Een indrukwekkende bibliotheek die nog geen centimeter dik is. Dat haal je met een e-reader in huis. Voor veel mensen zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken. Ze zijn ideaal voor het lezen van spannende romans en thrillers. E-readers gaan wekenlang mee op één acculading en je kan er duizenden boeken op kwijt. Ideaal voor op reis dus!
Welke e-reader het best bij jou past, hangt grotendeels af van hoe je het toestel wilt gaan gebruiken. Hoeveel e-boeken wil je op je e-reader plaatsen, ga je vooral overdag of ook ’s avonds lezen en welke extra opties vind je belangrijk? En dan begint je zoektocht naar de beste e-reader, ze bieden namelijk niet allemaal hetzelfde leescomfort aan.
Ben je dus op zoek naar de beste e-reader van het moment? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?
De beste e-readers van 2023 voor jou op een rijtje gezet
De zoektocht naar de beste e-reader wordt steeds moeilijker. Fabrikanten als Kobo en Pocketbook toveren haast elk jaar een selectie nieuwe e-readers uit hun hoge hoed waardoor het aanbod tegenwoordig enorm is. Om je wat tijd te besparen, heb ik de beste e-readers van 2023 opgesomd. Niet alleen werden deze e-readers beoordeeld met het label beste koop of beste getest bij consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig… Ze krijgen ook goede reviews van de gebruikers zelf. Ik heb ze gekozen alsof ze voor mezelf zouden zijn!
Tip: het grootste aanbod (Nederlandstalige) e-boeken vind je op bol.com. Nadat je een e-boek hebt aangekocht, kan je deze heel binnen enkele seconden op je Kobo e-reader openen.
PocketBook Era Schermtype: Electronic Ink
Schermgrootte: 7 inch
Resolutie: 1680 x 1264 px
Scherpte: Full HD (1080p)
Totale opslagcapaciteit: 16 GB
RAM-geheugen: 1 GB
Achtergrondverlichting:
Touchscreen:
Wifi:
Waterbestendig:
Webbrowser:
Woordenboek:
PS: Neem ook een kijkje naar de e-readers met de beste prijs/kwaliteit volgens de klanten op bol.com en Coolblue. Bovendien zitten er soms leuke promoties tussen!
De beste e-reader kopen: waar moet je op letten?
Je wilt de beste e-reader kopen, maar je weet niet echt goed welke eigenschappen belangrijk zijn bij je keuze? Hieronder leg ik je uit waar je op moet letten wanneer je een e-reader wilt kopen.
1. De opslagcapaciteit: hoeveel e-boeken wil je op je e-reader opslaan?
Net zoals bij smartphones en tablets, is de interne opslagcapaciteit bij een e-reader ook een eigenschap waarmee je rekening moet houden. Hoe meer e-boeken je op je e-reader wilt opslaan, hoe meer opslagruimte je nodig zult hebben. Het besturingssysteem van een e-reader neemt gemiddeld 10% van de interne opslagruimte in beslag. De overige 90% kan je aanvullen met e-boeken. De beste e-readers beschikken doorgaans over een interne opslagcapaciteit van 8 tot wel 64 GB. Om het je met een voorbeeldje uit te leggen: met 1 GB opslagruimte kan je gemiddelde zo’n 800 boeken op je e-reader kwijt. Die hoeveelheid e-boeken is afhankelijk van onder andere het bestandsformaat en de hoeveelheid afbeeldingen die er aanwezig zijn in een e-boek.
Met sommige e-readers heb je ook de mogelijkheid om de totale opslagruimte verder uit te breiden met een microSD-kaart. Daardoor heb je de mogelijkheid om nog eens duizenden boeken extra op te slaan op je e-reader.
2. Schermverlichting: lees je vooral overdag of ook ’s avonds?
De meest recente e-readers beschikken over een E-ink scherm. Kenmerkend aan deze schermtechnologie is dat de geproduceerde beelden sterk lijken op echt papier. Lezen doe je met behulp van het omgevingslicht, waardoor de beelden minder vermoeiend zijn voor de ogen en de batterij langer meegaat. Het nadeel van zo’n E-ink scherm is dat de tekst op het scherm zonder daglicht minder goed leesbaar is.
Het is daarom belangrijk dat je altijd voor een e-reader kiest met ingebouwde schermverlichting. Die optie is bijzonder handig wanneer je ’s avonds laat in het donker gaat lezen. De lichtsterkte stel je eenvoudig in via de instellingen van je e-reader zoals jij dat precies wilt.
Net zoals bij de beste tablets, beschikken de beste e-readers ook over slimme schermverlichting waarmee de lichtsterkte automatisch wordt aangepast naargelang het omgevingslicht of het tijdstip van de dag. Als dat niet handig is?
