Gepubliceerd op 15 juli 2020 door Steven De Moor – Laatste update op 28 januari 2024.
Ons internetgedrag is de afgelopen jaren drastisch veranderd door de snelle integratie van smartphones in ons dagelijkse leven. Of je nu een Netflix-serie aan het bingewatchen bent of online Call of Duty aan het spelen bent… We weten allemaal hoe irritant het is om een slechte wifi verbinding te hebben.
Ook al maak je gebruik van een powerline adapter of wifi versterker, de router die je van Telenet, Proximus of eender welke andere internetprovider krijgt, is zeker op vlak van wifi lang niet altijd de beste router. Een nieuwe router kopen is dan meestal dé oplossing om jouw problemen met een instabiele wifi verbinding te verhelpen.
Maar hoe kies je een goede router? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste routers van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste routers van 2024 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar de beste router wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Asus, TP-Link, Netgear en Linksys toveren haast elk jaar een selectie nieuwe routers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste routers van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze routers voor thuis beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij organisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!
1. De beste wifi routers voor thuis
Is je oude router toe aan vervanging? Of heb je last van een slechte wifi-verbinding? Dan is een nieuwe router dé oplossing – maar niet zomaar een router! De beste WiFi-router is dé manier om gestuntel met wifi versterkers te vermijden. Het vinden van de beste router is echter wel niet altijd even makkelijk. Om het je wat makkelijker te maken vind je hieronder de beste routers van 2024, die naar mijn mening de beste prijs/kwaliteit bieden:
TP-Link Archer AX55 Wifi-snelheid: AX3000
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Snelheid 2,4 Ghz-band: 574 Mbit/s
Snelheid 5 Ghz-band: 2402 Mbit/s
Ethernet-poorten: 4
Ethernetsnelheid: Gigabit
USB-poorten: 1
MU-MIMO:
Beamforming:
TP-Link Archer AX73 Wifi-snelheid: AX5300
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Snelheid 2,4 Ghz-band: 574 Mbit/s
Snelheid 5 Ghz-band: 4804 Mbit/s
Ethernet-poorten: 5
Ethernetsnelheid: Gigabit
USB-poorten: 1
MU-MIMO:
Beamforming:
Asus RT-AX58U Wifi-snelheid: AX3000
Wifi-banden: Dual-band
Snelheid 2,4 Ghz-band: 574 Mbit/s
Snelheid 5 Ghz-band: 2402 Mbit/s
Ethernet-poorten: 4
Ethernetsnelheid: Gigabit
USB-poorten: 1
MU-MIMO:
Beamforming:
Asus ROG Rapture GT-AXE16000 Wifi-snelheid: AXE16000
Wifi-banden: Tri-band
Snelheid 2,4 Ghz-band: 1148 Mbit/s
Snelheid 5 Ghz-band: 4804 Mbit/s
Ethernet-poorten: 4
Ethernetsnelheid: Gigabit
USB-poorten: 2
MU-MIMO:
Beamforming:
2. De beste multiroom wifi systemen voor thuis
Wil je overal in huis een stabiel en sterk wifi signaal, zonder kabels te hoeven trekken of powerline adapters te kopen? Met een multiroom wifi systeem zet je snel en eenvoudig een wifi-netwerk op met dekking op elke verdieping van je huis. De onderstaande modellen behoren tot de beste multiroom wifi systemen van het moment. Ze hebben ook elk uitbreidingsmodules beschikbaar. Hierdoor breid je het wifi-netwerk helemaal naar eigen wensen en behoeften uit. Hieronder vind je de beste multiroom wifi systemen van 2024:
TP-Link Deco M4 Wifi-snelheid: AC1200
Wifi-banden: Dual-band
Aantal wifi antennes: 2
Ethernet-poorten: 2 per station
Ethernetsnelheid: Gigabit
MU-MIMO:
Beamforming:
Uitbreidbaar met extra stations:
TP-Link Deco X50 Wifi-snelheid: AX3000
Wifi-banden: Simult. dual-band
Aantal wifi antennes: 2
Ethernet-poorten: 3 per station
Ethernetsnelheid: Gigabit
MU-MIMO:
Beamforming:
Uitbreidbaar met extra stations:
TP-Link Deco XE75 Wifi-snelheid: AXE5400
Wifi-banden: Simult. tri-band
Aantal wifi antennes: 4
Ethernet-poorten: 3 per station
Ethernetsnelheid: Gigabit
MU-MIMO:
Beamforming:
Uitbreidbaar met extra stations:
Netgear Orbi RBK853 Wifi-snelheid: AX6000
Wifi-banden: Simult. tri-band
Aantal wifi antennes: 8
Ethernet-poorten: 4 per station
Ethernetsnelheid: Gigabit
MU-MIMO:
Beamforming:
Uitbreidbaar met extra stations:
Een goede router kopen: waar moet je op letten?
