Gepubliceerd op 20 augustus 2023 door Steven De Moor – Laatste update op 17 maart 2024.

Wie houd er nou niet van een versgeperst glaasje sap tijdens het ontbijt of tussendoor? Met een elektrische citruspers tover je in een handomdraai sinaasappels, citroenen, pompelmoezen en andere citrusvruchten om in een vitaminerijk drankje.

Maar hoe kies je een goede citruspers? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En wat zijn de beste citruspersen van 2024? Ik help je graag op weg, zodat jij straks de beste koop maakt. Lees je even mee?

De beste citruspersen van 2024 voor jou op een rijtje gezet

Wist je dat fabrikanten zoals SMEG, Solis, Princess, Braun en Russell Hobbs bijna elk jaar een selectie nieuwe citruspersen op de markt brengen? Het aanbod citruspersen is daarom tegenwoordig enorm. Daarom dook ik in de fascinerende wereld van deze keukenapparaten met één doel voor ogen: op zoek gaan naar de 4 beste citruspersen van 2024 voor mijn lezers. Ik heb sinds de publicatie van deze koopgids 19 verschillende citruspersen vergeleken, waarvan ik er uiteindelijk 11 heb van getest. Hierbij heb ik niet alleen gelet op de gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit van deze 11 citruspersen… Ik testte ook de aanwezige functies en eigenschappen als een sapreservoir, hendel, druppelstop en het snoeropbergsysteem. Bovendien keek ik ook naar de prijs-kwaliteitverhouding en uiteraard de beoordelingen van andere gebruikers of consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, Test Aankoop en Kieskeurig.

De duidelijke winnaar is de SOLIS Citrus Juicer 8453; deze citruspers scoorde tijdens mijn vergelijking en tests het hoogst en krijgt daarom van mij het label “beste koop.” Neem ook een kijkje naar de overige drie citruspersen die het best uit de test kwamen:

Budget
Philips Daily Collection HR2738 00
 • Philips Daily
  HR2738/00
 • Materiaal perskegel: Kunststof

 • Sapreservoir:

 • Bediening met hendel:

 • Druppelstop:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Snoeropbergsysteem:

1e keuze
Solis 8453
 • SOLIS Citrus
  Juicer 8453
 • Materiaal perskegel: Kunststof

 • Sapreservoir:

 • Bediening met hendel:

 • Druppelstop:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Snoeropbergsysteem:

2e keuze
Princess Elektrische Citruspers Pure 201862
 • Princess
  Citruspers Pure
 • Materiaal perskegel: Kunststof

 • Sapreservoir:

 • Bediening met hendel:

 • Druppelstop:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Snoeropbergsysteem:

Topper
Sage the Citrus Press%E2%84%A2 Pro
 • SAGE
  Citrus Press Pro
 • Materiaal perskegel: RVS

 • Sapreservoir:

 • Bediening met hendel:

 • Druppelstop:

 • Vaatwasserbestendige onderdelen:

 • Snoeropbergsysteem:

Zo vergelijk en selecteer ik de beste citruspersen

Heb je al eens gekeken naar het aanbod citruspersen op bol.com of Coolblue? Aangezien er enorm veel citruspersen op de markt zijn, is het voor mij onmogelijk om elke citruspers individueel te testen. Vind je dat ook niet? Daarom heb ik een testproces ontwikkeld waarmee ik uiteindelijk tot een selectie van 4 citruspersen kan komen. Dus voordat je een citruspers in mijn koopgids vindt, heb ik eigenlijk al uren besteed aan vooronderzoek, overwegingen en natuurlijk ook enkele uitgebreide tests. Dat gaat zo:

1. Het vooronderzoek

Een nieuwe koopgids begint altijd vanuit het perspectief van de gebruiker. Als je een citruspers koopt, waar moet jij dan als consument precies op letten? Sapreservoir, wel of niet? Met hendel of zonder hendel? En hebben gebruiksgemakken als een druppelstop, snoeropbergsysteem, beschermkap en verstelbare filters een meerwaarde? Functies en eigenschappen die niet alleen belangrijk zijn bij een citruspers maar waar ik ook rekening mee houd bij de preselectie.