3. De hardware: kies voor een optimaal leescomfort!
Net zoals bij eender welk ander toestel met een scherm, betekent een hogere resolutie altijd een betere leesbaarheid. De resolutie op een e-reader wordt uitgedrukt in ppi of ‘pixels per inch’. De beste e-readers hebben een pixel dichtheid van minimum 200 ppi.
Wil je, net zoals bij een traditioneel boek, door je e-boek bladeren? Koop dan een e-reader met touchscreen. Een e-reader met touchscreen is ook veel gebruiksvriendelijk dan een exemplaar met fysieke knoppen.
Qua omvang is er een brede waaier aan mogelijkheden. Zes en zeven inch worden gezien als het standaardformaat voor e-readers. Ze liggen lekker in de hand en zijn ideaal voor thuis, onderweg of op vakantie. Overigens kunnen e-readers tot wel 13 inch groot worden, hoewel die nogal onpraktisch zijn in gebruik.
Over de batterijduur van een e-reader hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Sommige e-readers houden het na één keer opladen soms wel weken tot maanden lang uit. Wanneer je gaat kamperen, kan je altijd een powerbank kopen.
4. Bestandsformaten: welke e-boekformaten worden ondersteund?
Een e-boek kan je in verschillende bestandsformaten downloaden. De meeste e-boeken die je online koopt of gratis van het internet haalt, hebben het bestandsformaat ‘ePub’. Alle e-readers, behalve de Kindles van Amazon, kunnen e-boeken met dit bestandsformaat openen. Maar er bestaan ook e-boeken in andere formaten, waaronder: AZW (Kindle), MobiPocket, IBA (Apple) en CBZ (voornamelijk voor comic books). Sommige e-readers kunnen ook overweg met Word-, Excel- of PDF-bestanden. Wanneer je online e-boeken koopt, kan het gebeuren dat je het boek ontvangt als ACSM-bestand, als beveiliging tegen kopiëren. Om zo’n e-boek met het ACSM-bestandsformaat te openen, heb je het gratis programma Adobe Digital Editions nodig. Hiermee zet je e-boeken in ACSM-formaat om naar ePub.
Voordat je een e-reader koopt, neem je dus zeker ook een kijkje naar welke types bestandsformaten de e-reader kan lezen.
5. Draadloos of via je PC: hoe wil je e-boeken op je e-reader plaatsen?
Intussen weet je dat je op een gemiddelde e-reader duizenden boeken kan opslaan. Maar weet je ook hoe je die e-boeken nu op je e-reader plaatst? Dat kan je door enerzijds je e-reader te verbinden met je computer via een kabeltje. Anderzijds beschikken de beste e-readers ook over wifi om rechtstreeks e-boeken te downloaden op je apparaat.
Weet je trouwens waar je precies die boeken vandaan haalt?
Gratis op het internet
Overal op het internet kan je gratis e-boeken downloaden. De meeste gekende website waar je gratis e-boeken kan downloaden is die van Project Gutenberg. Deze website richt zich voornamelijk op boeken waarvan het auteursrecht verlopen is en die dus zonder kosten verspreid mogen worden. Intussen heb je de keuze uit meer dan 60 000 e-boeken in o.a. het Engels, Nederlands, Duits en Frans. Klassiekers als Pride and Prejudice, Alice’s Adventures in Wonderland, Moby Dick, Adventures of Huckleberry Finn zijn gratis te downloaden op Project Gutenberg.
E-boeken kopen bij online (boek)winkels
Verschillende boekenwinkels, zoals Standaard Boekenhandel, hebben webshops waar ze naast de traditionele papieren boeken ook duizenden e-boeken aanbieden. Bij grotere webshops als bol.com heb je zelfs de keuze uit meer dan 2 miljoen e-boeken. Bol.com werkt sinds enkele jaren ook samen met het e-reader merk Kobo. E-boeken die je bij bol.com koopt of leent, verschijnen dan binnen enkele seconden automatisch op je Kobo e-reader. E-boeken zijn altijd op voorraad en na de aankoop heb je ze binnen een paar minuten in huis.
Boekwinkels gekoppeld aan een e-reader
Het e-reader merk Kobo heeft bijvoorbeeld ook een eigen webwinkel, namelijk de Kobo Shop. Op dit platform kan je e-boeken kopen of zelfs een abonnement afsluiten (Kobo Plus). Je vindt er elk e-boek dat je maar kan bedenken, gaande van klassiekers tot de bestsellers van nu, en alles wat daartussen ligt. De e-boeken downloaden kan via de computer of laptop, maar ook via de Kobo e-reader zelf. Om dat te doen heb je enkel een wifi-verbinding nodig. De e-boeken dat je aankoopt via de Kobo Shop worden dan meteen automatisch aan je bibliotheek toegevoegd.
