BUDGET GAMING PC

Niks elitisme; iedereen kan een goedkope budget gaming PC samenstellen. De instapdrempel lijkt voor velen van ons een onoverkomelijk iets, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. Het combineren van de juiste onderdelen is vaak het meest tijdrovende proces bij het samenstellen van een PC. In deze build van de maand lees je welke onderdelen ik heb geselecteerd om de best presterende budget gaming PC samen te stellen.

Deze budget gaming PC heeft een richtprijs van ongeveer 750 euro. Werken met een beperkt budget zorgt voor de nodige uitdagingen. Een paar euro’s meer of minder betekent soms een groot prestatieverschil. Net daarom is er heel veel onderzoek komen kijken bij deze budget gaming pc! Dit systeem beschikt onder andere over een Coffee Lake i3-processor, een GeForce GTX 1060, 8GB RAM, en een SSD van 500GB. Met deze budget gaming PC zul je alle huidige AAA-titels in 1080p op high/bijna max settings kunnen spelen. Ook 1440p is mogelijk, hoewel je de settings waarschijnlijk terug zult moeten schroeven naar medium. Gamen in 4K, tenslotte, is helaas ook geen optie.

Houd er rekening mee dat deze budget gaming PC niets meer is dan een eigen voorstel waaraan je naar hartenlust kan verder sleutelen. Heb je een grafische kaart van een ander merk op het oog? Wens je liever nog een harde schijf in het systeem te steken? Het mooie aan een samengestelde PC is dat je helemaal vrij bent in je keuze, zolang je rekening houdt dat je andere onderdelen compatibel zijn.

Update september 2018: De prijzen van Intels Coffee Lake-processors, oftewel de Core i3, i5 en i7 8000-serie zijn de afgelopen weken met gemiddeld bijna een kwart gestegen.


 • Processor

  Intel Core i3-8100

 • Moederbord

  MSI B360M Pro-VDH

 • Grafische Kaart

  Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 6GB

 • RAM Geheugen

  Corsair Vengeance LPX 8 GB DDR4-2400

 • Opslag

  Crucial MX500 2,5″ 500GB

 • Behuizing

  Fractal Design Focus G


Budget gaming pc: de onderdelen

Processor: Intel Core i3-8100

De Core i3-8100 is Intels antwoord op de Ryzen 3-serie van AMD. Met deze processor brengt Intel eindelijk vier rekenkernen naar het instapsegment. Met dubbel zoveel rekenkernen voor dezelfde prijs als de vorige generatie i3’s zijn deze processors zeer interessant voor budget game pc’s.

De Intel Core i3-8100 heeft een kloksnelheid van 3,6 GHz, beschikt dus over 4 rekenkernen en maakt gebruik van 6 MB Smart Cache geheugen. In benchmarks verslaat de Intel Core i3-8100 de vergelijkbaar geprijsde alternatieven van AMD (Ryzen 3) op vrijwel alle fronten – met uitzondering op de interne grafische kaart. Aangezien we over een GTX 1060 beschikken in deze build, is deze processor de beste optie voor een budget gaming pc.

De Intel Core i3-8100 kost 105,50 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue. De technologiewebsite Hardware.info beloonde deze processor met de Great Value Award.

Moederbord: MSI B360M Pro-VDH

Begin april ’18 lanceerde Intel drie nieuwe chipsets voor haar bestaande en nieuwe Coffee Lake processors. Deze nieuwe chipsets, namelijk de B360 en H370, bieden een betaalbaarder alternatief voor de tot dan toe verkrijgbare Z370-moederborden. Deze nieuwe chipsets leveren grotendeels dezelfde mogelijkheden als Z370.

Voor deze budget gaming pc heb ik gekozen voor een B360 moederbord van MSI. De MSI B360M Pro-VDH beschikt over alle technische snufjes die je kan wensen om de i3-8100 optimaal te gebruiken.

De MSI B360M Pro-VDH kost 73,95 euro en is verkrijgbaar bij Alternate. De technologiewebsite Hardware.info beloonde dit moederbord met de Great Value Award.

Grafische kaart: Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 6GB

Bij een gaming pc is de grafische kaart altijd het belangrijkste aandachtspunt, omdat deze de grootste invloed heeft op de framerates in een spel. Ik heb gekozen voor de Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 6GB. Gigabyte heeft deze grafische kaart voorzien met een kloksnelheid van 1582 MHz, die geboost kan worden naar 1797 MHz tijdens zware grafische applicaties. Deze GTX 1060 beschikt over 6144 MB aan GDDR5 geheugen dat via een 192 bit brede interface aangesproken wordt.