Routers zijn in allerlei varianten te koop. Koop dus niet de eerste de beste router die je in de plaatselijke elektrowinkel tegenkomt, want de kans is groot dat het apparaat niet optimaal aansluit bij jouw wensen en eisen. Neem daarom een kijkje naar de onderstaande punten die belangrijk zijn als jij de beste router voor thuis wilt kopen.
1. Een gewone router kopen of een multiroom wifi systeem?
Wat tot enkele jaren geleden nog een utopie leek voor internethongerige gebruikers, ligt sinds kort eindelijk binnen handbereik: een sterke wifiverbinding in je hele huis. Met multiroom wifi, ook wel gekend als een mesh-systeem, hoef je niet meer te knoeien met powerline adapters, wifi versterkers of andere creatieve hulpmiddelen om draadloos internet in alle hoeken of gaten van je huis te ontvangen. Waar je met een traditionele router je wifi-signaal in huis dirigeert vanuit één plek, bestaat een multiroom wifi systeem uit één router en verschillende zendpunten die gelijkwaardig aan elkaar zijn. Deze zendpunten worden ook wel ‘satellieten' of ‘nodes' genoemd. De mesh-router, die je via een kabel op je modem aansluit, deelt die internetverbinding draadloos met de dichtstbijzijnde satellieten in het thuisnetwerk, die op hun beurt dan weer het signaal doorsturen naar verdere satellieten. Elke satelliet is namelijk in staat om zowel wifi te ontvangen als uit te zenden.
Dankzij deze satellieten dek je automatisch meer oppervlakte dan bij één traditionele router. De allergrootste troef van een multiroom wifi systeem is het feit dat je automatisch en nagenoeg naadloos kan wisselen tussen de wifi-signalen van de satellieten. Bij een alledaagse opstelling van één router en één of meerdere powerline adapters of wifi verreikers, moeten ze altijd eerst communiceren met de basisrouter, terwijl mesh-satellieten autonoom kunnen werken. Daarnaast is zo'n systeem ook veerkrachtig: wanneer een node blokkeert of stopt met werken, heeft dat geen invloed op de overige zendpunten in het netwerk. Bovendien beschik je ook maar over één netwerk met één netwerknaam (SSID), in tegenstelling tot een router gecombineerd met powerline adapters. Tenslotte lijken fabrikanten als Netgear en TP-Link eindelijk door te hebben dat design ook een rol speelt in het koopgedrag. Geen lelijke zwarte vierkante dozen waar enkele antennes op zijn geplakt: de meeste multiroom wifi systemen hebben een minimalistisch wit design en zijn heel divers van ontwerp, alsof de fabrikanten via de vorm willen beklemtonen dat dit geen alledaagse routers zijn.
Hoe goed de beste router ook mag zijn, betonnen muren en vloeren gooien altijd roet in het eten als het gaat om het verzenden en ontvangen van je draadloos internet. Als het zwaartepunt van je thuisnetwerk in het draadloze gedeelte ligt en je bovendien in een groot huis woont met verschillende verdiepingen, is een mesh-systeem veelal de beste keuze. Bovendien zijn mesh-systemen gericht op de massa, waarbij gebruiksvriendelijkheid hoger in het vaandel staat dan functionaliteit of opties, zowel software- als hardwarematig. Daartegenover hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Voor de beste multiroom wifi routers met drie satellieten betaal je al snel 400 euro of meer. Aan jou de keuze of je snel en eenvoudig je hele huis wilt voorzien van wifi of eerst nog in je router-interface wilt duiken om je wifi-signaal te tweaken.
2. Kies een tri-band router bij intensief internetgebruik
Wist je dat wifi-signalen zich verplaatsen via verschillende radiofrequentiebanden die dienst doen als onzichtbare snelwegen? Elke frequentieband doet dienst als een andere baan en gegevens blijven op hun eigen baan om file te voorkomen. Omdat sommige apparaten meer bandbreedte nodig hebben dan andere, hangt de efficiëntie en snelheid van je router voor een deel af van het aantal frequentiebanden die het ter beschikking heeft: één, twee of drie. Elke degelijke router werkt tegenwoordig met minstens twee van die frequentie-banden: een 2,4 GHz-band en een 5 GHz-band.
