Gepubliceerd op 2 april 2019 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.
Overschakelen van een mechanische harde schijf naar een solid state drive (SSD) is één van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om je desktop, all-in-one PC, gaming PC of laptop sneller te maken. Met de uitgave van QLC-drives en prijzen die eindelijk sterk beginnen te dalen, is het nu het perfecte moment om een nieuwe SSD te kopen.
Maar waarom zijn SSD's hun hogere prijs waard in vergelijking met de traditionele (externe) harde schijven? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste SSDs van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste SSD's van 2024 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar de beste SSD wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Samsung, Kingston en Crucial toveren haast elk jaar een selectie nieuwe SSD's uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste SSD's van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze solid state drives beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!
1. De beste 2,5 inch SATA-SSDs
Ben je van plan om de harde schijf van jouw oudere laptop of desktop te vervangen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een 2,5 inch SATA-SSD nodig. Deze SSD schijven passen namelijk in de houder van je harde schijf en beschikken bovendien over dezelfde SATA-aansluiting. Dit maakt het je natuurlijk gemakkelijk om een harde schijf te vervangen met een SSD. Als je op zoek bent naar de beste SSDs van 2024 in SATA-formaat, dan raad ik je de onderstaande modellen aan:
Kingston A400 Interface: SATA III
Opslagcapaciteit: 120 GB t/m 960 GB
Garantie: 3 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 500 MB/s
Maximale leessnelheid: 450 MB/s
Crucial MX500 Interface: SATA III
Opslagcapaciteit: 250 GB t/m 2 TB
Garantie: 5 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 510 MB/s
Maximale leessnelheid: 560 MB/s
Samsung 870 EVO Interface: SATA III
Opslagcapaciteit: 250 GB t/m 4 TB
Garantie: 5 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 530 MB/s
Maximale leessnelheid: 560 MB/s
2. De beste NVMe M.2-SSDs
Wil je een écht snelle SSD, dan ben je op zoek naar een solid state drive met het NVMe-protocol. Je mag bij deze SSDs sequentiële leessnelheden van ongeveer 3000 MB/s en schrijfsnelheden van ongeveer 2500 MB/s verwachten, waardoor ze zo'n 5 à 6 keer sneller zijn dan de traditionele SATA-SSDs. Dit zijn de beste SSD's in NVMe M.2-formaat van 2024:
Kingston FURY Renegade Interface: NVMe
Opslagcapaciteit: 500 GB t/m 2 TB
Garantie: 5 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 6000 MB/s
Maximale leessnelheid: 7300 MB/s
Samsung 970 Plus Interface: NVMe
Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB
Garantie: 5 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 3200 MB/s
Maximale leessnelheid: 3500 MB/s
Samsung 980 Pro Interface: NVMe
Opslagcapaciteit: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB
Garantie: 5 jaar
Maximale schrijfsnelheid: 5100 MB/s
Maximale leessnelheid: 7000 MB/s
Een goede SSD kopen: waar moet je op letten?
Om je zoektocht naar de beste SSD voor jouw PC of laptop te vergemakkelijken, heb ik een lijstje gemaakt van zaken waar je op moet letten.
1. Het formaat
Momenteel is een SSD beschikbaar in vier verschillende formaten. Jouw keuze is afhankelijk van welke type SSD jouw laptop of desktop ondersteunt. Om zeker te weten welk type SSD in jouw desktop of laptop past, zoek je best het modelnummer van je systeem op.
2,5 inch SATA-SSD
Ben je van plan om de harde schijf van jouw oudere laptop of desktop te vervangen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een 2,5 inch SATA-SSD. Deze SATA-SSDs passen namelijk in de houder van je harde schijf en beschikken bovendien over dezelfde SATA-aansluiting. Dit maakt het je natuurlijk gemakkelijk om een harde schijf te vervangen met een SSD. Naarmate solid state drives de afgelopen jaren steeds sneller werden, begonnen ze tegen de limieten van de SATA III-interface te lopen. De maximale lees- en schrijfsnelheid van een SSD met SATA III-interface bedraagt 550 à 600 MB/s. Om deze limiet te overschrijden, werd een volledig nieuwe interface gemaakt: NVMe.
mSATA SSD
Fabrikanten zoals Samsung en Kingston hebben van hun 2,5 inch SSD's ook een kleinere variant uitgebracht, namelijk de mSATA SSD. Deze kleinere variant is geschikt voor laptops, ultrabooks en andere kleinere apparaten (zoals de Raspberry Pi) met een mSATA-aansluiting op het moederbord. Een mSATA-aansluiting is vaak aanwezig op het moederbord wanneer er geen ruimte is voor een 2,5 inch SSD. Het klopt trouwens niet dat het kleinere formaat van een mSATA SSD een invloed zou hebben op de lees- en schrijfsnelheid. Uit tests is gebleken dan een mSATA SSD even snel is als een 2,5 inch SSD.
