Gepubliceerd op 13 februari 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 3 maart 2023.
Steeds meer bloggers, ondernemers en influencers steken tijd in een goede SEO-strategie om hun organisch bereik in zoekmachines te vergroten. Om je hierin te helpen is een goede SEO tool van cruciaal belang. SE Ranking is er zo eentje. In deze review leg ik je uit wat SE Ranking is, wat je ermee kan doen en of het een waardevolle tool voor je website is. Lees je even mee?
Wat is SE Ranking?
SE Ranking is een betaalbare en gebruiksvriendelijke SEO tool waarmee je een volledig zicht krijgt op de organische prestaties van je website. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om zoekwoordposities te meten, je concurrenten te volgen, backlinks in kaart te brengen en technische problemen op je website op te sporen. Inzichten die je als website-eigenaar vooruit kunnen helpen om meer organisch verkeer te genereren.
Bij SE Ranking weten ze ook bijzonder goed dat een goede tool zichzelf verkoopt. Daarom heb je de mogelijkheid om je bij SE Ranking aan te melden voor een proefperiode van 14 dagen. Helemaal gratis.
Wat kost SE Ranking?
Ik ga er geen doekjes om winden: de prijs/kwaliteitsverhouding van SE ranking zit enorm goed. Naast de proefperiode van 14 dagen heb je bij SE Ranking ook de mogelijkheid om een flexibel abonnement af te sluiten. Zo heb je allereerst de mogelijkheid om de frequentie te kiezen waarop SE Ranking jouw zoekwoorden checkt. Ikzelf heb een dagelijkse check van mijn zoekwoorden gekozen, hoewel iedere 3 dagen of wekelijks ook meer dan voldoende is. Zo bespaar je tot 40% op je SE Ranking abonnement als je voor een wekelijkse check van je zoekwoorden kiest. SE Ranking beloont daarbovenop ook loyaliteit. Sluit je meteen een jaarlijks abonnement af, dan ontvang je 20% korting.
Vervolgens heb je de keuze uit een Essential, Pro of Business pakket. Het verschil hierin ligt vooral in het aantal zoekwoorden die je dagelijks, driedagelijks of wekelijks wenst te tracken. Met het goedkoopste pakket, namelijk Essential, kan je tot 750 zoekwoorden tracken. Dat is ruimschoots voldoende voor de gemiddelde website-eigenaar. Naast het aantal zoekwoorden, ontvang je bij de duurdere Pro en Business pakketten meer audit- en analysemogelijkheden.
Speel zeker zelf eens met de prijstabel van SE Ranking! Vergeleken met andere tools als SemRush is SE Ranking een zeer uitgebreide tool met alle functionaliteiten die je nodig hebt als (startende) blogger, freelancer of ondernemer. Ik gebruik SE Ranking zelf al meer dan 4 jaar en ben niet meteen van plan om te veranderen.
SE ranking voor jou toegelicht
SE Ranking heeft een hoop modules waarmee je de organische prestaties van jouw website meet en optimaliseert. Hieronder heb ik zo goed als alle functionaliteiten binnen SE Ranking toegelicht.
1. Rankings
Rankings is meteen de handigste module in het rijtje. Hiermee meet je de posities van door jou gekozen zoekwoorden in Google, Yahoo, Bing en zelfs YouTube. Zo weet je meteen hoe zichtbaar je bent voor een zoekwoord dat jij belangrijk vind. Zoekwoordenposities kan je zowel per land, regio als stad meten. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, kan je jouw project instellen op België of Nederland. Heb je een bloemenwinkel, dan kan je er ook voor kiezen om je locatie in te stellen op Gent of Amsterdam. Zo weet je meteen hoe zichtbaar je bent op lokale zoekwoorden.