De 2,4 GHz-wifiband is een bijzonder veelgebruikte frequentieband die het beste bereik biedt omdat het beter in staat is om door muren heen te dringen. Het biedt echter wel niet dezelfde snelheid die je krijgt met een 5 GHz-band. Bovendien is deze frequentieband ook vaak overbelast omdat microgolfovens, smartphones, alarmsystemen en nog veel meer apparaten gebruik maken van de 2,4 GHz-band. Dat gezegd hebbende is de 2,4 GHz-band ideaal voor eenvoudige taken zoals surfen op het internet. De 5 GHz-band is daarentegen veel ruimer en minder druk, waarmee je hogere snelheden en een stabieler wifi bereik mee hebt. Ideaal voor wanneer je series op Netflix streamt of online via het Playstation Network games speelt.
Routers die gebruik maken van een 2,4 GHz- en een 5 GHz-band noem je dual-band routers. Tri-band routers beschikken over één 2,4GHz- en twee aparte 5GHz-kanalen ter ondersteuning van meer gelijktijdige gebruikers.
De manier waarop je gebruik maakt van je wifi is bepalend voor welk type router het best bij je past. Tri-band routers zijn de beste keuze wanneer je thuis regelmatig op verschillende apparaten gelijkertijd streamt of online gamet. Dual-band routers zijn dan eerder geschikt voor wie alleen woont of waar er thuis geen intensief internetgebruik op gelijktijdige basis is. De beste routers beschikken doorgaans over drie frequentiebanden.
3. De wifi-standaard en theoretische maximale snelheid: AC1200, AC3200, AX6000…?
Om ervoor te zorgen dat draadloze apparaten via wifi met elkaar kunnen communiceren, zijn er internationale wifi-standaarden in het leven geroepen. In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn er vijf wifi standaarden, of protocollen, uitgebracht voor algemeen gebruik: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac. Telkens er een nieuwe wifi-standaard werd uitgebracht, werd ook de wifi-snelheid hoger. Sinds 2019 is er een nieuwe wifi-standaard, namelijk: 802.11ax (of “11AX”). De focus bij 802.11ax ligt grotendeels op het verbeteren van de wifi-prestaties bij drukke netwerken.
Wanneer je een router koopt, dan heb je misschien ook labels als AC1700, AC3000 of AX6000 op de verpakking zien staan. Deze cijfer- en lettercombinaties hebben een betekenis. De letters geven de meest recent ondersteunde protocollen aan, terwijl het cijfer de theoretische maximale snelheid (uitgedrukt in mbit/s) van de router aangeeft. De maximale snelheid is een optelsom van de verschillende frequentiebanden. Een router met een downloadsnelheid van 400 Mbit/s op de 2.4 GHz band, 867 Mbit/s op de eerste 5 GHz band en 1733 Mbit/s op de tweede 5 GHZ band is een AC3000 router. Staar je niet blind op de theoretische maximale snelheid van een router. Afhankelijk van je gebruiksdoel is het de vraag of je het snelheidsverschil echt merkt.
Het is alleszins belangrijk dat je een router koopt met ondersteuning voor 802.11ac (of hoger, d.w.z. 802.11ax) omdat een overgroot deel van de laptops, smartphones of tablets dit protocol ondersteunen en je (theoretische) wifi-snelheid ook aanzienlijk hoger zal liggen dan bij een ouder protocol. Qua snelheid ligt de sweet spot bij routers momenteel op 1750 – 2200 mbit/s.
4. MU-MIMO – muwadde?
Wellicht heb je het thuis al gemerkt. Wanneer je veel apparaten met je wifi-thuisnetwerk verbindt, dan merk je misschien dat het internet wat trager wordt. Een overgroot deel van de routers kan namelijk slechts communiceren met één apparaat tegelijkertijd. Met deze single-user (SU-MIMO) routers moet elk apparaat, zoals je smartphone of smart TV, elk op hun beurt wachten voordat ze gegevens van het internet kunnen verzenden en ontvangen. Elke keer er een nieuw apparaat verbinding maakt, wordt de rij langer en moet er langer gewacht worden.
Mocht je nu denken: “Dat klopt helemaal niet, want bij mij thuis streamen we wel degelijk naar meerdere apparaten tegelijkertijd”, dan heb je helemaal geen ongelijk. De verdeling van de internet-gegevens door de router gebeurt namelijk razendsnel (microsecondes), waardoor je er als het ware weinig van merkt.
