bol electronica

Een indrukwekkende bibliotheek die nog geen centimeter dik is. Dat haal je met een e-reader in huis. Voor veel mensen zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken. Ze zijn ideaal voor het lezen van spannende romans en thrillers. E-readers gaan wekenlang mee op één acculading en je kan er duizenden boeken op kwijt. Ideaal voor op reis dus!

Welke e-reader het best bij jou past, hangt grotendeels af van hoe je het toestel wilt gaan gebruiken. Hoeveel e-boeken wil je op je e-reader plaatsen, ga je vooral overdag of ook ‘s avonds lezen en welke extra opties vind je belangrijk? En dan begint je zoektocht naar de beste e-reader, ze bieden namelijk niet allemaal hetzelfde leescomfort aan.

Ben je dus op zoek naar de beste e-reader van het moment? Ik help je kiezen, zodat jij straks de beste keuze maakt. Lees je even mee?

Dit zijn de beste e-readers van het moment (update: oktober 2020)

De zoektocht naar de beste e-reader wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Kobo, PocketBook en Tolino toveren haast ieder half jaar een nieuwe e-reader uit hun hoge hoed. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste e-readers van 2020 opgesomd. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn.

Tip: het grootste aanbod (Nederlandstalige) e-boeken vind je op bol.com. Nadat je een e-boek hebt aangekocht, kan je deze heel binnen enkele seconden op je Kobo e-reader openen. 

Basis
Kobo Clara HD
 • Kobo Clara HD
 • De lichtste en meest compacte Kobo e-reader van het moment!
 • Schermtype: Electronic Ink

 • Schermgrootte: 6 inch

 • Pixel-dichtheid: 300 ppi

 • Totale opslagcapaciteit: 8 GB

 • Achtergrondverlichting:

 • Touchscreen:

 • Wifi:

 • Waterbestendig:

 • Webbrowser:

 • Speelt muziek af:

1e keuze
Kobo Libra H2O Zwart
 • Kobo Libra H2O
 • Innovatief, slank en een 7 inch scherm. Ervaar de toekomst van lezen met de Kobo Libra H2O.
 • Schermtype: Electronic Ink

 • Schermgrootte: 7 inch

 • Pixel-dichtheid: 300 ppi

 • Totale opslagcapaciteit: 8 GB

 • Achtergrondverlichting:

 • Touchscreen:

 • Wifi:

 • Waterbestendig:

 • Webbrowser:

 • Speelt muziek af:

Topper
Kobo Forma
 • Kobo Forma
 • Het summum van de e-readers. Eindeloos leesplezier met de Kobo Forma
 • Schermtype: Electronic Ink

 • Schermgrootte: 8 inch

 • Pixel-dichtheid: 300 ppi

 • Totale opslagcapaciteit: 8 GB

 • Achtergrondverlichting:

 • Touchscreen:

 • Wifi:

 • Waterbestendig:

 • Webbrowser:

 • Speelt muziek af:

 

PS: Neem zeker ook een kijkje naar de top 10 van best verkochte e-readers op bol.com en Coolblue. Er zitten soms echte koopjes tussen!

De beste e-reader kopen: waar moet je op letten?

Je wilt de beste e-reader kopen, maar je weet niet echt goed welke eigenschappen belangrijk zijn bij je keuze? Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten wanneer je een e-reader wilt kopen.

1. De opslagcapaciteit: hoeveel e-boeken wil je op je e-reader opslaan?

Net zoals bij smartphones en tablets, is de interne opslagcapaciteit bij een e-reader ook een eigenschap waarmee je rekening moet houden. Hoe meer e-boeken je op je e-reader wilt opslaan, hoe meer opslagruimte je nodig zult hebben. Het besturingssysteem van een e-reader neemt gemiddeld 10% van de interne opslagruimte in beslag. De overige 90% kan je aanvullen met e-boeken. De beste e-readers beschikken doorgaans over een interne opslagcapaciteit van 8 tot wel 64 GB. Om het je met een voorbeeldje uit te leggen: met 1 GB opslagruimte kan je gemiddelde zo’n 800 boeken op je e-reader kwijt. Die hoeveelheid e-boeken is afhankelijk van onder andere het bestandsformaat en de hoeveelheid afbeeldingen die er aanwezig zijn in een e-boek.