Afhankelijk van je abonnementsformule worden de zoekwoordposities per dag, om de 3 dagen of per week geüpdatet. Verder zie je in dit overzicht ook met welke pagina je scoort per zoekwoord, welke SERP features er zichtbaar zijn (bijvoorbeeld uitgelichte Google Maps resultaten of veelgestelde vragen), het zoekvolume en de evolutie in zichtbaarheid. Verder heb je ook de mogelijkheid om je zoekwoorden te filteren op positie, zoekvolume en dynamieken (gestegen of gedaald). Anderzijds kan je ook gelijkaardige zoekwoorden taggen of groeperen. Handig als je een lijst van enkele honderden zoekwoorden zoals ik meet.
Werk je samen met iemand anders? Dan heb je bij SE Ranking ook de optie om het dashboard te delen via een gastenlink. Deze personen hoeven geen account aan te maken in SE Ranking wat bijzonder handig is.
2. Analytics en verkeer
Vind je het net zoals ik ook vervelend om voortdurend te wisselen tussen Google Analytics en Google Search Console? De Analytics en verkeer module verzamelt je data uit beide tools in een handig overzicht. Zo weet je meteen ook hoeveel verkeer jouw website genereert.
Google Analytics
Via SE Ranking koppel je vliegensvlug je Google Analytics account toe met de juiste property. Metrics als Sessies, Gebruikers, Paginaweergaven, Doelen en Sessieduur zijn dan meteen zichtbaar in enkele handige grafieken. Verder zie je ook uit welke landen je bezoekers komen, welke verkeerskanalen het populairst zijn.
Verder kan je via het tabblad Verkeer je data verder analyseren op basis van verkeersbronnen, pagina's, demografische gegevens en conversies. Zo goed als alle data uit Google Analytics wordt meegenomen in SE Ranking. Je hebt ook binnen deze tool de optie om data te vergelijken. Daarnaast geeft SE Ranking ook bij deze module je de optie om een gastenlink aan te maken.
Google Search Console
Als je aan de slag gaat met SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie, is Google Search Console onmisbaar. Google Search Console is een verzameling tools en rapporten waarmee website-eigenaars hun website kunnen monitoren, beheren en verbeteren. Zo ontdek je het crawlgedrag van Googlebot op je website, welke pagina's op je website zijn geïndexeerd, wat je gemiddelde CTR is per zoekwoord, enzoverder.
In SE Ranking heb je binnen het tabblad Google Search Console Data enkel toegang tot de data uit Zoekresultaten in Google Search Console. Die data kan je echter wel makkelijk(er) filteren dan in de tool van Google zelf. Zo heb je een handig overzicht van het aantal klikken, impressies en de CTR per pagina, land, apparaat, zoekuiterlijk en zoekwoorden.
Tenslotte heb je binnen de Analytics en verkeer module ook een handig tabblad Snippets waarin je jouw snippets (hoe jouw pagina's worden weergegeven in Google) kunt analyseren.
3. Mijn Concurrenten
Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Maar dat betekent niet dat je niet mag gluren bij je concurrenten. Met de module Mijn Concurrenten kan je tot 5 websites van je concurrenten toevoegen op basis van de zoekwoorden die je meet in Rankings. Vervolgens heb je de optie uit drie tabbladen:
- Toegevoegde concurrenten waarin je jouw zoekwoordposities zet naast 5 concurrenten. Zo zie je in één oogopslag welke concurrent beter scoort op jouw gemeten zoekwoorden.
- SERP Concurrenten waarmee je de eerste 100 websites per zoekwoord ziet. Zo hoef je niet door Google te scrollen.
- Zichtbaarheidspercentage waarin je op basis van jouw gemeten zoekwoorden ziet welke websites de grootste zichtbaarheid hebben in Google. Deze inzichten kunnen je helpen om je eigen pagina beter te optimaliseren.
