Ben je op zoek naar een eenvoudige én kwalitatieve oplossing om je thuisnetwerk uit te breiden? Dan zijn powerline adapters dé oplossing! Met deze adapters stuur je het internet via het elektriciteitsnet naar alle kanten of verdiepen van je huis.

Maar hoe kies je een powerline adapter? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste powerline adapters van 2022? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste powerline adapters van 2022 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste powerline adapter wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Devolo, Netgear en TP-link toveren haast elk jaar een nieuwe powerline adapters uit hun hoge hoed. Ik help je daarom graag op weg. Hieronder vind je de beste powerline adapters van 2022. Niet alleen werden deze powerline adapters beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Je kan ze als klant van Telenet, Proximus of Orange zonder problemen gebruiken.

Budget

TP Link WPA4220T 1

 • TP-Link TL-WPA4220T KIT
 • Frequentieband: Single band

 • Ethernetsnelheid: 600 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 2

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

1e keuze

Devolo Magic 2 WiFi next Starter Kit

 • Devolo Magic 2
  WiFi 6 Starter Kit
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 2400 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 2

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

2e keuze

TP Link TL WPA8631P

 • TP-Link TL-WPA8635P
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 1300 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 3

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

Topper

Devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit

 • Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 2400 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 2

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

PS: Neem ook een kijkje naar de powerline adapters met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!De beste powerline adapter kopen: waar moet je op letten?

De beste powerline adapter kopen: waar moet je op letten?

Om je zoektocht naar de beste powerline adapter voor thuis te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste eigenschappen waar je rekening mee moet houden op een rij gezet.

1. Hoeveel frequentiebanden moeten je powerline adapters hebben?

Powerline adapters werken, net zoals wifi versterkers, op één (single-band) of meerdere (dual- of tri-band) frequentiebanden om wifi-signalen door te geven. Bij het kopen van een powerline adapter, heb je vandaag de keuze uit onderstaande frequentiebanden:

 • Single-band: Een single-band adapter werkt alleen op de 2,4 GHz-frequentie. Die frequentie is voor lange tijd de standaard geweest voor draadloze communicatie. Dit betekent dat er doorgaans veel netwerkverkeer is op deze frequentie, waardoor de verbinding soms trager en onstabiel kan zijn.
 • Dual-band: Een powerline adapter met dual-band ondersteunt behalve de 2,4 GHz-frequentie ook de 5 GHz-frequentie. Die laatste frequentie is minder druk waardoor de verbinding sneller en stabieler is. Een dual-band adapter werkt wel slechts op één frequentie tegelijk.
 • Simultaneous dual-band: Een simultanous dual-band adapter kan tegelijkertijd een 2,4 GHz-frequentie en een 5 GHz-frequentie uitzenden. De allernieuwste tablets, e-readers of smartphones verbindt je dan met het 5 GHz-signaal, terwijl jouw oude laptop (die slechts 2,4 GHz ondersteunt) het dan nog prima doet met het 2,4 GHz-signaal. Zo combineer je de eigenschappen van de twee frequenties voor wifi-gebruik. Daardoor beschik je over een netwerk met meer dekking én hogere snelheden!
 • Simultaneous tri-band: Dit is een adapter met drie wifi-banden, namelijk één van 2,4 GHz en twee van 5 GHz. Die extra wifi-band van 5 GHz is bedoeld om snelle draadloze apparaten te verdelen, waardoor je langer blijft genieten van een hoge wifi-snelheid. De beste powerline adapters beschikken doorgaans over drie wifi-banden.

Ben je van plan om te streamen of te gamen via je powerline adapter, dan is een powerline adapter met simultaneous dual-band of tri-band de beste koop. Let wel op, om het uiterste uit jouw powerline adapter te halen is het belangrijk dat het aantal wifi-banden van je router en adapter overeenkomt. Raadpleeg daarom vooraf eens de handleiding van je router.

2. Wil je apparaten met wifi verbinden?

tablet verbinden met een wifi powerline adapter

Heb je op je zolderkamer, in de kelder of vanachter in je tuin geen goed wifi signaal? Dan kies je best voor een powerline adapter met wifi. Hiermee kan je met elk stopcontact een draadloos netwerk opzetten, zoals bijvoorbeeld in je garage of tuinhuis. Als je een powerline adapter met wifi installeert dan creëer je automatisch een extra wifi netwerk, namelijk dat van je huidige draadloze router en dat van de powerline adapter. Het nieuwe wifi netwerk van je powerline adapter heeft altijd een andere naam. Dit betekent dat je dus beide netwerken moet instellen op je laptop, all-in-one PC, smartwatch of printer om in je huis of appartement te kunnen genieten van een sterk wifi netwerk. Wanneer één van de twee netwerken niet meer beschikbaar is dan zal je automatisch verbinding maken met het andere.