2. De preselectie

Van zodra ik een lijst heb van eigenschappen waaraan een citruspers moet voldoen, begin ik met de preselectie. Mijn preselectie is een verzameling van citruspersen die ik op basis van verschillende criteria heb gekozen. Niet alleen moeten de citruspersen in deze preselectie aan een aantal functies en eigenschappen voldoen, ik hou ook rekening met een andere criteria. Is het merk van de citruspers betrouwbaar? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit? Welke citruspersen zijn op dit moment populair? Wat zeggen de reviews op webshops als bol.com en Coolblue? Welke citruspersen zijn volgens onafhankelijke organisaties zoals Test Aankoop en de Consumentenbond een goede koop? Deze gegevens verzamelen ik zorgvuldig in een spreadsheet waarmee ik dan uiteindelijk een preselectie maak van citruspersen.

3. In gesprek met een expert

Na de preselectie neem ik ook snel nog even de tijd om met een expert in gesprek te gaan. Dit is iemand die ofwel regelmatig citruspersen gebruikt ofwel er veel vanaf weet. In dit interview probeer ik te achterhalen waar ik precies op moet letten wanneer ik de citruspers zou testen. Daarnaast leg ik ook de focus op veelgestelde vragen rond citruspersen. Die plaats ik dan ook vaak onderaan deze pagina. Met de informatie van de expert, mijn eigen vooronderzoek en preselectie koop ik vervolgens enkele citruspersen die ik kan testen.

4. Het testproces

Ik test de citruspersen vanuit het perspectief van de gebruiker. Voordat ik hiermee begin, heb ik al een spreadsheet gevuld met testcases, vragen én criteria waaraan citruspersen moeten voldoen. Deze spreadsheet is het resultaat van het vooronderzoek en het gesprek met de expert(s). Aangezien mijn lezers de producten hoofdzakelijk thuis gebruiken, doe ik dat dus ook.

Nadat ik de citruspersen heb getest, koppel ik de producten aan een categorie. De categorieën die ik op steviefy.be gebruik, zijn: beste budget citruspers, mijn 1e keuze, de runner-up (2e keuze) en tenslotte de topper (de best geteste citruspers, ongeacht de prijs). Deze 4 citruspersen giet ik nadien in een handige vergelijkstabel, zoals je die hierboven ziet.

5. Meer dan alleen testen

Ik heb in die aantal jaren dat ik intussen steviefy.be beheer, goede contacten met leveranciers opgebouwd. Ik ontvang namelijk ook soms producten gratis van een leverancier. Daarom deel ik ook graag steeds mijn ervaringen met de leveranciers. Zowel de positieve als negatieve. Door deze informatie te delen met leveranciers, kunnen zij specifieke aanpassingen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van hun producten te verbeteren.

6. Alle citruspersen worden hergebruikt

Na het testen, heb ik natuurlijk enkele citruspersen te veel staan. Deze toestellen worden nooit opzij gezet. Mijn aanpak is pragmatisch: de citruspersen die na mijn testproces nog steeds in uitstekende staat verkeren, stuur ik terug op naar de verkoper. Ik geloof namelijk in het hergebruiken van toestellen. Indien ze toch niet meer worden aanvaard, verkoop ik ze tweedehands of schenk ik ze weg aan mensen of organisaties die hier baat mee hebben.

7. Door technologische trends hou ik dit artikel up-to-date

De wereld van citruspersen staat niet stil, en daarom probeer ik ook elk kwartaal deze koopgids en de uitgelichte citruspersen up-to-date te brengen.

Een goede citruspers kopen: waar moet je op letten?

Citruspersen hebben verschillende functies en eigenschappen die bepalen hoe snel en eenvoudig je een vers sapje op de ontbijttafel tovert. Hieronder vind je de belangrijkste zaken waar jij op moet letten als je de beste citruspers voor jezelf wilt kopen.

1. Sapreservoir, wel of niet?

Citruspersen kan je ofwel mét of zonder sapreservoir kopen. In een sapreservoir wordt het uitgeperste sap opgevangen. Bovendien zijn deze sapreservoirs vaak groot genoeg om meer dan één glas sap op te vangen. Handig als je voor meer dan één persoon citrusvruchten perst.

Tegenwoordig vind je echter vaker citruspersen met een directe uitloop op de markt. Dit wilt zeggen dat de citruspers geen sapreservoir heeft en het sap opgevangen dient te worden in een glas.

2. Met hendel of zonder hendel?

de beste citruspersen hebben doorgaans een hendel

Je kan een elektrische citruspers op twee manieren bedienen; mét of zonder hendel. Goedkope citruspersen beschikken doorgaans niet over een hendel. Je duwt met andere woorden de citrusvrucht met je handen op de perskegel om de vrucht uit te persen.

Citruspersen mét hendel zijn dan, naar eigen ervaring, makkelijker in gebruik. Van zodra je de citrusvrucht op de perskegel hebt geplaatst, hoef je enkel maar de hendel omlaag te duwen om de vrucht uit te persen. Minder arbeidsintensief!