M.2 SSD
Een M.2 SSD is een langwerpige insteekkaart die je in een M.2-slot rechtstreeks op het moederbord kunt aansluiten. Behalve over een efficiënter protocol, kunnen M.2 SSDs ook over een veel snellere interface beschikken. Om het je moeilijker te maken, is een M.2 SSD zowel beschikbaar met een SATA-interface als een NVMe-interface. De SATA-variant is niet sneller dan de traditionele SATA-SSD, met een maximale lees- en schrijfsnelheid van zo'n 550 à 600 MB/s. De NVMe-interface (wat staat voor Non Volatile Memory Express) is speciaal ontwikkeld voor communicatie met SSD’s via de PCIe-aansluiting. Met vier PCIe Gen. 3-lanes, kan een M.2 SSD met NVMe-interface een maximale lees- en schrijfsnelheid tot wel 4 GB/s behalen. Razendsnel en ideaal voor bijvoorbeeld een workstation of budget game PC! Het merendeel van de moederborden met een M.2-slot ondersteunen zowel de SATA- als NVMe-variant. Toch zijn er enkele uitzonderingen, raadpleeg dus altijd de handleiding van jouw moederbord. Om een M.2 SSD te installeren op het moederbord, moet de lengte van de insteekkaart overeenkomen met die van de aansluiting op het moederbord. Controleer daarom of de aansluiting (B, M of B+M sleutel) van de M.2 SSD op jouw moederbord of in je laptop past.
PCIe SSD
Indien je een extra PCIe x4 of x16 slot op je moederbord vrij hebt, of als je moederbord geen M.2 sloten (vrij) heeft, dan kun je ook een PCIe SSD installeren in je desktop. Een PCIe SSD is een PCIe adapterkaart met daarop een M.2-kaart gesoldeerd.
2. De opslagcapaciteit
Net zoals je bij de aankoop van een smartphone, tablet of e-reader afwegingen moet maken, is dit bij de keuze van een SSD ook niet anders. Hoe kleiner de opslagcapaciteit van je SSD is, hoe selectiever je moet zijn bij het installeren van software en het opslaan van bestanden. Selectief software installeren en verwijderen kan best vervelend zijn. Daarom is een SSD met een grote opslagcapaciteit vaak de beste optie. Twijfel je over de opslagcapaciteit die je nodig hebt? Aan de hand van de onderstaande gebruikssituaties weet jij hoeveel opslagcapaciteit je minimum nodig hebt!
Heb je een desktop of laptop en gebruik je die hoofdzakelijk om te internetten, foto-albums te maken of af en toe een film te downloaden en te bewaren? Kies dan minstens voor een SSD met een opslagcapaciteit van 250 GB of 500 GB. Houd er trouwens rekening mee dat het besturingssysteem van je PC ook ruimte in beslag neemt! Windows 10 neemt ongeveer 25 GB in beslag en macOS ongeveer 35 GB.
Ben je een fanatieke gamer en heb je graag verschillende games op jouw gaming PC of gaming laptop staan? Dan heb je een SSD met een opslagcapaciteit van minstens 500 GB nodig. Hedendaagse games nemen steeds meer opslagruimte in beslag. Zo neemt GTA V bijvoorbeeld al 70 GB in beslag! Met een SSD van 500 GB heb je voldoende opslag voor je besturingssysteem en 5 à 7 tal games. Ben je van plan om bovendien ook nog enkele films of series te downloaden? Kies dan voor een SSD van 1 TB of meer.
Gebruik je professionele videobewerkingssoftware waarmee je onder ander video's in 4K kwaliteit bewerkt? Of bewerk je elke dag complexe beeldbestanden met heel veel megapixels? Of je nu hobbymatig foto's en video's bewerkt of professioneel te werk gaat, met een SSD van minimum 1 TB maak je jouw leven een stuk eenvoudiger.
3. De lees- en schrijfsnelheden
Dat een SSD veel sneller is dan een harde schijf, weet je ondertussen al. Toch zijn er onderlinge verschillen op het gebied van snelheid tussen SSDs. Let vooral op de lees- en schrijfsnelheden wanneer je een solid state drive koopt. Hoe hoger de lees- of schrijfsnelheid, hoe sneller de SSD is. De leessnelheid bepaalt hoe snel je bestanden opent en bekijkt op je SSD. De schrijfsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden daadwerkelijk overzet van of naar de SSD.