Gelukkig is er een nieuwe technologiestandaard die deze wachttijd drastisch reduceert. Deze technologie wordt MU-MIMO genoemd, en is de afkorting voor Multiple User Multiple Input en Multiple Output. Je kan het misschien al afleiden in de naam, maar routers met MU-MIMO zijn in staat om met meerdere apparaten tegelijkertijd te communiceren. Dit verhoogt de downloadsnelheid flink en benut het zendkanaal op die manier efficiënter. Met MU-MIMO heb je daardoor bijvoorbeeld minder last van bufferende video's op een druk wifi netwerk.
MU-MIMO is daarom vooral interessant voor (grote) gezinnen of bedrijfsnetwerken. MU-MIMO-routers zijn op grote schaal beschikbaar en de beste routers van 2024 zijn over het algemeen uitgerust met deze nieuwe technologiestandaard. Om gebruik te kunnen maken van MU-MIMO, moeten zowel de router als de ontvangende apparaten MU-MIMO ondersteunen. Zelfs de beste smartphones, tablets of laptops beschikken doorgaans niet altijd over MU-MIMO, maar daar komt wel verandering in. Daarom vind ik de afwezigheid van MU-MIMO niet als een gebrek bij een router. Als het wordt ondersteund is het mooi meegenomen, maar niet meer dan dat.
5. WiFi 6 (802.11ax): sneller en stabieler internet
Wat 5G is voor mobiel internet, is WiFi 6 voor vast internet. WiFi 6 (802.11ax) is de opvolger van WiFi 5 (802.11ac) en kent op verschillende vlakken flinke verbeteringen. WiFi 6 biedt:
- een veel hogere WiFi-snelheid, tot wel drie keer hoger dan de topsnelheid van WiFi 5. Handig wanneer je bijvoorbeeld 4K films van Netflix aan het streamen bent op je laptop.
- een betere wifi-dekking door gebruik van meerdere frequentiebanden waardoor je router beter overweg kan met dikke muren en plafonds.
- een langere accuduur van verbonden apparaten door Target Wake Time. Hiermee programmeer je dan op welk vast tijdstip een slimme thermostaat verbinding moet maken met je WiFi 6 router.
- een verhoogde capaciteit door kanaalsplitsing via OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) waardoor er meer dataverkeer over één kanaal kan plaatsvinden.
De beste routers van 2024 ondersteunen steeds vaker WiFi 6. Of je al dan niet een WiFi 6 router moet kopen, blijft een kwestie van persoonlijke omstandigheden en voorkeur. Als je nu wilt investeren in je netwerkapparatuur en de beste WiFi 6 router wilt aanschaffen om de komende jaren comfortabel te streamen, is WiFi 6 waarschijnlijk de beste keuze. Ben je echter bereid om een tussenstap te maken en wellicht je router binnen een paar jaar opnieuw te vervangen dan is een betaalbare WiFi 5 router wellicht de betere optie.
6. Het aantal ethernet- en USB-poorten
Een router koop je voor zowel de draadloze als de bedrade mogelijkheden. Om de hoogst mogelijke internetsnelheid van je internetprovider (zoals Telenet, Orange of Proximus) te behalen, moet je gebruik maken van je ethernetpoorten. Daarom zijn ethernetpoorten ook een belangrijk focuspunt tijdens je zoektocht naar de beste router voor thuis. Op een alledaagse router vind je standaard vier ethernetpoorten en een aparte WAN-poort waar je jouw modem op aansluit. Met sommige van de beste routers, meer bepaald gaming routers, kan je tot wel acht ethernetpoorten en/of zelfs twee WAN-poorten ter beschikking hebben. Let op: mesh-systemen hebben over het algemeen aanzienlijk minder ethernetpoorten beschikbaar, waar twee exemplaren vaak geen uitzondering is. Denk dus even na welke apparaten je wilt aansluiten via de ethernetpoorten vooraleer je een router koopt.
Bovendien is de ene ethernetpoort niet de andere. Zo zijn er fast- en gigabit-ethernetpoorten. Routers met fast-ethernetpoorten raad ik iedereen af te kopen. Ze zijn de langzaamste optie (100 Mbit/s) en in prijs win je er nauwelijks of niets mee. Gigabitpoorten zijn tien keer zo snel. Ze zijn ideaal wanneer je een gaming PC / gaming laptop, IP camera's, NAS of ander apparaat bedraad aansluit op je router.
Op sommige routers kan je, naast de netwerkaansluitingen, ook één of meerdere USB-poorten vinden. Deze poorten kan je gebruiken om een externe harde schijf of externe SSD te delen op je netwerk. Daardoor kan je jouw router ook inzetten als een centraal opslagapparaat dat verbonden is met je netwerk.
7. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een router?
Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Routers zijn er in alle soorten en maten en dus ook op hele verschillende prijspunten. Je kan namelijk al een router kopen vanaf 20 euro. Wil je echter de beste router van het moment kopen, dan zit je al snel aan enkele honderden euro's. De prijs die je betaalt voor een router kan dus behoorlijk variëren. Natuurlijk krijg je voor meer geld ook meer functies, maar gebruik je die ook allemaal?
Aan de andere kant is het ook niet echt verstandig om de goedkoopste router te kopen. Je hoeft weliswaar geen router te kopen van enkele honderden euro's, maar ik moedig je wel aan om een router te kiezen met 802.11ac (WiFi 5). Je kan natuurlijk spotgoedkope routers vinden met WiFi 4, maar deze modellen beschikken vaak alleen maar over een 2,4 GHz frequentie en zijn meestal ook qua functionaliteit dermate achterhaald dat ze eerder thuishoren in een museum. Met zo'n router los je allesbehalve je WiFi-problemen op!
Ik zeg vaak dat duurder niet altijd de best keuze is, maar de goedkoopste router kopen is ook allesbehalve een goede keuze. Neem dus een kijkje naar de beste routers van het moment. Deze bieden de beste prijs/kwaliteit.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een router nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste router van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
8. Zijn de reviews veelbelovend?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke router nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een router met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de router écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de router die jij op het oog hebt nu echt wel de beste router voor je is.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over routers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Verbeter je wifi bereik met Steviefy
Een goede wifi verbinding is tegenwoordig niet meer weg te denk uit ons dagelijks leven. Of je nu thuiswerkt, een serie wilt kijken op Netflix of gewoon via je smartphone online wilt shoppen, een stabiele en snelle internetverbinding is onmisbaar. Maar wat als jouw wifi signaal niet overal in huis even sterk is? Behalve met een goede router, maak je met de onderstaande apparaten ook komaf met een slecht wifi signaal:
- Een wifi versterker versterkt het signaal van jouw router, waardoor het bereik en de snelheid van jouw wifi verbinding verbetert. Een goede wifi versterker ondersteunt tegenwoordig Wi-Fi 6 en beamforming-technologie.
- Met een powerline adapter maak je gebruik van het stroomnetwerk in jouw woning om een stabiele en snelle internetverbinding te creëren. Handig wanneer je in een oud huis woont met dikke muren. Een goede powerline adapter is tegenwoordig uitgerust met twee ethernetpoorten en een geïntegreerd stopcontact zodat je geen stopcontacten verliest.
Kortom, met deze drie beste koopgidsen heb je de nodige apparaten in handen om jouw wifi signaal te versterken en te verbeteren.
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke router de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste routers uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Heel goed uitgelegd Steven en mijn hunker naar duidelijkheid werd ruim gevoed. Toch blijf ik een beetje op mijn honger ivm mijn camper situatie.
Ik bezit binnen in de mobilhome een mifi router(HUAWEI) om tijdens de vakantie mijn eigen wifi-netwerk te verzorgen en dus niet afhankelijk te zijn van een plaatselijke hotspot. Eigenlijk ben ik daar niet zeo tevreden over wat betreft stabiliteit en data snelheid. Nu verneem ik dat er ook routers te koop worden aangeboden MET een buiten geplaatste ontvangstantenne voor het 3G-4G-5G signaal buiten de camper te ontvangen en dan via de binnen in de kooi van Faraday geplaatste router het signaal te versterken of via kabel naar de laptop of wifi toestel te brengen. Kan u mij daar een beetje uitleg over verschaffen? Ik zou je heel dankbaar zijn.
Wow, bedankt voor de mooie woorden Remi! Hier doe ik het voor 🙂
Door de bomen het bos niet meer zien is voor veel van ons het grootste probleem als je zelf niet met het tech gen geboren bent. Ik sta niet graag met de mond vol tanden te luisteren naar een overenthousiaste verkoper, die mij met allerhande afkortingen overdonderd en dan met een grote grijns, wijst naar het duurste exemplaar op het winkelschap. Door je duidelijke en actuele uitleg, kan ik nu een betere en weloverwogen keuze maken bij de aankoop van het noodzakelijke materiaal om in tijden van corona ons thuisnetwerk wat te pimpen. Mijn kinderen zijn je dankbaar ; ) Super om dit te delen Steven.
groet Remi
Bedankt, Henk!
Super, wat een overzichtelijk artikel!
Bedankt voor je reactie Kimberly. Heel blij om 🙂
Hey Steven,
Vorige week de Linksys Velop gekocht. Onze kinderen zijn er heel blij mee, overal snelle wifi!
Grts,
Kimberly