GAMING PC

Niks elitisme; iedereen kan een gaming PC samenstellen. De instapdrempel lijkt voor velen van ons een onoverkomelijk iets, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. Het combineren van de juiste onderdelen is vaak het meest tijdrovende proces bij het samenstellen van een PC. In deze build van de maand lees je welke onderdelen ik heb geselecteerd om de best presterende gaming PC samen te stellen.

Deze gaming PC heeft een richtprijs van ongeveer 1500 euro, maar ik deins er niet voor terug om dat bedrag iets te overschrijden als ik daardoor nóg betere resultaten kan behalen. Voor dat budget vind je onder andere een GeForce GTX 1070 Ti, een i5 Coffee Lake-processor, 16GB RAM, en een SSD van 1TB in dit systeem. Met deze gaming PC zul je alle huidige en toekomstige AAA-titels in de allerhoogste kwaliteit op 1440p kunnen spelen. Op 4K is gamen wel al mogelijk, hoewel je de settings waarschijnlijk wat terug zult moeten schroeven. Kortom, met deze gaming PC beleef je de komende jaren een fantastische game-ervaring.

Houd er rekening mee dat deze gaming PC niets meer is dan een eigen voorstel waaraan je naar hartenlust kan verder sleutelen. Heb je een grafische kaart van een ander merk op het oog? Wens je liever nog een harde schijf in het systeem te steken? Het mooie aan een samengestelde PC is dat je helemaal vrij bent in je keuze, zolang je rekening houdt dat je andere onderdelen compatibel zijn.

Update september 2018: De prijzen van Intels Coffee Lake-processors, oftewel de Core i3, i5 en i7 8000-serie zijn de afgelopen weken met gemiddeld bijna een kwart gestegen.


 • Processor

  Intel Core i5-8600K

 • Moederbord

  Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0

 • Grafische Kaart

  ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti Advanced edition 8GB

 • RAM Geheugen

  Corsair Vengeance RGB 16GB DDR4 3000MHz (2 x 8 GB)

 • Opslag

  Samsung 860 Evo 1TB

 • Voeding

  Seasonic Focus Plus 650 Gold

 • Computerbehuizing

  Phanteks Eclipse P400 TG

 • Processorkoeler

  Scythe Mugen 5 PCGH Edition


Gaming pc: de onderdelen

Processor: Intel Core i5-8600K

Intel introduceerde in oktober 2017 haar 8e generatie Core-processors voor desktop PC’s, met als codenaam Coffee Lake. Voor het eerst sinds 2007 verhoogde Intel het maximum aantal rekenkernen in zijn alledaagse processors. De Core i7’s en i5’s kregen tot zes rekenkernen, en Core i3 verdubbelde zelfs van twee naar vier rekenkernen. En dit zonder enige prijsverhogingen!

Ik heb gekozen voor de Intel Core i5-8600K omwille van de fantastische prijs/kwaliteit. De Intel Core i5-8600K heeft een kloksnelheid van 3,6 GHz met boost naar 4,3 GHz, is dus voorzien van 6 rekenkernen en maakt gebruik van 9 MB Smart Cache geheugen. Een flinke overklok met acceptabele temperaturen kan geen kwaad bij de i5-8600K. Je zult deze processor snel richting de 5GHz jagen (mits je wat verstand van overklokken hebt). Kortom, deze processor voorziet je van genoeg kracht voor een ruime diversiteit aan games, programma’s en overige #PCMR activiteiten.

De Intel Core i5-8600K kost 229,90 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue. De technologiewebsite Hardware.info beloonde deze processor met de Excellent Choice Award.

Moederbord: Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0

Voor de Coffee Lake processors is er ook een nieuwe chipset uitgebracht: de Intel Z370. Voor deze gaming pc heb ik de Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 gekozen. Dit moederbord is een verbeterde versie van de originele Z370 Aorus Ultra Gaming. Het beschikt onder andere over een zeer goede geluidskwaliteit, voldoende opslagmogelijkheden, een ruim aantal USB opties, dual bios, tal van RGB mogelijkheden én uitstekende meegeleverde software.

Met de Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 zul je tenslotte ook de i5 8600K flink op z’n staartje kunnen trappen voor een stevige 24/7 overklok.

De Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 kost 163,95 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue. De technologiewebsite Hardware.info beloonde dit moederbord met de Excellent Choice Award.

Grafische kaart: ASUS GeForce GTX 1070 Ti Strix Gaming

Het duurste onderdeel van deze gaming pc is natuurlijk de grafische kaart. Ik heb gekozen voor de ASUS GeForce GTX 1070 Ti Strix Gaming. De bijna 30 centimeter lange grafische kaart beschikt over een kloksnelheid van 1683 MHz en 8192 MB aan GDDR5 geheugen. Met de GPU Boost 3.0 wordt de kloksnelheid van de ROG GTX 1070 Ti Strix Gaming dynamisch geboost tot 1759 MHz tijdens zware grafische applicaties. Net als de andere GTX1xxx series is de ASUS GeForce GTX 1070 Ti Strix Gaming ook voorzien van de 0dB techniek tot 55 graden Celsius. Tenslotte heeft ASUS ook AURA (RGB-verlichting) verwerkt op de randen, rondom de fans en onder het ROG logo dat zichtbaar is op de backplate.