Met sommige e-readers heb je ook de mogelijkheid om de totale opslagruimte verder uit te breiden met een microSD-kaart. Daardoor heb je de mogelijkheid om nog eens duizenden boeken extra op te slaan op je e-reader.

2. Schermverlichting: lees je vooral overdag of ook ‘s avonds?

achtergrondverlichting e reader

De meest recente e-readers beschikken over een E-ink scherm. Kenmerkend aan deze schermtechnologie is dat de geproduceerde beelden sterk lijken op echt papier. Lezen doe je met behulp van het omgevingslicht, waardoor de beelden minder vermoeiend zijn voor de ogen en de batterij langer meegaat. Het nadeel van zo’n E-ink scherm is dat de tekst op het scherm zonder daglicht minder goed leesbaar is. Het is daarom belangrijk dat je altijd voor een e-reader kiest met ingebouwde schermverlichting. Die optie is bijzonder handig wanneer je ‘s avonds laat in het donker gaat lezen. De lichtsterkte stel je eenvoudig in via de instellingen van je e-reader zoals jij dat precies wilt.

Net zoals bij de beste tablets, beschikken de beste e-readers ook over slimme schermverlichting waarmee de lichtsterkte automatisch wordt aangepast naargelang het omgevingslicht of het tijdstip van de dag. Als dat niet handig is?

3. De hardware: kies voor een optimaal leescomfort!

Net zoals bij eender welk ander toestel met een scherm, betekent een hogere resolutie altijd een betere leesbaarheid. De resolutie op een e-reader wordt uitgedrukt in ppi of ‘pixels per inch’. De beste e-readers hebben een pixel dichtheid van minimum 200 ppi

Wil je, net zoals bij een traditioneel boek, door je e-boek bladeren? Koop dan een e-reader met touchscreen. Een e-reader met touchscreen is ook veel gebruiksvriendelijk dan een exemplaar met fysieke knoppen.

Qua omvang is er een brede waaier aan mogelijkheden. Zes en zeven inch worden gezien als het standaardformaat voor e-readers. Ze liggen lekker in de hand en zijn ideaal voor thuis, onderweg of op vakantie. Overigens kunnen e-readers tot wel 13 inch groot worden, hoewel die nogal onpraktisch zijn in gebruik.

Over de batterijduur van een e-reader hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Sommige e-readers houden het na één keer opladen soms wel weken tot maanden lang uit. Wanneer je gaat kamperen, kan je altijd een powerbank kopen.

4. Bestandsformaten: welke e-boekformaten worden ondersteund?

Een e-boek kan je in verschillende bestandsformaten downloaden. De meeste e-boeken die je online koopt of gratis van het internet haalt, hebben het bestandsformaat ‘ePub’. Alle e-readers, behalve de Kindles van Amazon, kunnen e-boeken met dit bestandsformaat openen. Maar er bestaan ook e-boeken in andere formaten, waaronder: AZW (Kindle), MobiPocket, IBA (Apple) en CBZ (voornamelijk voor comic books). Sommige e-readers kunnen ook overweg met Word-, Excel- of PDF-bestanden. Wanneer je online e-boeken koopt, kan het gebeuren dat je het boek ontvangt als ACSM-bestand, als beveiliging tegen kopiëren. Om zo’n e-boek met het ACSM-bestandsformaat te openen, heb je het gratis programma Adobe Digital Editions nodig. Hiermee zet je e-boeken in ACSM-formaat om naar ePub.

Voordat je een e-reader koopt, neem je dus zeker ook een kijkje naar welke types bestandsformaten de e-reader kan lezen.

5. Draadloos of via je PC: hoe wil je e-boeken op je e-reader plaatsen?

Intussen weet je dat je op een gemiddelde e-reader duizenden boeken kan opslaan. Maar weet je ook hoe je die e-boeken nu op je e-reader plaatst? Dat kan je door enerzijds je e-reader te verbinden met je computer via een kabeltje. Anderzijds beschikken de beste e-readers ook over wifi om rechtstreeks e-boeken te downloaden op je apparaat.

Weet je trouwens waar je precies die boeken vandaan haalt?

projectgutenburg

Gratis op het internet

Overal op het internet kan je gratis e-boeken downloaden. De meeste gekende website waar je gratis e-boeken kan downloaden is die van Project Gutenberg. Deze website richt zich voornamelijk op boeken waarvan het auteursrecht verlopen is en die dus zonder kosten verspreid mogen worden. Intussen heb je de keuze uit meer dan 60 000 e-boeken in o.a. het Engels, Nederlands, Duits en Frans. Klassiekers als Pride and Prejudice, Alice’s Adventures in Wonderland, Moby Dick, Adventures of Huckleberry Finn zijn gratis te downloaden op Project Gutenberg.