4. Marketingplan
SE Ranking richt zich zowel op de ervaren SEO specialisten als de groentjes in het vak. In de module Marketingplan word je stap voor stap meegenomen in een stappenplan om de zichtbaarheid van je website te verhogen. Aan de hand van taken werk je stap voor stap aan opdrachten om je website beter te doen scoren in zoekmachines. SE Ranking heeft intussen 48 stappen gedefinieerd om van jouw website een succes te maken. Verder heb je ook de mogelijkheid om extra stappen toe te voegen.
Je hebt ook toegang tot het tabblad Bedrijfsvermeldingen waarin je een stappenplan vind om het meeste uit lokale SEO te halen. Om eerlijk te zijn, er zijn websites die een vollediger stappenplan hebben om je website te optimaliseren voor (lokale) SEO. Gelukkig is Marketing plan niet het selling point van SE Ranking.
5. Website Audit
Je pagina's hoog doen scoren in een zoekmachine vergt niet alleen goede copy, ook de technische kant van je website speelt hierin een rol. Met behulp van de module Website Audit beoordeelt SE Ranking jouw website op meer dan 100 (technische) punten. En dat doet SE Ranking bijzonder gedetailleerd. Aan de hand van deze audit zie je meteen in één oogopslag welke problemen meer aandacht vragen en waar je zo snel mogelijk mee aan de slag moet gaan.
De module Website Audit bestaat uit 6 verschillende tabbladen. Ik licht ze snel even toe:
Overzicht
In het tabblad Overzicht zie je meteen in één oogopslag alle resultaten die uit audit komen. Je ziet o.a. hoeveel pagina's er zijn geanalyseerd, welke gezondheidscore je website heeft, wat de top 5 problemen, enzoverder.
Probleemrapport
Dit vind ik persoonlijk het meest interessante tabblad. Hierin zie je alle punten die SE Ranking heeft geanalyseerd en welke problemen het snelst moeten opgepikt worden. SE Ranking geeft steeds een woordje uitleg per punt.
Gecrawlde pagina's
Het tabblad gecrawlde pagina's biedt eigenlijk een gelijkaardig rapport aan als dat van een andere tool, ScreamingFrog. Hierin zie je per pagina o.a. de ingestelde meta titel en beschrijving, H1, in- en outlinks enzoverder.
Gevonden bronnen
Gevonden bronnen is een favoriet van me. In dit tabblad zie je o.a. een overzicht van alle afbeeldingen die jij hebt opgeladen op je website. Per afbeelding zie je vervolgens de grootte van de afbeelding (in KB) en de pagina's waarop deze afbeeldingen zichtbaar zijn. Je afbeeldingen optimaliseren verhoogt niet alleen je zichtbaarheid in Google Afbeeldingen, je pagina's laden er ook sneller door.
Gevonden links
Het tabblad Gevonden links brengt je interne- en externe links in kaart. Zo ontdek je op welke pagina's van je website je doorlinkt naar andere pagina's op jouw website. Dit doet SE Ranking voor externe links. Deze inzichten kunnen handig zijn om je intern linkprofiel te optimaliseren.
Crawl vergelijking
In het laatste tabblad zie je tenslotte een vergelijking tussen je huidige audit en de audit die SE Ranking ervoor heeft uitgevoerd. Dat klopt, SE Ranking voert op regelmatige basis audits uit op je website. Zo voorkom je dat nieuwe problemen niet ontdekt worden.
Ikzelf laat SE Ranking de audit tweewekelijks uitvoeren. Het rapport ontvang ik dan telkens in mijn inbox. Zo voorkom ik dat nieuwe problemen lang op zich laten wachten.
6. Backlink monitor
Naast goede copy en technische optimalisaties spelen backlinks ook een grote rol in de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines. Via SE Ranking heb je de mogelijkheid om jouw backlinks te monitoren. Enerzijds kan je vanuit Google Search Console jouw reeds verworven backlinks ophalen, anderzijds heb je ook de mogelijkheid deze manueel toe te voegen. Wanneer jouw backlinks zijn toegevoegd aan SE Ranking, heb je de mogelijkheid om ze te analyseren in de verschillende tabbladen.
