Gepubliceerd op 16 november 2019 door Steven De Moor – Laatste update op 30 januari 2024.

Ben je op zoek naar een eenvoudige én kwalitatieve oplossing om je thuisnetwerk uit te breiden? Dan zijn powerline adapters dé oplossing! Met deze adapters stuur je het internet via het elektriciteitsnet naar alle kanten of verdiepen van je huis.

Maar hoe kies je een powerline adapter? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste powerline adapters van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste powerline adapters van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste powerline adapter wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Devolo, Netgear en TP-link toveren haast elk jaar een nieuwe powerline adapters uit hun hoge hoed. Ik help je daarom graag op weg. Hieronder vind je de beste powerline adapters van 2024. Niet alleen werden deze powerline adapters beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Je kan ze als klant van Telenet, Proximus of Orange zonder problemen gebruiken.

Budget
TP Link TL WPA7617
 • TP-Link TL-WPA7617
 • Frequentieband: Dual band

 • Ethernetsnelheid: 1000 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 1

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

1e keuze
Devolo Magic 2 WiFi next Starter Kit
 • Devolo Magic 2
  Starter Kit
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 2400 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 2

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

2e keuze
TP Link TL WPA8631P
 • TP-Link TL-WPA8635P
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 1300 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 3

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

Topper
Devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit
 • Devolo Magic 2 Multiroom Kit
 • Frequentieband: Simultaneous dual-band

 • Ethernetsnelheid: 2400 Mbps

 • Aantal netwerkpoorten: 2

 • Wifi ingebouwd:

 • Geïntegreerd stopcontact:

 • Auto. fasekoppeling:

 • Seamless roaming:

 • Extra adapters te koop:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste powerline adapters

Heb je al eens gekeken naar het aanbod powerline adapters op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel powerline adapters op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke e-reader individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 powerline adapters kan komen. Dus voordat je een e-reader in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een e-reader koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel frequentiebanden moeten je powerline adapters hebben? Wil je apparaten met wifi verbinden? Hoe snel moet je powerline-netwerk zijn? Zijn een geïntegreerde stopcontact en seamless roaming interessant? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een e-reader maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een e-reader moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van powerline adapters die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de powerline adapters in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de e-reader betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke powerline adapters zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke powerline adapters zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van powerline adapters.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig powerline adapters gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de e-reader zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond powerline adapters. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele powerline adapters die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de powerline adapters vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan powerline adapters moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de powerline adapters heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget e-reader, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste e-reader, ongeacht de prijs). Deze 4 powerline adapters giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle powerline adapters worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele powerline adapters te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de powerline adapters die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van powerline adapters staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte powerline adapters up-to-date te brengen.

Een goede powerline adapter kopen: waar moet je op letten?

Om je zoektocht naar de beste powerline adapter voor thuis te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste eigenschappen waar je rekening mee moet houden op een rij gezet.

1. Hoeveel frequentiebanden moeten je powerline adapters hebben?

Powerline adapters werken, net zoals wifi versterkers, op één (single-band) of meerdere (dual- of tri-band) frequentiebanden om wifi-signalen door te geven. Bij het kopen van een powerline adapter, heb je vandaag de keuze uit onderstaande frequentiebanden:

 • Single-band: Een single-band adapter werkt alleen op de 2,4 GHz-frequentie. Die frequentie is voor lange tijd de standaard geweest voor draadloze communicatie. Dit betekent dat er doorgaans veel netwerkverkeer is op deze frequentie, waardoor de verbinding soms trager en onstabiel kan zijn.
 • Dual-band: Een powerline adapter met dual-band ondersteunt behalve de 2,4 GHz-frequentie ook de 5 GHz-frequentie. Die laatste frequentie is minder druk waardoor de verbinding sneller en stabieler is. Een dual-band adapter werkt wel slechts op één frequentie tegelijk.
 • Simultaneous dual-band: Een simultanous dual-band adapter kan tegelijkertijd een 2,4 GHz-frequentie en een 5 GHz-frequentie uitzenden. De allernieuwste tablets, e-readers of smartphones verbindt je dan met het 5 GHz-signaal, terwijl jouw oude laptop (die slechts 2,4 GHz ondersteunt) het dan nog prima doet met het 2,4 GHz-signaal. Zo combineer je de eigenschappen van de twee frequenties voor wifi-gebruik. Daardoor beschik je over een netwerk met meer dekking én hogere snelheden!
 • Simultaneous tri-band: Dit is een adapter met drie wifi-banden, namelijk één van 2,4 GHz en twee van 5 GHz. Die extra wifi-band van 5 GHz is bedoeld om snelle draadloze apparaten te verdelen, waardoor je langer blijft genieten van een hoge wifi-snelheid. De beste powerline adapters beschikken doorgaans over drie wifi-banden.

