Gepubliceerd op 15 augustus 2021 door Steven De Moor – Laatste update op 30 januari 2024.

De wereld van multimedia is vandaag de dag ontzettend groot en verleidelijk. Sinds de digitalisering van multimedia staan onze laptops, smartphones en tablets tjokvol films, muziek en foto's. Heb jij ook een tekort aan opslagcapaciteit (in de cloud) of wil je graag films, muziek, foto's of andere (belangrijke) bestanden met je meenemen? Dan is de externe SSD dé ideale oplossing. Ze zijn namelijk erg licht, compact en bovendien ook veel sneller dan een externe harde schijf.

Maar hoe kies je een goede externe SSD? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste externe SSD's van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste externe SSD's van 2024 voor jou op een rijtje gezet

De zoektocht naar de beste externe SSD wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Samsung, Western Digital, Seagate en Lacie toveren haast elk jaar een selectie nieuwe externe SSD's uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste externe SSD's van 2024 opgesomd. Niet alleen werden deze externe SSD's beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!

Budget
Samsung Portable SSD T7
  • Samsung
    Portable SSD T7
  • Opslag: 500 GB t/m 2 TB

  • Voor: Windows, macOS, Android

  • Geschikt voor consoles:

  • Type aansluiting: USB 3.2, USB-C

  • Max. leessnelheid: 1050 MB/s

  • Max. schrijfsnelheid: 1000 MB/s

  • Beveiliging:

  • Type beveiliging: Cijferslot, Data encryptie, Wachtwoord

1e keuze
Samsung T7 Touch Portable
  • Samsung
    T7 Touch
  • Opslag: 500 GB t/m 2 TB

  • Voor: Windows, macOS, Android

  • Geschikt voor consoles:

  • Type aansluiting: USB 3.2, USB-C

  • Max. leessnelheid: 1050 MB/s

  • Max. schrijfsnelheid: 1000 MB/s

  • Beveiliging:

  • Type beveiliging: Cijferslot, Data encryptie, Vingerafdruk, Wachtwoord

2e keuze
Sandisk Extreme Portable SSD
  • Sandisk Extreme
    Portable SSD
  • Opslag: 500 GB t/m 2 TB

  • Voor: Windows, macOS

  • Geschikt voor consoles:

  • Type aansluiting: USB 3.2, USB-C

  • Max. leessnelheid: 1050 MB/s

  • Max. schrijfsnelheid: 1000 MB/s

  • Beveiliging:

  • Type beveiliging: Data encryptie, Wachtwoord

Topper
Sandisk Extreme Pro Portable SSD
  • Sandisk
    Extreme Pro
  • Opslag: 1 TB t/m 4 TB

  • Voor: Windows, macOS

  • Geschikt voor consoles:

  • Type aansluiting: USB-C

  • Max. leessnelheid: 2000 MB/s

  • Max. schrijfsnelheid: 2000 MB/s

  • Beveiliging:

  • Type beveiliging: Data encryptie, Wachtwoord

Zo vergelijk en selecteer ik de beste externe SSD's

Heb je al eens gekeken naar het aanbod externe SSD's op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel externe SSD's op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke externe SSD individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 externe SSD's kan komen. Dus voordat je een externe SSD in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een externe SSD koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Hoeveel bestanden wil je opslaan op je externe solid state drive? Welk besturingssysteem gebruik je? Hoe snel wil je jouw bestanden overzetten? Welke aansluiting heb je nodig? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een externe SSD maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een externe SSD moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van externe SSD's die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de externe SSD's in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de externe SSD betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke externe SSD's zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke externe SSD's zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van externe SSD's.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig externe SSD's gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de externe SSD zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond externe SSD's. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele externe SSD's die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de externe SSD's vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan externe SSD's moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de externe SSD's heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget externe SSD, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste externe SSD, ongeacht de prijs). Deze 4 externe SSD's giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle externe SSD's worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele externe SSD's te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de externe SSD's die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van externe SSD's staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte externe SSD's up-to-date te brengen.

Een goede externe SSD kopen: waar moet je op letten?

Externe solid state drives zijn er in verschillende soorten en maten. Maar welk kies je? Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten als je de beste externe SSD voor jouw doeleinden wilt kopen.

1. Hoeveel bestanden wil je opslaan op je externe solid state drive?

De zoektocht naar de beste externe SSD voor jouw PC, laptop of console start bij de opslagcapaciteit. Externe SSD's hebben doorgaans een opslagcapaciteit van 500 GB tot 4 TB. Als je op zoek bent naar een externe solid state drive om jouw tekstdocumenten, foto's of back-ups te bewaren? Dan heb je genoeg aan een externe SSD van 500 GB. Heb je een enorme film- of muziekcollectie of ben je een creatieveling die zijn of haar portfolio overal met zich mee wilt nemen, dan is een externe solid state drive van 1 of 2 TB de beste koop.