Zo heb je Domeinen waarin uiteraard de domeinen staan opgesomd waarop je een backlink naar jouw website hebt staan, Ankerteksten waarop de stukjes tekst staan die gekoppeld zijn aan een URL op de andere website, Pagina's waarop jouw pagina's staan die een backlink hebben en IP's/subnets met een opsomming van de IP's waarop je een backlink hebt vergaard.
Ik vind deze module bijzonder handig om jouw backlinks via gastartikels of advertorials te monitoren. Via de Backlink monitor zie je meteen ook wanneer een backlink verdwenen is.
7. Social Media
Tenslotte heb je ook nog de module Social Media. Gezien ikzelf met deze Steviefy geen sociale media beheer, heb ik deze module dan ook nog niet echt gebruikt. Hiermee heb je alleszins de mogelijkheid om je Facebook en Twitter account te koppelen. Nadat je jouw kanalen hebt gekoppeld, krijg je statistieken over je Facebook en Twitter pagina's te zien. Voor Facebook zijn dit bijvoorbeeld je aantal paginalikes, het bereik, de bezoeken en het aantal interacties per post. Daarnaast zie je ook demografische gegevens in het dashboard.
Bovendien heb je ook de mogelijkheid om vanuit SE Ranking te posten op Facebook of Twitter. Dit is handig als je zelf nog geen gebruik maakt van Facebook Business Suite of een externe tool zoals Buffer of Later.
Enkele andere handige features in SE Ranking
Behalve de modules die ik hierboven heb toegelicht, biedt SE Ranking ook nog enkele losse functionaliteiten aan die los staan van jouw website(s). Ik heb ze hieronder even voor je opgesomd:
- Concurrentie onderzoek waarmee je het organisch verkeer, organische posities, backlinks en andere metrics van een (concurrentiële) website analyseert.
- Zoekwoord onderzoek waarmee je, zoals de naam zegt, een zoekwoorden onderzoek kunt doen. Een goed alternatief voor andere tools zoals UberSuggest en Google's Keyword Planner.
- On-Page SEO Checker waarmee je een pagina op jouw website aftoetst op meer dan 100 punten. Bijzonder handig hierin is de plagiaat check.
De voor- en nadelen van SE ranking
Ik gebruik SE Ranking sinds 2019. Als SEO Specialist en blogger heb ik de voor- en nadelen van SE Ranking even op een rijtje gezet:
Voordelen
- SE Ranking is een bijzonder uitgebreide tool met alle mogelijke modules die als blogger, SEO Specialist en ondernemer nodig hebt.
- Je hebt niet alleen inzicht in je eigen data maar ook die van je concurrenten.
- Je kan behoorlijk wat zoekwoorden tracken aan een voordelig tarief.
- De abonnementsprijzen zijn toegankelijk voor beginnende bloggers, freelancers en ondernemers.
- Je hebt de mogelijk de data te koppelen met Looker Studio.
- Data in SE Ranking kan je delen via een gastenlink, zonder dat je hiervoor een account hoeft aan te maken.
Nadelen
- Voor sommige modules, die ik op deze pagina niet heb uitgelegd, betaal je extra.
- Via de Social Media module heb je niet de mogelijkheid om je Instagram of LinkedIn account te koppelen.
Is SE ranking iets voor jou?
Hopelijk heb je na het lezen van deze review van SE Ranking een goed beeld of deze tool interessant is voor jouw website. Als je op zoek bent naar een goede rank tracker, backlink analyse of audit tool dan is SE Ranking een bijzonder goede keuze. Als je zelf nog niet zeker bent of SE Ranking iets voor je is, raad ik je zeker aan om de gratis proefperiode te proberen.
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over SE Ranking? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Nog vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen rond mijn review van SE Ranking? Zijn er modules die ik heb onvoldoende heb uitgelegd of waarover je mijn mening wilt weten? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je intussen ook gekozen voor SE Ranking en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan ook in de reacties!