Ben je van plan om te streamen of te gamen via je powerline adapter, dan is een powerline adapter met simultaneous dual-band of tri-band de beste koop. Let wel op, om het uiterste uit jouw powerline adapter te halen is het belangrijk dat het aantal wifi-banden van je router en adapter overeenkomt. Raadpleeg daarom vooraf eens de handleiding van je router.

2. Wil je apparaten met wifi verbinden?

tablet verbinden met een wifi powerline adapter

Heb je op je zolderkamer, in de kelder of vanachter in je tuin geen goed wifi signaal? Dan kies je best voor een powerline adapter met wifi. Hiermee kan je met elk stopcontact een draadloos netwerk opzetten, zoals bijvoorbeeld in je garage of tuinhuis. Als je een powerline adapter met wifi installeert dan creëer je automatisch een extra wifi netwerk, namelijk dat van je huidige draadloze router en dat van de powerline adapter. Het nieuwe wifi netwerk van je powerline adapter heeft altijd een andere naam. Dit betekent dat je dus beide netwerken moet instellen op je laptop, all-in-one PC, smartwatch of printer om in je huis of appartement te kunnen genieten van een sterk wifi netwerk. Wanneer één van de twee netwerken niet meer beschikbaar is dan zal je automatisch verbinding maken met het andere.

3. Hoe snel moet je powerline-netwerk zijn?

De snelheid speelt ook een rol bij powerline adapters. Die staat meestal aangegeven in het aantal megabits per seconde. Powerline adapters zijn beschikbaar met een snelheid van 500 tot wel 2400 Mbps. Je moet wel goed onthouden dat de geadverteerde snelheid een theoretische maximumsnelheid is, en deze in realiteit lager kan liggen door de afstand tussen de powerline adapters en de kwaliteit van het elektriciteitsnet. In oudere huizen ligt de snelheid van een powerline-netwerk meestal lager. Als je gelijktijdig wilt surfen, online gamen op je game PC én streamen via je powerline adapter, dan is een snelheid van 1000 Mbps of hoger (met een 5 GHz-frequentie) de beste keuze.

4. Wil je apparaten bedraad aansluiten?

De beste powerline adapters hebben doorgaans twee netwerkpoorten

Ben je van plan om in je woonkamer zowel een Smart TV, computer als een gameconsole aan te sluiten? Dan kies je best een powerline adapter met netwerkpoorten. Met behulp van deze netwerkpoorten sluit je elk gewenst netwerkapparaat aan. Sommige powerline adapters kunnen wel over drie netwerkpoorten beschikken, andere dan weer geen. Denk dus goed na of ze een vereiste zijn of niet.

Let bovendien ook op het type netwerkpoort. Je hebt vandaag de keuze uit twee types ethernetpoorten. Dit zijn de Fast Ethernet-poorten (100 Mbps) en de Gigabit-poorten (1000 Mbps). De beste powerline adapters van 2024 beschikken over Gigabit-poorten.

5. Met welke functies haal je meer uit powerline adapters?

De beste powerline adapters bieden net dat tikkeltje meer. De belangrijkste extra functies heb ik hieronder opgesomd:

powerline adapter met geintregreerd stopcontact

Geïntegreerd stopcontact

Wil je geen stopcontacten op een strategische plaats opofferen voor een powerline-netwerk? Dan zijn de beste powerline adapters voor jouw probleem er met een geïntegreerde stopcontact. Met zo'n geïntegreerd stopcontact kan je elk willekeurig ander apparaat aansluiten op je powerline adapter.

powerline adapter met automatische fasekoppeling

Automatische fasekoppeling

Met automatische fasekoppeling verlies je geen snelheid wanneer je powerline adapters op twee verschillende stroomfases in je huis of appartement zijn aangesloten. Daardoor behoud je de theoretische maximumsnelheid ongeacht de afstand tussen de verschillende powerline adapters.

powerline adapter met seamless roaming

Seamless roaming

De beste powerline adapters beschikken doorgaans over seamless roaming. Hiermee creëer je van twee of meer wifi punten een draadloos netwerk met dekking in je hele huis of appartement. Je smartphone, tablet of andere apparaten met wifi schakelen dan automatisch over naar het sterkste wifi punt.

Met behulp van de bridge-optie kan de powerline adapter twee draadloze netwerken met elkaar verbinden.