Is het boek dat je op het oog bent uitverkocht? Regent het buiten? Of lig je aan het zwembad en heb je je boek uitgelezen? Met een e-reader verbonden met wifi of 4G heb je het comfort dat je boeken kan kopen waar je ook maar bent. Voordat je het weet heb je de trilogie van Lord of the Rings gedownload op je e-reader.
6. De extra opties: wat is belangrijk voor je?
Een e-reader is een eenvoudig apparaat. Toch hebben ze niet allemaal dezelfde functies en mogelijkheden. Ga je een e-reader kopen? Denk dan ook eens zeker na of deze functies aanwezig zijn op de e-reader:
Waterbestendigheid
Wat is er fijner dan lezen in het bad? Met een waterbestendige e-reader hoef jij je geen zorgen te maken wanneer je e-reader nat wordt.
Woordenboeken
Met een ingebouwde woordenboekfunctie kan je tijdens het lezen woorden selecteren en hiervan de definitie of vertaling opvragen.
Muziek
Sommige e-readers kunnen naast het lezen van e-boeken ook muziekbestanden afspelen. Ideaal voor als je luisterboeken of wat muziek wilt luisteren.
Webbrowser
E-readers beschikken soms over webbrowser. Hoewel het zeker een leuke extra is, is surfen op een e-reader niet echt een fijne ervaring. Surfen op YouTube is bijvoorbeeld niet mogelijk omdat e-readers geen bewegende beelden kan tonen.
Kortom, de beste e-reader betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.
7. Wil het oog ook wat?
Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je zal je e-reader immers vaak in je handen hebben. Het is daarom ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij je persoonlijke smaak. E-readers worden namelijk verkocht in verschillende kleuren en behuizingen. De ene ziet er heel minimalistisch uit en de andere ziet er dan weer heel hightech, futuristisch of opvallend uit.
Hoe dan ook, zorg er voor dat je e-reader qua design en/of kleur past bij je persoonlijke smaak of andere gadgets. Denk maar aan je smartphone of tablet. Anders wordt zelfs de beste e-reader, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.
8. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een e-reader?
Ten slotte speelt de prijs ook een belangrijke rol in je zoektocht naar de beste e-reader. Net als bij elk ander gadget, heb je bij e-readers ook een duidelijk verschil in prijs-kwaliteit. Zo kan je al een e-reader kopen voor 80 euro, hoewel je ook meer dan 200 euro kan uitgeven aan een premium model. Grofweg geldt: hoe groter het scherm, hoe meer je zal betalen voor de e-reader. Daarnaast spelen natuurlijk het merk, de extra opties en de hardware ook een rol in de prijs van een e-reader. Mijn advies? De beste e-reader is datgene dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Als het dat doet, dan is het waarschijnlijk een goede keuze.
Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een e-reader nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de promoties op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste e-reader van 2023 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?
9. Zijn de reviews veelbelovend?
Neem tenslotte ook een kijkje naar de reviews. Zo krijg je een echt beeld van hoe goed die specifieke e-reader nu precies is. Ze zijn geschreven door personen die net als jij een tijdje geleden op zoek waren naar een e-reader met de beste prijs/kwaliteit. Deze specifieke verwachtingen of eisen worden vaak niet meegenomen in de jaarlijkse onafhankelijk tests door consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Test Aankoop. Diegenen die de e-reader écht hebben getest, zijn de consumenten die op webshops hun review hebben geplaatst. Zo krijg je een goed beeld of de e-reader die jij op het oog hebt nu echt wel de beste e-reader voor je is.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over e-readers? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Ben je er nog steeds niet uit welke e-reader de beste koop voor je is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de beste e-readers uit het artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!
Dag Steviefy
wat ik wil aanschaffen is het volgende: een tablet of e-reader. Maar die zal enkel dienen om teksten die op pdf staan te kunnen lezen. En dan ook nog eens op een afstand van ongeveer 70 cm. Wij gebruikten tot nu een ipad2 maar onze ogen kunnen dat niet meer aan ..
Daarom heb ik nu al zitten opzoeken en zo en ik probeer dus de grootte en verhouding van een A4 blad zo veel mogelijk te benaderen.
Het gewicht is ook belangrijk (liefst zo laag mogelijk.)
Wat ook belangrijk is : de pdf-en moet ik op basis van hun titelwoord heel snel kunnen terugvinden …
Onyx Boox Max2 , Sony DPT-RP1, zo van die dingen … liefst maximaal 800 euro
Bedankt alvast !!
Dirk
Dag Dirk,
De beste keuze voor jou is een e-reader. Deze apparaten beschikken over een e-ink scherm waarbij de geproduceerde beelden sterk lijken op echt papier. Niet alleen zijn deze schermen veel energiezuiniger dan die bij een tablet, ze hebben bovendien ook een betere kijkhoek, betere leesbaarheid in (fel) zonlicht en zijn in het algemeen veel aangenamer (voor de ogen) om naar te kijken.