Knipsel

E-boeken kopen bij online (boek)winkels

Verschillende boekenwinkels, zoals Standaard Boekenhandel, hebben webshops waar ze naast de traditionele papieren boeken ook duizenden e-boeken aanbieden. Bij grotere webshops als bol.com heb je zelfs de keuze uit meer dan 2 miljoen e-boeken. Bol.com werkt sinds enkele jaren ook samen met het e-reader merk Kobo. E-boeken die je bij bol.com koopt of leent, verschijnen dan binnen enkele seconden automatisch op je Kobo e-reader. E-boeken zijn altijd op voorraad en na de aankoop heb je ze binnen een paar minuten in huis.

 

kbo shop

Boekwinkels gekoppeld aan een e-reader

Het e-reader merk Kobo heeft bijvoorbeeld ook een eigen webwinkel, namelijk de Kobo Shop. Op dit platform kan je e-boeken kopen of zelfs een abonnement afsluiten (Kobo Plus). Je vindt er elk e-boek dat je maar kan bedenken, gaande van klassiekers tot de bestsellers van nu, en alles wat daartussen ligt. De e-boeken downloaden kan via de computer of laptop, maar ook via de Kobo e-reader zelf. Om dat te doen heb je enkel een wifi-verbinding nodig. De e-boeken dat je aankoopt via de Kobo Shop worden dan meteen automatisch aan je bibliotheek toegevoegd.

 

Is het boek dat je op het oog bent uitverkocht? Regent het buiten? Of lig je aan het zwembad en heb je je boek uitgelezen? Met een e-reader verbonden met wifi of 4G heb je het comfort dat je boeken kan kopen waar je ook maar bent. Voordat je het weet heb je de trilogie van Lord of the Rings gedownload op je e-reader.

6. De extra opties: wat is belangrijk voor je?

Een e-reader is een eenvoudig apparaat. Toch hebben ze niet allemaal dezelfde functies en mogelijkheden. Ga je een e-reader kopen? Denk dan ook eens zeker na of deze functies aanwezig zijn op de e-reader:

ereader in bad
 • Waterbestendigheid: Wat is er fijner dan lezen in het bad? Met een waterbestendige e-reader hoef je je geen zorgen te maken wanneer je je e-reader in het water laat vallen. 
 • Woordenboeken: Op sommige e-readers kan je ook een woordenboek installeren. Met deze ingebouwde woordenboekfunctie kan je tijdens het lezen woorden selecteren en hiervan de definitie of vertaling opvragen.
 • Muziek: Sommige e-readers kunnen naast het lezen van e-boeken ook muziekbestanden afspelen. Ideaal voor als je luisterboeken of wat muziek wilt luisteren.
 • Webbrowser: sommige e-readers beschikken ook over een webbrowser. Hoewel het zeker een leuke extra is, is surfen op een e-reader niet echt een fijne ervaring. Surfen op YouTube is bijvoorbeeld niet mogelijk omdat e-readers geen bewegende beelden kan tonen.

7. Je budget: hoeveel wil je aan een e-reader uitgeven?

Ten slotte speelt de prijs ook een belangrijke rol in je zoektocht naar de beste e-reader. Net als bij elk ander gadget, heb je bij e-readers ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een e-reader kopen voor 80 euro, hoewel je ook meer dan 200 euro kan uitgeven aan een premium model. Grofweg geldt: hoe groter het scherm, hoe meer je zal betalen voor de e-reader. Daarnaast spelen natuurlijk het merk, de extra opties en de hardware ook een rol in de prijs van een e-reader. Mijn advies? De beste e-reader is datgene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.

8. Neem ook zeker een kijkje naar de e-reader promo’s

Ben je een echte koopjesjager? Dan komt een e-reader aanbieding nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om deze pagina op Coolblue goed in de gaten te houden als je op zoek bent naar een e-reader promo. Niet alleen zijn tijdelijke e-reader deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of e-readers met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste e-reader van 2020 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over e-readers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke e-reader je wilt kopen? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste e-readers uit het artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!