3. Welke gebruiksgemakken wil je?

Je hebt verschillende eigenschappen die het gebruiksgemak van je citruspers vergroten. Ik heb de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet:

citruspers met druppelstop

Druppelstop

De beste citruspersen beschikken doorgaans over een druppelstop. Wanneer je klaar bent met persen, heb je de mogelijkheid om bij een citruspers met druppelstop de schenktuit omhoog te duwen. Zo druppelt de schenktuit niet na en blijft je keukenblad netjes.

vaatwasserbestendige onderdelen van een hakmolen

Vaatwasserbestendige onderdelen

Neem ook een kijkje naar het aantal vaatwasserbestendige onderdelen van de citruspers. Zo kunnen de filter, perskegel en het opvangschaaltje van een goede citruspers vaak in de vaatwasser. Als dat niet zo is, moet je de onderdelen zelf reinigen.

Citruspers met snoeropbergsysteem

Snoeropbergsysteem

Ben je van plan om je citruspers op te bergen in je keukenkast? Dan kies je best voor een citruspers met snoeropbergsysteem. Zo berg je de citruspers netjes op zonder dat het snoer in de weg ligt of extra ruimte in beslag neemt.

citruspers met beschermkap

Beschermkap

Met een beschermkap scherm je de citruspers af voor viezigheid. Via een beschermkap wordt het binnendringen van bijvoorbeeld stof voorkomen en hoef je het toestel eerst niet nog te reinigen voor gebruik.

citruspers met verstelbare filters

Verstelbare filters

Bij de beste citruspersen ontvang je soms meer dan één filter, ofwel sapzeef. Hiermee heb je dan de mogelijkheid om de hoeveelheid pulp in jouw sap te kiezen. Handig als je de citruspers deelt met anderen in je huis.

citruspers met meerdere perskegels

Meerdere perskegels

Bij de meeste citruspersen ontvang je vaak één perskegel voor sinaasappels. Bij sommige toestellen ontvang je er ook meer dan één in verschillende formaten. Hiermee pers je dan makkelijker kleinere citrusvruchten.

Met antislipvoetjes blijft jouw citruspers tenslotte op z’n plekje staan tijdens het persen. Kortom, een goede citruspers betekent dus niet alleen dat het zijn werk goed doet, het toestel moet bovendien ook gebruiksvriendelijk zijn.

5. Wil het oog ook wat?

design citruspers

Wil het oog ook nog wat? Dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Je citruspers zal immers vaak op een zichtbare plek staan. Het is dan ook belangrijk dat je er een zoekt die goed past bij de uitstraling van jouw keuken. Kies dus gerust een citruspers die gezien mag worden op het aanrecht. Zo hebben sommige citruspersen een minimalistisch design in RVS, een kleurrijke afwerking of zelfs een leuk retro design. 

Hoe dan ook, zorg er voor dat je citruspers qua stijl en/of kleur past in het interieur van je keuken. Zo kan je het toestel ook matchen met je andere keukenapparaten. Denk maar aan je blender, waterkoker of keukenrobot. Anders wordt zelfs de beste citruspers, hoe goed deze ook is, onbedoeld een vreemde eend in de bijt.

6. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een citruspers?

Voor velen van jullie zal de prijs de doorslaggevende factor zijn. Citruspersen zijn er in verschillende soorten en maten en worden ook aan verschillende prijzen verkocht. Een goede citruspers koop je al vanaf 40 euro. Wil je echter de beste citruspers van 2024, dan betaal je al snel 170 euro of meer. De prijs die je betaalt voor een citruspers kan dus behoorlijk variëren. 

Ben je bovendien een echte koopjesjager? Dan komt een korting of aanbieding op een citruspers nooit slecht uit. Ik raad je daarom dan ook aan om de huidige aanbiedingen op bol.com en Coolblue goed in de gaten te houden, zeker tijdens de solden en Black Friday. Niet alleen zijn tijdelijke deals interessant voor je portemonnee, ook cashbacks of citruspersen met gratis accessoires zijn mooi meegenomen. Zo kan je soms de beste citruspers van 2024 tegen een zeer voordelige prijs kopen. Waar wacht je nog op?

Nog vragen of opmerkingen?

Ben je er nog steeds niet uit welke citruspers de beste koop voor jou is? Heb je andere eisen, of een bepaald maximaal budget in gedachte? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Heb je gekozen voor één van de citruspersen uit dit artikel, en wil je daar graag je mening over kwijt? Dat kan in de reacties!