Ik heb even zitten rondneuzen voor een grote e-reader en mijn oog is gevallen op de ONYX BOOX Max Lumi (uitgebracht in februari 2021), momenteel het goedkoopst te vinden op bol.com. Deze is 13,3 inch groot, d.w.z. 29,4 cm breed en 16,6 cm hoog (bijna zo groot dus als A4). De reviews zijn alleszins lovend. Het is een bijzonder snel werkende e-reader met superhandige functies als een gesplitste weergave, real-time vertalingen, het maken van notities, ondersteuning voor 20 bestandsindelingen etc. Ik vond een uitgebreide (Engelstalige) review van de leeservaring op de Max Lumi op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=FEe11-09jyA.
Groetjes,
Steven
Dag STeven
bedankt voor je snelle info !!
Ik ga deze dan bestellen … ik had hem zelf ook al gevonden maar door het bos zag ik de boom niet meer !!
nu nog afwachten of er een stylus bij zit … ik vermoed van wel maar ben niet zeker ..
groeten
Dirk
Hoi Steven, heb heel veel strips in cbr formaat, kan deze lezen op mijn iPad, maar het zonlicht is een grote spelbreker, heb je dit ook met een e reader ?
Hi Bruno,
Helemaal niet! In tegenstelling tot displaytechnieken als LED of TFT (zoals bij je iPad) heeft veel zonlicht op een E-ink scherm juist een positief effect op het contrast en de leesbaarheid van de tekst. Je e-reader gebruiken in direct zonlicht is dus helemaal geen probleem.
Groetjes,
Steven
Dag Steven ik woon in frankrijk en heb een Kindle helaas mn vanwege de koop/leesbeperking van mn ned boeken moeilijk om te vinden en duur standaard aanbod zijn franse boeken of boeken in t frans 95% Nu wil ik een abonnement op de koninklijke bieb ned nemen en daar wil ik dus een kobo voor kopen maakt het wat uit in welk land ik dat doe ? Met andere woorden is een in ned verkochte kobo anders ingesteld dan een kobo in fr gekocht? Aangezien dat voor de kindle echt zo is ik zit gekoppeld aan Amazon fr et voila heeel ergerlijk alvast hartelijk dank
Hallo Steven, hartelijk dank voor de duidelijke uitleg. Jouw advies komt zeker van pas bij de aankoop van het verjaardagscadeau van mijn vriendin. Één vraag. Kindle noch andere merken (Touch HD, …) komen voor in je lijst. Is Kobo als merk dan ook over het algemeen de top voor ereaders (momenteel)?
Dag Samuël,
Een andere bezoeker vroeg me dit ook in de reacties. De Kindle ondersteunt standaard alleen het mobi-formaat, maar om boeken in het populaire epub formaat op een Amazon Kindle te lezen moet je eerst de gratis software Calibre downloaden om het om te zetten. Dat vind ik redelijk omslachtig. Bovendien kan je deze e-boeken enkel op Amazon kopen (tot zover ik weet?). In tegenstelling tot een Kobo e-reader kan je e-boeken via de Standaard Boekhandel of De Sleghte kopen en meteen ook lezen op je e-reader. Dat vind ik gebruiksvriendelijker. Ik heb de PocketBooks nog niet persoonlijk kunnen testen, daarom heb ik deze ook (nog) niet in mijn aanbevelingen staan. Heb wel al veel goeds gelezen over de PocketBook Touch HD3 dus ik ga het zeker eens bekijken. Met de Kobo’s heb ik wel al verschillende boeken kunnen lezen en ik vind het echt toptoestellen!
Groetjes,
Steven
Bedankt voor de verduidelijking Steven. Groeten, Samuël
Heel begrijpelijk geschreven, dank daardoor!
groetjes,
Veerle C.
Bedankt voor de leuke feedback, Veerle 🙂
Ik heb de Kobo Libra H2O gekocht voor mijn vrouw. Ze is er dolgelukkig mee 😉
Super om te horen, Jonas!
Waarom heb je geen Kindles toegevoegd?
De Kindle ondersteunt standaard alleen het mobi-formaat, maar om boeken in het populaire epub formaat op een Kindle te lezen moet je eerst de gratis software Calibre downloaden om het om te zetten. Dat vind ik redelijk omslachtig. Bovendien kan je de e-boeken enkel op Amazon kopen, in tegenstelling tot een Kobo e-reader waar je e-boeken van de Standaard Boekhandel of De Sleghte kan downloaden. Ik ben er gewoon geen fan van.
Een van de betere koopgidsen op het internet, goed bezig!
Bedankt! Ik doe mijn best!