Gepubliceerd op 28 juni 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.

In België verlangen we in de koudste maanden van het jaar allemaal wel eens naar de zomer. In de zomer hebben we langere dagen, kunnen we lekker luieren in het zwembad, zonnebaden in de tuin of op het strand en natuurlijk ook op vakantie gaan. Maar als de zomer er eenmaal is, heb je opeens te maken met een verstikkende hitte. Een ventilator kopen is dan, naast een (mobiele) airco, de beste manier om toch van de warme zomerdagen thuis te genieten.

Maar hoe kies je een goede ventilator? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste ventilators van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste ventilatoren van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Heb je dringend verkoeling nodig? Om te voorkomen dat je straks bezwijkt aan de hitte, heb ik hieronder de beste ventilatoren van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze ventilatoren beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn! Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn.

Bestron DFA30
 • Bestron DFA 30
 • Type ventilator: Vloerventilator

 • Geluidsniveau: 62 dB

 • Aantal snelheden: 3

 • Zelfdraaiend:

 • Kantelbaar:

 • Timer:

 • Afstandsbediening:

 • Display:

Duux Whisper Flex Smart
 • Duux Whisper Flex Smart
 • Type ventilator: Staand

 • Geluidsniveau: 13 dB

 • Aantal snelheden: 26

 • Zelfdraaiend:

 • Kantelbaar:

 • Timer:

 • Afstandsbediening:

 • Display:

Solis Fantastic 750
 • Solis Fantastic 750
 • Type ventilator: Staand

 • Geluidsniveau: 65 dB

 • Aantal snelheden: 3

 • Zelfdraaiend:

 • Kantelbaar:

 • Timer:

 • Afstandsbediening:

 • Display:

Dyson AM07
 • Dyson AM07
 • Type ventilator: Torenventilator

 • Geluidsniveau: 56 dB

 • Aantal snelheden: 10

 • Zelfdraaiend:

 • Kantelbaar:

 • Timer:

 • Afstandsbediening:

 • Display:

Een goede ventilator kopen: waar moet je op letten?

Geeft jouw weerstation zomerse temperaturen weer? Dan is een goede ventilator mooi meegenomen. Maar welke kies je? Ventilatoren verschillen namelijk qua werking, functies en uiterlijk van elkaar. Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste ventilator voor thuis wilt kopen.

1. Waar ga je de ventilator gebruiken?

Je zoektocht naar de beste ventilator begint bij het type ventilator dat je nodig hebt. De plek waar je de ventilator gaat gebruiken, bepaalt grotendeels of je een tafelventilator, torenventilator of een ander type nodig hebt. Voor je bad- of slaapkamer heb je waarschijnlijk een ander type ventilator nodig dan in je woonkamer. Hieronder leg ik je kort uit welke soorten ventilatoren je vandaag kan kopen.

tafelventilator

Tafelventilator

Een tafelventilator is een compacte ventilator die je op een tafel of bureau kan plaatsen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor studenten of werkende mensen die nood hebben aan wat verkoeling aan hun bureau. Omdat ze zo compact zijn, moeten ze sneller draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen als een torenventilator. Hierdoor produceren ze doorgaans ook meer geluid.

vloerventilator

Vloerventilator

Vloerventilatoren zijn ideaal voor verkoeling en luchtcirculatie in grote ruimtes als een woonkamer of garage. Dit hebben ze grotendeels te danken aan hun grootte. Sommige vloerventilatoren hebben een diameter van een halve meter of meer. Bovendien zijn ze ook nog eens vaak kantelbaar. Met die combinatie zorg je ervoor dat er frisse lucht in elk hoekje van de kamer circuleert.

torenventilator

Torenventilator

Een torenventilator is een smalle, langwerpige ventilator zonder zichtbare bladen. Qua design zijn ze een stuk mooier dan een staande ventilator. Ze kunnen rond hun as draaien waardoor ze alle hoeken van een kamer kunnen verkoelen. Dankzij hun smalle, langwerpige vorm nemen ze bovendien ook weinig ruimte in beslag. Ze zijn de best verkochte ventilatoren van het moment.

staande ventilator

Staande ventilator

Een staande ventilator, ook wel gekend als een statiefventilator, herken je aan zijn in de hoogte verstelbare statief en voet. Het zijn goedkope ventilatoren die je overal in je woning of werkplaats op de grond kan plaatsen. Een overgroot deel van de staande ventilatoren kunnen (gedeeltelijk) rond hun as draaien. Omdat ze in hoogte verstelbaar zijn, kan je de luchtstroom zeer precies richten.

plafondventilator

Plafondventilator

Een plafondventilator is minder populair in België of Nederland dan de andere ventilatoren hierboven. Dat komt omdat ze een stuk moeilijker te plaatsen zijn. Ze moeten namelijk hoog genoeg aan het plafond gehangen worden zodat je niet aan de draaiende bladen kunt. Veel plafondventilatoren hebben ingebouwde verlichting, waardoor ze multifunctioneel in gebruik zijn.

 

Het is dus niet omdat de Dyson AM07 de beste ventilator van het moment is, dat deze ventilator ook het meest geschikt is voor je slaapkamer of bureau. De beste ventilator kies je naargelang de kamer in je huis of werkplaats en de extra functies die je belangrijk vindt.