Ik was eigenlijk eerst van plan om de Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 3GB toe te voegen aan deze budget gaming pc. Ik realiseerde me echter tijdens het schrijven van deze gids dat de kleinere hoeveelheid aan geheugen van deze grafische kaart een potentieel probleem kan zijn voor de toekomst. De eerste scenario’s waarin 3GB aan videogeheugen te weinig blijkt te zijn, zijn al zichtbaar in de meeste recentste games. Hierin spelen vooral het toenemend gebruik van shaders en texturen aan hoge kwaliteit een grote rol. Het kan best dat het zo’n vaart niet gaat lopen, maar dit is in ieder geval iets waarmee je het best rekening kan houden, zeker als je een grafische kaart voor een langere periode wilt gebruiken.

Gigabyte levert met de GTX 1060 WindForce OC 6GB een interessant totaalpakket af. Deze grafische kaart biedt uitstekende 1080p prestaties, en beschikt over voldoende kracht om de komende generatie aan games te overleven.

De Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 6GB kost 274 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

RAM geheugen: Corsair Vengeance LPX 8 GB DDR4-2400

Wat het RAM geheugen betreft, wil ik optimaal gebruik maken van de dual-channel capaciteiten van de chipset. Ik heb gekozen voor twee basisgeheugenmodules van Corsair, met een totale capaciteit van 8GB en een kloksnelheid van 2400MHz.

De Corsair Vengeance LPX 8 GB DDR4-2400 kit kost 73,90 euro en is verkrijgbaar bij Alternate, Coolblue en Amazon.

Opslag: Crucial MX500 2,5″ 500GB

Deze budget gaming pc beschikt over een 500GB SSD van het merk Crucial. Dit Amerikaanse bedrijf heeft met de MX500-serie de goedkoopste SSD’s van dit moment op de markt. De Crucial MX500 500GB presteert echter niet op budgetniveau, maar evenaart of overtreft zelfs hun grootste concurrent Samsung, met de 850 EVO-serie, in verschillende tests. Bovendien bedraagt de garantieperiode voor de Crucial MX500 vijf jaar. De sterke prestaties, de lage prijs én de garantieperiode maken de Crucial MX500 500GB een zeer interessante SSD voor deze budget gaming pc! Indien je 500GB te weinig vind is de 1 variant, de Crucial MX500 2,5″ 1TB GB, een logische keuze. Deze SSD kost 80 euro meer.

De Crucial MX500 2,5″ 500GB 83,50 euro en is verkrijgbaar bij Alternate en Coolblue.

Voeding: Corsair CX450M

Corsair brengt al langere tijd budgetvoedingen op de markt, en de Corsair CX450M behoort behoort daar toe. Ik heb deze voeding gekozen voor z’n prijs/kwaliteit. De Corsair CX450M levert 450 watt aan stroom en is semi-modulair, zodat je overbodige kabels niet hoeft te verbergen. De voeding heeft een 80Plus Bronze certificaat en heeft een relatief lange garantieperiode, namelijk vijf jaar. Dit betekent dat de fabrikant bijzonder veel vertrouwen heeft in z’n product!

De Corsair CX450M kost 50 euro en is verkrijgbaar bij Alternate, Coolblue en Amazon. De technologiewebsite Hardware.info beloonde deze voeding met de Great Value Award.

Behuizing: Fractal Design Focus G Zwart

Een behuizing voor een budget gaming pc kiezen vind ik lastig, omdat het vaak een kwestie van smaak is. De ene verkiest een behuizing met een glazen zijpaneel, terwijl de andere zich focust op een stille en/of koele behuizing. De Fractal Design Focus G past perfect binnen dit plaatje. Deze behuizing beschikt o.a. over een glazen zijpaneel, stoffilters, twee meegeleverde casefans (en biedt plaats aan vier extra casefans), en enkele USB 3.0-poorten. Kortom, perfect voor een beginnende pc gamer.

De Fractal Design Focus G Zwart kost 44 euro en is verkrijgbaar bij Alternate.


Update oktober 2018: de SSD Crucial MX500 2,5″ 250GB vervangen door Crucial MX500 2,5″ 500GB.


Bekijk zeker ook de overige builds van de maand:

 

De prijzen werden vastgesteld via Tweakers Pricewatch op het moment van publicatie.
Deze pagina bevat affiliate links.  Als een bezoeker via deze link een product of dienst aankoopt, steun je Steviefy (ik krijg er namelijk enkele procenten commissie op) terwijl het je zelf geen cent meer kost!

Close