6. Hoeveel wil je betalen voor een set powerline adapters?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Net als bij elk ander stukje technologie, heb je bij powerline adapters ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een kit van twee powerline adapters kopen voor 60 euro, hoewel je ook meer dan 200 euro kan uitgeven aan de beste powerline adapters van 2024. Grofweg geldt: hoe sneller de powerline adapters, hoe meer je zal betalen. Daarnaast spelen natuurlijk het merk en de extra opties als een geïntegreerd stopcontact, automatische fasekoppeling en ethernetpoorten een rol in de prijs van een powerline adapter. Mijn advies? De beste powerline adapters voor thuis zijn diegene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een powerline adapter nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste powerline adapter van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

7. Zijn de reviews veelbelovend?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke powerline adapter nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een powerline adapter met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de powerline adapter écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de powerline adapter die jij op het oog hebt nu echt wel de beste powerline adapter is.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over powerline adapters? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

 • Wat is een powerline adapter?

  Met powerline adapters maak je van elk stopcontact in je huis of appartement een netwerkaansluiting of wifi hotspot. Deze technologie maakt gebruik van het bestaande elektriciteitsnet om een beveiligde netwerkverbinding te creëren. Daardoor is het mogelijk om alle toestellen (zoals bijvoorbeeld een laptop, console of game PC) op elke locatie in je huis of appartement via het stopcontact met een netwerkkabel op het internet te verbinden. Lange kabels trekken of gaten boren in je muur is verleden tijd.

 • Waarom zou je een powerline adapter kopen?

  Met powerline adapters gebruik je het normale elektriciteitsnet om een beveiligde netwerkverbinding tot stand te brengen. Daardoor creëer je internet op plaatsen in je huis waar het eerder niet mogelijk was. Denk maar bijvoorbeeld aan een zolderkamer waar je geen netwerkkabel kan leggen of je achterkeuken waar het wifi signaal niet sterk genoeg is. Powerline adapters zijn een veel krachtige manier om je (wifi) netwerk uit te breiden dan de goedkopere wifi repeaters. Zo'n repeaters vangen je wifi-signaal op en zenden dit signaal opnieuw uit. Tijdens dat proces gaat hoe dan ook een deel van je netwerksnelheid verloren. Powerline adapters sturen daarentegen je internet langs het bestaande elektriciteitsnet, waardoor er veel minder van de snelheid verloren gaat.

 • Waar plaats je een powerline adapter?

  Je plaatst een powerline adapter altijd rechtstreeks in het stopcontact. Stekkerdozen en verlengkabels zullen de kwaliteit van de internetverbinding sterk verminderen. Als je toch het stopcontact wilt gebruiken voor andere apparaten, dan raad ik je aan om een powerline adapter te kopen met een geïntegreerd stopcontact.

 • Wat kost een set powerline adapters?

  Net als bij elk ander stukje technologie, heb je bij powerline adapters ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een set van twee powerline adapters kopen voor 60 euro, hoewel je ook meer dan 200 euro kan uitgeven aan een multiroom kit van drie powerline adapters. Grofweg geldt: hoe sneller de powerline adapters, hoe meer je zal betalen. Daarnaast spelen het merk en de extra opties als een geïntegreerd stopcontact, het aantal frequentiebanden en ethernetpoorten ook een rol in de prijs van een powerline adapter.

Verbeter je wifi bereik met Steviefy

Een goede wifi verbinding is tegenwoordig niet meer weg te denk uit ons dagelijks leven. Of je nu thuiswerkt, een serie wilt kijken op Netflix of gewoon via je smartphone online wilt shoppen, een stabiele en snelle internetverbinding is onmisbaar. Behalve met een goede powerline adapter, maak je met de onderstaande apparaten ook komaf met een slecht wifi signaal:

 • Een wifi versterker versterkt het signaal van jouw router, waardoor het bereik en de snelheid van jouw wifi verbinding verbetert. De beste wifi versterkers ondersteunen tegenwoordig Wi-Fi 6 en beamforming-technologie.
 • Een router is het hart van jouw wifi netwerk en verdeelt het internet signaal naar al jouw apparaten. De beste wifi routers hebben meerdere antennes voor een betere dekking en ondersteunen functies zoals Quality of Service (QoS) en beamforming om de verbinding te optimaliseren en de snelheid te verbeteren.

Kortom, met deze drie beste koopgidsen heb je de nodige apparaten in handen om jouw wifi signaal te versterken en te verbeteren.

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke powerline adapter de beste koop is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste powerline adapters uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!