2. Vind je het belangrijk dat de ventilator zijn werk stil doet?

Wil je een ventilator kopen voor in de slaapkamer? Kies dan voor een model met een laag geluidsniveau. Het geluidsniveau van een ventilator wordt weergegeven in aantal decibel (dB). Ventilatoren met een geluidsniveau onder de 50 dB worden stil genoemd. Dit geluid is vergelijkbaar met zacht geroezemoes. Deze ventilatoren zijn uitermate geschikt voor de in de slaapkamer. Ventilatoren met een geluidsniveau van meer dan 60 dB zijn relatief luid. Ze zijn best wel hoorbaar en eerder geschikt voor in een keuken,  badkamer of op het terras.

3. Wil je de gehele kamer verkoelen?

Sommige ventilatoren zijn ook uitgerust met een oscillatie-functie. Dat wilt zeggen dat ze de lucht van links naar rechts blazen. Een oscillerende, of zelfdraaiende, ventilator zorgt voor een optimale verspreiding van een koele luchtstroom. Ideaal voor wie de gehele ruimte wilt voorzien van een frisse bries.

Een oscillerende ventilator voorkomt bovendien ook stijve spieren. Je hebt het misschien ook al eens meegemaakt, maar als een ventilator te lang rechtstreeks op jou staat te blazen, dan loop je het risico om stijve spieren te krijgen. Dat komt omdat de geconcentreerde koude lucht spanning zet op je spieren, waardoor je uiteindelijk kramp krijgt. Nog een reden dus om een ventilator te kopen dat horizontaal kan draaien. Sommige ventilatoren kunnen ook verticaal draaien. Zo’n ventilator beweegt dan van boven naar onder. Het zijn meestal de staande ventilatoren die over zo’n functie beschikken.

ventilator in slaapkamer

4. Wil je het gebruiksgemak van een timerfunctie of afstandsbediening?

Het gebruiksgemak bij een ventilator speelt natuurlijk ook rol bij sommige mensen. Als je een ventilator op je slaapkamer gebruikt, vind je het misschien niet nodig dat deze de hele nacht door blijft draaien. In dit geval is het handig om een ventilator te kopen met een timerfunctie. Hiermee stel je zelf in na hoeveel tijd de ventilator moet uitgaan. Ideaal wanneer je rustig in slaap wilt vallen onder een heerlijke frisse bries. Een bijkomend voordeel van een ventilator met timerfunctie is dat je ook nog eens bespaart op je energie.

Wist je dat sommige ventilatoren ook worden verkocht met een afstandsbediening? Of dat je de mogelijkheid hebt de ventilator te besturen via een smartphone of tablet? De beste ventilator is er eentje dat je kan aanzetten vanuit je bed of je luie zetel.

5. Lopen er jonge kinderen of huisdieren rond?

de beste ventilator voor wie jonge kinderen in huis heeft, is de Dyson AM07.

Lopen er kleine kindjes of nieuwsgierige huisdieren thuis rond? Dan is het verstandig om te kiezen voor een extra veilige ventilator. Een ventilator is pas veilig als de bladen worden afgedekt met een grille nauw genoeg dat jonge kinderen hun vingers er niet tussen kunnen krijgen. Of voor de huisdieren, met hun gevoelige staart.

Tegenwoordig bestaan er ook bladloze ventilatoren zoals die van Dyson. Doordat deze Dyson ventilatoren geen gebruik maken van bladen die in de lucht hakken, zijn ze dus de beste keuze voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren. Bovendien zijn bladloze ventilatoren ook veel eenvoudiger proper te houden. Je hoeft bijvoorbeeld niet het rooster te verwijderen om het stof op de bladen te verwijderen. Het nadeel is wel dat deze ventilatoren behoorlijk prijzig zijn.

6. De lengte van de kabel

Een andere eigenschap waarmee je rekening moet houden, is de lengte van de kabel. Een te korte kabel zorgt ervoor dat je met verlengkabels moet gaan knoeien. Als de kabel lang genoeg is, hoef je dat natuurlijk niet te doen. De beste ventilator is er dus eentje dat je op de gewenste plek kan plaatsen zonder dat je gebruik moet maken van een verlengsnoer.

7. Wil het oog ook wat?

beste ventilator is er ook eentje die je mooi vindt

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Een ventilator zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook voor sommige mensen belangrijk dat de ventilator goed past in het interieur. Kies dus gerust een ventilator met een opvallend of passend design. Zo hebben sommige ventilatoren een minimalistisch design, een opvallende kleur of zelfs een afwerking uit hout.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je ventilator qua stijl en/of kleur past in het interieur van je woon- of slaapkamer. Zo kan je de ventilator matchen met je meubels of andere electronica. Anders wordt zelfs de beste ventilator, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

8. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een ventilator?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Een ventilator kopen is al mogelijk vanaf 20 euro. Wil je echter de beste ventilator van 2024 kopen, dan zit je al snel aan een prijs van boven de 300 euro. De prijs die je betaalt voor een ventilator kan dus behoorlijk variëren. Natuurlijk krijg je voor meer geld ook meer functies, maar gebruik je die ook allemaal? Niet iedereen heeft nood aan een zelf draaiende stille ventilator met afstandsbediening. Voor sommigen is een eenvoudig tafelventilatortje ook voldoende. Mijn advies? De beste ventilator is diegene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een ventilator nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste ventilator van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

9. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke ventilator nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een ventilator met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de ventilator écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de ventilator die jij op het oog hebt nu echt wel de beste ventilator voor je is.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke ventilator de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste ventilators uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!