De ASUS GeForce GTX 1070 Ti Strix Gaming komt ontzettend dicht in de buurt bij een GTX 1080 qua prestaties, terwijl deze grafische kaart ook een stuk goedkoper is. Op WQHD- resolutie (1440p) kan je er de allerkrachtigste games mee de baas. Ben je eigenaar van een 4K-scherm, dan schroef je de kwaliteit en resolutie best een beetje terug. Ben je van plan enkel op een Full HD-resolutie (1080p) te gamen of geld te besparen, overweeg dan een GTX 1060 6GB.

De ASUS GeForce GTX 1070 Ti Strix Gaming kost 487,90 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

RAM geheugen: Corsair Vengeance RGB 16GB DDR4 3000 MHz (2 x 8 GB)

Voor het RAM geheugen willen we optimaal gebruik maken van de dual channel-capaciteiten van de Intel Core i5-8600K. Ik heb gekozen voor twee 8GB DDR4-latjes van Corsair. De Corsair Vengeance LPX modules zijn bij vele gamers geliefd, omdat ze betaalbaar zijn én goede resultaten behalen. Voor de liefhebbers van RGB heeft Corsair in 2017 geheugenmodules met instelbare RGB-verlichting op de markt gebracht. De Corsair Vengeance RGB 16 GB DDR4 latjes, met een kloksnelheid van 3000 MHz, geven jouw gaming pc genoeg speelruimte om alle recente games of programma’s soepel te draaien. Ben je geen fan van RGB op je RAM geheugen, of spendeer je liever wat meer geld aan een ander onderdeel, dan kun je natuurlijk altijd veranderen naar de Corsair Vengeance LPX (CMK16GX4M2B3000C15) variant zonder RGB.

De Corsair Vengeance RGB 16GB DDR4 3000 MHz kit kost 159,90 euro en is verkrijgbaar bij Alternate.

Opslag: Samsung 860 Evo 1TB

Samsung is al geruime tijd de absolute koning van de SSD’s, en bewijst hun heerschappij over het SSD-land met deze bliksemsnelle 860 Evo. De Samsung 860 EVO is de opvolger van de reeds populaire Samsung 850 EVO. Deze SSDs hebben de nieuwste generatie V-NAND aan boord, inclusief nieuwe controller. Met deze upgrades is er vooruitgang gemaakt op gebied van  lees- en schrijfsnelheden, energieverbruik en natuurlijk prijs. Bovendien krijg je 5 jaar garantie op deze SSD. Wil je tenslotte liever meer opslag, dan combineer je deze SSD best met een 2 à 3TB harde schijf. De Seagate Barracuda reeks is zeker een aanrader!

De Samsung 860 Evo 1TB kost 165,95 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

Voeding: Seasonic Focus Plus 650 Gold

Wat de voeding betreft, heb ik gekozen voor de Seasonic Focus Plus 650 Gold. De Seasonic Focus Plus 650 Gold heeft een vermogen van 650 watt, een garantie van 10 jaar en beschikt over een 80 PLUS Gold certificaat. Dat betekent dat de voeding erg efficiënt is en energiezuinig werkt. Bovendien is deze voeding volledig modulair, zodat je overbodige of losse kabels niet hoeft te verbergen. Tenslotte zijn de spanningsstabiliteit, efficiëntie, ripple en geluidsproductie stuk voor stuk dik in orde bij deze Seasonic Focus Plus 650 Gold.

De Seasonic Focus Plus 650 Gold kost 89,50 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue. De technologiewebsite Hardware.info beloonde deze voeding met de Excellent Choice Award. Lees de review hier.

Computerbehuizing: Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass

De Phanteks Eclipse P400 met glazen zijpaneel is een strakke en minimalistische computerbehuizing gemaakt uit staal. Het beschikt o.a. over twee USB 3.0-poorten, een audio in- en uitgang, standaard ingebouwde led-verlichting aan de voorzijde, een cover voor de voeding en tenslotte stoffilters voor alle fan-openingen. Het is een behuizing die ontzettend veel biedt voor weinig geld en is daarmee een bijzonder goede koop voor jouw gaming pc!

De Phanteks Eclipse P400 Tempered Glass kost 76 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

Processorkoeler: Scythe Mugen 5 PCGH Edition

Aangezien er bij de Intel Core i5-8600K geen processorkoeler aanwezig is heb ik de Scythe Mugen 5 PCGH Edition toegevoegd aan deze budget gaming build. Deze luchtkoeler is de nieuwste telg uit de populaire Mugen Serie en de getunede versie van de standaard Mugen 5, ditmaal voorzien van niet één maar twee extra stille fans! Uit verschillende reviews komen de zeer goede koelprestaties en stille werking telkens weer naar boven. Met de Scythe Mugen 5 PCGH Edition zul je de Intel Core i5-8600K naar nieuwe hoogtes overklokken.

De Scythe Mugen 5 PCGH Edition kost 49,99 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue. De technologiewebsite Hardware.info beloonde deze processorkoeler met de Excellent Choice Award.


Update juni 2018: de processorkoeler Cooler Master Hyper 412S vervangen door de Scythe Mugen 5 PCGH Edition.
Update juni 2018: het moederbord ASRock Z370 Extreme4 vervangen door de Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0.
Update oktober 2018: de SSD Samsung 860 Evo 500GB vervangen door Samsung 860 Evo 1TB.


Bekijk zeker ook de overige builds van de maand:

 

De prijzen werden vastgesteld via Tweakers Pricewatch op het moment van publicatie.
Deze pagina bevat affiliate links.  Als een bezoeker via deze link een product of dienst aankoopt, steun je Steviefy (ik krijg er namelijk enkele procenten commissie op) terwijl het je zelf geen cent meer kost!

Close