3. Hoe snel moet je powerline-netwerk zijn?

De snelheid speelt ook een rol bij powerline adapters. Die staat meestal aangegeven in het aantal megabits per seconde. Powerline adapters zijn beschikbaar met een snelheid van 500 tot wel 2400 Mbps. Je moet wel goed onthouden dat de geadverteerde snelheid een theoretische maximumsnelheid is, en deze in realiteit lager kan liggen door de afstand tussen de powerline adapters en de kwaliteit van het elektriciteitsnet. In oudere huizen ligt de snelheid van een powerline-netwerk meestal lager. Als je gelijktijdig wilt surfen, online gamen op je game PC én streamen via je powerline adapter, dan is een snelheid van 1000 Mbps of hoger (met een 5 GHz-frequentie) de beste keuze.

4. Wil je apparaten bedraad aansluiten?

De beste powerline adapters hebben doorgaans twee netwerkpoorten

Ben je van plan om in je woonkamer zowel een Smart TV, computer als een gameconsole aan te sluiten? Dan kies je best een powerline adapter met netwerkpoorten. Met behulp van deze netwerkpoorten sluit je elk gewenst netwerkapparaat aan. Sommige powerline adapters kunnen wel over drie netwerkpoorten beschikken, andere dan weer geen. Denk dus goed na of ze een vereiste zijn of niet.

Let bovendien ook op het type netwerkpoort. Je hebt vandaag de keuze uit twee types ethernetpoorten. Dit zijn de Fast Ethernet-poorten (100 Mbps) en de Gigabit-poorten (1000 Mbps). De beste powerline adapters van 2022 beschikken over Gigabit-poorten.

5. Met welke functies haal je meer uit powerline adapters?

De beste powerline adapters bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:

powerline adapter met geintregreerd stopcontact

Geïntegreerd stopcontact

Wil je geen stopcontacten op een strategische plaats opofferen voor een powerline-netwerk? Dan zijn de beste powerline adapters voor jouw probleem er met een geïntegreerde stopcontact. Met zo’n geïntegreerd stopcontact kan je elk willekeurig ander apparaat aansluiten op je powerline adapter.

powerline adapter met automatische fasekoppeling

Automatische fasekoppeling

Met automatische fasekoppeling verlies je geen snelheid wanneer je powerline adapters op twee verschillende stroomfases in je huis of appartement zijn aangesloten. Daardoor behoud je de theoretische maximumsnelheid ongeacht de afstand tussen de verschillende powerline adapters.

powerline adapter met seamless roaming

Seamless roaming

De beste powerline adapters beschikken doorgaans over seamless roaming. Hiermee creëer je van twee of meer wifi punten een draadloos netwerk met dekking in je hele huis of appartement. Je smartphone, tablet of andere apparaten met wifi schakelen dan automatisch over naar het sterkste wifi punt.

Met behulp van de bridge-optie kan de powerline adapter twee draadloze netwerken met elkaar verbinden.

6. Hoeveel wil je betalen voor een set powerline adapters?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Net als bij elk ander stukje technologie, heb je bij powerline adapters ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een kit van twee powerline adapters kopen voor 60 euro, hoewel je ook meer dan 200 euro kan uitgeven aan de beste powerline adapters van 2022. Grofweg geldt: hoe sneller de powerline adapters, hoe meer je zal betalen. Daarnaast spelen natuurlijk het merk en de extra opties als een geïntegreerd stopcontact, automatische fasekoppeling en ethernetpoorten een rol in de prijs van een powerline adapter. Mijn advies? De beste powerline adapters voor thuis zijn diegene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een powerline adapter nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste powerline adapter van 2022 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke powerline adapter nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een powerline adapter met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de powerline adapter écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de powerline adapter die jij op het oog hebt nu echt wel de beste powerline adapter is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over powerline adapters? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke powerline adapter de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste powerline adapters uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!

Gemiddelde beoordeling: 4.7 (165 stemmen)