2. Welk besturingssysteem gebruik je?

besturingssysteem van externe ssd

Behalve de opslagcapaciteit speelt het besturingssysteem van het apparaat waarmee je de externe SSD wilt verbinden ook een belangrijke rol. Externe SSD's kunnen namelijk voor Windows, MacOS, Android, Linux, Playstation, Xbox of meerdere opties tegelijkertijd geformatteerd zijn. Dat wilt zeggen dat een externe SSD geformatteerd voor Windows meteen gekoppeld kan worden aan een Windows laptop of iMac, zonder dat je iets extra hoeft te installeren.

Wanneer een externe SSD niet compatibel is voor jouw besturingssysteem, is het vaak alsnog mogelijk om deze werkende te krijgen dankzij de meegeleverde software.

3. Hoe snel wil je jouw bestanden overzetten?

Laten we dan even dieper ingaan op de technische specificaties. De snelheid waarmee je bestanden van en naar een externe of interne SSD plaatst wordt uitgedrukt in de maximale lees- en schrijfsnelheid.

De leessnelheid geeft aan hoe snel je bestanden op de externe solid state drive opent en bekijkt. De schrijfsnelheid bepaalt dan weer hoe snel je bestanden van of naar de externe SSD overzet. Veel externe SSD's hebben een lees- en schrijfsnelheid van rond de 500 MB per seconde. Hiermee zet je grote bestanden van 5GB (zoals meerdere RAW-foto's of 4K beeldmateriaal) over in minder dan 10 seconden. De beste externe SSD's (over het algemeen die van Samsung) hebben dan weer een lees- en schrijfsnelheid van rond de 1000 MB per seconde. Deze externe solid state drives zijn pijlsnel, maar daar betaal je dan ook een meerprijs voor.

4. Welke beveiliging wil je?

Externe solid state drives kunnen op verschillende manier beveiligd worden. Ik heb de meeste populaire types van beveiliging voor jou hieronder opgesomd.

externe ssd met wachtwoordbeveiliging

Wachtwoordbeveiliging

Heb je gevoelige data op je externe SSD opgeslagen? Dan kan je in sommige gevallen jouw externe SSD beveiligen met een wachtwoord. Zonder het correcte wachtwoord heb je dan simpelweg geen toegang tot de data op de SSD, tenzij je het correcte wachtwoord ingeeft.

externe ssd met data encryptie

Data encryptie

De beste externe SSD's beschikken doorgaans over data encryptie. Hiermee versleutel je de bestanden op je externe SSD. Dat betekent dat de inhoud onleesbaar is. Enkel en alleen door middel van een wachtwoord of sleutel ontgrendel je de opgeslagen bestanden.

ssd met vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

De beste externe SSD's van Samsung hebben een vingerafdrukscanner. Hiermee beveilig je jouw belangrijke bestanden met behulp van je vingerafdruk. Je hoeft dan enkel je vinger op het touchpad te plaatsen om jouw externe SSD te ontgrendelen. Handig en efficiënt!

5. Welke aansluiting heb je nodig?

Niet alleen de maximale lees- en schrijfsnelheid bepaalt de snelheid van een externe SSD, ook het type aansluiting speelt een rol. De meeste externe solid state drives beschikken anno 2024 over een USB-C aansluiting. Beschikt je apparaat niet over zo'n aansluiting? Geen vrees! Over het algemeen wordt er bij een externe SSD met USB-C vaak ook een kabel meegeleverd die zowel een USB-A (3.0 of 3.1) als een USB-C aansluiting heeft, zodat je deze externe SSD's ook met oudere laptops en PC's kunt gebruiken.

Het type USB-A speelt bovendien ook een rol. USB 3.1 is namelijk twee keer sneller (en energiezuiniger) dan USB 3.0. De beste externe SSD's worden daarom altijd verkocht met een USB 3.1 kabel. Sommige externe SSD's beschikken tenslotte ook over een Thunderbolt aansluiting.

6. Wil het oog ook wat?

de beste externe SSDs hebben ook een leuke design

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je externe SSD zal immers vaak op een zichtbare plek liggen. Het is dan ook belangrijk dat je een model zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw PC of laptop. Zo kan je de behuizing van je externe SSD matchen met die van jouw PC of laptop. Anderzijds kan je er ook één kiezen met een opvallende kleur of eerder een minimalistisch design.

Hoe dan ook, zorg er voor dat je externe SDD qua stijl en/of kleur past bij jouw elektronica. Anders wordt zelfs de beste externe SSD, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

7. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een externe SSD?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Externe SSD's zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede externe SSD van 1 TB koop je al vanaf 130 euro. Wil je echter de beste externe SSD met 2 TB van 2024, dan betaal je al snel 300 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een externe SDD kan dus behoorlijk variëren. 

Eigenschappen die de prijs het meest beïnvloeden zijn de bouwkwaliteit, het type USB-aansluiting, de totale opslagcapaciteit en de schrijf- en leessnelheid. Aan jou de keuze waar je op wilt besparen.

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een externe SSD nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste externe SSD van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

8. Wat zeggen de reviews?

Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke externe SSD nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden een externe SSD met de beste prijs/kwaliteit zochten. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de externe SSDs écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review achterlieten. Zo krijg je een goed beeld of de externe SSD die jij op het oog hebt nu echt wel de beste koop is. De klant heeft altijd gelijk!

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over externe SSD's? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder!

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke externe SSD de beste koop is voor je? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste externe SSD's uit her artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!