaard waardoor deze wifi versterker gecombineerde draadloze snelheden kan leveren tot 1750 Mbps, waarvan 450 op de 2,4 Ghz frequentieband en 1300 Mbps op de 5 GHz frequentieband. Als dat snel is? Dankzij de WPS-knop kan je deze wifi repeater snel en eenvoudig koppelen met jouw draadloze router. De TP-Link RE450 beschikt bovendien ook over een intelligent signaal-lampje waarmee je nóg sneller de ideale plek kan vinden om de wifi versterker in een stopcontact te steken. Wat heb je nog meer nodig?
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Snelheid 2,4 GHz-band: 450 Mbit/s

 • Snelheid 5 GHz-band: 1300 Mbit/s

 • Netwerkpoorten: 1

 • Aanwezig stopcontact: Nee

1e keuze
 • TP-Link RE650
  Beschik je over een groter budget, dan is de RE650 van TP-Link een prima investering. Deze wifi repeater is wel een stuk sneller. De TP-Link RE650 levert gecombineerde draadloze snelheden van 2600 Mbps, waarvan 867Mbps op de 2,4Ghz frequentieband en 1734 op de 5Ghz band. Zo kan je gebruik maken van beide wifi-banden om een krachtige en stabiele verbinding op te zetten, tot wel vier apparaten op hetzelfde moment. Zo ben je met deze wifi-repeater in staat om een potje te gamen en tegelijkertijd te streamen in 4K. Zelfs als je iets verder van de repeater verwijderd bent.De RE650 beschikt bovendien over vier externe antennes waarmee je snel en eenvoudig een stabiele draadloze verbinding in stand kan brengen in combinatie met om het even welke wifi-router. Mijn absolute favoriet voor wie op zoek is naar kwaliteit tegen een goede prijs!
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Snelheid 2,4 GHz-band: 800 Mbit/s

 • Snelheid 5 GHz-band: 1733 Mbit/s

 • Netwerkpoorten: 1

 • Aanwezig stopcontact: Nee

Topper
 • AVM FRITZ!Repeater 3000
  De duurste wifi repeater in deze lijst is de AVM FRITZ!Repeater 3000. Deze tri-band wifi versterker ziet er net uit als een ruimteschip en behaalt óók snelheden als een ruimteschip. Zo levert de FRITZ!Repeater 3000 gecombineerde draadloze snelheden van wel 3000 Mbps! Verbluffend toch? Doordat deze wifi versterker via een speciale frequentie communiceert met je huidige router, creëer je 1 groot wifi-netwerk in je huis of apparatment. Ook gaat er in tegenstelling tot bij traditionele wifi repeaters geen snelheid verloren. Met de FRITZ!Repeater 3000 beschik je bovendien over de modernste versleutelingsstandaarden die het gehele WiFi-netwerk garanderen van veiligheid en privacy.
 • Frequentieband: Simultaneous tri-band

 • Snelheid 2,4 GHz-band: 400 Mbit/s

 • Snelheid 5 GHz-band: 2600 Mbit/s

 • Netwerkpoorten: 2

 • Aanwezig stopcontact: Nee

 


Wat is een wifi repeater?

De goedkoopste en meest eenvoudige oplossing om een zwak wifi-signaal te verbeteren, is een wifi repeater. Zo’n toestel wordt ook wel een wifi versterker of (wireless) range extender genoemd. Een wifi repeater pikt het internetsignaal van je draadloze router op en zendt dit vervolgens opnieuw uit. Daardoor vergroot je het bereik van je draadloos netwerk naar gebieden in je huis of appartement die voorheen onbereikbaar waren. Verwacht trouwens niet dat een wifi versterker de snelheid van je wifi-netwerk positief zal beïnvloeden. In vele gevallen zal de wifi-snelheid via een wifi repeater juist lager uitvallen, omdat het wifi-signaal een langere afstand moet afleggen. Je koopt een wifi versterker om het bereik van je wifi-netwerk te vergroten en de betrouwbaarheid van je wifi-verbinding te verbeteren, niet om de snelheid van je wifi-netwerk te vergrotenIn vele gevallen heb je toch redelijk wat snelheidsverlies met een wifi versterker. Ben je wel op zoek naar een manier om je wifi-netwerk te vergroten en tegelijkertijd geen verlies te hebben op je internetsnelheid, dan zijn powerline adapters dé oplossing!

Waar plaats je een wifi repeater?

Heb je besloten om een wifi versterker toe te voegen aan je wifi-netwerk? Dan is de locatie van zo’n toestel de belangrijkste keuze die je kan maken. Dat is zo omdat je de wifi repeater niet in een stopcontact kan plaatsen waar het nog amper verbinding heeft met je draadloze router. Daardoor zou je wifi versterker wel een signaal gaan uitzenden met een groot bereik, maar zal de snelheid van het wifi-signaal van matige tot slechte kwaliteit zijn. Om de optimale locatie voor je wifi repeater te vinden, kan je gebruik maken van de praktische LED-indicatie aanwezig op verschillende wifi versterkers. Is de signaalsterkte (te) zwak? Dan zal er naargelang het model van de wifi versterker een rood lichtje of maar één streepje te zien zijn. In dat geval ga je best op zoek naar een stopcontact dat zich minder ver van je draadloze router bevindt. Misschien nog een tip: plaats een wifi repeater ook niet in een stekkerdoos of verlengkabel. Uit verschillende testen blijkt dat je bijvoorbeeld met een stekkerdoos flink wat bijkomende signaalsterkte verliest.