Tegenwoordig moet je geen genoegen nemen met lees- en schrijfsnelheden van 500 Mbytes/seconde of minder.
4. Het merk
De meest gekende SSD-fabrikanten zijn Samsung, Kingston, Crucial, Western Digital en Seagate. De solid state drives van deze merken komen vaak het best uit de tests. Van alle genoemde merken is Samsung het merk dat boven de rest uitsteekt. Vooral met hun EVO en PRO modellen, die uitstekende prestaties bieden.
5. De reviews
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke SSD nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een SSD met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de SSD écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de SSD die jij op het oog hebt nu echt wel de beste SSD voor je is.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over SSDs? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Wat is een SSD?
Een SSD, afkorting voor Solid State Drive, is een alternatief voor een traditionele harde schijf. In tegenstelling tot de traditionele harde schijf heeft een SSD geen bewegende onderdelen zoals een draaiende schijf of bewegende lees- en schrijfkoppen. Een solid state drive is opgebouwd uit NAND flash geheugenchips (die behoorlijk snel zijn), waardoor de toegangstijd van een SSD bijzonder kort is. Hierdoor start jouw laptop of (game) PC veel sneller op, kan je programma's sneller openen en kopieer je of verplaats je jouw bestanden nóg sneller.
Wat zijn de verschillen tussen een harde schijf (HDD) en een SSD?
SSDs bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele harde schijven. Zo is een SSD gemiddeld vier keer sneller als een HDD, waardoor jouw laptop of desktop veel sneller opstart en programma's en bestanden sneller worden geopend. Omdat SSDs geen bewegende onderdelen bevatten, zijn ze bovendien geluidsloos en aanzienlijk energiezuiniger. Tenslotte zijn ze ook minder schokgevoelig. data is behoorlijk groot. Omdat een SSD enkel over NAND-geheugenchips beschikt, is het daarom ook minder schokgevoelig. Ben je bijvoorbeeld vaak onderweg met jouw laptop? Dan is een SSD dus geen overbodige luxe!
Welke soorten SSDs zijn er?
De meest populaire solid state drives zijn de 2,5 inch SSD en M.2 SSDs. Daarnaast heb je ook nog twee andere types van SSDs, namelijk mSATA en een PCIe SSD. mSATA is een verouderde standaard en een PCIe SSD-kaart wordt vooral gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals een server. Heb je een oudere desktop of laptop? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een 2,5 inch SATA-SSD nodig. SATA-SSD. Deze SATA-SSDs passen namelijk in de houder van je harde schijf en beschikken bovendien over dezelfde SATA-aansluiting. Daardoor kan je heel gemakkelijk een HDD vervangen door een 2,5 inch SATA-SSD. Een M.2 SSD is een stuk kleiner, waardoor je een speciale M.2 aansluiting nodig hebt in je laptop of desktop.
Kan ik de harde schijf van mijn Playstation 4 (Pro) of Xbox One (X) vervangen met een SSD om de laadtijden te verbeteren?
Zeker weten! Het verschil in laadtijden tussen de ingebouwde harde schijf en een SSD is enorm. De Crucial MX500 en de Samsung 860 EVO zijn hiervoor ideaal. Op de PS4 (Pro) kun je eenvoudig de originele harde schijf vervangen met een SSD. Om gebruik te kunnen maken van een SSD op de Xbox One (X) moet je de solid state drive extern verbinden met een USB 3.0 SATA-kabeltje.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke SSD voor jou de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste SSD's uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Dag René,
Een maximale opslagcapaciteit van een SSD voor desktops of laptops is er niet. Je bent vrij om te kiezen hoe groot de SSD is. Voor RAM-geheugen ben je wel vaak gebonden aan een maximale capaciteit.
Neem ook zeker een kijkje op bol.com en Coolblue voor de SAMSUNG 870 QVO.
Groetjes,
Steven
Hallo Steviefy,
Binnenkort wil ik een ssd schijf aanschaffen voor een wat oudere desktop PC, en vraag ik mij af welke maximale opslaggrootte de pc aankan die draait op Windows 10.
Fujitsu Esprimo E9900 met (momenteel) een hdd 250gb en 4 gb werkgeheugen. Nu heeft MediaMarkt een aanbieding van een SAMSUNG 870 QVO 1TB Graag uw advies.
Met vriendelijke groet,
René de Vries
informatief artikel, Steviefy! Ik hou je blog zeker in de gaten.
Interessante koopgids 🙂