De beste wifi repeater kopen? Hier moet je rekening mee houden:

Ondanks dat je snel en eenvoudig een wifi versterker kan installeren, zijn er toch enkele eigenschappen waar je rekening mee moet houden:

1. De frequentiebanden

Wifi versterkers werken op één (single-band) of meerdere (dual- of tri-band) frequentiebanden om wifi-signalen door te geven. Wanneer je een wifi versterker koopt, heb je vandaag de keuze uit onderstaande frequentiebanden:
 • Single-band: Een single-band versterker werkt alleen op de 2,4 GHz-frequentie. Die frequentie is voor lange tijd de standaard geweest voor draadloze communicatie. Dit betekent dat er doorgaans veel netwerkverkeer is op deze frequentie, waardoor de verbinding soms trager en onstabiel kan zijn.
 • Dual-band: Een versterker met dual-band ondersteunt behalve de 2,4 GHz-frequentie ook de 5 GHz-frequentie. Die laatste frequentie is minder druk waardoor de verbinding sneller en stabieler is. Een dual-band versterker werkt wel slechts op één frequentie tegelijk.
 • Simultaneous dual-band: Een simultanous dual-band versterker kan tegelijkertijd een 2,4 GHz-frequentie en een 5 GHz-frequentie uitzenden. De allernieuwste gadgets verbindt je dan met het 5 GHz-signaal, terwijl jouw oude laptop (die slechts 2,4 GHz ondersteunt) het dan nog prima doet met het 2,4 GHz-signaal. Zo combineer je de eigenschappen van de twee frequenties voor wifi-gebruik. Daardoor beschik je over een netwerk met meer dekking én hogere snelheden!
 • Simultaneous tri-band: Dit is een versterker met drie wifi-banden, namelijk één van 2,4 GHz en twee van 5 GHz. Die extra wifi-band van 5 GHz is bedoeld om snelle draadloze apparaten te verdelen, waardoor je langer blijft genieten van een hoge wifi-snelheid.
Voor licht gebruik zou ik een wifi versterker met single band (2,4 GHz) kiezen. Die zijn goedkoop, maar bieden niet veel snelheid. Ben je van plan om te streamen, dan is een wifi repeater met dual-band de keuze. Die zijn weliswaar duurder, maar bieden aanzienlijke snelheidsverbeteringen. Let wel op, om het uiterste uit jouw draadloze router als wifi versterker te halen is het belangrijk dat het aantal wifi-banden van beide apparaten overeenkomt. Bekijk daarom eens de handleiding van je draadloze router om er zeker van te zijn.

2. De snelheid

De snelheid speelt ook een rol bij wifi repeaters. Die staat meestal aangegeven in het aantal megabits per seconde. De snelheid speelt vooral een grote rol bij het overdragen van bestanden via je thuisnetwerk. Dit betekent bijvoorbeeld het streamen van een Netflix-film van je laptop naar je smart TV of het versturen van een PDF-bestand van je smartphone naar je printer.  Je moet wel goed onthouden dat de geadverteerde snelheid een theoretische maximumsnelheid is, omdat die in realiteit lager kan liggen door het aantal apparaten dat verbonden is met de wifi versterker. Als je wilt surfen én streamen via je wifi versterker, is een wifi versterker met een snelheid van 1300 Mbps (met een 5 GHz-frequentie) de beste keuze.

3. Het aantal netwerkpoorten

Een andere overweging waar je over moet nadenken bij de aankoop van een wifi repeater is de aanwezigheid van netwerkpoorten. Dat is belangrijk wanneer je apparaten met de wifi versterker wilt verbinden die niet over een draadloze aansluiting beschikken (denk bijvoorbeeld aan een oude desktop PC). Sommige wifi versterkers kunnen wel over vijf netwerkpoorten beschikken, andere dan weer geen. Denk dus goed na of ze een vereiste zijn of niet.

4. Een geïntegreerd stopcontact

Om een wifi versterker te installeren heb je een stopcontact nodig. Dit betekent dat je eigenlijk een stopcontact verliest op een strategische plaats. Om dit probleem te verhelpen, beschikken verschillende wifi versterkers tegenwoordig ook over een eigen stopcontact. Dit betekent dat je nog steeds over een stopcontact beschikt eenmaal je de wifi repeater hebt aangesloten.

5. De prijs

Waarschijnlijk heb je al een budget in gedachten.. Je kan een wifi versterker kopen vanaf 20 euro, maar er zijn natuurlijk ook duurdere modellen. Ook hier speelt de kwaliteit van het apparaat een rol. Ben je op zoek naar een wifi versterker met verschillende wifi-banden, een hoge snelheid én die je overal in je huis of appartement kan plaatsen? Zoek je een model met een aansluiting voor een netwerkkabel en een stopcontact? Deze eigenschappen zullen de prijs van je ideale wifi repeater natuurlijk verhogen.